Autorka aplikace Nepanikař a odborníci na poruchy příjmu potravy: Není ostuda říct si o pomoc

Studentka biomedicíny Veronika Kamenská má osobní zkušenost s posttraumatickou stresovou poruchou a následnými depresemi i úzkostí. Její aplikace Nepanikař pomáhá podobné stavy zvládat.  

Aplikace Nepanikař obsahuje i rady pro výživu při psychických problémech. S jejich přípravou pomohli odborníci z Centra Anabell, specializovaného na poruchy příjmu potravy a nejen je.

Obsah článku:

Veroniko, nastíníš stresovou situaci, po které se ti potíže rozběhly?

Veronika: Zhruba před 4 a půl lety nám doma jeden večer zkolaboval taťka, který ten večer prodělal infrarkt myokardu a mozkovou mrtvici. Bylo to hodně nečekané a ten večer měl i zástavu, takže jsme ho s mamkou musely oživovat. Byl ten den letecky transportován do Brna, kde se jeho stav podařilo stabilizovat.

Ve mně ovšem tato situace zanechala velký vykřičník a strach, co když se to bude někdy opakovat? Co když se to stane zase a nikdo tam nebude, aby mu pomohl. I proto, že se to stalo večer jsem se bála spát a postupem času se u mě rozvinula nespavost. 

Kde všude jsi při potížích hledala pomoc? Kdo ti nejvíc pomohl?

Veronika: Zprvu jsem se obrátila na kamarádku, která mě nasměrovala na školního psychologa. Když se můj stav dále zhoršoval, o problémech jsem řekla mamce a vyhledala pomoc klinické psycholožky u nás v nemocnici. 

Během své léčby jsem absolvovala 2 hospitalizace na psychiatrii. Musím říct, že největší zlom asi nastal během 2. hospitalizace, kde se správně nastavila medikace a můj stav se výrazně zlepšil. 

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Juraj Sutoris: Léčba závislosti dá druhou šanci tomu, kdo sám chce

Na základě svých zkušeností jsi vyvinula aplikaci Nepanikař. Představíš ji našim čtenářům?

Veronika: Aplikace Nepanikař je vlastně první česká mobilní aplikace, která se zaměřuje na pomoc lidem s duševním onemocněním. V aplikaci se nachází 5+2 modulů. Věnují se problematice jednotlivých duševních onemocnění: deprese, úzkosti, sebepoškozování, myšlenky na sebevraždu a poruchy příjmu potravy (anorexie, bulimie a záchvatovité přejídání).


Moduly aplikace Nepanikař

Aplikace poskytuje první psychologickou pomoc a snaží se o rychlou stabilizaci akutních stavů, jako je například panická ataka. 

Aplikace obsahuje tipy, co pro sebe člověk může udělat, při uzdravování z duševního onemocnění. Naleznete zde dechová cvičení nebo také interaktivní části. V aplikace můžete hrát na odvedení pozornosti, když dostanete panickou ataku, můžete si zaznamenávat i svůj jídelníček a zefektivnit tak terapii při léčbě poruch příjmu potravy nebo si vytvoříte záchranný plán, když se do popředí vaší mysli dostanou myšlenky na sebevraždu. 

Aplikace také obsahuje rozsáhlý modul kontaktů na pomoc, kde naleznete adresy krizových center, telefony na linky důvěry, odkazy na chat poradny nebo i poradenská centra vysokých škol. 

Aplikace byla přeložena do 9 jazyků, a tak pomáhá v celém světě: konkrétně ve 140 zemích našim již více než 100 tisícům uživatelů. Za rok a půl svého působení značně přispěla k záchraně 100 životů v České republice.  

Většina našich čtenářů řeší nějaký problém s jídlem, ať už přejídání, nebo nechutenství. Jak jsi na tom byla při potížích ty? Zajídala jsi někdy své problémy, nebo naopak nemohla jíst? Co ti pomohlo?

Veronika: U mě se v těch nejhorších stavech projevilo hlavně nechutenství a spíše tedy jsem na váze zhubla. V tomto stavu mi pomohlo nasazení antidepresiv, po kterých přišla chuť k jídlu, ale možná až příliš velká, což se občas stane a je to běžný vedlejší účinek těchto léčiv.

Na otázky níže odpovídá Centrum Anabell, specializované na poruchy příjmu potravy a související obtíže.


Jana Sladká z Anabell

Osvědčily se vám nějaké potraviny, jídla či nápoje, které většinu klientů uklidňují?

Jana z Anabell: Není žádného univerzálního návodu, každý má své preference a své chutě. Nedá se to paušalizovat. 

Jeden z bloků aplikace Nepanikař se vztahuje i na poruchy příjmu potravy. Jak se taková porucha může projevovat?

Jana z Anabell: Mezi nejčastější poruchy příjmu potravy patří mentální anorexie a mentální bulimie. Obě onemocnění mohou přecházet jedno v druhé. Běžné bývá, že se u pacientů objeví nejprve mentální anorexie, která přejde v mentální bulimii, a to převážně proto, že člověk s mentální anorexií dlouhou dobu odmítá jídlo, drží diety a například každý den poměrně intenzivně a vysilujícím způsobem cvičí.

Podle lékařů a odborné literatury až 50 % pacientů, kteří si projdou mentální anorexií, přejde do mentální bulimie. 

Mentální bulimie se vyznačuje tím, že se pacient přejídá velkým množstvím jídla, což si můžeme představit jako několik porcí v rámci jednoho jídla. Po přejedení dochází u klientů k silným výčitkám svědomí či strachu z přibírání a často si proto vyvolají zvracení nebo zneužívají projímadla či jiné léky. 

Psychický stav člověka úzce souvisí s (ne)chutí k jídlu, přejídáním nebo nadváhou. Dokážete odhadnout, kolik lidí s psychickými problémy má i problémy s jídlem?

Jana z Anabell: Rizikovou skupinou nemocných s poruchami příjmu potravy jsou zejména mladé dívky a ženy v rizikové věkové kategorii 12 až 25 let. Poměr mezi muži a ženami je 1:10. Počet nemocných s poruchami příjmu potravy se podle některých odborných zdrojů udává až 6 % v rizikové věkové kategorii. Počet nemocných osob s poruchami příjmu potravy je v ČR 31 437 osob (zdroj: Reforma psychiatrické péče, © MZ ČR, verze 1.0, říjen 2013). 

Nedokážeme ale vyspecifikovat, kolik psychicky nemocných osob má současně problémy s jídlem.

Pokud je mi známo, tak ani žádný takový výzkum nebyl proveden.

V aplikaci lidé najdou i ukázkové jídelníčky. Fungují jen při poruše příjmu potravy, nebo i při jiných duševních onemocněních (jakých)?

Jana z Anabell: jídelníčky, které jsme ve spolupráci s Nepanikař umístili do aplikace nemají přímé zacílení jen na řešení poruchy příjmu potravy. Jsou to ukázkové porce (protože lidé s poruchami příjmu potravy mají často obtíže odhadnout, jak velká má být dostačující porce k denní konzumaci jednotlivých pokrmů) a jako takovými se jimi může inspirovat skutečně každý. 


Poruchy příjmu potravy mohou potkat každého. Autor: Vojtěch Veškrna

S kým a jak jste na vytváření modelových jídelníčků spolupracovali?

Jana z Anabell: Jídelníčky vytvořila nutriční terapeutka Anabell ve spolupráci s kuchaři jedné brněnské restaurace. Jsou součástí brožurky, kterou jsme označili jako Atlas porcí a slouží k odborné nutričně-terapeutické práci s klienty v našich poradnách. 

Proč právě tyto snídaně/svačiny/obědy/večeře?

Jana z Anabell: Ten důvod je v právě již uvedeném problému lidí s poruchou příjmu potravy odhadnout, jak velká porce je dostatečná. Proto jsme těmi fotografiemi chtěli ukázat, jak vypadá například taková běžná porce smažených vajíček a toustu k snídani nebo těstovin s kuřecím masem k obědu.

Chtěli jsme také ukázat, že žádné jídlo není špatné, proto na fotografiích najdete i moučníky. 

Existují nějaké prověřené potraviny/jídla/nápoje, které ulevují při chronické úzkosti nebo depresi?

Jana z Anabell: Toto téma je skutečně významně individuální. Jsou lidé, kteří v době úzkostí, depresí, strachů a smutku nemohou téměř vůbec jíst a naopak jsou lidé, kteří takové stavy dokáží tzv. “zajídat” v zásadě čímkoliv, co jim chutná. V každém případě v Anabell doporučujeme při jakýchkoli obtížích se stravováním ve spojení s psychickým stavem a pocity nepohody se obrátit na odborníka a své nejistoty ohledně jídla zkonzultovat. 


Dívka na váze. Autorka: Iva Farkačová

Veroniko, pojďme ještě krátce k tobě. Studuješ biomedicínu. Souvisí tato volba se zájmem o psychické potíže? Co konkrétně tě na studiu nejvíc baví?

Veronika: To úplně ne, biomedicína se u nás hodně zaměřuje na kardiologii a neurologii. Dá se říci, že tento obor není úplně známý, ale má široké uplatnění a tvoříme takový most mezi lékaři a techniky. 

Na oboru mě asi nejvíce baví ta různorodost a možnost věnovat se tomu, co mě nejvíce zajímá. Dá se říci, že každý předmět má něco do sebe nejvíce mě asi baví klinické stáže a letní praxe v nemocnicích. 

Náš ústav je hodně rodinné prostředí a tak k nám vyučující mají velmi přátelský přístup a vždy se nám snaží vyjít co nejvíce vstříc. 

A zajem o duševní onemocnění teď hlavně souvisí s výběrem mé bakalářské práce, kde pracuji na vyvoji další mobilní aplikace, která má za cíl monitorovat duševní stav studentů s duševním onemocněním a propojením dat studentů s psychology v poradenském centru. Bude tak možné rychle reagovat na zhoršení psychického stavu studentů nebo školního výkonu.

Aktuálně světem hýbe pandemie koronaviru. Zaznamenáš v souvislosti s ní i zvýšený zájem o aplikaci Nepanikař? Jak se vás celkově situace dotýká?

Veronika: Dá se říci, že nárůst počtu stažení se po rozvoji COVID situace zvedlo asi o 25 až 30 %.

Co tě čeká v nejbližší době? Na co se těšíš?

Veronika: Od 5. 10. spouštíme podpůrnou službu pro naše uživatele, kde se budou moci online formou chatu či mailu obrátit na naše vyškolené studenty psychologie, a získat tak podporu či kontakt na možnou pomoc. 


Veronika Kamenská a Nepanikař

Chceš závěrem vzkázat něco našim čtenářům, kteří teď nejsou psychicky v pohodě – ať už vlivem nadváhy, nebo jiného problému?

Veronika: Nepanikařte. Ale teď asi vážně, není, fakt není ostuda se obrátit na odborníka, nemusíte na to být sami. První krok je sice na vás, ale v těch dalších už budete mít podporu. 

Děkujeme Veronice, autorce aplikace Nepanikař, i Janě Sladké z Centra Anabell za příjemné povídání a spoustu skvělých tipů pro čtenáře BezHladovění.

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.