Carbol (KDU-ČSL) v Senátu za Frýdek-Místek nezůstane, v druhém kole ho porazila Pešatová (za STAN)

Novou senátorkou v obvodu Frýdek-Místek se stala Helena Pešatová (za STAN). Ve druhém kole senátních voleb získala 54,03 procenta hlasů. Dosavadní senátor Jiří Carbol (KDU-ČSL) mandát neobhájil. K volbám na Frýdecko-Místecku přišlo v druhém kole zhruba čtrnáct procent voličů.

Helena Pešatová (za STAN) vystudovala matematiku a chemii na Univerzitě Palackého v Olomouci. Dříve pracovala jako učitelka na gymnáziu. O místo senátorky se ucházela poprvé. V roce 2006 se stala zastupitelkou v obci Frýdlant nad Ostravicí, ve které od roku 2010 působí jako starostka. Zároveň je předsedkyní zájmového sdružení Frýdlantsko-Beskydy, místopředsedkyní MAS Frýdlantsko-Beskydy a je členkou představenstva zájmového sdružení Region Beskydy.

Pešatová by se chtěla jako senátorka podle svých slov více přiblížit lidem v kraji, ráda by využila potenciálu Beskyd a podporovala nové projekty. „Drtivá většina úspěšných a slavných projektů dnes vzniká od malého stolu, aktivitami podnikatelských sociálních sítí, s obrovskou podporou investorů a nadšenců. Jen v našem regionu vznikla nejméně desítka z nich. Vím, že region potřebuje podporu v oblasti coworkingu a startupů,“ uvedla ještě před volbami.

Kandidovala poněkolikáté

Na konci prvního kola uvedla, že souboj ve druhém kole bude velmi těžký. „Pan Carbol je ostřílený politik, senátor, prošel si vším. Myslím si, že těžšího protivníka si nikdo nemůže přát,“ řekla Pešatová. 

Dříve neúspěšně kandidovala jako nestraník za hnutí STAN na společné kandidátce hnutí STAN a Ostravak do zastupitelstva Moravskoslezského kraje. O rok později neuspěla jako nestraník za STAN ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Poražený Jiří Carbol (KDU-ČSL) v politice působí od 90. let. V roce 1994, se stal místostarostou v obci Dobrá. Později tam zastával i funkci starosty, ke které se v roce 2010 vrátil. V současnosti je také krajským předsedou KDU-ČSL v Moravskoslezském kraji. V předchozích letech zastával post náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje a v letech 2006 až 2010 byl poslancem. V roce 2009 se stal na rok a půl místopředsedou KDU-ČSL.

První kolo letošních senátních voleb na Frýdecku-Místecku vyhrál Carbol s 21,69 procenta hlasů a porazil Pešatovou o jeden procentní bod. Za ní byl na třetím místě Radim Bača (za ANK 2020) s 13,21 procenta hlasů a na čtvrtém místě Radim Mamula (ANO) s 13,08 procenta hlasů. Ostatní kandidáti měli méně než 10 procent.

Zatímco v prvním kole byla volební účast 36 procent, v druhém kole přišlo odevzdat svůj hlas pouze 14 procent voličů.