Dnes Pátek - zatazeno 20°C
Zítra Sobota - zatazeno 21°C
Pátek 10. 5. 2024
Svátek má Blažena
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Exstarosta Prahy 3 Bellu onemocněl covidem-19
Alexander Bellu byl v minulosti pražským zastupitelem a starostou Prahy 3. Tam nyní vede opoziční zastupitelský klub Pro Prahu 3 (ODS, KDU-ČSL, Svobodní). Foto: archiv

Exstarosta Prahy 3 Bellu onemocněl covidem-19

S tím, jak přibývají potvrzené případy nákazy covid-19, roste i počet nemocných politiků. V uplynulých týdnech se nakazili například europoslanec a předseda zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09), starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN), radní pro kulturu Prahy 3 Pavel Křeček (STAN) a aktuálně je v domácí karanténě kvůli pozitivnímu testu na koronavirus bývalý starosta třetí městské části a současný zastupitel Alexander Bellu (ODS), který o tom dnes informoval server Pražský patriot.

„Prodělal jsem covid, onemocněla i moje manželka. Oba jsme v domácí karanténě, která končí dnes,“ uvedl bývalý starosta Prahy 3 Bellu.

Nemoc se u něj zpočátku projevila nachlazením, měl teplotu, dráždění ke kašli, neprůchodnost nosu. K těmto příznakům zánětu horních cest dýchacích se přidala ztráta čichu a chuti. „V tu chvíli jsme se oba vydali k lékaři, ten nás poslal na testy a po šesti hodinách nám oběma přišla smska, že jsme pozitivní. Prvotní příznaky naštěstí netrvaly dlouho, nyní se už oba zhruba týden cítíme dobře,“ popsal.

Potvrdil, že se během karantény s nikým nesetkal, doma byl jen s manželkou a měsíční dcerkou. „Na covid mám nadále stejný názor. Určitě není dobré ho brát na lehkou váhu, je to infekční záležitost, takže prevence je určitě na místě. Zároveň je potřeba nepanikařit a nepřestat kvůli obavám z nákazy žít normální život. Prostě si najít takovou zlatou střední cestu,“ doporučil.

Na přelomu září a října se nakazil europoslanec Jiří Pospíšil, u kterého měl covid-19 těžký průběh. Musel být převezen do motolské nemocnice na jednotku intenzivní péče (JIP). Situace se nadále zkomplikovala, přidal se zápal plic a problémy s dýcháním.

Zdravotní stav se však postupně zlepšil. „Přežil jsem covid, právě mě propouští z nemocnice. Nechci znít nijak pateticky, ale abych se přiznal, když mě sem přivezli, obával jsem se toho nejhoršího. Jen díky lékařům, zdravotníkům a sestřičkám z JIP v Motole, kteří se o mě intenzivně starali, se tak nestalo,“ napsal v pondělí 5. října na twitter.

V druhé polovině září se nakazil i starosta Prahy 1 Petr Hejma. Po víkendové práci na zahradě mu nebylo dobře, tak se nechal otestovat a zjistilo se, že se nakazil. Nemoc u něj měla lehčí průběh, od tohoto týdne je již zpátky na radnici.

Na přelomu srpna a září se nakazil radní Prahy 3 Pavel Křeček. „O víkendu jsem se necítil dobře, nechal jsem si pro jistotu udělat test na covid-19. Ten měl bohužel pozitivní výsledek. Zatím to zvládám dobře, pracuji z domova a příznaky mám stejné, jako bych měl lehčí chřipku,“ napsal na svůj facebookový profil 3. září.

„Nejhorší na celé situaci byla ta tři dny trvající nejistota, než hygiena rozhodla, koho jsem ještě ohrozil. Mí nejbližší kolegové tak šli preventivně na home office. Přátelé byli ve střehu a radši se sami izolovali. Radnice sama nechala otestovat dvanáct lidí, se kterými jsem přišel do kontaktu. U všech byl výsledek negativní,“ dodal.


Autor: Jan Puci
Další články
Nahoru