Hlavní obsah

Na veslařském ME bude startovat sedm českých posádek, Synek chybí

Praha

Sedm českých posádek se o víkendu představí na mistrovství Evropy ve veslování v Poznani. Na největší mezinárodní akci v letošním roce bude chybět česká jednička Ondřej Synek, který po tréninkovém výpadku zaviněném zdravotními problémy již ukončil sezonu.

Foto: Ivana Roháčková

Ondřej Synek (vlevo) a Jakub Podrazil, ilustrační foto.

Článek

Pětinásobný mistr světa měl v Polsku startovat s Jakubem Podrazilem na dvojskifu, na kterém se v příštím roce chtějí pokusit dodatečně kvalifikovat na odložené olympijské hry v Tokiu. Podrazil v Poznani chybět nebude, pojede však na skifu.

"Tréninkové manko bych jen těžko doháněl a nechtěl jsem jet na velkou akci nepřipravený. Proto jsem zvolil tohle řešení. Kuba pojede na skifu, tak si to aspoň vyzkouší," uvedl Synek v minulém týdnu, kdy start na ME definitivně zrušil.

Zdravotní problémy Jiřího Šimánka vyřadily ze hry dvojskif lehkých vah a nemoc covid-19 zabránila ve startu Anně Šantrůčkové, kterou ve čtyřce bez kormidelnice nahradila Kateřina Hartmanová.

Hrozba nákazy koronavirem poznamenala i závěrečnou přípravu reprezentantů, kteří nejprve z preventivních důvodů nestartovali na Primátorkách a následně většina z nich trénovala izolovaně v Račicích.

"Před odjezdem jsme byli všichni včetně trenérů a dalších členů výpravy na testech," řekl reprezentační trenér Jakub Makovička ČTK. V dějišti ME negativní testy organizátorům veslaři předkládat nemuseli, ale mají je u sebe. "Stejně jako v Duisburgu (na ME do 23 let) zde musí mít všichni neustále roušky. Závodník si jí může sundat, až když se odrazí od plata a sedne si do lodi. Pohyb v areálu je v rouškách a všichni mají minimální kontakt se soupeři či zástupci dalších států," popsal Makovička podmínky v Poznani

Hlavními postavami české výpravy budou Lenka Antošová s Kristýnou Fleissnerovou, které na dvojskifu kontinentální šampionát v roce 2017 v Račicích ovládly.

"Je to naše vlajková loď nominovaná na olympiádu, takže logicky největší výsledek očekáváme od nich. Velmi zvědavý jsem ale i na Honzu Cincibucha, letošního vicemistra světa do 23 let, nebo Kubu Podrazila, pro kterého to bude první ostrý start v životě na skifu v dospělé kategorii," řekl Makovička.

Reprezentační šéftrenér považuje ME za odměnu pro všechny veslaře, kteří se letos ve složitých podmínkách připravovali. "Většina z nich dvanáct měsíců trénuje, aniž by měla jeden mezinárodní start. Na začátku sezony jsme si mysleli, že vše bude probíhat normálně, ale pak se to zvrtlo a zrušili olympiádu. Mysleli jsme si, že tedy budeme mít šanci vyzkoušet si posádky před dokvalifikací, ale zasáhly nám do toho nemoci," dodal Makovička s tím, že každá finálová účast bude úspěchem.

Čeští veslaři se budou snažit v Poznani navázat na medailovou bilanci z předešlých let. Od roku 2007, kdy se obnovila tradice pořádání ME, vždy získali alespoň jeden cenný kov. Loni se o něj v Lucernu postarala mezi skifařkami třetí Miroslava Topinková, která již ukončila aktivní kariéru.

Nominace ČR:
Muži:
Jakub Podrazil (skif)
Jan Cincibuch (skif lehkých vah)
Antonín Mařík, Jakub Paroulek, Vojtěch Řimák, Petr Ouředníček (čtyřka bez korm.)
Ženy:
Kristýna Neuhortová (skif lehkých vah)
Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová (dvojskif)
Zuzana Valsová, Monika Nováková (dvojskif lehkých vah)
Pavlína Flamíková, Kateřina Hartmanová, Radka Novotníková, Nikola Kropáčková (čtyřka bez korm.)

Reklama

Související témata: