Hejtman kvůli nákaze v domovech pro seniory požádal o pomoc armádu

9. říjen 2020 17:48

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) požádal armádu o pomoc se zajištěním chodu dvou sociálních zařízení, která se potýkají s vysokým počtem klientů a zaměstnanců pozitivně testovaných na koronavirus. Třiadvacet příslušníků Armády ČR, z nichž dva jsou zdravotníci, by mělo pomáhat v Domově Slunečnice v Ostravě a v Domově pro seniory sv. Hedviky v Kravařích. Informovala o tom dnes mluvčí kraje Miroslava Chlebounová.

„Počet lidí s onemocněním covid-19 v Moravskoslezském kraji roste a bohužel přibývají nemocní i v té nejohroženější skupině – mezi klienty sociálních ústavů. Tam je situace o to složitější, že nakažený je i personál a hrozí, že se o seniory nebude mít kdo starat. Proto jsem požádal vojáky, aby pomohli ve dvou domovech v Ostravě a v Kravařích, jejichž provoz je kvůli koronaviru vážně ohrožen,“ uvedl hejtman.

Dodal, že armáda se velmi dobře osvědčila už na jaře při první vlně pandemie a prvním vyhlášení nouzového stavu.

V ostravském Domově Slunečnice by 11 vojáků mělo pomáhat zajišťovat logistiku pro každé z deseti pobytových pater tohoto sociálního zařízení. V Domově pro seniory sv. Hedviky v Kravařích by 12 příslušníků armády o klienty přímo pečovalo. „Zajišťovali by manipulaci s imobilními klienty, pomohli s podáváním stravy, zdravotníci by podávali léky,“ upřesnil Vondrák.

Spustit audio

Související