Hlavní obsah

Zdraví lyžařských servismanů a životní prostředí v ohrožení? Kvůli fluoru

Oberhofen

Zákaz fluorovaných vosků v závodech lyžařů, snowboardistů a biatlonistů nebude platit už v této zimě, ale až od sezony 2021/2022. Na doporučení specializované pracovní skupiny vedené Romanem Kumpoštem o tom rozhodlo vedení Mezinárodní lyžařské federace FIS i Mezinárodní biatlonové unie IBU.

Foto: ASC Dukla/Ivana Roháčková

Zákaz fluorovaných vosků pro lyžaře a snowboardisty se odkládá. Na snímku Ester Ledecká.

Článek

Důvodem zákazu, o kterém bylo rozhodnuto už před rokem, je negativní dopad těchto vosků na zdraví servismanů a na životní prostředí. Skupina vedená místopředsedou FIS Kumpoštem doporučila odložit platnost nového pravidla, než se zdokonalí testovací zařízení, které zjišťuje přítomnost fluoru na lyžích či snowboardu.

"Naším úkolem je zajistit bezproblémové zavedení zákazu fluoru tak, aby výsledky měření byly absolutně spravedlivé pro všechny závodníky. Nadcházející sezonu proto chceme využít k dalším laboratorním i terénním testům, které k takovému zavedení povedou," uvedl Kumpošt v tiskové zprávě. "Čas navíc nám dává také možnost správně nastavit systém budoucích kontrol a připravit dostatečné množství měřících zařízení, abychom byli schopni obsáhnout závody všech kategorií spadající pod FIS," dodal.

Více času na zkoušení nových vosků se hodí

"Ukazuje se, jak komplikovaný přechod na bezfluorové vosky je, a to jak pro závodníky, tak především pro členy servisních týmů. Doposud neexistuje osvědčená alternativa, která by fluorované vosky dokázala stoprocentně nahradit. Jsme proto rádi, že budeme mít více času se na období bez fluoru připravit," řekl šéf Svazu lyžařů ČR Lukáš Heřmanský.

Už takhle bude sezona hektická, odklad zákazu se servismanům zamlouvá

Závodníci a servismani už testovali na lyžích a prknech nové vosky, ale odložení zákazu se jim zamlouvá. "Čas je pro nás velmi důležitý. Musíme se důkladně seznámit s novými druhy vosků, které přichází na trh, a důkladně je otestovat. Posun zákazu uleví v této sezoně, která bude kvůli covidu-19 už tak dost hektická, servismanům i samotným sportovcům. Budou mít namazáno tak, jak jsou zvyklí, a nebudou muset řešit, jestli jim lyže pojedou, nebo ne. V neposlední řadě je to výhodné i z ekonomického hlediska. Budeme moci spotřebovat dříve nakoupené fluorované vosky, kterých máme zásobu přibližně za dva miliony korun," uvedl hlavní servisman českých běžců na lyžích Martin Blaschke.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články