Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nový fotbalový stánek dostal v Brně stopku. Zastupitelstvo Králova Pole zamítlo revitalizaci stadionu na Srbské

Obyvatelé žijící v blízkosti městského stadionu v ulici Srbská mají prozatím vyhráno. Na základě jejich nesouhlasu s renovací a rozšíření stadionu fotbalového klubu Zbrojovka Brno, zastupitelstvo městské části Brno-Královo pole rozhodlo jednoznačně proti této přestavbě.

Urbanistický nesmysl, tvrdí místní

Obyvatelé Králova Pole jsou v mimořádné shodě, že jde o urbanistický nesmysl, který by brutálně a trvale znehodnotil ráz čtvrti a kvalitu života jejich obyvatel.  Rozšířený stadion je taky nedílně spjatý s výstavbou největšího parkovacího domu v Brně, pro jehož stavbu bude nutné vykácet 150 vzrostlých stromů v lokalitě Purkyňova. „Dlouhodobá politika města učinila z jedinečného území Za Lužánkami měsíční krajinu. Není důvod v chybách pokračovat a likvidovat další část města. Nenechme si od nikoho namluvit, že právě s tímto projektem stojí a padá brněnský fotbal,“ uvedl předseda spolku Občanského sdružení Králova Pole Viktor Valtr  v dopise zastupitelstvu.

Fotbal patří Za Lužánky 

Radní se shodli na tom, že by rádi viděli fotbal zpátky Za Lužánkami. Probíhající soudní spory s podnikatelem Liborem Procházkou o sporné parcely, které hrají podstatnou roli při budování stadionu, to ale neumožňují. Celou situaci za Lužánkami však definitivně rozhodne až žaloba na určení vlastnictví ve sporu s jinou Procházkovou firmou Czech City, ke které však soudy zatím rozsudek nevynesly.

Zatupitelstvo návrh Zbrojovky zamítlo

Radním se nelíbí ani přístup samotné Zbrojovky. Jejich vedení s vedením městské části Brno-Královo pole nekomunikuje. O plánech přestavby stadionu se zastupitelstvo dozvědělo z médií. Ještě před hlasováním zastupitelstva byla ovšem naplánována schůzka a prezentace, kde vedení Zbrojovky projekt představí, nakonec to ovšem Zbrojovka zrušila. „Tento sportovní stánek do husté zástavby rezidenční čtvrti nepatří a velmi obtěžuje obyvatele Králova Pole. Nesouhlasné stanovisko jsme vyjádřili na Zastupitelstvu,“ sdělila místostarostka Andrea Pazderová. Stadion měl původně fungovat pouze dočasně, než se dokončí rekonstrukce stadionu Za Lužánkami. 

Náměstek primátorky Tomáš Koláčný pochybuje také o tom, zda je vůbec možné tak velký stadion v Králově Poli dopravně obsloužit. Není tady dostatek parkovacích míst jak pro návštěvníky stadionu, tak pro místní. „Nezodpovězenou otázkou je také financování projektu, protože město si vedle multifunkční haly a Janáčkova kulturního centra může v dnešní době jen těžko dovolit další miliardový projekt. Otázku stadionu tedy v tuto chvíli považuji za poněkud předčasnou,“ vyjádřil Koláčný pochyby o projektu, jehož náklady by se měly pohybovat mezi 650 až 700 miliony korun.

A co na to město?

Situace je taková, že sice městský stadion je ve vlastnictví města, ale projekt modernizace si zpracovává a platí ve vlastní režii fotbalový klub. Město v současné době nemá prostředky na vlastní realizaci investice.„Pro nás je hodně důležitý soulad s městskou částí, takže pokud máme od jejího vedení i od občanů jasné sdělení, že s přestavbou nesouhlasí, tak asi opravdu není jednání o rozsáhlé rekonstrukci stadionu na Srbské na pořadu dne,“ uvedl náměstek primátorky Robert Kerndl.

Najít řešení, které bude vyhovující pro všechny strany není jednoduché. „Je důležité najít taková řešení, která pomůžou Zbrojovce, nezatíží okolní prostředí a bude podrobně vysvětlena veřejnosti. Klub musí přijít s návrhem na řešení celé situace,“ řekl náměstek primátorky Petr Hladík. 

Další schůze zastupitelstva Králova Pole s vedením Zbrojovky je v řešení, a měla by proběhnout během října. „Obecně platí, že klub má v plánu v říjnu setkání se zástupci MČ Královo Pole, na kterém by se projekt měl probírat," prozdradil tiskový mluvčí fotbalového klubu Zbrojovka Martin Lísal.

Informace Zbrojovky o revitalizace stadionu na Srbské najdete zde.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zbrojovka Brno

Štítky srbská, stadion, revitalizace, zbrojovka, zastupitelstvo, Královo Pole, fotbal, rekonstrukce, projekt, Brno, FC Zbrojovka Brno, Tomáš Koláčný, Fotbalový stadion Za Lužánkami, Libor Procházka, Lužánky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový fotbalový stánek dostal v Brně stopku. Zastupitelstvo Králova Pole zamítlo revitalizaci stadionu na Srbské  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.