fb pixel John Lennon byl génius, vizionář a trochu kretén. Nejslavnější Brouk měl k modernímu Ježíši daleko – G.cz
Vyhledávání

John Lennon byl génius, vizionář a trochu kretén. Nejslavnější Brouk měl k modernímu Ježíši daleko

+ DALŠÍCH 5 FOTEK + DALŠÍCH 6 FOTEK

John Lennon je jedním z nejúspěšnějších a pravděpodobně i nejlepších muzikantů, kteří kdy chodili po téhle planetě. Jedním z nejvýraznějších politických aktivistů. A s odstupem čtyřiceti let i jednou z nejmilovanějších postav dvacátého století. Ale žít v jeho blízkosti musela být noční můra. Včera by mu bylo 82 let.

Jan Studnička
Jan Studnička Aktualizováno 10.10.2022, 04:13

Lennon muzikant

Lidé mají tendenci si svoje oblíbené celebrity idealizovat. Zvlášť, když se někomu stane něco tak strašného, jako se toho osudného prosincového odpoledne roku 1980 stalo Lennonovi s Yoko před jejich bytem v New Yorku. Víte, John Lennon patří mezi ty „velikány ve svém oboru“, jako byl Pablo Picasso nebo Steve Jobs. Z dálky jsou to nepřekonatelní géniové… a zblízka jsou to nepřekonatelní géniové a tak trochu kreténi.

Lennon si bezesporu svou pozici v hudebním pantheonu zasloužil, byl to on, kdo v padesátých letech založil kapelu The Quarrymen, ze které postupně vyrostli The Beatles. Společně s McCartneym během těch třinácti let svého působení (ano, bylo to pouhých třináct let) naprosto změnili způsob, jakým se nahlíželo na populární hudbu. A to nejenom z hlediska kvality, ale i díky tomu, jak masivní fanouškovskou základnu měli, jak oddaní jim ti fandové byli a kde všude populární byli. Ono dobýt Ameriku v době před internetem nebylo tak jednoduché, jak to dneska díky Johnu Oliverovi a Lewisovi Capaldimu vypadá.

Po rozpadu Beatles se tak trochu rozplynula i iluze pracovního dua Lennon/McCartney, takže si dnes můžete pohodlně vyhledat, které písničky napsal kdo z nich a rozhodnout se u toho, kdo je váš nejoblíbenější Brouk. Nic to však nemění na tom, že Beatles by nikdy nebyly tím dodnes veleúspěšným gigantem nebýt Johna Lennona.

Z rozpadu kapely se často viní Lennonova druhá žena Yoko Ono, což je pravda jen částečně. Je pravda, že zbytek kapely Yoko neskutečně prudila, ale McCartneyho tehdy nejnovější objev Linda Eastman tomu taky nepomáhala. Jó, muzikantský život a vztahy, to nejde dohromady. Tím hlavním důvodem rozchodu slavné bandy bylo předávkování jejich manažera a taky peníze.

Navíc je třeba říct, že tak intenzivních třináct let, jako za sebou měli The Beatles, by utáhl jen málokdo. Band toho měl ke konci za sebou poměrně dost včetně několikatýdenního a poměrně deziluzního pobytu v indickém chrámu, neúspěšného podnikání a jiných věcí.

Nesnesitelný John

Kdyby Yoko Ono a John Lennon nebyli geniálními umělci, mohli bychom si na ně ukazovat jako na naprostou definici toxického vztahu. Společně se utápět ve svých traumatech a brát heroin totiž od určitého levelu známosti a schopnosti přestane být smutné a začne to být inspirativní. Nicméně můžeme minimálně říct, že si John s Yoko navzájem zasloužili jeden druhého.

Lennon podváděl svou první ženu Cynthii v podstatě neustále, a když se „osvícen“ vrátil z Indie, slavnostně jí předal seznam všech svých milenek. Hřebíčkem do rakve manželství bylo to, že John poslal ženu na dovolenou do Řecka, aby mohl u sebe doma pobývat s Yoko nerušeně několik týdnů. Což je jako... no tak kámo, jsi člen Beatles. Mohl sis aspoň zaplatit hotel. Nebohá Cynthia je po návratu z Řecka navíc našla pokojně sedět v županech v kuchyni.

Samotná Yoko byla taky během těchto eskapád vdaná, při rozvodu ze zjevných důvodů dostal jejich dítě její exmanžel. Poté, co Lennon zavinil autonehodu, při níž v autě toto dítě sedělo, už jí taky její bývalý potomka nikdy nesvěřil.

Pak jsou tu ty tuny politického aktivismu, který by šel klasifikovat jako šarmantně jednoduchý a vlastně se moc nelišil od kdejaké Miss, která si přeje světový mír, ale metody jsou zpochybnitelné… Jasně, Imagine je boží song, ale Lennon ho údajně psal, když propadl maoismu. Maoismu. Asi nejprovokativnější byly protiválečné bed-ins. To byly akce, během kterých John s Yoko leželi týden v posteli a mluvili s novináři o míru. Představte si, že jste dělník v tatcherovské Británii a milionář týden leží v posteli, mluví o míru, sem tam si dá LSD a má pocit, že zachraňuje svět. No nezabili byste ho?!

Ironií je, že Lennonova smrt neměla s jeho aktivismem nic společného. Mark David Chapman byl prostě jenom magor s kvérem, který se chtěl zviditelnit tím, že zastřelí co možná nejslavnější osobu. Co si z toho vzít? V příběhu Johna Lennona se neskrývá žádný příběhový oblouk, žádné poučení. Jenom to, že svět je zběsilá smršť náhodných událostí, strašné věci se mohou stát komukoli, naši hrdinové mohou být strašní kreténi.

A nejlepší Brouk je Ringo Starr.

Podobné články

Doporučujeme

Další články