Česko čeká přísný režim. Ministr Prymula oznámil nová opatření kvůli koronaviru

Roman Prymula

Ministr zdravotnictví Prymula oznámil nová opatření

Od pondělí se nesmějí konat kulturní a sportovní akce, rozhodla vláda. Opatření bude prozatím platit 14 dní. Restaurace, hospody a bary budou muset zavřít už v osm hodin večer. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) prohlásil, že pokud by opatření nebyla přijata, za další týden by mohla být kapacita zdravotního systému téměř vyčerpána.

„Od pondělí budou zrušeny veškeré sportovní aktivity, ať amatérské, nebo profesionální. Na venkovních sportovištích může být do 20 osob. Bude možné hrát fotbal nebo tenis na venkovních sportovištích. Po dobu 14 dnů bude zakázáno provozovat bazény, fitness centra,“ prohlásil na tiskové konferenci po jednání vlády Prymula.

Mezinárodní zápasy na profesionální úrovni bude možné sehrát, ale bez diváků. Česká liga bude přerušena na 14 dní. Nepoběží žádné fotbalové ani hokejové soutěže.

Nová opatření se od pátku dotknou i hospod, restaurací a barů. „Restaurace budou omezeny dobou do 20 hodin a u stolu budou moci sedět jen čtyři osoby. Mělo by to vést k tomu, že omezíme kontakty,“ řekl ministr.

Prymula řekl, že počty lidí nakažených infekcí COVID-19, kteří potřebují péči v nemocnici, by mohly být bez přijetí dalších opatření za týden dvojnásobné. V současné době je hospitalizováno 1 700 lidí, ve vážném stavu je 300 pacientů. „Za další týden by mohla být kapacita zdravotního systému téměř vyčerpána,“ řekl Prymula. „Tak, jak jsou nová opatření nastavena, tak by se měla ta křivka oploštit během 14 dnů,“ míní Prymula.

Apeloval na lidi, aby se snažili omezit kontakty, zůstávali doma a chodili ven na procházky. Vyzval zaměstnavatele, aby umožnili svým zaměstnancům pracovat z domova na home office.

„Data nejsou příznivá, nikdo si je nevymýšlí. Musíme ta opatření udělat,“ zdůraznil Prymula.

Do školy na střídačku

Opatření se dotknou i výuky na školách. Na 2. stupni základních škol se od pondělí bude učit prezenčně polovina dětí, ostatní budou mít výuku on-line z domova. Po týdnu se vymění. Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) bude opatření prozatím platit 14 dní.

Distančně se budou učit i středoškoláci. V rámci celé České republiky přejdou od pondělí na dva týdny na on-line výuku. Dosud to platilo jen v krajích s větší nákazou. Výjimku budou mít školy, které potřebují praktickou výuku.

Karanténa v hotelu

Lidé, kteří budou nakažení koronavirem a nebudou se moci izolovat doma, by měli mít možnost strávit desetidenní karanténu v hotelu. Má to omezit riziko šíření nákazy v rodinách.

Změní se i provozy úřadů. Příští dva týdny by měly mít otevřeno jen dva dny v týdnu. Pro veřejnost budou otevřené vždy na pět hodin.

Tagy: