Pozdvižení v aukční síni: Podle Gottové se do ní dostal falzifikát manželova díla

Ivana Gottová zpochybnila pravost obrazu Kytice růží.

Vdova po Karlu Gottovi má obavy, že někdo chce zneužít jméno jejího manžela. Další z jeho obrazů měl jít do dražby, konkrétně dílo s názvem Kytice růží. Ukázalo se ale, že pravost malby je velmi nejistá. Majitel obrazu zůstává v anonymitě, majitel aukční síně má koronavirus a zpochybňovaný obraz se znovu prověřuje.

Obraz Kytice růží měl Karel Gott namalovat v roce 1981, ale zpěvákova vdova jeho pravost nyní zpochybňuje. „Paní Gottová si není vědoma toho, že by její muž takový obraz namaloval,“ potvrdila spekulace tisková mluvčí rodiny Gottových Aneta Stolzová.

„Není to vůbec jeho styl malování a podpis je naprosto odlišný,“ upozornila Stolzová na podezřelé odlišnosti. Aukční síň, která Gottův obraz nabízela, si na dotaz deníku Blesk byla jeho pravostí jistá.

„Dílo jsme zcela zodpovědně posoudili a jde bezpochyby o Mistrův obraz z roku 1981,“ vyjádřil se k věci majitel aukční síně Jaroslav Jakubec.

„Jediné, co by k tomu paní Gottová chtěla říct, je to, že je s politováním, když někdo podvodně a neuctivě zneužívá jméno Karel Gott. A proto věříme, že spravedlnosti bude učiněno za dost,“ dodala k záležitosti Aneta Stolzová.

Je možné, že se falza mohou objevovat.

Obraz je nyní z aukce stažen. Každá aukční síň má vlastní pravidla pro přijetí díla do aukce. Na falzifikáty si ale všechny dávají velký pozor. „Obrazy Karla Gotta musí splňovat zakladní parametry. Majitel musí přesně doložit jeho původ a musí být opravdu přesvědčivý,“ řekl historik umění Milan Dospěl z aukční síně, ve které už v minulosti obrazy Mistra byly.

„Máme specialisty, se kterými obrazy Karla Gotta konzultujeme, a ten obraz je ošetřený na mnoha úrovních. Je možné, že se falza mohou objevovat, ale proces přijímání je velice přísný,“ vysvětlil historik umění.

Majitel obrazu Kytice růží zůstává nadále v anonymitě a aukční síň si nechala vytvořit další posudky. Očekává se, že k pravosti obrazu vydá tiskové prohlášení. „Majitel aukční síně  Jaroslav Jakubec v současné době bojuje spolu s manželkou s nemocí COVID-19. Jakmile mu to zdravotní stav dovolí, k celé situaci se vyjádří,“ sdělil mediální zástupce společnosti Jiří Haramul.

Kde se obraz Kytice růží vzal? Podívejte se na úterní reportáž:

Tagy: