Senátorem za obvod Hradec Králové bude právník Jan Holásek, porazil lékaře Maška

Křeslo v horní komoře Parlamentu získal v obvodu Hradec Králové se 70,23 procenta hlasů Jan Holásek (nestr. za HDK+TOP+SE+Z+LE). S výrazným náskokem tak porazil svého soupeře Jiřího Maška (ANO). Ten ve druhém kole získal téměř třicet procent hlasů. Volební účast v tomto regionu byla 20,31 procenta.

Holásek je advokát a od října roku 2018 také zastupitel Hradce Králové. Je rozhodcem u Rozhodčího soudu u Hospodářské a Agrární komory. Do Senátu už jednou neúspěšně kandidoval.

Rodák z Hradce Králové vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a absolvoval i pregraduální studium ve Velké Británii a postgraduální studium v USA. Holásek byl společným kandidátem Hradeckého demokratického klubu, TOP 09, Změny pro Hradec, hnutí Senátor 21, Volby pro město Hradec Králové, Liberálně ekologické strany a Zelených.

„Jako právník bych chtěl přispět k tomu, aby v Senátu vznikaly kvalitní zákony,“ řekl v senátním duelu ČT Holásek. Za podstatný považuje také rozvoj Hradce Králové a jeho okolí, finančně dostupné bydlení nebo pojetí role senátora moderním a dynamickým způsobem.

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Hradec Králové postoupil Holásek s 16,91 procenta hlasů. Jeho soupeř, kterým byl dlouholetý lékař a bývalý ředitel krajské zdravotnické záchranné služby Mašek, v něm získal 19,51 procenta hlasů. Účast voličů v prvním kole byla 42,56 procenta.