Hlavní obsah

Vrah nezletilé sestry napadl vychovatelku, odsedí si 17 let

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Dalších 17 let má ve vězení zůstat 24letý Martin Baďura, který se loni pokusil ve věznici ve Všehrdech na Chomutovsku zavraždit vychovatelku. Tam si odpykával trest za vraždu své nezletilé sestry, kterou spáchal jako mladistvý. Rozsudek zatím není pravomocný, mladík se proti němu odvolal.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný na ústeckém krajském soudu

Článek

Vychovatelku muž napadl loni v říjnu v kanceláři. Nejprve ji uchopil za oděv, ze kterého se poškozené podařilo vysvléknout a utéct na chodbu, na níž ji dostihl a srazil na zem, kde ji zaklekl. Udeřil jí hlavou o zem a pak ji začal oběma rukama rdousit, až poškozená ztratila vědomí.

Baďura se k činu přiznal, svého jednání ale prý zanechal dobrovolně. Podle soudu však útok ukončil, až když ho vyrušila svědkyně, která přišla do budovy. Ta popsala křik poškozené, jako když zvíře bojuje o život.

Soud potvrdil 16 let vězení mladíkovi, který se pokusil zavraždit manžela své milenky

Krimi

Poškozené způsobil řadu pohmožděnin včetně páteře, krevní výrony a škrábance. „Útok vůči krku poškozené ji potencionálně ohrožoval na životě,“ uvedl předseda senátu Jan Michanek. Poškozená si nese následky dodnes, trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Přes dva měsíce byla v pracovní neschopnosti, stále je v péči psychoterapeutů.

Devatenáctiletý mladík podle policie ubodal muže z Karlovarska

Krimi

Obžalovanému hrozil trest v rozmezí 15 až 20 let. Soud zvažoval i uložení výjimečného trestu, pro jeho uložení ale nebyly podle Michanka žádné zákonné podmínky. Mladík podle soudu jednal v náhlém hnutí mysli a vražda nebyla dokonána, proto mu uložil trest pod polovinou trestní sazby. Poškozené má zaplatit náklady a odškodné ve výši přes 376 tisíc korun.

Do věznice byl muž poslán ostravským soudem na jaře roku 2012 za ubodání své sestry. Čin spáchal v létě roku 2011 krátce před 16. narozeninami. Ve vězení se podle soudu neponaučil. „Hodnocení z věznice je veskrze negativní, nechoval se tam rozhodně řádně. Postoj k trestné činnosti nesvědčí o sebereflexi,“ dodal soudce Michanek.

Reklama

Výběr článků

Načítám