Hlavní obsah

Ústředním motivem rekonstruovaného bytu se stal systém dřevěných polic a skříněk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnský byt vyžadoval rekonstrukci. Stavební úpravy spočívaly v odstranění svislých nenosných konstrukcí a navržení zcela nové dispozice. Diagonální půdorysné členění proměnilo byt z 4+1 na 4+kk s místnostmi se samostatnými vstupy, přičemž jejich umístěním a orientací se dosáhlo větší účelnosti v prostoru.

Foto: Martin Zeman a časopis Bydlení mezi panely

Výrazně žlutá kuchyňská linka je doplněna zajímavě pojatým jídelním stolem se židlemi a sedáky.

Článek

Byt v obytném domě nesoucí se v duchu socialistického realismu je navržený z kombinovaného nosného systému, a to ze železobetonových pilířů, průvlaků i cihelného zdiva.

Rekonstrukce, kterou provádělo brněnské studio AEIOU pod vedením architekta Jana Vojtíška, se zaměřila na obnažení původní nosné konstrukce a její probarvení různými odstíny. Dalším úkolem bylo maximální využití všech prostor vzhledem k požadavkům investora.

Ústředním motivem, který se opakuje v celém bytě, je systém dřevěných polic a skříněk, jejichž funkce se mění v závislosti na typu místnosti. Podlahy jsou dřevěné, kladení koresponduje s novým dispozičním uspořádáním.

Akvárium v soustavě polic

Odpočinkový kout je doplněn akváriem umístěným v soustavě polic. Nedaleko výrazně žluté kuchyňské linky je umístěn zajímavě pojatý jídelní stůl se židlemi a sedáky.

Množství polic a skříněk má, jak je vidět na fotografiích, propracovaný systém.

Foto: Martin Zeman a časopis Bydlení mezi panely

Ústředním motivem, který se opakuje v celém bytě, je systém dřevěných polic a skříněk.

Také střídmě zařízená ložnice poskytuje mnoho úložných prostor. V koupelně zaujme mozaikové obložení vany a stěny za ní. Mozaikové obložení je použito také na toaletě. Originálně je pojato také osvětlení bytového prostoru.

Pražský byt získal po rekonstrukci industriální nádech

Bydlení

Zajímavostí je, že ačkoliv návrh a zahájení stavebních prací začaly před více jak 5 lety, klient si zachoval po celou dobu chuť provádět dílo postupně, a přitom se držel původního návrhu, za což mu patří velký obdiv.

Většinou platí, co se neudělá hned, neudělá se nikdy, nebo nakonec úplně jinak!

Slovo architekta

„Naše studio se zabývá projekční činností novostaveb, rekonstrukcemi, návrhy interiérů a urbanismem ve všech stupních projektu. Věříme, že všechno má svá řešení a neexistuje pouze jedno, proto rádi řešíme na první pohled věci neřešitelné a tímto procesem provázíme naše klienty. Architektura, inženýrství, interiér, objekt a urbanismus spolu úzce souvisí a navzájem se prolínají, nahlížíme na jednotlivá zadání komplexně a ve všech souvislostech,” vysvětluje Jan Vojtíšek.

Technické údaje - rekonstrukce bytu v Brně

  • Autoři: studio AEIOU s. r. o. – architekt Jan Vojtíšek, Jakub Staník
  • Spolupráce: architektka Tamara Vojtíšková
  • Náklady: 800 tisíc korun (včetně interiéru)
  • Obestavěný prostor: 254 m3
  • Užitná plocha: 93 m2
  • Hlavní dodavatel stavby: Truhlářství POHAN Senožaty
  • Dodavatel interiéru: Truhlářství POHAN Senožaty
  • Projekt: 2015
  • Realizace: 2020

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám