7 věcí, které si vzít z nových rekordů Joshua Cheptegie a Letesenbet Gideyové

0

Středeční den na závodě NN Valencia WR byl opravdu běžecká lahůdka, protože oba běžci – jak Ugandský Joshua Cheptegeiovi (26:11,00) tak i Etiopanka Letesenbet Gideyové (14:06,62) rozdrtili světové rekordy na mužských 10 000 m a ženských 5 000 m. Pokud jste závod (náhodou) zmeškali, níže se na něj můžete podívat:

Joshua Cheptegei (26:11,00) a Letesenbet Gideyová (14:06,62) ve Valencii překonali rekordy na 10 000 m (Joshua) a 5 000 m (Letesenbet). Pro vytrvalostní běh to byl zvláštní den, protože světový ženský rekord fenomenální Tiruneš Dibabaové vydržel celých 12 let a mužský rekord nejlepšího běžce všech dob, Kenenisy Bekeleho, odolával dokonce neuvěřitelných 16 let. Ve Valencii byly oba rekordy překonány.

Joshua Cheptegei je ve svých 24 letech legenda!

Pouze 11 mužů drželo světový rekord jak na 5 000, tak i 10 000 m. Uveďme několik jmen na tomto seznamu: Paavo Nurmi, Emil Zátopek, Haile Gebrselassie, nebo Kenenisa Bekele, který byl po svém „odchodu do důchodu“ považován za největšího běžce všech dob, a to je titul, který je pro Cheptegeiho určitě dosažitelný, pokud by pokračoval ve své současné trajektorii světových rekordů.

NN Running Team

I kdyby ale dnes odešel Joshua Cheptegei do důchodu, odešel by jako absolutní legenda tohoto sportu. Mistr světa v krosu, Mistr světa na dráze, světové rekordy jak na 5 000, tak i 10 000 m, světové rekordy na 5, 10, i 15 km na silnici. To je neuvěřitelná kariéra pro každého sportovce a Cheptegei toho všeho dosáhl za posledních 24 měsíců.

Máme neskutečné štěstí, že můžeme sledovat jednoho z největších velikánů na vrcholu jeho sil, a nutně se každému z nás honí hlavou otázka, co nám ještě čtyřiadvacetiletý mladík z Ugandy v nejbližší budoucnosti předvede.

Tempo Cheptegeie byla naprostá dokonalost!

NN Running Team

Při světovém rekordu na 5 000 m v Monaku se tempo posledních šesti kol Cheptegeiovi nikdy nezměnilo o více než 1 (!) sekundu.

Ale to nebylo nic ve srovnání se včerejším večerem. Kromě jeho prvního a posledního kola, se dalších 23 kol Cheptegeiovo tempo na jedno kolo (400 m ) pohybovalo mezi 62,4 a 63,3 sekundami, což je naprosto ohromující úroveň konzistence!

Je to ještě úžasnější, když se zblízka podíváte na mezičasy na 1 km. Níže se můžete podívat na porovnání mezičasů světového rekordu Bekeleho a Cheptegeie.

Cheptegei po svém rekordu na 5 000 m řekl, že se během závodu na simulační světla (Wawelight) skoro nepodíval, a pokud sledujete jeho poslední míli, většinu času byl skutečně před nimi.

Ale včerejší večer mu to rozhodně pomohlo; jakmile poslední zajíc odstoupil (těsně v polovině), běžel Cheptegei zhruba mezi modrými světly (určenými pro tempo) a zelenými (tempo světového rekordu), a to tak dlouho, dokud nezačal nabíhat do úplně posledních kol. Buď je Cheptegei “lidský metronom”, nebo mu světla velmi dobře pomohla vyhodnotit správně nastavené tempo. Přinejmenším mu ale světla určitě pomohla během první poloviny závodu, a to tím, že jeho zajíci neběželi ani příliš rychle, ani příliš pomalu.

To, co se Joshuovi Cheptegiovi povedlo, bylo něco fenomenálního. Tedy běžet 13:03 minut úplně sám. Zajíc Nicholas Kimeli odpadl v čase 12:51 na metě 5200 m a stejně dokázal zaběhnout čas 27:12,98 a to poté, co zvládl zaběhnout pětku časem 13:07, což je něco neskutečného a je úplně jedno, jestli signalizační světla sledoval, nebo ne.

Ross Tucker

Rychlé zhodnocení: 26:11,00 v souvislostech

Několik statistik pro pochopení toho, jak rychle Joshua Cheptegei dokázal běžet:

NN Running Team
  • Běžel rychlostí 2:37 min/km (zkuste si touhle rychlostí dát jenom 200 m), je to také 62,83 na 400 m ovále na dráze
  • V průměru měl 13:05,50 na 5 000 m a na svých posledních 5 000 metrů běžel čas 13:03 v podstatě téměř úplně sám (!).
  • 13:05 by byl světový rekord na 5 000 m ještě v roce 1982 a Cheptegei ho dokázal zaběhnout dokonce dvakrát.
  • Několik špičkových amerických běžců, kteří nikdy nedokázali běžet rychleji než 13:05,50 na 5 000 m: Ryan Hill, Adam Goucher, Alan Webb, Meb Keflezighi, Tim Broe ani Alberto Salazar.

Díky za všechno Keny!

NN Running Team

Kenenisa Bekele (určitě si dejte náš článek) již není držitelem žádných významných světových rekordů (venkovních) (stále drží 5 000 m v hale časem 12:49,60 a 2000 m časem 4:49,99). Nutno podotknout, že jeho vláda (když byl na naprostém běžeckém vrcholu), tedy venkovních 5 000 m a 10 000 m světových rekordů byla DEFINITELNĚ nejdelší v historii!

Dokázal držet oba rekordy po více než 16 let. Byl současným držitelem rekordů na 5 000 m a 10 000 m po neskutečných 5 911 dnů nebo také 16 let, 2 měsíce a 6 dní.

Aby se Cheptegei vyrovnal Bekeleho kralování ve světových tabulkách, musel by udržet rekordy až do 13. prosince 2036.

Co ještě Joshua Cheptegei dokáže předvést?

Na základě reálných světových statistik zveřejnil John Kellogg v roce 2007 graf konverzí. Podle tohoto grafu se jeho 5000 m časem 12:35,36 rovná času 26:13,68 na 10 000 m, takže to co včera předvedl, je ještě o něco lepší výsledek.

NN Running Team

Za 10 dní bude mít Cheptegei svůj půlmaratonský debut na Mistrovství světa v půlmaratonu v polské Gdyni. S projektovanými teplotami by teplota mohla být naprosto ideální pro rychlé časy, tedy pokud nebude foukat vítr (Gdyně je na pobřeží a v tomto ročním období i dost často větrná), mohl by Cheptegei v Gdyni pomýšlet znova na světový rekord?

Je to velmi nepravděpodobné, protože se bude běžet bez vodičů. Pojďme se ale znova podívat na Kelloggův konverzní graf, který Cheptegeiovův světový rekord na 10 000 m aproximuje na naprosto úžasný čas 57:56. Jeho světový rekord na 5000 m by mohl být projektovaný čas na 58:02. Světový rekord v půlmaratonu je stanoven časem 58:01. A musíme si uvědomit, že Kelloggův graf NEBERE v potaz novou technologii obuvi, takže skutečně nevíme, co všechno se může stát. A jak jeho trenér poznamenal, tak jeho svěřenec NAPROSTO MILUJE BOLEST! (velký smích).

Někteří byli možná překvapeni světovým rekordem Gideyové (ale být by rozhodně neměli)

NN Running Team

Vzhledem k tomu, že Letesenbet Gideyová nevyhrála posledních 7 závodů na 5000 m, které si zaběhla, někteří mohou být překvapeni, že je nyní držitelkou nového světového ženského rekordu.

Málo lidí ale ví, že jako juniorka získala dva juniorské světového tituly v krosu a jako seniorka loni brala stříbro na 10 000 m a poté si zaběhla i světový rekord na 15 km na silnici časem 44:20.

Vezmeme-li v úvahu, že světový rekord žen na 10 000 m, 15 km, půlmaraton a maraton znamená zaběhnout 5 000 m někam ke 14 minutám, nemělo by nás překvapovat, že světový ženský rekord je aktuálně 14:06,65 a že ho zaběhla právě Letesenbet Gideyová.

Podle grafu Johna Kellogga se současný čas Gideyové na 5000 m rovná času 29:32,91 na 10 000 m. To by potom znamenalo i historicky čtvrtý čas na tuto vzdálenost.

Dvaadvacetiletá Etiopanka je každopádně obrovský talent a my se skutečně těšíme, co nám ještě dokáže předvést.

Cheptegei i Gideyová jsou oba světová běžecká extra třída, ale k jejich výkonům nepochybně pomohl i technologický pokrok

NN Running Team

Je možné současně “kriticky” zhodnotit výkony Cheptegeie a Gideyové a uznat, že mají přístup k technologiím, které jejich předchůdci neměli?

I když zatím neexistují věrohodná data jako u nových Nike Vaporfly/Alphafly, tak se většina sportovců shoduje, že hroty u nových treter Nike Dragonfly poskytují výraznou podporu ve srovnání s předchozími modely a kromě toho měli navíc oba běžci možnost využít i nově dostupnou technologii Wavelight, která konkrétně Cheptegeiovi, zcela nepochybně mohla pomoci dosáhnout i naprosto vyrovnaných mezičasů.

Kolik by dokázel běžet Kenenisa Bekele v nových Nike Dragonflys, kdyby mohl ještě navíc využít i současnou novou technologii Wavelight? To se patrně už nikdy nedozvíme…

Technologický pokrok je ale zcela jistě nevyhnutelnou součástí (nejen běžeckého sportu), a je to něco, na co Cheptegei poukázal už v srpnovém rozhovoru, když prolomil světový stávající mužský rekord na 5000 m.

“Nejsme v 80. letech, nejsme v 90. letech, nejsme v 70. letech. Pokaždé musíme přijmout nový vývoj ve sportu, novou technologii… speciální hroty v roce 1980, hroty, které používal Haile Gebrselassie, nové hroty, které v tehdejší době používal Kenenisa Bekele, to vše bylo tehdy nové.”

Otázkou však je, jak moc nedávný technologický pokrok posunul běžecký sport kupředu. Například v maratonu nástup nových Nike Vaporflys a jejich technologie zaznamenala takový  posun, že zaběhnuté časy na hranici světových rekordů (před několika lety), dokáže dnes zaběhnout až několik elitních běžců na startovní čáře. Jsme snad svědky něčeho identického i na dráze?

Jenom čas ukáže…

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno