Hlavní obsah

Víkendové melouchy workoholika Havlíčka: Učí za 50 tisíc měsíčně

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia', Profimedia.cz

Výuku „jedu“ už jen občas v sobotu, popisuje své pedagogické aktivity Karel Havlíček.

Reklama

Za loňských 8 měsíců si vicepremiér Havlíček přivydělal na soukromé vysoké škole půl milionu korun. V pedagogické činnosti pokračuje i letos, učí marketingové řízení podniku. Je to pro mě relax, vysvětluje ministr dvou resortů.

Článek

Vicepremiér a dvojnásobný ministr Karel Havlíček (ve vládě jako nestraník za ANO) si během nedlouhé politické kariéry vydobyl pověst supervýkonného člověka s vlastnostmi kyborga, který jako by popíral zákonitosti přírody ohledně potřeby spánku a nabírání energie.

Jeho už pověstný workoholismus se stává i terčem vtipů, zvlášť když se občas angažuje i ve věcech, které ministři obvykle neřeší.

Například v úterý osobně vyrazil do Velkých Hamrů u Tanvaldu, aby tam na místě zjednával nápravu ohledně přerušených dodávek tepla. Na Twitteru jej pak lidé kvůli posedlosti mikromanagementem žádali, zdali by cestou domů nemohl u nich doma ještě třeba namazat vrzající dveře, opravit rozbitý kotel či lampu.

Přestože výčet funkcí, které dnes dvouministr Havlíček zastává, je úctyhodný a pro mnohé už za hranicí lidských možností, není stále úplný.

Jak totiž zjistily Seznam Zprávy, tento člen Babišovy vlády ještě stíhá o víkendech i během hektického „koronavirového“ roku učit na pražské Vysoké škole finanční a správní (VŠFS).

Relax v sobotu dopoledne

Z informačního systému zmíněné vysoké školy lze vyčíst, že během nynějšího semestru má se studenty čtyři dopolední vyučovací bloky, při nichž s jednotlivými skupinami probírá marketingové řízení podniku. Pokaždé se jedná o sobotu.

Poprvé po prázdninách měl zmíněný předmět vyučovat 3. října, dále 17. a 31. října a naposledy by letos měl látku probírat 28. listopadu.

Podle stejného informačního zdroje učil Karel Havlíček o sobotách i v předchozím semestru, od konce února do zhruba poloviny dubna. Šlo i o předmět Management napříč kulturami. I v té době platil v zemi, tak jako nyní, nouzový stav.

Člen vlády ale odmítá, že by jej víkendová pedagogická činnost nějak extrémně vytěžovala a bránila mu v řádném výkonu svěřených veřejných funkcí.

„Je to v každém semestru asi pětkrát v sobotu dopoledne. Pro mě je to trochu jiná práce, spolupráce se studenty je svým způsobem relax. A já relaxuji nejraději prací,“ zdůrazňuje Havlíček.

„Jen mě mrzí, že se teď se studenty nemohu potkávat osobně, na živých přednáškách, ale že jedeme přes internet,“ komentuje ministr resortů dopravy a průmyslu situaci, kdy vysoké školy kvůli pandemii covidu-19 přešly na distanční formu výuky.

Posudky závěrečných prací

Vedle této víkendové výuky ještě Karel Havlíček zvládá hodnotit závěrečné práce studentů. Letos 20. května (středa) v roli vedoucího napsal posudek k diplomové práci jedné ze studentek VŠFS, která se věnovala financování stomatologické péče.

29. července (středa) sepsal jiný k další k bakalářské práci na téma „Rozvoj a edukace obchodního týmu v korporaci“. A ze stejného prázdninového dne je i posudek k diplomové práci, která řeší „Uplatnění marketingu v prostředí průmyslu 4.0“.

K tomu vicepremiér Havlíček uvádí, že žádné nové práce již „nebere“, jde prý jen o ty studenty, které začal vést ještě v předchozí době, kdy měl s VŠFS daleko těsnější vazby.

„Nechtěl jsem, aby studenti měnili vedoucího,“ osvětluje důvody.

12 let u Šenkýřové

Vysoká škola finanční a správní je součástí pražského privátního vzdělávacího holdingu Educo Uni Group. Ve svém oboru patří k největším v republice. Součástí je i Bankovní akademie, pod níž patří víceleté gymnázium a střední odborná škola. K tomu skupina v Praze provozuje i mateřskou a základní školu.

Vše dohromady patří zakladatelce a zároveň rektorce Vysoké školy finanční a správní Bohuslavě Šenkýřové a její rodině.

Karel Havlíček, muž s akademickým titulem docent, je se školou už téměř bytostně srostlý. Působí na ní, jak sama škola uvedla, přes 12 let. I během svého dřívějšího podnikání zastával na VŠFS řadu pozic, od vedoucího katedry až po děkana fakulty ekonomických studií.

Po loňském vstupu do politiky své aktivity sice omezil, ale vazby rozhodně nezpřetrhal.

„Pan docent Havlíček skutečně ani poté, co odešel do vlády, nechtěl s univerzitou přerušit kontakty. Učí v kombinované formě studia a zpětná vazba od studentů z praxe je pro něj, jak on sám říká, významná. Mimo jiné byl studenty dlouhodobě hodnocen jako jeden z nejlepších pedagogů,“ reagovala na dotaz Seznam Zpráv rektorka Šenkýřová.

Vyzdvihuje nejen Havlíčkovu pracovitost, ale i osobní a charakterové vlastnosti. „Práce na univerzitě je pro něho spíše potěšením než unavující povinností,“ věří zakladatelka školy, že jej aktivity na VŠFS, která má už statut univerzity, příliš nevysilují.

V představenstvech i ve vědecké radě

Karel Havlíček je i členem vědecké rady VŠFS, což je nehonorovaná funkce, která zahrnuje 2 až 3 schůze během jednoho roku.

Vedle toho je ale také v představenstvu celého holdingu Educo Uni Group. Tedy v nejvyšším vedení skupiny. A tato role v byznysu běžně zahrnuje daleko častější jednání, minimálně jednou měsíčně. A bezplatná také nebývá. Současně Karel Havlíček zasedá i v představenstvu samotné vysoké školy.

„Moje role v představenstvu vždy byla na odborné bázi. A byla spojena s tím, že jsem v minulosti tematicky vymyslel a vybudoval studijní obor, později studijní program Ekonomika a management, a to jak v české, tak anglické verzi. K tomu jsem tam napsal klíčové publikace, rozjel výzkumné projekty, připravil učebnice a založil několik předmětů. Například Controlling, Management napříč kulturami, Marketingové řízení podniku. A na to jsem tam v minulosti zaškolil i tým pedagogů. Byla to desetiletá práce,“ sumarizuje vicepremiér Havlíček, nakolik je škola v oblasti výuky ekonomiky a managementu propojena s jeho osobou.

Zdůrazňuje, že jím založené předměty se stále učí a on je nadále oficiálním garantem celého studijního programu. „Jak ale říkám, výuku jedu už jen občas v sobotu,“ znovu podotýká, že mu práce pro školu z běžného pracovního týdne neukrajuje.

50 tisíc měsíčně

Havlíčkovo loňské majetkové přiznání za období, kdy už byl v politice (od 30. dubna do konce prosince) zahrnuje i peníze od zmíněné skupiny Educo Uni Group. Je zde uveden celkový příjem 502 tisíc korun, přičemž se v dokumentu hovoří i o pracovní smlouvě, kterou s firmou má.

„Můj měsíční příjem je 50 tisíc korun a je v tom vše, včetně odměn za vydané knihy v nakladatelství školy,“ popisuje vicepremiér podmínky svého kontraktu.

Přitom má stále motivaci pokračovat. „Škola se ke mně i po mém odchodu chová korektně, já mám dobrý pocit, že se studijní program i po mém odchodu drží. Studuje jej aktuálně více jak tisícovka studentů a odezva na jeho úroveň je docela dobrá,“ vidí pozitivní výsledky.

Muž na mnoha židlích

Veřejné funkce Karla Havlíčka:

- Místopředseda vlády.

- Ministr průmyslu a obchodu.

- Ministr dopravy.

- Místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace.

- Předseda Rady vlády pro energetickou a surovinovou koncepci.

- Předseda Uhelné komise.

- Předseda Podnikatelské rady.

- Člen Rady vlády pro veřejné investice.

- Člen Rady hospodářské a sociální dohody (tripartita).

Funkce v privátním sektoru:

- Člen představenstva akciové společnosti Educo Uni Group.

- Člen představenstva akciové společnosti Vysoká škola finanční a správní.

- Člen vědecké rady akciové společnosti Vysoká školy finanční a správní.

To může říct jen hochštapler

Premiér Andrej Babiš v létě označil Karla Havlíčka za nejpracovitějšího ministra a dává jej všem za příklad. „Vstává dokonce o půl hodiny dříve než já. Vstává, myslím, ve čtvrt na pět, “ doplnil svou pochvalu. Stále více se také mluví o tom, že by právě Havlíček mohl Babiše vystřídat, pokud by současný premiér musel – dobrovolně, či nedobrovolně – funkci opustit.

Nicméně politici sedící v opozičních lavicích vidí Havlíčkovu nadpozemskou pracovitost v úplně jiném světle. A nevěří, že by člověk s tak širokým záběrem mohl být zemi opravdu prospěšný. A když místo odpočinku si ještě přivydělává na škole, diví se dvojnásob.

„Nejenom že nás řídí nemehla, ale řídí nás nevyspalá nemehla. To není fakt v lidských silách spravovat dva těžké resorty a vedle toho ještě učit. Můžete sice dělat tisíc věcí, ale potom neděláte ani jednu dobře. A na té dosavadní práci Karla Havlíčka je to bohužel vidět,“ tvrdí šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Seděl jsem jako ministr ve dvou vládách a vím, že i jedno ministerstvo je práce na plný úvazek. Netvrdím, že jsem pracoval osmnáct hodin denně a vstával v půl čtvrté ráno, ale v zásadě jsem pracoval pořád, ačkoliv jsem měl volný čas, nebyl jsem schopen přestat na tu práci myslet. A ministerstva průmyslu a dopravy jsou dva natolik těžké resorty, že když někdo tvrdí, že nemá problém oba naráz stíhat a zvládat, tak je u mě hochštapler,“ dodal příkře v rozhovoru pro Seznam Zprávy opozičník Kalousek.

Reklama

Související témata:

Doporučované