9. října 2020 • 13:43

Proč Prymula zavřel ligu? Ozvali by se i jiní, nechtěli jsme výjimky, řekl

Autor: lt, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
15
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ministr zdravotnictví Roman Prymula se na tiskové konferenci krátce vyjádřil k tomu, proč se rozhodl v rámci opatření proti šíření koronaviru zavřít i celý profesionální sport včetně fotbalové FORTUNA:LIGY. Ta se přitom od začátku nového ligového ročníku striktně před každým kolem testuje a v žádném z týmů zatím nedošlo k explozivnímu šíření nemoci COVID-19. „Přistoupili jsme k tomu prostě plošně, nechtěli jsme žádné výjimky,“ pronesl.



Nejvyšší fotbalová soutěž nastavila už v srpnu bezprecedentní opatření proti šíření koronaviru. Kluby musejí dodržovat přísná hygienická opatření při zápasech i trénincích, před každým herním kolem navíc docházelo ke kompletnímu protestování hráčů i celých realizačních týmů. Kolo co kolo zhruba 700 testů!

Přesto se Roman Prymula rozhodl při zavírání českého sportu nebrat ani toto v potaz a na dva týdny zmrazil i FORTUNA:LIGU. „Vím, že se teď ozývá prvoligový fotbal s tím, že se pravidelně testují, tak proč nemohou hrát. Důvod je takový, že jsme k tomu přistoupili plošně,“ prohlásil ministr zdravotnictví.

A co ho k takovému nestandardnímu kroku vedlo? Proč nevzal v potaz fakt, že ligový fotbal se chránil daleko nad doporučená opatření již dávno před tím, než se v celém Česku situace kolem koronaviru zhoršila?

„Protože jinak by se ozvali i jiní a chtěli by také výjimky. Tvrdili by, že i jejich sporty nejsou rizikové. To jsme nechtěli dopustit, a proto jsme přistoupili k plošnému zavření soutěží,“ argumentoval poněkud svérázně Prymula. Svou odpovědí tak nahrál těm, kteří vládu dlouhodobě kritizují za to, že omezující opatření nejsou dělána na základě dat a racionálních analýz.

Vzápětí se pak ministr zdravotnictví ještě dodal, že opatření by nicméně neměl být dlouhodobá. „Je to na dva týdny, pak počítáme se spuštěním profesionálních soutěží. Byť to bude určitě bez diváků.“

Šéf LFA: Postrádám tu selský rozum

Vládní opatření už ve čtvrtek mimo jiné kritizoval i šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda. „Prostředí profesionálního fotbalu je z pohledu nákazy koronavirem nejbezpečnější komunitní prostředí, které v Česku momentálně je. Před dvěma týdny jsme bezvýhradně akceptovali zákaz diváků na stadionech. Rozuměli jsme tomu. Ale nyní totéž říct nemohu. Často se odkazujeme na selský rozum, ovšem nyní se ho nemohu dobrat,“ kroutil hlavou.

Podle něj se LFA bude snažit vyvolat v příštím týdnu s ministerstvem zdravotnictví debatu. „I proto, že tomuto zákazu žádná nepředcházela. Chtěl bych slyšet, že když splníme toto a toto, tak se soutěž může hrát. A pak to už bude na nás, zda jsme ochotní hrát i za takto nastavených podmínek hrát. To mi přijde fér. Z druhé strany si taková opatření nedovedu představit, nicméně jistě existují,“ dodal Svoboda.

Vstoupit do diskuse
15

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud