Za pokus o vraždu vychovatelky dostal muž 17 let vězení. O vině není pochyb, rozhodl soud

Za pokus o vraždu vychovatelky ve věznici Všehrdy na Chomutovsku uložil ústecký krajský soud muži trest ve výši 17 let vězení. Žena je v péči terapeutů. Martin Baďura si ve věznici odpykával trest za vraždu své nezletilé sestry. Rozsudek není pravomocný, muž se na místě odvolal.

O vině čtyřiadvacetiletého muže není podle soudce Jana Michanka pochyb. Na vychovatelku - terapeutku zaútočil před rokem v budově věznice. Nejprve ji uchopil za oděv, ze kterého se ale napadené ženě podařilo vysvléknout a utéct na chodbu. Tam ji dostihl a nejprve ji srazil na zem, zaklekl ji, udeřil jí hlavu o zem a pak ji začal oběma rukama rdousit, až poškozená ztratila vědomí, uvedla obžaloba.

Muže vyrušila svědkyně, která zaslechla křik, a Baďura utekl. U soudu se hájil tím, že svého jednání zanechal dobrovolně dřív, než ho vyrušila svědkyně. "Tomu soud neuvěřil, slyšela křik poškozené, popsala ho jako křik zvířete, které bojuje o život," uvedl soudce.

Baďurovi hrozil trest v rozmezí 15 až 20 let. Podle soudce nekonal muž s rozmyslem, ale v náhlém hnutí mysli a vražda nebyla dokonána, proto byl uložen trest 17letý. Na druhou stranu se u soudu Baďura choval chladně, neprojevil upřímnou lítost. Ženě přiznal soud náhradu škody bezmála 400.000 korun.

Státní zástupce navrhoval trest okolo devatenácti let. "Soud se ztotožnil s návrhem obžaloby ve vztahu k vině. Ve vztahu k trestu si státní zástupce ponechal lhůtu na odvolání," uvedla Barbora Jorová, která dnes byla na místo zástupce u líčení.

Baďura se jako sedmnáctiletý v Krnově v roce 2011 vrhl na svou nezletilou sestru, kterou rdousil a opakovaně bodal nožem. Dívka na místě vykrvácela. Devítiletý trest za její vraždu si odpykával právě ve Všehrdech.

Související

policie

Policie odložila případ útoku na kadeřnici v Hořicích, viníka nemá

Policie po opětovném prověření ukončila vyšetřování a odložila případ pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích na Jičínsku z února 2013. ČTK to dnes řekla mluvčí policie Magdaléna Vlčková. V případu byl stíhán i souzen Lukáš Nečesaný, ale Vrchní soud v Praze jej loni na jaře viny pravomocně zprostil. Nečesaný vinu od začátku odmítal.
Ilustrační foto

Policisté obvinili útočníka z vlaku na Přerovsku, hrozí mu až 18 let vězení

Kriminalisté obvinili třicetiletého muže z Hranic z pokusu o vraždu spolucestujícího ve vlaku. Muže podle policie pobodal nožem poté, co mu oběť vytkla jeho nevhodné chování. Obviněnému hrozí až 18 let vězení, sdělil dnes ČTK policejní mluvčí Libor Hejtman. Incident se stal v pondělí na trase mezi Teplicemi nad Bečvou a Černotínem na Přerovsku.

Více souvisejících

pokus o vraždu Ústecký kraj soudy život

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy