Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Greguš poslal drzý vzkaz Panenkovi do nemocnice. Parádním dloubákem zachránil Hapala

Ján Greguš a Marek Rodák slaví výhru nad Iry foto: ČTK

Bratislava - Slovenský fotbalista Ján Greguš ve čtvrtek pomohl Slovensku k postupu do finále kvalifikace o mistrovství Evropy. Panenkovským dloubákem proměnil pokutový kop a zařídil své zemi výhru nad Irskem 4:2 na penalty.
  12:43

Utkání na bratislavském hřišti skončilo po základní hrací době bez branek, ta nepadla ani v prodloužení. O postupujícím tak musel rozhodnout penaltový rozstřel, ve kterém byli Slováci přesnější.

Jako poslední se k míči postavil Ján Greguš, který se na hřiště dostal v 86. minutě. Svůj pokus proměnil přímo parádně. Míč totiž trefil panenkovským dloubákem, po kterém zdvihl ukazováček. Poslal tím vzkaz právě Antonínovi Panenkovi, který leží v nemocnici v těžkém, ale stabilizovaném stavu na jednotce intenzivní péče.

Jan Greguš (vlevo) z Jablonce a Nicolai Jörgensen.
Ján Greguš z Jablonce se probíjí obranou Slovácka.

“Do pokutových kopů jsme šli pozitivně naladění. Speciálně jsem je netrénoval. Je to spíš o sebevědomí, penalty jsou loterie,” vysvětloval střelec po zápase na tiskové konferenci.

Sám prý dopředu věděl, jak penaltu kopne. “Viděl jsem, že brankář soupeře chodí trošku dopředu. Takže jsem to vyzkoušel. Vždy se při penaltách cítím dobře. Vím, že dokážu dát gól. Věřil jsem si,” prozradil Greguš.

Svým gólem dost možná zachránil i Pavla Hapala, trenéra slovenské reprezentace, který měl své místo nahnuté. „Pokutové kopy jsme trénovali. Ještě na předzápasovém tréninku jsem hráčům nakázal, aby si každý aspoň jednu penaltu kopnul. Jsem šťastný, v kariéře jsem zažil na klubové úrovni dva rozstřely, které nevyšly. Doufal jsem, že to nyní vyjde,“ řekl Pavel Hapal na pozápasové tiskové konferenci.

Greguš kouče tak potěšil nejen výhrou, ale také provedením “Samozřejmě jsem nevěděl, že zvolí takové řešení. Míč je v brance velmi rychle, není čas nad tím přemýšlet. Brankář udělal pohyb, bylo to velmi drzé řešení, ale takové góly padají. Jsem rád, že se nezmýlil. Jano vstoupil do zápasu dobře, i když nehrál od první minuty. Byl jedním ze strůjců úspěchu,” poděkoval svému hráči.

Slovensko výhrou postoupilo do finále kvalifikace o mistrovství Evropy, kde se svěřenci kouče Hapala střetnou se Severním Irskem.