Ústí nad Labem má novou vyhlídku, stojí nedaleko hradiště v Krásném Březně

  7:08
V ústecké části Krásné Březno byla otevřena nová vyhlídka, nese jméno známého ústeckého turisty Františka Málka. Financována byla z loňského participativního rozpočtu Ústečané společně, šlo o 350 tisíc korun.

Vyhlídka Františka Málka nese jméno podle známého ústeckého turisty, který byl mezi prvními deseti nadšenci, již získali diamantový odznak za navštívených 100 rozhleden. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

„Labské údolí je v úseku mezi Ústím a Děčínem sevřené okolním kopcovitým terénem,“ nastínila mluvčí města Romana Macová důvod umístění vyhlídky.

„Táhlý široký hřbet mezi Krásným Březnem a Neštěmicemi je zakončen ostrožnou zvanou Kanon. A právě na vrcholu toho vrchu, jehož původní název zněl Račí hora, vznikla nová vyhlídka,“ doplnila Macová.

Jméno má podle známého ústeckého turisty, který byl mezi prvními deseti nadšenci, již získali diamantový odznak za navštívených 100 rozhleden.

„Od roku 1981 se opakovaně podílel na opravě Erbenovy vyhlídky a bojoval též za záchranu výletního zámečku Větruše. Vynikal detailní znalostí krajiny, kterou navštívil. Není divu, že se stal členem síně slávy organizované turistiky,“ dodala Macová.

Vyhlídka je přístupná z ulice Neštěmická, cesta k ní vede kolem stejnojmenné základní školy a nabízí pohled na řeku Labe, na protilehlé obce Svádov a Olšinky a samozřejmě také na samotné město Ústí nad Labem.

Z loňského participativního rozpočtu, v němž bylo na nápady obyvatel vyčleněno 5 milionů korun a jehož cílem je umožnit lidem podílet se na investování veřejných peněz, vznikla i v červenci zpřístupněná vyhlídka Vlastimila Cajthamla. Nachází se v části Střekov.