Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Festivaly

    Dream Factory: Povstaňte aktivně proti viru!

    Jedna z tradičních perel festivalové sezony, ostravská umělecká žatva Dream Factory svou letošní protivirovou edici stihne. Těsně před kulturním přiškrcením se tak můžete intenzivně nadopovat vysoce kvalitním divadlem. Továrna na sny otevírá právě dnes, devátého října 2020.

    A co vás čeká i nemine?

    V přívětivých prostorách Divadla Petra Bezruče bude víkendové trojdenní spuštěno dnes – v pátek 9. října v 18:30 – originálním projektem Maryša (mlčí), v němž letošní držitel Ceny česká divadelní DNA Jakub Čermák nekompromisně vstupuje na půdu nejproslulejšího z českých dramat. Maryša v sugestivním hereckém podání Andrey Bereckové je ryze současná, krásně nešťastná i nebezpečná. Nutno zažít!

    Ze symbiotického spojení světově proslulého souboru Spitfire Company a literární tvorby nejvýznamnější současné běloruské spisovatelky, nobelistky Světlany Alexijevičové, a režie Petra Boháče vznikla inscenace Konec člověka?!? Reportáže psané z kuchyně, jež je mrazivou, umělecky progresivní zprávou o životě v dezinformačním pekle konstruovaným vládními masmédii současného Běloruska. Neradostný pohled do křišťálové koule naší vlastní budoucnosti? To snad ne! Již dnes, od 21:00!

    Foto Dream Factory

    Sobotní programové menu načne jedna z nejskandálnějších her v dějinách světové dramatiky, ve hravém podání pražského Divadla D21. Jarryho Král Ubu tentokrát ožil v režii talentovaného uměleckého šéfa souboru, Jakuba Šmída. Nezadržitelný společenský vzestup jednoho zbabělého negramotného primitiva začíná v 16:00!

    Organizačnímu štábu Dream factory zjevně nejsou cizí ani heroické činy, o čemž jasně svědčí bleskurychlá programová rošáda: Za inscenaci A studia Rubín Jenom matky vědí, o čem ten život je, jež bohužel muselo být z důvodu zdravotní indispozice jedné z aktérek zrušeno, do Ostravy dorazí adekvátní náhrada v podobě neúprosného konverzačního lynče Hilda v herecky filigránském pojetí sehraného tria Lucie Roznětínská, Nataša Mikulová a Pavel Neškudla z proslulého hájemství pražské divadelní avantgardy, Divadla X10!

    Sladkým polibkem na rozloučenou s podzimní edicí Dream Factory, a minimálně na dva týdny s divadlem vůbec, se pak stane projekt Zahradníček / Vše mé je tvé, jenž imaginativním způsobem promlouvá o nelehkém osudu známého českého básníka. Inscenace vznikla ke 115. výročí básníkova narození a na festivalu bude uvedena u příležitosti 60. výročí jeho úmrtí. Mimořádný zážitek zaručují nejen excelentní herecké výkony Lucie Trmíkové a Saši Rašilova, ale rovněž charakteristický tvůrčí rukopis žijící legendy českého divadla, režiséra Jana Nebeského. Vyplouváme v neděli, v 17:00.

    Kompletní program festivalu i informace ke všem představením naleznete na oficiálním webu festivalu www.dfov.cz.


    Komentáře k článku: Dream Factory: Povstaňte aktivně proti viru!

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,