Ombudsman není polským konzervativcům po chuti, Sejm protahuje volbu

V Polsku se protahuje výběr nového veřejného ochránce práv, funkční období Adama Bodnara, současného ombudsmana, který často kritizuje současnou národně-konzervativní vládu, vypršelo před měsícem. O post se uchází jedině právnička Zuzanna Rudzińská-Bluszczová podporovaná opozicí.

Ve středu její volbu bez vysvětlení stáhl z programu místopředseda Sejmu, dolní komory parlamentu, Ryszard Terlecki z vládnoucího Práva a spravedlnosti, upozorňuje portál dziennik.pl.

"Je 27 dní po skončení funkčního období Adama Bodnara, ale Sejm znovu stáhl volbu ombudsmana z harmonogramu," napsala ve středu na twitteru Rudzińská-Bluszczová.

Minęło 58 dni od upływu terminu zgłaszania kandydatów na RPO. 27 dni od upływu kadencji @Adbodnar, ale Sejm po raz kolejny zdjął wybór Rzecznika z harmonogramu. Myślicie, że uda się przeprowadzić głosowanie w tym roku? pic.twitter.com/3E2TflNJv6

— Zuzanna Rudzińska-Bluszcz (@ZuzannaRB) October 7, 2020

"Myslíte, že se podaří hlasování ještě letos?", zeptala se 38letá právnička, která v současnosti pracuje na úřadu ombudsmana. Její kandidaturu podpořilo několik stovek nevládních organizací a formální návrh v Sejmu podaly opoziční strany Levice a Občanská koalice.

Poslanci o kandidatuře Rudzińské-Bluszczové poprvé hlasovali v polovině září. Hlasování bylo ovšem prohlášeno za neplatné, protože se ho nemohli zúčastnit všichni zákonodárci, neměli u sebe tablety, jejichž prostřednictvím hlasy odevzdávají.

Podle pravidel ombudsman zůstane ve funkci do doby, než Sejm, který kontrolují vládní strany, a Senát ovládaný opozicí zvolí jeho nástupce. Nicméně nedávno ústavní soud dostal podnět od skupiny poslanců Práva a spravedlnosti, aby posoudil, zda to je v souladu s ústavou. Tato justiční instituce se jejich návrhem má zabývat 20. října, uvádí dziennik.pl.

Post ombudsmana je jednou z posledních veřejných institucí v Polsku, na kterou Právo a spravedlnost a jeho vládní partneři doposud neprosadili svého spojence. Současný veřejný ochránce práv Adam Bodnar například patří ke kritikům justiční reformy, kterou současná vláda prosadila a kvůli níž se Polsko dostalo do sporů s Evropskou komisí. Varuje i před útoky, které politici vládního tábora podnikají proti sexuálním menšinám a lidem, již se zasazují o zlepšení jejich situace v Polsku.

Související

Více souvisejících

Polsko ombudsman Zuzanna Rudzińská-Bluszczová Právo a spravedlnost (PiS) lidská práva

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy