Věda na talíři

Knihy o vede
Mnozí z nás považují vědu za něco nudného a často složitého. Vyvrátit tento názor se pokusili dva odborníci, kteří se v této oblasti sami řadu let pohybují. Jejich knihy ukážou, že i věda může být krásná a obsahovat v sobě kouzlo podobně jako umění.

Kniha o vědě pokrývá široké spektrum témat, od Darwina k temné hmotě, a obsahuje 250 milníků v dějinách přírodních věd, techniky i humanitních oborů. Součástí jsou bohaté ilustrace.

Je možné cestovat časem? Co jsou Möbiova páska, teserakt či transcendentní číslo? Proč se po prosté slitině jmenuje celé historické období – doba bronzová? Tyto otázky jsou jen ochutnávkou z nesmírného bohatství témat z oboru přírodních věd, které nám přináší ilustrovaná kniha zkušeného autora mnoha populárně-naučných knih Clifforda A. Pickovera. Představuje 250 největších objevů přírodních věd, techniky i humanitních oborů, které umožnily moderní lidské společnosti vzniknout a prosperovat. Spektrum Knihy o vědě je široké a pokrývá témata od vysoce teoretických až po zcela praktická, od řešení, jež známe z každodenního života, až po hypotetické konstrukce, jejichž význam se teprve bude muset ukázat. Časově sahá od 20 000 let staré kosti z Išanga až po nejnovější výsledky matematiky, fyziky, chemie, biologie, techniky i psychologie z počátku 3. tisíciletí.
Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Ukázka z knihy

Jen si představme svět bez náhodných čísel. Generování statisticky náhodných čísel ve 40. letech 20. století významně přispělo k simulování termojaderných explozí a řada počítačových sítí dnes používá náhodných čísel k přesměrovávání internetového provozu tak, aby se zabránilo zahlcení. Politické průzkumy veřejného mínění používají náhodná čísla k výběrům názorově vyvážených vzorků potenciálních voličů. (str. 26)

O edici

Podobně jako Aliter přináší tato ediční řada ZIP originální pohledy na současná témata, proniká však hlouběji k jejich podstatě a nabízí podrobnější vhled do dané problematiky. Knihy této řady se vyznačují propracovanou a dynamickou grafickou úpravou s množstvím ilustrací, fotografií a grafů. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo, formát 158 x 230 mm, vázané s přebalem.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

Kniha o vědě

Od Darwina k temné hmotě: 250 milníků v dějinách přírodních věd
Autor: Clifford A. Pickover
Přeložili: Petr Holčák, Jan Klíma, Pavel Pecháček, Ivan Štoll

Počet stran: 536
Vazba: vázaná
Formát: 158×230 mm
ISBN: 978-80-257-3230-4,978-80-7363-
Doporučená cena: 699 Kč

 

Knihu Kniha o vědě vydalo nakladatelství Dokořán. Přečtěte si další ukázku.

O autorovi

Clifford Alan Pickover (*1957) je autorem téměř 50 populárně naučných knih, které se převážně zabývají matematikou a přírodními vědami, k jeho tématům však patří i biologie, umění, náboženství, sociální psychologie, mimozemské civilizace, historie a další. Kromě psaní knih pracuje mimo jiné i pro IBM, CNN či Wired Magazine. Je také držitelem více než 40 amerických patentů. Mezi jeho díla patří např. Matematická kniha (naše recenze) či Kniha o fyzice (naše recenze).

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

O nakladateli

Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

——————–

Věda není nudná, zaslouží si stejnou pozornost jako umění a záhady neztrácí kouzlo, když se je podaří rozluštit. O tom se snaží přesvědčit čtenáře oxfordský profesor a ukázat vědu v novém světle.

Proč se básníci a jiní umělci tak často vyjadřují o vědě s pohrdáním? Proč bývá tak často vědecká literatura nudnější než telefonní seznam? Opravdu Newton svým slavným experimentem se skleněným hranolem a lomem světla zbavil duhu poetického kouzla? Biolog Richard Dawkins si podobné otázky ohledně smyslu, krásy a záhad našeho světa a lidské povahy kladl řadu let a své odpovědi na ně shrnul v hluboce humanistické knize Rozplétání duhy. Věčný skeptik provádí čtenáře světem přírodních věd i kultury s přesvědčením, že „v nejlepší vědě by mělo zbýt místo i pro poezii“ a „záhady neztrácejí své kouzlo tím, že je vyřešíme, ale často se ukáže, že řešení je krásnější než záhada sama“.

Ukázka z knihy

První esej, kterou jsem ve škole napsal, se jmenovala Zápisník drobné mince. Představte si, že jste mince a vyprávíte svůj příběh o tom, jak jste byli chvíli v bance, dokud vás nedali zákazníkovi, jaké to bylo poskakovat mu v kapse s dalšími mincemi, jak si za vás něco koupil, pak vás vrátili jako drobné jinému zákazníkovi a pak… nejspíš jste nějakou podobnou esej někdy sami napsali. (str. 233)

Můžete si přečíst pokračování ukázky.

Rozplétání duhy

Věda, bludy a touha po zázraku
Autor: Richard Dawkins
Přeložil: Petr Kovařík

Počet stran: 328
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-200-3130-3
Doporučená cena: 325 Kč

 

Knihu Rozplétání duhy vydalo nakladatelství Academia.

O autorovi

Richard Dawkins (26. březen 1941 Nairobi, Keňa) je britský zoolog, etolog a biolog. Působí jako profesor na univerzitě v Oxfordu.

O nakladateli

academiaNakladatelství Academia vzniklo v roce 1953, původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih o vědě vás více zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKniha o vědě
Od Darwina k temné hmotě: 250 milníků v dějinách přírodních věd

Pickover, Clifford A.

Dokořán, 2020

zobrazit info o knizeRozplétání duhy
Věda, bludy a touha po zázraku

Dawkins, Richard

Academia, 2020

Napsat komentář