Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vlak s prominenty z Moskvy z 16.10.1941 míjel „vlak“ deportovaných Povolžských Němců

Poslední vlak s diplomaty, s novináři, s českým zrádcem a agentem NKVD Zdeňkem Fierlingerem, a s NKVD, v jejímž vagónu se stoly prohýbaly pod kaviárem a vodkou, se míjel s " vlakem" deportovaných Povolžských Němců ... 

V 9/1941 byl pluk. George Hill z britské SOE  ( viz můj článek  Andrea Kostlánová  Amatérský pokus spojenců o svržení bolševické vlády

 ) poslán do Moskvy v operaci SAM Mission / SOE Moscow Mission, kdy měl podepsat dohodu o spolupráci mezi SOE a NKVD s NKVD generálem Vladimírem Nikolajevem, pravým jménem Vasilijem Zarubinem, do 6/1941, spolu se svojí manželkou, špiónem v US, kterého k podpisu zmocnil Berija  -  na dohodu s NKVD tlačila Labour Party.

Podpluk. Dennys Robert Guinness /1903-1987/ z ministerstva války podepsal v 8/1941 dvě dohody o spolupráci při koordinaci propagandy a sabotáží, jednu o vzájemné pomoci při vysílání agentů do týlu nepřítele ( zatímco Guinnessovi se v roce 1942 některé NKVD agenty podařilo infiltrovat na nepřátelské území v operaci Pickaxe, NKVD představivost při infiltraci SOE agentů neprojevila a žádné neinfiltrovala ), druhou o vymezení sfér vlivu mezi SOE a NKVD.

S infiltrací NKVD agentů na nacisty okupovaná území nakonec SOE přestala, protože byla zděšena naprostou profesionální nepřipraveností vysazených NKVD agentů ( kódové označení těchto NKVD agentů bylo  " Pickaxes" ), pro SOE jejich neprofesionalita znamenala  ztrátu času a energie, zatímco britské zamini se hrozilo toho, co by řekli spojenci, kdyby zjistili, že Londýn na jejich území infiltruje agenty NKVD.

SOE s NKVD podepsala šílenou dohodu -  absolutně neznala NKVD instrukce NKVD agentů, které v západní Evropě vysazovala, jejich skutečné mise znal jen NKVD pluk. Čičajev a NKVD major Graur.

V 4/1944 Hillův NKVD protějšek pluk. Ivan Čičajev „ Vadim „ ( jenž v Londýně jako NKVD rezident žil ve stejném činžáku v Bayswater jako pluk./gen. Moravec, se kterým se vídal, ale po zavraždění Heydricha, aby uspokojil Berlín, NKVD pluk. Čičajev protestoval, že s ním v jednom domě bydlet nechce, a navíc se pluk. Čičajev v Londýně stýkal s Kimem Philby, na kterém požadoval seznam britských agentů v Evropě )  Hillovi přišel sdělit, že SOE pro NKVD nic neudělala, a že s ní tudíž spolupráci v oblasti výsadků ukončuje ( hlavním důvodem  bylo, že NKVD odmítla spolupracovat s polskou odbojovou Armijí krajowou, kterou NKVD naopak likvidovala, a že Kreml odmítl poskytnout sovětské území k britským leteckým misím na pomoc Polsku, dokonce nepovolil ani technické přistání pro natankování britských letounů, viz série mých článků o Varšavském povstání 1944, mj.

Varšavské povstání, humor madˇarských spojenců Hitlera ...

kostlanova.blog.idnes.cz › blog

 

+ mj.   Varšavské povstání, spojenecká pomoc " jen se souhlasem ...

kostlanova.blog.idnes.c

).

V Moskvě byla reciproční britská mise v čele s podpluk. Guinnessem, která zahrnovala i polského kpt. Richarda Truszkowského, pracujícího pro SOE. Truckowski ve svých pamětech popisuje, jak byl v šoku, když se po 21 letech vrátil do Archangelska a nikde nebyly kostely, všechny bolševici zničili, zato zde byly transporty  s německými, rakouskými a francouzskými komunisty, kteří uprchli před nacisty do Moskvy, kde je Stalin zavřel do vězeňských cel a vydal Gestapu.

Z Archangelska delegace SOE letěla Dakotou do Moskvy bez jakékoliv navigace, pilot se orientoval podle železnice.

V Moskvě byl klid, ale 16.10.41 bylo diplomatickému sboru  a novinářům sděleno, aby si sbalili zavazadla a nasedli do vlaku, který je evakuuje neznámo kam za Ural.  

Evakuována byla i NKVD, jejíž vagón byl označen jako YMCA. Truckowski popisuje, že sněžilo a byla mimořádně ukrutná zima, když projeli kolem vlaku s otevřenými vagóny pro transport tanků – místo tanků na nich byli deportovaní téměř zmrzlí Povolžští Němci, muži, ženy, děti.

Cesta vlakem pro diplomaty, NKVD a SOE delegaci trvala 5 dní – bez jídla, jídlo, brambory, zelí a tuřín, si kupovali na stanicích od místních „ stánkařů“ , zatímco NKVD jedla kaviár a popíjela vodku a krymská vína, a připíjeli na „ hrdinskou Rudou armádu „ – když vlak dojel do místa určení, do Kujbyševa, pořádali pitky a hodokvasy ve zdejších restauracích na "uctění"  hrdinství RA a Stalina, kdy se Hill jednou neudržel, a nazval Stalina „ břichatým slizem s červeným nosem „ , načež mu jeho NKVD protějšek dal pěstí do nosu .

Brzy bylo jasné, že Kreml generálu Andersovi nepovolí vytvořit armádu ze zajatých polských vojáků, a Truckowski poznamenal :“ Rusům ´šlo jen o to, jak rozšířit svoji moc v Evropě, nikoliv o boj s Hitlerovými jednotkami“ …  V 1/1943 nacisté objevily masové hroby v Katyni se 4.000 polskými důstojníky, a ke svému nálezu přizvali švédský Červený kříž, který asistoval exhumaci, SOE stáhla svoji delegaci do Londýna.

Truckowski popisuje, že se do vlaku snažil dostat i jistý český komunista „ Vašek“, jenž se představil jako válečný dopisovatel, a měl bílý plnovous  až do pasu, a řekl vyslanci Fierlingerovi ( o kterém Truckowski píše „ komunistická svi…ně Fierlinger, jehož manželka byla francouzská komunistka „, NKVD agent Zdeněk Fierlinger, jeden z největších českých zrádců, byl tudíž svojí bezpáteřností proslaven již v této době i u spojenců – jen Beneš mu 1941 stále ještě důvěřoval  ) , aby jej vzal s sebou , ale Fierlinger odmítl s tím, že nejdřív musí jít k holiči, Vašek s pláčem k holiči šel, a když se vrátil, Fierlinger se mu vysmál : „ Nemůžeš jet, nemáš propustku „ .

Truckowski popisuje i první tři měsíce v Rusku po vpádu nacistů, které mu připomínaly chaos po bolševickém puči – vznikaly partyzánské skupiny, které spolu nejen nespolupracovaly, ale podezíraly se navzájem a chovaly se vůči sobě nepřátelsky ).

Autor: Andrea Kostlánová | pátek 9.10.2020 20:29 | karma článku: 15,27 | přečteno: 685x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 492x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 722x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 266x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Nekonečná švédsko-ruská hra v kauze Wallenberg

Nejen v KGB/FSB Rusku,ale ani ve Švédsku nemá veřejnost přístup k některým archívním složkám, mj. ke složce švédského diplomata Sverkera Aström či k veřejným Pamětem klíčových svědků, NKVD agentů, zejm. hraběte Kutuzova-Tolstého.

23.10.2023 v 12:29 | Karma: 8,00 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz