23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: ODS a TOP 09 proti snížení platů?

10.10.2020

Sotva vznikla „široká koalice proti hnutí ANO“ v krajích, už se pánové z opozice dokázali pohádat kvůli odměnám ústavních činitelů. To je jasný doklad toho, že „antibabišismus“ je mizerné lepidlo.

Návrh Pirátů, STAN a lidovců na zmrazení platů ústavních činitelů a soudců pro příští rok ve středu ve Sněmovně narazil na první překážku. Kvůli časovému presu chtěli předkladatelé projednat zákon ve zkráceném řízení, tedy během jediného hlasování, ale poslanecké frakce ODS a TOP 09 takový krok vetovaly. Návrh na zmrazení prošel prvním čtením. V případě schválení zmrazení platů tak např. plat prezidenta zůstane 302 700 Kč, namísto 329 600 korun, šéfa parlamentní komory 243 800 korun místo 265 600 Kč, premiéra 243 800 místo 265 600 korun a u ministra 173 200 vedle očekávaných 188 700 korun. Zmrazí se i platy soudců. Hádka o platy jasně ukázala situaci, kdy „košile je bližší než kabát“.

První návrh na zmrazení, či vlastně snížení platů ústavních činitelů, přednesl za Trikolóru Václav Klaus junior. Již v červnu však prohlásil, že vidí proti této snaze jasný odpor mezi poslanci „napříč stranami“. Přes léto o této iniciativě nebylo slyšet nic a poté se inciativy chopila ministryně financí a poslanecké kluby některých opozičních stran. Výsledkem je tedy onen návrh na zmrazení platů. Aby mohl platit od ledna roku 2021, měl projít sněmovnou ve zrychleném režimu. Tomu ale zabránily právě poslanecké kluby ODS a TOP 09. Opatření tak vstoupí v platnost zřejmě až od března roku 2021. Poslanci ODS a TOP 09 tak podle Michálka z Pirátů „uhájili svůj plat o dva měsíce“.

Co ukazuje tato kauza? Především jednu velmi zásadní věc. Jestliže se ve většině krajů dokázala poskládat koalice poražených proti vítěznému hnutí ANO a například předseda ODS Petr Fiala už věští nástup dnešní opozice do vládních lavic po volbách v příštím roce, program opozičních stran je natolik odlišný, že vytvořit ze slepence malých stran skutečně funkční vládu bude obrovský problém. Připomíná to podobnou situaci na Slovensku v době, kdy hlavním cílem opozice bylo sesadit z funkce tehdejšího slovenského premiéra Vladimíra Mečiara a na Slovensku vznikaly vlády několika stran s velmi různými programy, kde však „tmelem“ byl antimečiarismus.

Je poněkud pikantní, že se rozbroj mezi opozičními stranami vyjevil na otázce, kde bych osobně očekával naprostou shodu. Zmrazit platy je totiž vůbec to nejmenší, co by běžný občan s průměrným příjmem očekával. I tak si totiž poslanci přijdou na slušný „balík“ několikanásobně přesahující průměrný plat v Česku. A že by se páni poslanci a poslankyně předřeli, to si obyčejný volič jistě nemyslí. Navíc, spor se objevil před druhým kolem senátních voleb, v němž ODS i TOP 09 mají společně několik kandidátů na senátora. Pokud volič vezme toto do úvahy, kandidátům ODS a TOP 09 poslanci těchto stran rozhodně nepomohli.

Považuji politiku ODS a TOP 09 ve věci platů ústavních činitelů za podraz na jejich kandidáty před druhým kolem voleb do senátu. Uvidíme, zda si toho voliči všimnou.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz