Ondřej Konrád: Hudební i občanský revolucionář John Lennon

10. říjen 2020

Když se v první polovině 60. let stal z The Beatles celosvětový fenomén, nikdo nemohl tušit, kam až povede cesta jednoho z ústřední dvojice skupiny.

Že bude John Lennon na přelomu k další dekádě v kulisách vietnamské války a sílícího hnutí za občanská práva doslova symbolem generační revolty a ikonou mírového hnutí.

A i když sám hlásal nenásilí, považovali jej aspoň nějaký čas za svého spojence i radikálové. Paradoxně šlo o otázky primárně americké, a Lennon byl samozřejmě stoprocentní Brit. To mu ale nebránilo mluvit a zpívat o tom, co považoval v dané chvíli za důležité. Zvlášť v pozici toho, který může oslovovat široké davy.  

Magnetická zeď

Role, do které se řadou akcí a prohlášení sám vmanévroval, jistě i pod vlivem nové životní partnerky Yoko Ono, mu ale začala přerůstat přes hlavu. A tak se nakonec úplně stáhl do soukromí.

Logo

Po rozpadu Beatles volným tempem pokračoval v sólové dráze a k politickým otázkám se prakticky nevyjadřoval. Dost možná i proto, že hodlal zůstat usazený v USA, kde jej ale coby nebezpečnou osobnost se značným vlivem monitorovaly vládní úřady. Snad i uvažovaly o vyhoštění – k tomu ale přece jen nedošlo. Nadělalo by to víc škody než užitku. Násilná smrt roku 1980 z rukou psychicky nemocného fanouška pak s jeho předcházejícím bezmála zbožštěním ovšem souvisela. I když pomatený atentátník neměl konkrétní motiv. Než se snad herostratovským způsobem proslavit.

Pro leckoho je Lennonovo společenské angažmá stále podstatné a songy Give Peace a Chance a především Imagine o ideálním světě bez válek a nespravedlností se dodnes zpívávají na nejrůznějších demonstracích po celém světě. Koneckonců, ještě roky po jeho smrti odvážely policejní antony od Lennonovy zdi na pražské Kampě protirežimně smýšlející slečny a mládence k výslechům. A místo má pořád lehce revoluční magnetismus. I když ho dnes vyhledávají hlavně turisté, pořád se tu může jednou ještě něco zásadního zrodit. Kdo ví?

Hluboký zápis

Ale John Winston Lennon byl především enormně nadaným skladatelem, textařem a zpěvákem, který v tandemu s Paulem McCartneym zásadním způsobem změnil tvář populární hudby. Když Beatles dozráli coby interpreti a začali v naprosto exkluzivním postavení vydávat výhradně autorská alba, přinášeli na každém z nich ohromnou spoustu originálních a nečekaných nápadů a zvratů. A mimořádně silně zkomponovaných písní.

V rozmezí pouhých pěti let vznikly desky Rubber Soul, Revolver, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, bílé dvojalbum a Abbey Road, dodnes nepřekonané vrcholy. Obsahující desítky písní s nejrůznějšími náměty, náladami, barvami a inspiracemi, songy milostné i komediální, vážné i ironické, využívající rafinované aranžérské postupy i nabídku nových možností moderního nahrávacího studia. Beatles byli otevření veškerým podnětům a vždy je tvořivě a po svém zpracovávali.

Ondřej Konrád

Proto zůstávají nejslavnější a nejvlivnější hudební skupinou všech dob. Ve které měl Lennon roli mnohdy evidentně vůdčí. I když dobře věděl, jak se s McCartneym dokonale doplňují. I když byli každý z jiného těsta. A Paul by se do tak vypjatého veřejného angažmá nikdy nepouštěl. Od Johna Lennona, kterému by bylo zrovna celých osmdesát, si ho ovšem nelze odmyslet. Ale třeba dodat, že se přesto zapsal mnohem hlouběji do historie hudební než politické.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio