Státní vyznamenání v ohrožení? Na Hradě se stále pracuje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Státní vyznamenání v ohrožení? Na Hradě se stále pracuje!

Vladislavský sál
Vladislavský sál ( Foto Aha! – M. Protivanský)

Do konce letošního roku ještě bude trvat rekonstrukce Vladislavského sálu na Pražském hradě. Oprava stěn a oken by měla vyjít bezmála na 43 milionů korun! Kvůli blížícímu se slavnostnímu ceremoniálu 28. října ale restaurátoři přeruší práci.

Rekonstrukce sálu, ve kterém se koná většina státních ceremoniálů, navazuje podle mluvčího Kanceláře prezidenta republiky Víta Nováka na tu z roku 2008. „Tehdy se opravovaly klenby, ale na stěny se nedostalo. Kromě stěn se opravují i spáry a kamenné bloky. Lešením není obestavěn celý sál, posouvá se postupně po jednotlivých stěnách,“ sdělil včera pro Aha! s tím, že opravy jsou vyčísleny na 42 800 000,- Kč. Lešení se ale začne postupně sundávat kvůli udílení státních vyznamenání. „Po tu dobu budou práce přerušeny, nicméně potrvají až do konce roku,“ řekl. Kvůli pandemii je už teď jasné, že tradiční udílení metálů od prezidenta Miloše Zemana (76) bude vypadat jinak. Jestli ceremoniál vůbec bude a v jaké podobě ale včera Hrad neprozradil. Už dříve ale šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš (38) pro Aha! řekl, že slavnostní raut asi nebude. „Recepce ve spojená s rautem a občerstvením pro velkou spoustu lidí v současné době není příliš pravděpodobná, prioritou pro nás je zajistit bezpečnost a zdraví všech účastníků,“ řekl Kruliš (38).

Parkety za 40 milionů
Na konci září také skončila oprava Španělského sálu, ve kterém se konají různé společenské akce. Sál dostal hlavně novou podlahu, jelikož byly pod ní uloženy desky s nebezpečným azbestem. Celková cena všech oprav v pozlaceném prostoru vyšly na 40 milionů korun.

Španělský sál září novotou.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.