Za výsadbu tří stromků na veřejném prostranství bez souhlasu uložil olomoucký magistrát pokutu pět tisíc

8. říjen 2020

Lekci od úředníků olomouckého magistrátu ohledně sázení stromů dostal obyvatel ulice Na Vozovce. Za to, že bez jejich souhlasu vysadil před svým domem tři stromy, mu vyměřili pokutu pět tisíc korun. S tím, že může dávat negativní příklad ostatním lidem. Magistrát se brání, že tento samozvaný zahradník porušil základní pravidla při sázení stromů ve veřejném prostranství.

„Když jsme to tady s dětmi sázeli a lidé šli okolo, tak někteří uznale pokyvovali hlavami a byli rádi, že se někdo ujal výsadby nových stromů v naší ulici,“ vzpomíná na jeden letní den Josef Kvapil. Za své zasadil druh a velikost javoru, který tam dlouhá léta býval. Magistrát tam totiž podle něj postupně kácel staré stromy, nové už ale nevysadil.

Nelegálně vysazené stromy v olomoucké ulici Na vozovce

Bez předchozího upozornění či projednání dostal ale zhruba za čtrnáct dní od magistrátu dopis, kde se dočetl, že spáchal přestupek. Vysadil tři stromy nevhodného druhu i vzrůstu a na nevhodném místě. Proto zaplatí pokutu pět tisíc korun. S dodatkem, že svým konáním mohl dávat negativní příklad ostatním lidem. „Tady se díky počínání tohoto člověka porušila platná vyhláška a město se dostalo do nepříjemné pozice právě vůči správcům inženýrských sítí, kteří mají konkrétně v ulici Na vozovce platné věcné břemeno zpoplatněné vůči městu. To znamená, že ta situace byla komplikovaná i z tohoto důvodu. Navíc jeden z těch stromů byl vysazen tak, že pokud by vyrostl, mohl by bránit dobrému výhledu do křižovatky. Takže těch komplikací, které se v tom místě, věřím nešťastnou náhodou, stalo víc,“ vysvětluje mluvčí radnice Radka Štědrá.

Pokuta od magistrátu připadá Josefu Kvapilovi absurdní. „Pokutu udělili pracovníci magistrátu města Olomouce, kteří mají mimo jiné pečovat i o městskou zeleň a mají stromy ošetřovat a vysazovat a má jich ve městě přibývat. Když jsem takto učinil já, byl jsem potrestán pokutou,“ popisuje Kvapil.

Pokud chtějí lidé na veřejném prostoru zasadit strom, musí mít podle Radky Štědré písemný souhlas vlastníka. „Musí znát konkrétní podmínky výsadby, jaká rostlina nebo strom je na tom konkrétním místě vhodný, musí se také řešit i následná péče o ty stromy a zeleň v té konkrétní lokalitě,“ uzavírá Štědrá.

Josef Kvapil se proti pokutě odvolal. Čeká ho tak standardní správní řízení s ústním jednáním a předvoláním svědků.

autor: bam
Spustit audio