Nové sídlo České spořitelny




Soutěž na nové sídlo České spořitelny byla v Česku první otevřenou vícefázovou soutěží o návrh, kterou vyhlásil soukromý investor. Soutěž byla otevřena všem evropským architektům-matadorům, kteří splňovali kvalifikační kritéria spočívající v realizované stavbě s převážně kancelářským programem nad 30 000 m2, a pro začínající architekty, kteří tuto podmínku nesplňovali, byla umožněna přihláška i s realizací jakékoliv typologie s plochou 5 000 m2. Soutěž byla vyhlášena v září 2017 a v červnu 2018 byla ukončena udělením tří cen.

Nové sídlo České spořitelny lokalizované v nové rozvíjející se čtvrti „Smíchov City“ má vytvořit svěží, otevřený a inovativní pracovní prostor vybízející ke spolupráci zaměstnanců, který by je současně propojil se zákazníky i veřejností obecně. Nové sídlo má viditelně reprezentovat silnou značku České spořitelny a rozšířit bohatý program čtvrti, který zahrnuje veřejné budovy, základní školu a bytovou výstavbu pro 3 300 obyvatel. Samotná banka do lokality přivede 3 500 zaměstnanců na celkové nadzemní podlažní ploše 75 000 m2. Součástí programu jsou společné prostory, kantýna, restaurace a obchody a k propojení banky s lokální komunitou slouží doplňkové funkce, např. školka, fitness centrum, tělocvična a zdravotní centrum. V programu figurovala také velká aula a konferenční místnosti, skladovací prostory a také úschovna kol pro zaměstnance.

Z celkem 167 přihlášek porota vybrala patnáct ateliérů, z toho deset architektů-matadorů a pět začínajících profesionálů.

Matadoři:

ATELIER KRÁTKÝ / CUBOID ARCHITEKTI (CZ)

Baumschlager Eberle Architekten / Pavel Hnilička architekti (AT/CZ)

Caruso St John Architects (UK)

Henke Schreieck Architekten (AT)

jessenvollenweider architektur (CH)

Kleihues + Kleihues (DE)

Mecanoo / Buro Happold (NL)

Neutelings Riedijk Architects (NL)

SCHINDLER SEKO ARCHITEKTI (CZ)

Verstas Architects (FI)

Začínající profesionálové:

Christ & Gantenbein Architekten (CH)

Ivan Kroupa architekti (CZ)

Kuba & Pilař architekti (CZ)

Petr Hájek architekti (CZ)

Tham & Videgård Arkitekter (SE)

Do druhého kola postoupili:

ATELIER KRÁTKÝ / CUBOID ARCHITEKTI (CZ)

Baumschlager Eberle Architekten / Pavel Hnilička architekti (AT/CZ)

Henke Schreieck Architekten (AT)

Kleihues + Kleihues (DE)Kuba & Pilař architekti (CZ)

Tham & Videgård Arkitekter (SE)

S vítězem soutěže, Baumschlager Eberle Architekten / Pavel Hnilička architekti, zadavatel podepsal smlouvu na projekční práce. V současnosti je soutěžní návrh dopracováván coby studie ve spolupráci s klientem a dalšími aktéry do nové podoby. Zde uveřejněné návrhy odpovídají výsledkům soutěže z roku 2018. Pozdější úpravy projektu budou prezentovány následovně.

Zadavatel: Česká spořitelna, a. s.

Organizátor: CCEA MOBA

Řádní členové poroty závislí:

Tomáš Salomon – předseda představenstva České spořitelny

Petr Brávek – Erste Group Bank, člen představenstva

Andrea Besenhofer – Erste Group Bank, ředitelka oddělní nemovitosti

Leoš Anderle – Sekyra Group

Řádní členové poroty nezávislí:

Ivan Reimann – Müller Reimann Architekten

Miroslav Šik – ETH Zürich

Petr Hlaváček – Architekti Headhand

Petr Kolář – ADR

Zdeněk Fránek – Fránek Architects

Náhradní členové poroty závislí:

Tomáš Velemínský – Erste Group Immorent

Marek Zděradička – IPR Prague, dopravní expert

Igor Klajmon – Sekyra Group

Náhradní členové poroty nezávislí:

Lada Kolaříková – RKAW

Pavla Melková – MCA

 

První místo: Baumschlager Eberle Architekten / Pavel Hnilička architekti (Rakousko/Česko)

Novou městskou čtvrť skládáme z osmi městských bloků, které formují vysoce kvalitní veřejné prostory. Nové domy utvářejí prostor ve dvou klíčových aspektech. Nejprve vytvářejí jednu vnitřní ulici, která prodlužuje pěší trasu Smíchov sever a umožňuje měkký výstup na nový most přes železniční trať. A za druhé, vytvářejí jasný a jemný okraj bulváru Radlická – Dobříšká.

Vnitřní ulice je obohacena o dva hlavní městské prvky – vstupní náměstí a centrální park. Pro městské uspořádání navrhujeme nižší městské bloky s lokálními věžemi a zelenými nádvořími, které dobře zapadají do charakteru smíchovské čtvrti a vytvářejí rovnocenná pracovní místa pro zaměstnance. Boční otevření tradičního městského bloku v mírných úhlech podobných diamantům nabízí skvělé výhledy pro přibližně 80 % pracovních míst. Podobné, přesto vždy jemně odlišné objemy nových budov s individuálními fasádami tvoří nový kampus jako skutečný městský prostor.

Sídlo České spořitelny jsme umístili na nejvýznamnější místo u výjimečného uzlu veřejné dopravy, který je přístupný venku novým mostem nebo uvnitř eskalátory pod železničními tratěmi. Cestujícím přicházejícím do Prahy z jihu a ze západu budou z dálky viditelné nové budovy. Česká spořitelna vytvoří v této části města významný orientační bod.

Naším cílem je oživit veřejný prostor co největším počtem aktivit a navrhnout ulice a náměstí v lidském měřítku. Vedle vnitřní ulice je zajímavý a živý parter, který vrcholí „foodcourtem“ u nádraží. Umístěním tolika obchodů s potravinami a restaurací velmi blízko k uzlu veřejné dopravy vytváříme perfektní podmínky pro vznik nové a velmi atraktivní destinace v Praze.

Nové sídlo se skládá ze čtyř budov propojených společnou halou, které využívají výhody svahu. Každá budova může mít vlastní přístup z veřejného prostoru a pracovat samostatně. Vnitřní zelená nádvoří jsou z jedné strany otevřená, dostatečně široká, a tudíž zabezpečená výhledy a dobrými světelnými podmínkami pro každý pracovní prostor. Spíše masivní stěny s normálními okny nabízejí příjemné vnitřní klima, udržitelný přístup a městskou kvalitu. Areál ukazuje otevřenost, odpovědnost a solidnost.

Druhé místo: Tham & Videgård Arkitekter (Švédsko)

V této práci jsme se snažili nastínit precizní městskou strukturu, která díky svému robustnímu čtvercovému řádu nabízí maximální potenciál pro každou jednotlivou budovu přizpůsobenou jejímu konkrétnímu místu a funkci na Smíchově jih a v Praze. Navrhované nové budovy jsou inspirovány stavební typologií Prahy, a to jak v měřítku, výšce budovy, tak v jemných detailech fasád, často vykreslených bíle. Při zachování základních městských principů věříme, že toto je správný způsob, jak zajistit, aby si návrh zachoval obecné vlastnosti a flexibilitu, které mohou vyhovět všem činnostem potřebným pro atraktivní a úplný městský život. Prostředí pro práci a volný čas, společenská setkání a rekreaci, jakož i pro vytvoření pevného základu pro budoucí a neustálé přizpůsobování se novým potřebám.

Náš tým se podíval na nové sídlo spořitelny se stejným přístupem: s prioritou vytvořit celkový design s přesnou a silnou vnitřní logikou. Přesto koncept dostatečně otevřený, aby držel největší možný potenciál a dobrou základnu pro budoucí rozvoj. V souladu s pozitivní přímostí městské struktury je interiér nového sídla České spořitelny uspořádán kolem řady otevřených společenských a veřejných prostorů, které zaměstnancům i návštěvníkům nabídnou hodnotné pracovní a socializační prostředí.

Třetí místo: Kleihues + Kleihues (Německo)

Pokud by tento návrh pro Smíchov jih existoval již v roce 1917 a pokud by se Kafka rozhodl navštívit kampus v rámci svých procházek po Praze, aby si jej zaznamenal do svých poznámek, udělali bychom všechno správně. Tato moderní interpretace historických blokových struktur Prahy – s odkazem na její městský rozsah, její průchody, uličky a náměstí a také na její barevnost – přirozeně navazuje na strukturu zlatého města. Budovy s robustními půdorysy, které umožňují každý trend a také ho dokážou překonat, jsou zárukou dlouhověkosti města.

Hlavní sídlo banky by mělo být rozeznatelné jako souvislá stavební struktura v centru Smíchova jihu a mělo by být samozřejmě začleněno do harmonické městské kompozice uprostřed obyvatelné a funkční části Prahy. Návrh inteligentní a přívětivé architektury nejen odráží touhu banky vybudovat reprezentační identitu, ale také vybudovat silnou a viditelnou strukturu, která se v průběhu desetiletí udrží jako architektonické srdce kampusu a zároveň zaměstnancům nabídne udržitelný, otevřený a inovativní pracovní prostor pro spolupráci.

Foto: Archiv

1 Response

Napsat komentář

fourteen − 10 =


Koupit předplatné ?>