Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Festival Hudební léto Hluboká 2020 v čase pandemie překvapil i hostující umělce

PR článek

I jeden z nejstarších festivalů v České republice poznamenala letošní opatření vydaná v souvislosti s onemocněním Covid-19. Festival Hudební léto Hluboká si každoročně zakládal na žánrové pestrosti, díky které se vždy dařilo přilákat publikum různého věku i hudebního cítění.

Program letošního již 64. ročníku sliboval od 22. července do 19. září sedm koncertů a jedno talk show. Organizátory ale čekalo několik zásadních rozhodnutí. „Festival se začíná připravovat v podstatě vzápětí, když skončí předchozí ročník. Účinkující se objednávají s velkým časovým předstihem. Situace, která od března nastala ohledně výskytu koronaviru, a hlavně opatření s ní spojená nám přidělala spoustu starostí. Zvažovali jsme, zda festival vůbec spustíme,“ vzpomíná dramaturg festivalu Petr Píša z agentury Sinfonie, která hlubocký festival pořádá společně s Alšovou jihočeskou galerií.

I když byly velké tlaky z mnoha stran, ustál jsem je a jako jeden z mála festivalů jsme ho nezrušili. Ukázalo se to být jako správné rozhodnutí. Pomohl mi zdravý selský rozum. Zastávám názor, že než se před něčím schovávat, ať je to právě třeba koronavirus, je lepší ho pochopit a naučit se s ním žít. Festival se tedy uskutečnil a poslední zářijový koncert byl dokonce vyprodaný. To do Hluboké zavítal častý host festivalu – 4TET v čele s Jiřím Kornem. Vokální kvarteto nabídlo své originální pojetí známých melodií,“ říká Petr Píša.

Až na závěrečný koncert se restrikce významně podepsaly na návštěvnosti. „Když se sankce o prázdninách trochu uvolnily, lidé na koncerty chodili, snažili se být odvážní. Přesto se návštěvnost koncertů pohybovala kolem sedmdesáti procent. Jsme sice spokojeni, když ale vše sečteme, tak letošní rok byl na hraně. Chci poděkovat všem partnerům, kteří nám finančně přispěli včetně města Hluboká nad Vltavou, bez kterých bychom festival nedali vůbec dohromady.“

Nejvíce by ale dramaturg festivalu Petr Píša chtěl poděkovat divákům. „Že přišli, tím mi udělali dvojnásobnou radost. Největší zájem měli o zábavný pořad režiséra Zdeňka Trošky. Ten podobně jako zpívající právník Ivo Jahelka dodali návštěvníkům hodně optimismu. Jako organizátoři jsme byli překvapeni, že v závěru těchto dvou komorních pořadů celý sál stoupl a tleskal vestoje. Obzvlášť mně to překvapilo v případě pana Trošky, který vlastně jen vyprávěl,“ popisuje atmosféru Petr Píša.

Dodává, že velký dík si zaslouží i všichni umělci, kteří přijeli vystupovat. „Marek Eben, Dasha, Robert Křesťan říkali, že jsou to jejich prakticky jedny z mála koncertů, které nebyly zrušeny. Udělali to, co bych očekával od politiků nebo médií. Místo výhružných projevů a katastrofických scénářů dávali lidem naději a říkali: bude to dobré, vše zvládneme.“

Organizátoři letošního ročníku festivalu zrušili jen dva koncerty. Jeden sólista porušil smlouvu tím, že pět týdnů před koncertem nebude v okruhu padesáti kilometrů vystupovat.  „Týden před naším koncertem zazpíval na náměstí v Českých Budějovicích, kde byl vstup zdarma. Návštěvníci si pak určitě nekoupí vstupenku za 290 korun k nám, takže jsme jeho vystoupení pro porušení smlouvy zrušili. Druhý ze zrušených koncertů se měl konat mimo Hlubokou, ale zástupce majitele objektu měl obavy, aby se někdo na koncertu nenakazil a nevymáhal pak náhradu škody. Na této open air akci jsme předpokládali účast 500 až 600 návštěvníků,“ uzavírá bilanci letošního už 64. ročníku festivalu Hudební léto Hluboká jeho dramaturg Petr Píša z agentury Sinfonie.

Festival uspořádaly agentura Sinfonie s.r.o. a Alšova jihočeská galerie Hluboká nad Vltavou za finanční podpory Města Hluboká nad Vltavou a dalších partnerů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Hudební léto, Hluboká nad Vltavou, kultura, festival, koncert, léto, Petr Píša, COVID-19, Česko, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, Zdeněk Troška, pandemie, Marek Eben, Jiří Korn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Hudební léto Hluboká 2020 v čase pandemie překvapil i hostující umělce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.