bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nad Rittichem se smráká. Calgary přivedlo za velké peníze novou jedničku

10. října 2020, 15:00

Jan Vojkůvka

David Rittich rozhodně nemá v Calgary na růžích ustláno. Měl být v nadcházejících letech jedničkou a oporou kanadského týmu. Vše je ale zcela jinak. Vedení Flames českému brankáři tolik nevěří a dalo to najevo hned během prvního dne po otevření trhu s volnými hráči, kdy podepsalo šestiletou smlouvu s Jacobem Markströmem.

Třicetiletý švédský brankář byl jednou z největších hvězd, které se během úvodního dne dočkaly nové smlouvy. Calgary mu nabídlo vskutku štědrou smlouvu a získalo jej na šest let za 36 milionů dolarů. V Calgary bude chytat až do léta 2026 s průměrnou roční gáží ve výši šesti milionů.

Podpisem Markströma získalo Calgary zkušeného gólmana, který v NHL v dresech Floridy a Vancouveru odchytal už 272 zápasů a výrazně pomohl Canucks k prvnímu postupu do play-off po čtyřleté odmlce. V letošních vyřazovacích bojích se svými výkony v brankovišti postaral o vyřazení Minnesoty a obhájců Stanley Cupu ze St. Louis, než se nad jeho síly ukázali být hokejisté Vegas, s nimiž se spolu se svými spoluhráči rval v sedmizápasové sérii.

Není tak divu, že se Vancouver snažil svou jedničku, která v posledních třech sezonách byla hlavní oporou týmu, udržet. Jednání ovšem selhávala a bylo stále jasnější, že se obě strany nedokáží na podmínkách dohodnout. Zatímco tak Markström zamířil do Calgary, Kosatky získaly na dva roky Bradena Holtbyho, jenž navíc tolik nezatížil týmový rozpočet.

Ale zpět k situaci v Calgary. Příchod Markströma totiž výrazně ovlivní pozici Davida Ritticha.

český brankář v sezoně 2018/19 postupně vytlačil z pozice brankářské jedničky Mika Smitha, tedy alespoň v základní části. V minulé sezoně se pak konečně dočkal plnohodnotné pozice hlavního brankáře týmu a to i díky nové smlouvě, kterou podepsal na dva roky v hodnotě 5,5 milionů dolarů.

Jenže Calgary, byť udělalo z Ritticha jedničku, ve svého gólmana příliš nevěřilo. Ukázalo se to už v předchozím ročníku, kdy sice Smitha vytlačil z brankoviště, ale v play-off si ani neškrtl a trenéři vsadili na zkušeného Kanaďana. A letos tomu nebylo jinak. Rittich v play-off nechytal, jelikož přednost dostal Cam Talbot.

Osmadvacetiletý Čech patří ke kvalitním brankářům, ale jeho výkony byly v uplynulém ročníku kolísavé. Ve 48 zápasech základní části si připsal 24 výher s průměrem téměř tří obdržených branek na zápas a úspěšností zákroků pod 91 %. Ze statistického hlediska na tom byl Talbot lépe a v play-off dostal před Rittichem přednost. 

Došlo tak k paradoxní situaci, kdy Calgary sice stavělo v posledních dvou sezonách na Rittichovi v základní části, ale v play-off jej odstavilo na druhou kolej. Stojí za připomenutí, že v sezoně 2018/19 Rittich jako dvojka odchytal hned 45 zápasů a připsal si 27 výher, postup do play-off tak byla především jeho zásluha. Důvěru však oproti Smithovi v play-off tehdy nedostal, a stejně dopadl i nyní.

Podpis Markströma je tak další ránou pro naděje českého brankáře, který tak bude po jedné sezoně degradován na týmovou dvojku a bude muset o svou šanci bojovat. Otázkou ovšem je, jestli to Rittich hodlá absolvovat. Po sezoně 2020/21 se stane nechráněným volným hráčem a bude moci nabídnout své služby některému z jiných týmů.

Další otázkou ovšem je, zda má skutečně schopnosti být pro některý z týmů dlouhodobou jedničkou. Na každý pád, v Calgary se nad ním smráká. Důvěru vedení si, bohužel, nevybojoval.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.