Jan Sobotka zvítězil ve 2. kole voleb do horní komory parlamentu a je senátorem v obvodě Trutnov

10. říjen 2020 15:36

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Trutnov postoupili senátor Jan Sobotka, kandidát za STAN a Jan Jarolím za Hnutí ANO 2011. 

Výsledky voleb do Senátu ve volebním obvodě Trutnov

iROZHLAS.cz nabízí na webu kompletní volební servis a přehled všech výsledků.

Vizitka Jana Sobotky, staronového senátora v obvodu č. 39 Trutnov:

Jan Sobotka (59; nestraník za STAN) - senátor a starosta Vrchlabí. Senátorem se stal v lednu 2018 po zvolení dosavadního senátora Jiřího Hlavatého do Poslanecké sněmovny.
Rodák z Vrchlabí (narozen 25. července 1961) vystudoval obor vodní stavby a vodní hospodářství na Stavební fakultě Vysokého učení technického v Brně. Pracoval jako projektant v podniku Agrostav Dvůr Králové nad Labem, později se osamostatnil.

Počátkem 90. let krátce podnikal, spoluzaložil firmu na výrobu mikrotenových sáčků. Poté pracoval jako vedoucí stavební výroby v podnicích Kobra Plus Vrchlabí a Novos Hradec Králové. V roce 1995 začal pracovat jako vedoucí provozu vleků ve Špindlerově Mlýně.

Jan Sobotka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Do zastupitelstva ve Vrchlabí byl poprvé zvolen v roce 1994, tehdy jako člen ODS, později přestoupil do Unie svobody-Demokratické unie (US-DEU), za kterou kandidoval i v roce 1998, kdy byl po volbách zvolen poprvé starostou města. Po úspěchu v komunálních volbách v roce 2018 byl v říjnu 2018 opět zvolen starostou města. Od října 2012 je i zastupitelem Královéhradeckého kraje, mandát v roce 2016 obhájil na kandidátce STAN a Východočeši. V roce 2017 kandidoval za STAN do Sněmovny, zvolen ale nebyl.

Je ženatý a má dvě děti.

autor: baj | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio

Související