Kvůli úniku z policejních spisů má jít k soudu 29 lidí včetně elitních detektivů

Policie chce poslat před soud 29 lidí v rozsáhlé kauze úniků z policejních spisů. Je mezi nimi i několik bývalých elitních detektivů a podnikatelů. Kriminalisté podali státnímu zástupci návrh na obžalobu. Informaci ČT potvrdil státní zástupce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Většina z obviněných se podle policie provinila neoprávněnou manipulací s informacemi z trestních řízení, nezákonným přístupem k policejním databázím nebo zneužitím pravomoci úřední osoby.

„Vyšetřování bylo policejním orgánem skončeno a spis byl předložen státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby. Spisový materiál, který je velmi rozsáhlý, teď bude státní zástupce studovat a poté rozhodne, zda ve věci podá obžalobu nebo rozhodne jiným způsobem,“ konstatoval Šereda.

Policie skupinu zadržela a obvinila v květnu 2017. Kvůli únikům ze spisů bylo tehdy obviněno 18 lidí včetně bývalého policisty z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Michala Ratajského nebo podnikatele Samana El-Talabaniho. Mezi obviněnými byl i šéf skupiny Kajot Radim Jüttner nebo majitel investiční skupiny DRFG David Rusňák, který byl dříve členem hnutí ANO.

Žalobce se ale v prosinci 2017 rozhodl podmíněně zastavit trestní stíhání dvou lidí a Rusňák byl jedním z nich. Trestní stíhání lze podmíněně zastavit, pokud jde o přečin s trestní sazbou do pěti let, obviněný se dozná a uhradí vzniklou škodu. Rusňák tak tehdy podle Šeredy dostal zkušební dobu a současně musel zaplatit adekvátní částky určené na pomoc obětem trestné činnosti.

U šestnácti lidí trestní stíhání pokračovalo. Následně byl počet obviněných rozšířen na celkových 29 lidí, kteří mají být v kauze zapleteni. Případ vyšetřovali detektivové z Národní protidrogové centrály, aby nenastal případ, že by policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) vyšetřovali kauzy kolem vlastních kolegů.