Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ferrandová-Prévotová s přehledem obhájila titul na MS, Čábelická dojela jedenáctá

S trochou nadsázky se dá říct, že Pauline Ferrandová-Prévotová bojovala víc s blátivou tratí než se soupeřkami. Francouzská bikerka v rakouském Leogangu s přehledem obhájila titul mistryně světa na horských kolech a získala už třetí zlato v kariéře. Pro dobrý výsledek si dojela Jitka Čábelická, která obsadila 11. místo.

Čábelická dosáhla na náročné trati nejlepšího umístění na MS mezi elitou, první desítka jí utekla o 71 sekund. Na vítěznou Ferrandovou-Prévotovou, která zcela dominovala, měla manko více než sedm a půl minuty.

"Před závodem jsem si říkala, že kdyby to vyšlo do patnáctky, bylo by to super. Jedenácté místo je parádní. V těchto podmínkách to bylo fakt těžký, v posledním kole jsem se bála, že se propadnu, ale naopak jsem se o jedno místo posunula dopředu, takže velká spokojenost. Těsně před startem jsme tam dali hrubé pláště a byla to dobrá volba," řekla Čábelická.

Ferrandová-Prévotová vedle loňského úspěchu v Kanadě slavila také před pěti lety. Stříbro vybojovala Italka Eva Lechnerová, když se ve spurtu na posledních metrech dostala před Rebeccu McConnellovou, s níž sváděla velkou bitvu o druhé místo během celého posledního okruhu, a napomohl jí i pád Australanky. Obě ztratily na Francouzku tři minuty.

Osmadvacetiletá Ferrandová-Prévotová se třetím triumfem zařadila po bok Kanaďanky Alison Sydorové a Španělky Margarity Fullanaové. Rekordmankou MS je Norka Gunn-Rita Dahleová-Flesjaaová, jež vyhrála čtyřikrát v letech 2002 a 2004 až 2006.

Langvadová měla zdravotní problémy a vzápětí ukončila kariéru

Pár hodin před startem na mistrovství světa Dánka Annika Langvadová ohlásila konec kariéry. Do závodu nepustí šestatřicetiletou jezdkyni žaludeční problémy a po něm svět horských kol opustí.

"Přišel čas věnovat se něčemu jinému. Není to rozhodnutí, které by přišlo přes noc. Měla jsem ho v hlavě dlouho. Poprvé v roce 2016, kdy jsem po sezoně dodělávala školu," uvedla vystudovaná zubařka, která před čtyřmi lety ovládla světový šampionát v cross country v Novém Městě na Moravě. V cross country vybojovala rovněž stříbro na MS i ME a pět světových titulů v maratonu.

Tvarůžková dojela v závodě do 23 let dvanáctá

Tereza Tvarůžková v disciplíně cross country mezi ženami do 23 let skončila dvanáctá. O tři místa za ní se umístila Tereza Sásková. Novou šampionkou je Francouzka Loana Lecomteová.

Tvarůžková se blýskla již před týdnem v závodech Světového poháru v Novém Městě na Moravě, kde byla sedmá a desátá. Dnes zaostala za první desítkou jen o devět sekund. Patnáctá Sásková strávila na trati o více než minutu více, devětadvacátá skončila Tereza Neumanová.

"Musím říct, že jsem mírně zklamaná, protože na desítku jsem měla. Být dvanáctá na světě je krásný, ale strašně moc jsem si přála být v desítce. V posledním kole jsem bohužel udělala hrozně moc chyb," mrzelo Tvarůžkovou.

Lecomteová na Vysočině jela mezi elitou, jeden závod vyhrála a ve druhém byla třetí. Na MS si po loňském bronzu dojela pro zlato suverénně. Maďarka Blanka Kata Vasová na ni ztratila minutu a 11 sekund, třetí Nizozemka Ceylin del Carmen Alvaradová zaostala za vítězkou o dvě minuty a 42 sekund. Lecomtetová slaví v rakouském středisku zlato již podruhé, ve středu byla členkou vítězné francouzské štafety.

MS horských kol v Leogangu (Rakousko) - cross country:

Ženy elite (19,1 km): 1. Ferrandová-Prévotová (Fr.) 1:27:33, 2. Lechnerová (It.), 3. McConnellová (Austr.) obě -3:01, 4. Freiová (Švýc.) -3:46, 5. Shortová (Brit.) -4:17, 6. Neffová (Švýc.) -4:46, ...11. Čábelická -7:36, 31. Czeczinkarová, 35. Štěpánová (všechny ČR) obě -1 kolo.

Ženy do 23 let (15,8 km): 1. Lecomteová (Fr.) 1:13:34, 2. Vasová (Maď.) -1:11, 3. Alvaradová (Niz.) -2:42, ...12. Tvarůžková -8:06, 15. Sásková -9:13, 29. Neumanová (všechny ČR) -1 kolo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články