Jan Podroužek
8. října 2020 • 12:00

Soupisky pro EL: Slavia zkusí talent, Sparta neškrtala. Kdo odnesl Sadílka?

Vstoupit do diskuse
19
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Potvrzeno, Ladislav Takács opravdu odskákal zařazení Abdallaha Simy na soupisku pro Evropskou ligu, defenzivní univerzál Slavie si tedy zápasy proti Leverkusenu nebo Nice neužije. Oproti kvalifikaci škrtal na své soupisce i Slovan Liberec, nevešel se host z Edenu Daniel Kosek, který udělal místo posile z PSV Eindhoven Michalu Sadílkovi.



Během úterního odpoledne a večera se na sídle UEFA začaly scházet soupisky účastníků Evropské ligy. Do půlnoci museli mít úředníci na hromádce všech 48 týmů.

Kluby se přitom musí řídit jasnými pravidly, která UEFA už léta vyžaduje: maximálně 25 jmen na listu A, z toho musí být alespoň dva brankáři. Minimálně osm hráčů pak musí mít status domácího odchovance, tedy být vychován klubem ze stejné země.

Příklad: slávista Lukáš Masopust odrostlý v Jihlavě. A alespoň čtyři z těchto osmi pak musí být vyloženě klubovými odchovanci. Zase příklad: Lukáš Juliš ve Spartě. Za klubového odchovance je považován každý, kdo v daném oddílu působí alespoň tři roky mezi svými 15. a 21. narozeninami.

Tuhle kvótu ze tří českých účastníků nesplňuje Slavia, klubovým odchovancem je pouze útočník Jan Kuchta. Proto musela na své soupisce nechat tři volná místa. Díky prodeji Vladimíra Coufala do West Hamu by se přesto vešlo celé současné áčko, sportovní vedení v čele s trenérem Jindřichem Trpišovským se však rozhodlo pro zapsání útočníka z juniorky Abdallaha Simy. Africké posile z Táborska musel tím pádem někdo udělat místo.

Odnesl to defenzivní univerzál Ladislav Takács, který tak minimálně během celého podzimu bude moci nastupovat jen v zápasech české ligy a domácího poháru.

K úpravě soupisky může dojít teprve po základních skupinách, tedy před jarními vyřazovacími boji, pochopitelně pokud ovšem klub postoupí. Pokud ano, může každý udělat na své soupisce maximálně tři změny, stále se však musí řídit zavedenými kvótami.

Ty můžou být celkem ukradené Spartě, která má v kádru dostatek odchovanců. Navrátilec z Boloni Ladislav Krejčí, Michal Sáček, „last minute“ posila David Pavelka, Lukáš Juliš. Proto nebyl letenský klub nucen redukovat svou soupisku, naopak mladí Adam Karabec nebo Adam Hložek mohou figurovat na takzvaném listu B, na který může být zapsán každý hráč do 21 let, jenž je v klubu registrován alespoň dva roky.

Ke změně došlo na liberecké soupisce. Slovan už úskalími registrace procházel v předchozích kvalifikačních kolech Evropské ligy a před základními skupinami potřeboval dopsat posilu z PSV Eindhoven Michala Sadílka. Tomu udělal místo host ze Slavie Daniel Kosek.

Slavia

TRENÉR
Jindřich Trpišovský

BRANKÁŘI
Ondřej Kolář, Přemysl Kovář, Jan Stejskal

OBRÁNCI
Jan Bořil, Tomáš Holeš, David Hovorka, Ondřej Karafiát, Ondřej Kúdela, David Zima

ZÁLOŽNÍCI
Ondřej Lingr, Tomáš Malínský, Lukáš Masopust, Peter Olayinka, Oscar Dorley, Lukáš Provod, Nicolae Stanciu, Petr Ševčík, Ibrahim Traoré

ÚTOČNÍCI
Jan Kuchta, Stanislav Tecl, Petar Musa, Abdallah Sima

VYPADL Z KÁDRU ÁČKA
Ladislav Takács

Sparta

TRENÉR
Václav Kotal

BRANKÁŘI
Milan Heča, Florin Nita, Dominik Holec

OBRÁNCI
Ondřej Čelůstka, David Lischka, Matěj Hanousek, Lukáš Štetina, Filip Panák, Andreas Vindheim, Dávid Hancko, Dominik Plechatý (list B)

ZÁLOŽNÍCI
Filip Souček, David Moberg Karlsson, Ladislav Krejčí I, Bořek Dočkal, Martin Minčev, Michal Sáček, Srdjan Plavšič, Matěj Polidar, Michal Trávník, Ladislav Krejčí II, David Pavelka, Adam Karabec (list B)

ÚTOČNÍCI
Libor Kozák, Lukáš Juliš, Adam Hložek (list B)

VYPADL Z KÁDRU ÁČKA
nikdo

Slovan Liberec

TRENÉR
Pavel Hoftych

BRANKÁŘI
Filip Nguyen, Milan Knobloch, Lukáš Hasalík (list B)

OBRÁNCI
Jakub Jugas, Jan Mikula, Martin Koscelník, Michal Fukala (list B), Mohamed Tijani
Taras Kačaraba, Matěj Chaluš

ZÁLOŽNÍCI
Jan Šulc, Jhon Mosquera, Aleš Nešický, Jakub Pešek, David Cancola, Michal Beran, Kamso Mara, Jakub Hromada, Jakub Barac, Michal Sadílek

ÚTOČNÍCI
Michael Rabušic, Jan Matoušek, Lukáš Csáno, Imad Rondič, Júsuf Hilál

VYPADLI Z KÁDRU ÁČKA
Daniel Kosek, Miroslav Dvořák

Sport Magazín Plus ke startu Ligy mistrů a Evropské ligy objednávejte na iKiosek.cz>>>

Titulní strana magazínu před základními skupinami Ligy mistrů a Evropské ligy Titulní strana magazínu před základními skupinami Ligy mistrů a Evropské ligyFoto Magazín

Vstoupit do diskuse
19

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud