OBRAZEM: V Bílině odhalili sochu Miloslava Stingla. Stojí na místě jeho rodného domu
Foto: Město Bílina
Zajímavosti

Bílina - V Břežánské ulici byla ve středu slavnostně odhalena socha bílinského rodáka, cestovatele a spisovatele Miloslava Stingla. "Nachází se v místech, kde stával Stinglův rodný dům. V Bílině vyrůstal asi do sedmi let a na své rodné město vždy velmi rád vzpomínal," uvedla starostka města Zuzana Schwarz Bařtipánová.

Socha je z jednoho kusu dubového dřeva, řezbáři trvaly práce na ní zhruba tři týdny. "Nabídku výroby sochy jsem rád přijal, od pana Stingla jsem četl několik knih, nebyl mi tedy neznámý. Socha je výtvarně zajímavá kontrastem indiánské čelenky a obleku. Doufám, že se bude obyvatelům města líbit," řekl autor sochy František Bednář z Pardubic.

0910stinglkz3

Foto: Město Bílina

Slavnostního odhalení sochy byla přítomna i Stinglova manželka a syn, dále jeho přátelé Štěpán Rusňák a Adam Chroust a další jeho příznivci.

0910stinglkz2

Foto: Město Bílina

Miloslav Stingl se narodil 19. prosince 1930 do rodiny důlního technika v Bílině. Během svého života navštívil 151 zemí všech kontinentů, hlavním předmětem jeho zájmu byly domorodé kultury amerických Indiánů a Eskymáků, australských Aboriginců a také původní obyvatelé Tichomořských ostrovů. U příležitosti jeho 80. narozenin mu bylo v roce 2011 uděleno čestné občanství města Bíliny. V pondělí 11. května letošního roku zemřel v Praze po dlouhé nemoci ve věku 89 let.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru