Hlavní obsah

Divadlo Tramtarie uvede autorskou pohádku Eminka a Emoušek

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Olomoucké Divadlo Tramtarie připravilo premiéru pro dětské diváky, jde o novou pohádku s názvem Eminka a Emoušek. V hlavní roli autorské pohádky jsou emoce dětí i jejich rodičů.

Článek

Cílem inscenace je pomoci najít porozumění ve veselých i neveselých životních situacích, řekli ve čtvrtek zástupci divadla. Pohádku v režii šéfa uměleckého souboru Vladislava Kracíka divadlo poprvé představí tuto sobotu. Jde o druhou premiéru Tramtarie v této sezoně.

„Každé dva roky uvádíme novou autorskou pohádku, ta letošní je ale specifická. Kromě toho, že by měla děti a rodiče pobavit, věříme, že díky ní předáme i důležité poselství o tom, že každý z nás má své emoce, a ty jsou přirozenou součástí našeho života,“ uvedla ředitelka divadla Petra Němečková. Pohádka vznikla ve spolupráci s olomouckou organizací Jak Dál?, která provází rodiny v náročných životních situacích. Je určena divákům od tří do jedenácti let a chce hravou formou seznámit děti s nejrůznějšími emocemi, s nimiž se můžou během života potkat.

Zástupci organizace se podíleli jak na námětu, tak i na scénáři k pohádce. Společným cílem bylo vytvořit inscenaci, která by dětem ukázala, že zažívat například radost je stejně přirozené, jako prožít strach či smutek.

„Naše organizace podporuje rodiny s dětmi, které prochází životní změnou, může to být například partnerská krize, rozchod rodičů, případně úplný rozpad rodiny. Často se nám při naší práci stává, že děti neví, jak pojmenovat emoce, které prožívají. To může být pro ně dále zraňující,“ uvedla Tereza Vránová z této organizace.

Hlavním hrdinou příběhu je osmiletý Eliáš, který má s rodiči vyrazit na výlet na kolech a pod stan. Během cesty zažije nejrůznější dobrodružství a setká se s tajemnými bytostmi, které si říkají Eminka a Emoušek. V hlavní roli malého Eliáše se představí Václav Stojan, který již v dětských inscenacích Tramtarie ztvárnil například postavu pračlovíčka či Huga z hor. V dalších rolích skřítků a rodičů vystoupí Vít Pištěcký a Dominika Hrazdílková. Autorkou scény, kostýmů a loutek je Markéta Rosendorfová, hudbu k inscenaci složil Peter Gábor.

Pohádka je druhou premiérou divadla. Tramtarie otevřela sezonu v polovině září autorskou komedií s názvem Hřeben Bruce Willise. Pod inscenací, ve které hlavní roli hraje mužská pleš, je podepsaný umělecký šéf souboru Vladislav Kracík.

Reklama

Doporučované