Senátorem za Zlín zůstane Tomáš Goláň z klubu Senátor 21

Senátorem ve volebním obvodu Zlín zůstane Tomáš Goláň (SEN 21), získal 58,94 procenta hlasů. Vyplývá to z údajů ČSÚ. Druhý Pavel Stodůlka (NEZÁVISLÍ) dostal 41,05 procent hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 17 procent voličů, před týdnem hlasovalo 43,63 procenta.

Tomáš Goláň je senátorem od roku 2018, zároveň pracuje jako ekonom a daňový poradce. Je bývalým zastupitelem obce Lhota u Vsetína (v letech 2002 až 2006). Aktivně kritizuje fungování Finanční správy, ostře vystupoval také proti zavedení elektronické evidence tržeb v její současné podobě. V roce 2019 dostal ocenění Daňová osobnost roku. V Senátu je mimo jiné místopředsedou ústavně-právního výboru.

„Děkuji všem voličům, bez nich bych to nedokázal. Děkuji volebnímu týmu, který byl naprosto vynikající. Z každého sršely nápady,“ komentoval Goláň výsledky senátních voleb.

Z pozice senátora se chce Goláň opět zaměřit zejména na ekonomická témata. „Chtěl bych pokračovat ve věcech, kdy jsem kritizoval ekonomické postupy naší vlády, rozhazování peněz, rozpočtovou nezodpovědnost,“ uvedl. Chce také pracovat na pozměňovacích návrzích týkajících se podnikaní či daňové oblasti.

Čest poraženým

„Sláva vítězům, čest poraženým,“ komentoval výsledek senátních voleb oční lékař, zakladatel a majitel zlínské kliniky Gemini Stodůlka, podle kterého ve druhém kole senátních voleb zvítězil zkušený protikandidát. „Blahopřeji mu i jeho týmu. Věřím, že v Senátu bude dobře hájit zájmy občanů. Já se budu dále věnovat lidem jako primář oční kliniky. Budu i nadále kritizovat zjevné nepravosti v českém zdravotnictví, tak jak to dělám celé roky,“ dodal.

V prvním kole získal Goláň 32,53 procenta hlasů, druhý Stodůlka 23,90 procenta hlasů. V obvodu Zlín usilovalo letos o senátorský post sedm kandidátů. Na třetím místě skončil Petr Michálek (STAN) s 14,90 procenta hlasů. Čtvrtá v pořadí byla Michaela Blahová (KDU-ČSL) s 12,64 procenta hlasů. Pátou příčku obsadil Radek Henner (SPD), volilo ho 7,90 procenta lidí.

V roce 2014 zvítězil ve Zlíně František Čuba (SPOZ). Ve druhém kole získal 54,01 procenta hlasů. Druhá skončila Alena Gajdůšková (ČSSD). Voleb se zúčastnilo 12 kandidátů. Čuba ale v únoru 2018 odstoupil. V doplňovacích volbách pak zvítězil Tomáš Goláň (SENÁTOR 21). Získal 53,78 procenta hlasů. Jeho soupeřce, krajské radní Michaele Blahové (KDU-ČSL), dali voliči 46,21 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo devět kandidátů.