MPKJVLJS – jedinečná expozice pěti umělců na Designbloku 2020

M.P.K.J.V.L.J.S.
M.P.K.J.V.L.J.S.

Jedinečná expozice propojuje pět osobností z různých odvětví umělecké sféry (Milan Pekař-keramika, Jakub a Kateřina Vávrovi–nábytek/dřevo/vůně, Lucie Jindrák Skřivánková-malba, Daniela Danielis-tapisérie) a je syntézou jejich tvorby.

Spojujícím prvkem se zde jeví materiálový experiment, důraz na kombinaci výtvarných i kvalitních řemeslných technik a smyslový zážitek. Svoje rozdílné vášně sloučí v jednom prostoru do harmonického celku, plného překvapení hravosti s odkazy na milánskou designovou skupinu Memphis, která bojovala iracionalitou a zářivými barvami proti praktičnosti funkcionalismu. 

Unique exposition brings together four personalities of different part of art industry (Milan Pekař–ceramics, Jakub and Kateřina Vávrovi- furniture/wood/scent, Lucie Jindrák Skřivánková – painting) and becomes a synthesis of their approaches. Experiment with material, accented combination of art & crafts technics and sense experience connect their exposition. All various passions fuse at one place in harmonic unity.

 

Milan Pekař je oceňovaný český designér. Vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou (UMPRUM), kde dnes působí jako odborný asistent Maxima Velčovského v Ateliéru keramiky a porcelánu. Řadí se k nejvýznamnějším tvůrcům na poli
současné české keramiky a porcelánu, především díky rozvíjení a práci s technikou
krystalických glazur. V posledních čtyřech letech se Milan zabýval tvorbou takzvaných krystalických glazur nanášených především na vázy. Ty ho fascinovaly natolik, že dodnes tráví většinu svého volného času experimentováním a vytvářením nových barevných kombinací. Právě za krystalické vázy získal Cenu veřejnosti Czech Grand Design 2014.

www.milanpekar.com

 

Jakub Vávra je truhlář, restaurátor a inovátor. Ze začátku byla jeho tvorba zaměřena zejména na svoji funkčnost a jednoduchost, postupně do ní začala pronikat zdobnost a experiment. Velmi rád kombinuje materiály a spolupracuje s dalšími umělci a designéry, čímž dohromady vytváří díla na pomezí užitého umění a výtvarného díla. Každý kus nábytku je originál vytvořen ručně s důrazem na překvapivý detail.

Spolupráce Jakuba Vávry a Milana Pekaře se zrodila na výstavě Les Bohemémes ve
Švýcarském Vevey v roce 2018, kde měli oba svoje objekty. V roce 2019 nejprve na
Designbloku a poté i na milánském veletrhu Salone Del Mobile prezentovali velmi úspěšně
společnou kolekci nábytku Gradient.

www.amanoriginal.com

FB/Instagram: Jakub Vávra

 

Kateřina Vávrová je designérka vůní. Pod značkou Amansoycandles už třetím rokem plní své fantazie a nálady do malých skleniček a tvoří z nich vonné svíčky. Na vůních ji nejvíce fascinuje tzv. Proustův fenomén, tedy schopnost čichového zážitku vyvolat vzpomínky zapadlé v našem podvědomí, které je stále plné neprobádaných tajemstvích. Tato tajemství by ráda prostřednictvím svých vonných obrazů pomáhala lidem objevovat.

Tvoří také vonné svíčky na zakázku, například pro firmu s organickou kosmetikou Biorganica, obchod s českými výrobky Lípa Store, nebo internetový obchod s bytovými doplňky SoulBowl.

www.amansoycandles.com

 

Absolventka ateliéru Michaela Rittsteina na pražské AVU (2009), malířka Lucie malířka Lucie Jindrák Skřivánková, je jednou z nejvýraznějších českých umělkyň mladé generace. Už během studií na Akademii si vytvořila jasně rozpoznatelný rukopis charakteristický rozmáchlou gestickou
malbou, odvážnou pastelovou barevností připomínající chování akvarelových barev a příležitostným kombinováním materiálů.
Už v minulosti se autorka nebránila experimentování s jinými formami a motivy. Za poslední
rok ale do její tvorby prosákly zcela nové impulzy. Lu se vydává také cestou abstrakce, přičemž si stále udržuje některé prvky svých typických prací. Vytváří také díla s přesahem do interiérů (paravány, nábytek, tapisérie a další) a exteriéru. Pracuje s masivními liniemi, s novými materiály a jejich strukturami, s monumentálními formáty, na které vše vrství.

www.lucieskrivankova.com

 

Wnoozow je textilní manufaktura založená roku 2016 Danielou Danielis.
Primárně se zaměřuje na tkaní gobelínů, tapiserií a ruční výrobu tkanin s ohledem
na potřeby významných umělců a designérů. Ke každému dílu přistupují individuálně a snaží
se vyzdvihnout jeho jedinečnost. S tím se pojí také to, že je vytvářen lokálně a s ohledem na
životní prostředí. Ateliéru se za čtyři roky své existence podařilo
vybudovat silné jméno, spolupracovali např. s Klárou Nademlýnskou, Petrou Ptáčkovou nebo Martinem Lukáčem.

FB/Insta: Wnoozow

 

 

Designblok 2020
Prostor A219 OPENSTUDIO
Gabriel Loci Holečkova 106/10 Praha 5
MPKJVLJS

 

https://www.facebook.com/mpkjvljs

Comments

comments

Vyhledat