Hlavní obsah

Drzá penalta na počest Panenkovi! Bývalý hráč české ligy nadchl Slovensko dloubákem

Bratislava

Kopal za ostravský Baník i Jablonec, teď si vydělává v zámořské MLS. A v kritické chvíli drze tasil jeden z nejslavnějších českých kousků. Fotbalista Ján Greguš v penaltovém rozstřelu semifinále baráže o postup na EURO 2020 proti Irsku proměnil svůj pokus „vršovickým dloubákem“ a stal se okamžitě hrdinou celého Slovenska. Televizní komentátor ihned připomněl, že duchovní otec troufalého provedení penalty Antonín Panenka leží kvůli koronaviru ve vážném stavu v nemocnici.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slovenský záložník Ján Greguš během přátelského utkání s Českem.

Článek
Fotogalerie

Ani prodloužení branku na Tehelném poli v Bratislavě nepřineslo. Postupujícího musel určit až rozstřel. Slováci ani jednou nezaváhali, zatímco jejich brankář Rodák jednu penaltu chytil a jednou ho zachránilo břevno. Čtvrtá série určila konečné penaltové skóre 4:2 a přinesla lahůdku pro fajnšmekry.

„Jsem rád, že to tam padlo. Byla to pro mě jedna z možností, tak jsem se pro ni rozhodl. Už dopředu jsem věděl, kam kopnu. Jsem rád, že to vyšlo," vylíčil Ján Greguš se stoickým klidem v hlase, jak realizoval „vršovický dloubák".

Brankář Darren Randolph ho přitom pořádně vyděsil. Míč plachtil vzduchem neskutečně dlouho, irský gólman ještě stačil zareagovat a po balonu se natahoval. Přes veškerou snahu však na míč nedosáhl, těsně pod břevnem zapadl do sítě...

„Do penalt jsme šli pozitivně naladěni. Já jsem je speciálně netrénoval. Jde hlavně o sebevědomí, celé je to loterie. Viděl jsem, že brankář chodí trošku dopředu, tak jsem se rozhodl," usmíval se hráč amerického klubu Minnesota United.

Hapal: Jsem rád, že se nespletl

„Před penaltami jsem nevěděl, že zvolí takové řešení. Člověk nemá čas přemýšlet, protože míč letí velmi rychle. Brankář by ho i chytil, ale jak řekl Jano, viděl u něj pohyb, tak zvolil velmi drzé řešení," oddechl si Pavel Hapal, český trenér Slovenska.

Do rozstřelu může zasáhnout jen exekutor s patřičným sebevědomím.

„Bylo na hráčích, kdo se, jak cítí. Já se cítil dobře a uvědomoval si, že to tam dokážu kopnout. Tak jsem řekl, že jdu. Všichni, kteří jsme byli na řadě, jsme byli odhodláni jít zahrávat. Kdo neměl tolik sebevědomí a nevěřil si, raději tam nešel," cituje server šport.sk devětadvacetiletého fotbalistu.

„Víte, že padají i takové góly, ale jsem rád, že se nespletl. Musím uznat, že je jedním ze strůjců našeho vítězství. Nejen díky penaltě, ale také výkonem na hřišti," chválí Greguše kouč Hapal.

Jako by slavný dloubák pomohl i Antonínu Panenkovi. V pátek ráno Vlasta Panenková oznámila, že její muž s koronavirem statečně bojuje a bude z Benešova převezen ke svému ošetřujícímu lékaři do Prahy.

Reklama

Související témata: