Dům na Vysočině zeleným srdcem

Dům na Vysočině se zeleným srdcem

Galerie (17)
09. 10. 2020
Diskuze (0)
Sdílet

Už víckrát jsme představili dům, ve kterém architekti použili nejen horizontální, ale i vertikální členitost. Autorka projektu „domu se zeleným srdcem“ Ing. Irena Truhlářová velmi ráda využívá různou světlou výšku interiérů a jejich jednotlivých částí. Stavby přizpůsobuje danostem terénu. Ani svahovitý terén není problémem, spíše naopak.

Manželé léta toužili po dřevostavbě uprostřed Vysočiny s výhledy na okolní krajinu. Nechtěli spěchat, naopak potřebovali všechno do posledního detailu důsledně promyslet. Zvolili si tvar domu do písmene U, který poskytuje mnoho výhod, včetně ochrany soukromí a úsporného efektu.

Rodinný dům na Vysočině sestává ze tří celků, které autorka projektu poskládala kolem jádra. Tímto jádrem je patio s částečně krytou terasou a odrostlou zelení, která tvoří srdce domu. Hlavní část stavby je řešena jako dvoupodlažní domek se sedlovou střechou. Nachází se zde denní zóna. V přízemí je obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, na kterou přímo navazuje víceúrovňová venkovní dřevěná terasa s posezením.

Dům na Vysočině zeleným srdcem

foto Martin Zeman – www.DAtelier.cz

Dvoupodlažní denní zóna

Spodní podlaží s denní zónou sleduje svahovitost pozemku – je rozděleno na dvě výškové úrovně. Prostor nad jídelnou se otevírá do horního podlaží, z něhož přichází do interiéru další dávka přirozeného světla. V druhém podlaží denního domku je prostorná pracovna, která může sloužit též jako pokoj pro hosty.

Na denní část stavby navazuje jednopodlažní hmota s plochou střechou. Je orientována rovnoběžně s cestou a nachází se v ní servisní část. Na vstupní straně domu střecha vytváří přesah, a tak kryje vstup do domu a do garáže. Přesah střechy na opačné straně – směrem k patiu vytváří velkorysý krytý venkovní obytný prostor.

Dům na Vysočině zeleným srdcem

foto Martin Zeman – www.DAtelier.cz

Minimalistická noční část je nejníže

Třetí, poslední hmotou, která dotváří půdorys ve tvaru písmene U, je tichá noční část. Je o úroveň níže než obě ostatní části domu a najdete v ní ložnice s hygienickým zázemím. Nachází se proti denní zóně. Řešení noční části je střízlivé, minimalistické, s plochou zelenou střechou bez přesahů.

Dům na Vysočině zeleným srdcem

foto Martin Zeman – www.DAtelier.cz

Patio má též tři výškové úrovně

Podobně jako dům i venkovní patio mezi hmotami stavby autorka projektu rozčlenila na tři výškové úrovně, pokryté dřevem. Schody mezi nimi jsou také dřevěné. Zeď nejvýše umístěné terasy navazující na vnitřní jídelnu je obložena kamenem, který spolu se dřevem vytváří harmonickou kombinaci.

„Nejdůležitějším prvkem patia je prostor pro odrostlou zeleň, která v horkých měsících stíní a vytváří příjemné mikroklima. Je hlavním motivem dřevostavby, viditelným ze všech prostorů,“ vysvětluje Irena Truhlářová.

Dům na Vysočině zeleným srdcem

foto Martin Zeman – www.DAtelier.cz

Dům se zeleným srdcem ve zkratce

architektonický ateliér: ARCHCON atelier, s. r. o.

autor: Ing. Irena Truhlářová

lokalita: Vysočina, ČR

zastavěná plocha: 219,3 m2

užitná plocha: 229,7 m2

termín realizace: 2012

realizace: DŘEVOSTAVBY BISKUP, s. r. o.

konstrukční systém: masivní dřevěné panely CLT Stora Enso

hodnota U: 0,140 W/m2.K

Sabína Zavarská
foto: Martin Zeman – www.DAtelier.cz

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: dřevěné domy rodinne domy
Sdílejte článek

Diskuze