InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Listování: Než natáhnu brka

    Úterý 16.4 17:00 - Městská knihovna v Milevsku

  • Toulky za poznáním - Z hlubin oceánu na Azorské ostrovy

    Úterý 16.4 18:00 - Dům kultury Milevsko

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Drama až do konce. V jihočeském obvodu 12 prohrál Luboš Peterka o 46 hlasů. Senátorem je Tomáš Fiala

Nový senátor obvodu 18 Tomáš Fiala.

Nový senátor obvodu 18 Tomáš Fiala.

STRAKONICKO/PÍSECKO/PRACHATICKO - Jedno z největších dramat druhého kola letošních senátních voleb se odehrávalo v obvodu 12, který zahrnuje Strakonicko, část Písecka a část Prachaticka. Senátorský mandát zde obhajoval Karel Kratochvíle z ČSSD, který ale do druhého kola nepostoupil. V něm se utkali dva nestraničtí kandidáti. Ředitele strakonické nemocnice Tomáše Fialu nominovala ODS a starostu městyse Radomyšl Luboše Peterku KDU-ČSL. Těsně kolem 50 procent se v průběhu sčítání hlasů pohybovali oba kandidáti a v závěru Tomáš Fiala odskočil na 50,13 procenta. Luboš Peterka zůstal se 49,86 procenty druhý. Svůj hlas mu přišlo dát 8193 lidí, zatímco Tomáši Fialovi 8238 voličů. Vyhrál o 45 hlasů - či řečeno obráceně, Luboši Peterkovi 46 hlasů chybělo. Zdálo by se, že se snad nenajde druhý volební obvod, kde by poměr byl tak těsný. Ale existuje - ve Vyškově činí rozdíl jen 27 hlasů.

 

Tomáš Fiala se v tuto chvíli raduje se svými kolegy, spolupracovníky a rodinou. "Z mých nejbližších jsou tu skoro všichni, ze tří dětí chybí jedna dcera, která je v Hradci Králové," prozradil nový senátor. "Mám samozřejmě dobrý pocit, děkuji ODS, že mi poskytla podporu, děkuji spolupracovníkům a velmi s vážím korektního přístupu Luboše Peterky. Je to čestný člověk a rovný chlap." Tomáš Fiala přiznal, že horko mu bylo, když se načetl okrsek Radomyšl. V jednu chvíli totiž vedl o pouhých 13 hlasů. 

Na otázku, co čeká Tomáše Fialu teď, řekl, že ještě chvíli ve společnosti posedí, zítra si půjde zahrát tenis a v pondělí ráno v sedm ho čeká porada v nemocnici a v devět už krizový štáb města Strakonice, protože prioritou je teď boj s covidovou epidemií. "A pak mi asi zavolají ze Senátu a řeknou mi, co mám dělat," dodal. 

Luboš Peterka říká, že průběh sčítání dramaticky neprožíval. "Věděl jsem, že jsem udělal maximum, víc už nešlo, tak už jsem to jen tak sledoval. Vyhrát může jenom jeden," konstatoval. Nejblíže byl svému rivalovi před započtením dvou okrsků Blatné, které pak rozhodly ve prospěch Tomáše Fialy. Na Luboše Peterku směřovala otázka, jestli se tato nejtěsnější prohra, která přesto naznačuje jeho velkou oblibu, nestane startovním můstkem pro nějakou další kandidaturu, například příští rok do sněmovních voleb. "To nezávisí na mně. Já jsem za KDU-ČSL kandidoval jako nestraník, nominaci bych se asi nebránil, ale prioritou je pro mě práce v Radomyšli," řekl tamní starosta. "Vždycky jsem říkal, že bych do něčeho takového nešel, ale tentokrát to byla výzva, nahrály tomu okolnosti, tak jsem to absolvoval a ono to málem vyšlo," uzavřel Luboš Peterka. 

Doma v Radomyšli se kvůli němu obyvatelé vydali k volbám v hojném počtu. V prvním kole přišlo 53,85 procent, ve druhém 48,84 procent voličů. To je na senátní volby v městysi s necelou tisícovkou voličů vysoká účast. Tomáš Fiala dostal v prvním i druhém kole v Radomyšli 64 hlasů. V prvním kole to zde představovalo 11,94 a ve druhém 13,19 procent. Luboš Peterka měl doma v prvním kole 379 hlasů a ve druhém ho přišlo podpořit 421 voličů. Vyhrál tu poprvé se 70,70 procenty a podruhé s 86,80 procenty. 

I ve Strakonicích, odkud je Tomáš Fiala, tento souboj vedl k nadprůměrné účasti. Před týdnem přišlo 35,36 a nyní 19,2 procenta voličů. Tomáš Fiala tu získal v prvním kole 2438 hlasů. Možná někteří jeho 13 procentní náskok z prvního kola podcenili a k druhému kolu už nešli - v tom získal ve Strakonicích 1886 hlasů. Voliči Luboše Peterky se naopak ve Strakonicích zaktivizovali a zatímco v prvním kole jich přišlo 1032, ve druhém to bylo 1539 lidí. Ve Strakonicích zvítězil Tomáš Fiala poměrem 55,06 procent ku 44,93 procentům Luboše Peterky.

A co Písek, který o svého senátora přišel? Tam byl o volbu po prvním kole už velmi malý zájem. Před týdnem ještě přišlo 36,3 procenta voličů, nyní už jen 11,61 procent. I tady příznivci Tomáše Fialy polevili - v prvním kole jich bylo 1614, ve druhém 1363, zatímco příznivců Luboše Peterky bylo v prvním kolem 759 a ve druhém 1330. V Písku Tomáš Fiala zvítězil těsně 50,61 procenty ku 49,38 procentům Luboše Peterky. 

 

 

Diskuse k článku - 15 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  •  

    Reagovat

     

    Škoda.

    Vloženo 11.10.2020 09:27:56

  • Fan 

    Reagovat

     

    Na co je senát potřebný? Na dvě věci. Každý návrh zákona který jde ze sněmovny PČR do Senátu a který Senát neschválí se vrátí zpět do dolní Sněmovny parlamentu a tam ho koalice a její podporovatelé v pohodě přehlasují. Dnešní vyprofilování Senátu je tedy v podstatě pouze jakási slabá opozice vůči parlamentní většině a prezidentovi. Mám srandu z toho, jakou váhu tomuto Pyrhovu vítězství přisuzují v médiích opoziční strany, navzdory tomu že přijde volit necelých 17% voličů. Zajíci se totiž budou počítat až za rok po volbách do dolní sněmovny PČR. Do té doby se připravované opoziční koalice x krát pohádají. Prvně to bude zanedlouho, až vítězní STAN z důvodu největšího počtu svých poslanců v Senátu navrhnou svého člena na post předsedy Senátu místo Vystrčila. Potom to půjde stylem spojenec nespojenec, když jde o koryto, neznám bratra. Nejen při těchto, ale už cca 20 let nazpět při volbách do Senátu dalo politikům cca 83% racionálně myslících voličů najevo, jaké má o Senátu mínění! A těch nynějších 17% voličů do Senátu jsou z drtivé většiny lidé, kteří se vyhraněně vymezují vůči vládě a prezidentovi. Volby za rok budou zcela odlišné. Politici to dobře ví, ale veřejně to nepřiznají.

    Vloženo 11.10.2020 08:14:19

  • pisečák 

    Reagovat

     

    Jak Fiala tak Peterka kvalitní kandidáti,ale bohužel proti sobě.Při disciplinovanosti lidovců a vymezeni se části dalších stran proti ODS ve druhém kole to považuji za úspěch.

    Vloženo 10.10.2020 19:18:01

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Sláva vítězům, čest poraženým! Ale... Při volební účasti 15% je třeba se zamyslet, zda se z tohoto vítězství radovat nebo plakat. Účast je vyjádřením názoru voličů na potřebnost 81 senátorů.

    Vloženo 10.10.2020 18:08:53

    • fezák 

      Reagovat

       

      Volební účast byla 37 % (ČR), 15 % byli cca voliči KDUTOP/ODS z 1. kola. Senát je potřebný, jinak si Zloman a 25085 přikloní ČR k USSR, China apod.

      Vloženo 10.10.2020 20:57:05

      • Jan 

        Reagovat

         

        Nestraš. To už tu bylo, když ODS strašila před volbami komoušema, kterými je sama prolezlá. Suverení stát se nemůže nikam přiklonit a Číně už vůbec ne, když s ní zbytek světa v čele s naším velkým bratrem USA čile obchoduje.

        Vloženo 10.10.2020 22:59:36

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          No jo, jenže naše obchodní bilance ČR-Čína je asi 92:8 ve prospěch dovozu z Číny. Kromě piva si tam umí vyrobit všechno a levněji, i když za podmínek blízkých středověku. Takže není důvod se klanět před další velmocí, ty jejich laciné šmejdy nás tu stejně i bez toho jednou všechny zahltí. USA tam můžou aspoň prodávat technologie nebo třeba i plyn, my nic.

          Vloženo 11.10.2020 09:57:38

        • Jirka 

          Reagovat

           

          Když mohl Zloman ještě chodit tak jezdil už pouze do Číny, jednou se také podíval na Kremelský náměstí jako jediný politik z Evropy při přehlídce raket. Jinde ho nechtějí a nebaví se s ním, takže jeho vlezdoprdelství k těmto asijským velmocem je nebezpečné, v 68 roce taky pár komoušů dopisem pozvalo rusáky na naše území a dalších se neptali. Senát je nutná pojistka proti komoušům z prognosťáku a estébákům z Petrimexu.

          Vloženo 11.10.2020 10:16:40

          • Jan 

            Reagovat

             

            Kdybys poslouchal včera večer senátní debatu na Primě, tak by si se z úst nevládních senátorů dozvěděl, že demokracie ohrožená u nás není a tudíž, že v současné době funkci pojistky senát zdaleka neplní.

            Vloženo 11.10.2020 16:01:33

            • Jirka 

              Reagovat

               

              Voliči dali jasně najevo, že estébák a prorus na hradě to maj spočítaný, nejsme rohožka Ruska ani Číny, ač o to, ta partička na hradě usiluje. Zlostný a nenávistný dědek tam vydrží max. do voleb a pak bude navždy ta špína umlčena.

              Vloženo 11.10.2020 19:26:42

              • Josef 

                Reagovat

                 

                Rád bych slyšel, že nejsme ani rohožka Německa nebo USA.

                Vloženo 11.10.2020 21:35:58

                • Jirka 

                  Reagovat

                   

                  O vožralýho Zemáka a neschopnýho Bureše nikdo na západě nestojí. Jeden se lísá ke komoušům a druhej saje neoprávněně dotace z fondů EU. Po volbách se ukáže kdo bude mít klepeta, už jen pár zoufalců věří, že "ANO bude líp".

                  Vloženo 11.10.2020 22:53:20

  • poradce 

    Reagovat

     

    Ono se nechat podporovat bývalým senátorem, který je velký kamarád bývalého prezidenta, který umetl cestičku na trůn současnému, je ten rozdíl cca 50 potřebných hlasů.

    Vloženo 10.10.2020 18:01:42

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace