Skupina Tady To Máš s albem Ryba Květovoň

Skupina Tady To Máš s albem Ryba Květovoň
7. října 2020 Folk, Aktuality Autor: Milan Tesař

Skupina Tady To Máš v čele s brněnským pianistou a skladatelem Tomášem Kytnarem natočila nové album Ryba Květovoň. Zatímco na předchozích několika albech Kytnar zhudebňoval slovenskou poezii, tentokrát si vypůjčil české verše polsko-českého básníka Bogdana Trojaka. Poslechněte si z archivu rozhovor, který s Tomášem Kytnarem vedl Jannis Moras.

Projekt Tady To Máš debutoval v roce 2003 eponymní nahrávkou tří skladeb, které dominoval instrumentální desetiminutový Bigbít pro klavír a orchestr. Na dalším EP Tady To Máš Takhle (2006) se již objevují zhudebněné verše slovenské básnířky Judity Kaššovicové a právě současná slovenská poezie byla poznávacím znamením skupiny na plnohodnotných albech Sme len hostia na zemi, Vôňa rána, Krátkovlasá čembalistka, Srdiečka tiché a Krajina diamantov. Básně Judity Kaššovicové ze Šamorína na slovensko-maďarském pomezí postupně vystřídala městská poezie bratislavského rodáka Erika Ondrejičky. Na dotaz, zda se v textech programově vyhýbá češtině, odpověděl brněnský skladatel Kytnar v roce 2013 v rozhovoru pro portál Brno – město hudby: „Snad se ani nevyhýbám, je to spíš otázka mého konzervativního smýšlení – neopouštět zbytečně pohodlnou již vyšlapanou stezku. Opravdu trochu přemýšlím o češtině, ale nějak systematicky hledat nebo si dávat inzerát rozhodně nebudu. Jako slovenští básníci vlastně přišli ke mně, musí cestou náhody přijít i ti čeští.“

Novinka Ryba Květovoň skupinu představuje v novém složení. Tady To Máš bylo vždy volnějším uskupením Kytnarových přátel, do značné napojených na brněnský klub Stará Pekárna (jehož je Kytnar dramaturgem). Zatímco na minulých albech hráli výraznou roli slovenští hudebníci jako Juraj Turtev nebo Miloš Železňák, na novince převládá český element. Rytmiku má na starosti osvědčená brněnská dvojice Mojmír „Bob“ Sabolovič a Lukáš Kytnar (Tomášův syn), známá z čím dál úspěšnější bluesové kapely Band of Heysek. Mezi dalšími instrumentalisty najdeme například Karla Markytána (AG Flek) na foukací harmoniku, Jana Kyncla na saxofony a flétnu, Aliaksandra Yasinského na akordeon, Petra Zavadila (Mucha, Ty Syčáci) na kytaru, Broňka Šmida na saxofony nebo Pavla Plcha (Tomáš Kočko & Orchestr) na perkuse. Sólových pěveckých partů se zhostila osvědčená dvojice Tomáš Frgala a Jana Fujaková.

Nové album je ale v diskografii skupiny výjimečné také tím, že Tomáš Kytnar konečně našel spřízněného českého textaře. Většinu alba – s výjimkou bonusu Pivní meditace od televizního režiséra Vojtěcha Fatky – tvoří zhudebněné české verše polsko-českého básníka a publicisty Bogdana Trojaka, držitele Ceny Jiřího Ortena a ceny Magnesia Litera. Trojakovy texty v minulosti nazpívali také Lenka Dusilová, Ondřej Ruml nebo Tomáš Kočko.

(Podle oficiální tiskové zprávy)

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!