Francie ukázala, že Google bude muset ustoupit a platit médiím. Teď je řada na Česku

KOMENTÁŘ MICHALA PŮRA | Pokud jste vloni sledovali schvalování reformy autorského práva v Evropské unii, možná si ještě pamatujete na skeptické hlasy, že celá legislativa je bezzubá a Google a další technologičtí giganti ji budou bohorovně ignorovat. Když vydavatelé, umělci a další dotčení tvrdili, že očekávají peníze za svůj obsah a za svoje díla od největších internetových firem světa, setkávali se často s výsměchem. Ten teď utichl.

Francouzští vydavatelé se dohodli s Googlem na velmi zajímavých platbách za mediální obsah, který vyhledávač zobrazuje. Tamní soud navíc rozhodl, že s nimi americká společnost jednat musí a musí také za obsah platit. A to vše na základě důsledného uplatnění unijní reformy autorského práva. 

V Česku bychom měli tento vývoj sledovat velmi pozorně. Francouzská vláda byla v přenosu nových pravidel do národní legislativy velmi rychlá a také dostatečně tvrdá. Vydavatelé se zase (byť s některými komplikacemi) dokázali spojit a americký gigant prostě poslali před soud.

V září loňského roku Google hrozil, že s jednotlivými médii o licencích, které by mu obsah umožnily zobrazit, jednat nebude. Místo toho se rozhodl, že omezí informace, které zobrazuje. Firma si zjevně slibovala, že tak připraví média o příliv uživatelů a ty nakonec přijdou s „prosíkem“ o pomoc, přičemž Google jim vydá licence zdarma. Američané se ovšem přepočítali a následný soud i odvolání proti verdiktu prohráli. Šéf mediální skupiny Les Echos (vydavatel největšího ekonomického deníku v zemi) Pierre Louette tak mohl oznámit, že firma akceptovala „princip odměňování“, který je zahrnut ve směrnici o autorském právu na internetu.

Zapomeňte na hybridní konflikt, v Karabachu zuří skutečná válka

sinfin.digital