Rok po útoku na synagogu v Halle: Vzpomínku na oběti zneuctily hákové kříže

Rok po atentátu na synagogu v německém městě Halle vzpomínku na oběti neznámý pachatel přesprejoval hákovými kříži. Informovala o tom agentura AFP. Je to přesně rok, kdy 27letý Němec Stephan Balliet zaútočil na budovu, ve které bylo přes padesát lidí. Ti slavili nejdůležitější židovský svátek – Jom kipur (Den smíření).

Do budovy se nakonec útočník nedostal, přesto před synagogou zastřelil 40letou ženu a v nedalekém rychlém občerstvení 20letého muže. Celý útok přitom vysílal živě na internetu.

Zranil také manželský pár, oba se nakonec zotavili. Balliet se k útoku přiznal a potvrdil, že jeho motivem byl antisemitismus a krajně pravicový názor. Dodnes s útočníkem probíhá soudní řízení za dvě vraždy a 68 pokusů o vraždu.

Jako vzpomínku na oběti skupina Antifa Halle vytvořila desítky graffiti se jmény Jana a Kevin. Ty doprovází také motto „nikdy nezapomeneme“. Ve čtvrtek večer, den před výročím antisemitského útoku, ale neznámý pachatel některá graffiti překryl červenými hákovými kříži. Ty jsou dnes již zakázaným symbolem a budou podle úřadů co nejdříve odstraněny.

Zbraně si útočník vyrobil doma na 3D tiskárně

V autě, které měl útočící Ballieta kousek od synagogy, policisté našli čtyři kilogramy výbušnin. V jeho bytě poté vyšetřovatelé objevili i 3D tiskárnu a potvrdilo se, že si zbraně vyrobil sám. Tehdy státní zástupce uvedl, že právě nekvalitní zbraně a špatná muška zřejmě zabránily daleko většímu masakru.

Po útoku se u Ballieta našel také pamflet, v němž napsal, že chce zabít co nejvíce „nepřátel bílých“ – hlavně židů. Vyšetřovatelům později řekl, že chtěl původně útočit na muslimy, nakonec se ale rozhodl zvolit si za terč židy. Podle jeho slov jsou pro „nespokojené bílé muže“ jako je on „největším problémem“.

S domovní prohlídkou Ballieta zjevně počítal, policisté při ní totiž našli několik lístků, na kterých bylo napsáno „tento los nevyhrává“. Po útoku u synagogy, na hlavním náměstí a u rychlého občerstvení vznikla pietní místa, kam lidé začali nosit květiny a svíčky. Těmi se zaplnila i letos.

V důsledku útoku na synagogu v Halle přijala německá vláda soubor opatření proti pravicovému radikalismu. Už několik let však německé úřady upozorňují na čím dál častější projevy antisemitismu v zemi. Za rok 2019 došlo v Německu k více než 2000 urážkám a útokům na židy, to je o třináct procent více než v roce předchozím.

Inspiroval se útokem na Novém Zélandu

K útoku Ballieta podle jeho slov inspiroval útok ultrapravicového radikála Brentona Tarranta, který v březnu 2019 ve dvou mešitách ve městě Christchurch na Novém Zélandu zavraždil 51 lidí.

Tehdy 28letý Tarrant živě vysílal na sociálních sítích útok na mešitu Al Noor. Uvnitř se nacházelo až pět set lidí, kteří přišli na páteční modlitbu. Následně se Tarrant přemístil do islámského centra Linwood, kde zabil další lidí. Nakonec se jednomu z přítomných podařilo Tarranta v zápase odzbrojit.

Dohromady v Christchurch zemřelo na místě 49 osob a dva lidé následně v nemocnici podlehli svým zraněním. Dalších padesát věřících bylo zraněno. Brutální čin je považován za největší masový útok v historii Nového Zélandu. Letos v březnu se Tarrant přiznal.

Tagy: