abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 743 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Máte doma nemocného s COVIDem?

    11.10.2020 00:01 | Přečteno: 3860× | Jen tak na okraj | poslední úprava: 20.10.2020 11:17

    Já se to teprve dozvím. Kdy? To ví bůh. Půjde-li to dobře tak snad v pondělí ráno. Nicméně využívám této příležitosti k tomu, abych objasnil proč považuji současný přístup řešení problému za diletantský.

    Jak říkával můj kamarád Jimmy před víc jak třiceti lety: "Naber blbce do zájezdu, a pak se bav."

    Tak zhruba tenhle pocit mám od té doby, co komouši s SPD dali důvěru Babišově menšinové vládě.

    Budiž mi zadostiučiněním jejich tristní výsledek v krajských a senátních volbách. Ostatně to bude nejspíš ten důvod, proč Babiš kolem sebe tak kope a hodlá tuhle zem do budoucna učinit vazalem svého impéria. Příští rok se mu už podobný kousek nepovede, protože idioty zkanibalizovalo jeho ANO, takže i když získá nejvíc hlasů, nezbude v parlamentu nikdo, kdo by mu zas udělal fíkový list.

    Ale k věci.

    Minulý týden jsem měl dovolenou. Byl byl jsem v Jeseníkách. Počasí fialový hnus, takže z plánovaného výletu na hřebeny nebylo nic. Moje plány se ale začaly hroutit hned od pátku. Nejprve mi napsal kamarád, kterého jsem plánoval navštívit z neděle na pondělí, abych se nezlobil, ale že se mě jeho žena bojí, když jsem z té Prahy.

    Víc mě ale zaskočila zpráva, že alternativní ženě napařili mimořádnou šichtu, což znamenalo že jsem k máti nemohl přijet až ve středu, jak bylo původně v plánu, ale už v neděli. Nu což.

    Ovšem dorazila mě ségra. Už jsem byl na Muně, když mi v sobotu odpoledne volala, abych v žádném případě k máti nejezdil! No to mě vytočilo do vrtule. Doposud jsem sestru považoval za rozumnou bytost, jak by člověk očekával od vysokoškolsky vzdělané učitelny. Fakt jsem nečekal, že by byla tak blbá, aby si myslela, že bych vyrazil za máti, kdybych se necítil ok, nebo by snad byl někdo v mém okolí nakažen. Ovšem vrcholem bylo, že po mě chtěla, abych se nasáčkoval do svého bytu k alternativní ženě, která bydlí ve 2+1 s 16 letou dcerou a 76 letou matkou po mrtvici.

    Teprve když jsem jí důrazně doporučil, aby si spočítala jaká je pravděpodobnost, že bych z toho milionu lidí co bydlí v Praze byl nakažen zrovna já a připoměl, že bych asi nejel kamsi do prdele s batohem kdybych nebyl zcela zdráv, zapnula mozkové buňky.

    Takže jsem normálně dojel k máti, zašel s tatíkem na pivo, navštívil kamarády a jejich rodiny, odvolil a v neděli se vrátil do Prahy. No, ještě že jsem tam jel, protože to vypadá, že se tam hned tak neukážu.

    Neukázal jsem se ani moc doma. V pondělí jsem byl v práci do večera, v úterý jsme s kámošema naposled zakalili, ve středu jsem byl opět v práci od rána do večera a ve čtvrtek jsem si říkal, že na to bodám a v pátek budu dělat raději z domu, abych alespoň měl kdy konečně vybalit batoh. Když tu mi večer, těsně předtím než jsem vypadnul konečně z práce volala žena, že se necítí ok. Tak jsem jí doporučil ať zaleze do pelechu, ale už jsem byl tím tuplem rozhodnut, že v pátek do práce nepůjdu. Co kdyby?

    Žena je učitelka angličtiny na základce, riziková osoba a učí všechny třídy od 1 po 9 třídu, takže jsem byl celkem překvapen, že něco chytla až teď.

    Ráno jsem si slyšel, jak telefonuje s doktorem a byl jsem velmi překvapen, že ji neposlali, tak jako mě na jaře, ihned na test. Fakt nevím, ale co jiného než chřipku by mohla mít osoba s teplotou +38 a bolavým celým tělem?

    Naše babi, která brzy oslaví 80 se pro jistotu zdekovala z domu. Naštěstí má kam, protože ve stejném domě jako my bydlí v poměrně velkém bytě i ženin brácha.

    Pravděpodobnost nákazy u nás není velká, protože spolu již dlouhé roky nespíme. Její zlý jazyk tvrdí, že prý chrápu, ale podezřívám ji, že se hlavně chce rozvalovat sama, takže si chrápem s Opičákem vedle. Nemáme ani ve zvyku se ocicmávat, ale snažím se jí zajišťovat servis. Raději sám, abych tím minimalizoval pravděpodobnost, že by se nakazil i on. I když by to bylo asi stejně jedno, protože stejně nikam nechodí. Je na gymplu a tam už je zrušená výuka od minulého víkendu, takže neustále paří na kompu.

    Dnes odpoledne šla konečně na ten test. Jsem realista, takže mi jasné, že za současné situace nejspíš nemá "obyčejnou" chřipku a od pondělka budem dřepět doma nejmíň dva týdny. V lepším případě. V tom horším mi beztak bude zase někdo rvát tyčku do hlavy.

    Nicméně, využívám této příležitosti k tomu, abych upozornil na nesmyslnost současného řešení situace a diletantský přístup současné vlády.

    Žena má od čtvrtka teploty +38, ale na test si musela dojít až dnes v sobotu odpoledne. Což mi fakt hlava nebere.

    Proč ti pitomci nevyhradili už na jaře sanity, které by zajišťovaly odběry?!

    Nemuseli by pak řešit žádné fronty na odběrných místech a dělat ty idiotské manévry a při tom srdceryvně skučet, jak těžce se bojuje v první linii!!!

    Odebrané vzorky by tyto sanity mohly distribuovat do laboratoří po celé zemi podle volné kapacity. Ale co hlavně, by tím neohrožovali zdraví těch skutečně nemocných tím, že je nutí kamsi chodit.

    Opravdu jsem zvědav, jak mi zdejší rouškoví buzeranti vyvrátí fakt, že se při čekání a cestě na odběrné místo výrazně zvyšuje praděpodobnost, že se nakazí někdo další.

    Schválně jsem zvědav, pokud se potvrdí že je žena pozitivní, jakým způsobem se k tomu postaví škola. Vzhledem k tomu, že v průběhu minulého týdne učila všechny žáky, bych logicky očekával, že by šla komplet do karantény celá škola, protože je víc než jasné, že zdroj nákazy je nejspíš někde mezi nimi.

    A pokud se tak stane, tak se těšte, protože ta guma co se chystá podříznout naši ekonomiku se na takovou záminku jen třepe!

    Update 11.10.2020 16:20: No tak fajn. Jednu jistotu máme. Žena to vidí pozitivně, cítí se už lépe, akorát jí zatím nikdo neřekl jak máme dál postupovat. Ale hygiena se prý ozve, tak uvidíme. Každopádně s kolegy jsem se na čtrnáct dní rozžehnal a Opičákovi připoměl, aby svou malůvku paní učitelce odeslal mailem, a nenosil osobně, jak měl původně v úmyslu.

    Update 12.10.2020 9:20 cca: Čvachtal jsem se zrovna ve vaně, když se ženě ozvala hygiena. Vyptali se jí na to kdo s ní bydlí, zapsali si naše jména, rodná čísla, telefony, adresy včetně kontaktů na naše praktické lékaře. Načež doporučili abychom je zkontaktovali. No tak to se ukázalo v mém případě trochu jako problém, neboť za poslední rok se střídali mí lékaři jak na orloji. A ten poslední, u něhož jsem si ani nestihnul zapamatovat jméno (byl jsem u něj v červnu, ohledně potvrzení o zdravotní prohlídce), ochořel minulý týden, jak jsem zjistil, když jsem hledal telefonní kontakt. Ale to není můj problém. Zavolal jsem tam a bylo mi řečeno, že pokud žádný problém nemám, je zbytečné abych na nějaký test chodil. Karanténa je deset dní od prvního kontaktu s osobou nakaženou. Tj. v pondělí 19.10. se mám ozvat a pokud do té doby nebude nic, tak 20.10. bych mohl jít do práce. Teoreticky. Prakticky je to jedno a bůhví s čím zas přijdou ve středu.

    Update 14.10.2020: Přišel mi mail od kamaráda. Také učitelská rodina, také skoleni od pátku "chřipečkou", také to začlo tím, že to žena přitáhla ze školy od dětí. Ve světle těchto informací je jasné, proč se navzdory k jekotu rodičů přikročilo k zavření základních škol – mezi víkendovými nakaženými bylo zřejmě vysoké procento učitelů ZŠ. Jenže koho by to také překvapilo, že?

    Všímavějším z vás asi neuniknul můj diskuzní příspěvek, který jsem napsal dnes těsně po půlnoci. A ráno mi volala ségra zas, tentokrát ze školy.

    Jejich ředitel trvá na tom, aby výuka probíhala ze školy. Jediné co udělal, že nakoupil sluchátka (pravděpodobně ta nejlevnější) s mikrofonem. Ale je úplně fuk, že nic jiného nekoupil. Se zastaralým křápem na mizerném připojení neuděláte videokonferenci ani kdybyste se rozkrájeli. Fakt nechápu tuhle jeho iniciativu. Jaký smysl dává aby učitelé docházeli do školy, která není schopna zajistit podmínky pro on-line výuku?! To by jeden blil.

    Update 16.10.2020: Tak dnes v jednu odpoledne šel synátor na test, a již večer kolem deváté mu přišla sms, že je negativní. Žena už od včerejška funguje normálně. Je zajímavé, že výsledky ze synova testu mají tak rychle. Pokud jde o mne, tak se mi spustila klasická rýma, což bych viděl jako důsledek toho, že jsem furt zavřený doma. Jinak se cítím stále ok a teploty žádné. Jsem tedy zvědav, co mi řeknou v pondělí. Jestli mě pošlou na ten test, nebo mě nechají plavat.

    Shrnuto 20.10.2020

    Včera mi zatelefonovali od doktorky, že pokud stále nemám žádné problémy, tak mi karanténa skončila. Opravdu. Situace hodná Šalamouna. Přesto, že nikdo z těch, s nimž jsem byl a o nichž jsem se zmiňoval v blogpostu s výjimkou mé ženy, za celou tu dobu neochořel. Přesto, že syn s nímž sdílím pokoj má test negativní. Přesto, že mě otravuje akorát rýma, která se mi beztak spustila z toho, že jsem seděl celý týden zavřený doma. Mohu stěží bez testu oponovat těm, co mě budou nálepkovat jako tzv. "bezpříznakového" pacienta. Ale opravdu nehodlám krmit Prymulovu kapsu. Nechat si dloubat tyčkou v hlavě, riskovat že se někde ve frontě skutečně nakazím a ještě za to vypláznout 18 stovek – to bych musel být blázen.

    Ženě končí oficiálně karanténa dnes, ale normálně funguje už od čtvrtka a od včerejška normálně učí. Jestli má či nemá karanténu je fuk. Stejně jako učitelka musí sedět na zadku doma u kompu.

    V neděli na Staromáku proběhla demonstrace proti rouškovým buzerantům. Je to sice moc pěkné, že i jiní lidé chtějí někde vykřičet svoji bezmoc, ale je to zbytečné. Diskreditace, to byla u STB vždycky vděčná metoda pro dehonestaci.

    Já sázím na zdravý rozum. Doufám, že alespoň v koutku duše každého z vás ještě nějaký zůstal a časem se také pozastaví nad tím, proč počet nakažených začal rlst v době, kdy byla znovuzavedena první opatření (konec srpna) a se stále se zpřísňujícími se opatřeními eskaluje, místo aby klesal.

    Oblíbené tvrzení "že lidé ta opatření nedodržují" neobstojí, protože ty počty nerostou mezi nimi, ale naopak mezi těmi, co je až fanaticky dodržují. Proto tak nenávistně hledají viníky! Logicky uvažujícího člověka musí napadnout, že je někde něco asi špatně.

    Za současnou eskalací problému podle mě může až fanatická víra v účinnost roušek. Přitom je naprosto jasné, že celý problém vznikl tím, že od 1. září nastoupili do škol žáci prvních stupňů, co roušky nosit nemusí! Moje žena nebyla jedinou učitelkou, která 9. října zalehla, protože ji nakazilo dítě, které tu nákazu přitáhlo z domu od svých nakažených rodičů, jak velice neochotně přiznali zhruba s pětidenním zpoždněním. Ministr Plaga, byl měl položit hlavu na špalek za to, že ministerstvo pod jeho velením neučinil absolutně nic pro to, aby ochránilo učitelský sbor! Žádná redukce tříd na menší počty žáků, žádné respirátory pro učitele, žádná podpora pro on-line výuku těch nejmenších.

    Naopak! Do poslední chvíle snažili udržet neudržitelné! Děcka poslali domů, ale moje sestra, z lékařského hlediska riziková osoba, byla nucena dál docházet do školy a vést on-line výuku s naprosto nevyhovujícím vybavením přes naprosto nedostačující připojení! Je to paradox, jen díky tomu, že se při tom v té škole potkala s kolegyní co se vrátila ze školy v přírodě, která byla ještě týž den pozitivně testovaná na covid, může sedět doma, kde má pro on-line výuku mnohem lepší podmínky než ve škole. Ale jen proto, že je ve vynucené karanténě!

    Plaga zřejmě spoléhá na to, že do 2. listopadu projde onemocněním dost učitelů na to, aby se mohlo opět pokračovat v zajetých kolejích. A já marně přemýšlím, co by se asi tak muselo stát, aby toho bláznivého Prymulu konečně nahradil střízlivě uvažující člověk.

           

    Hodnocení: 31 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.10.2020 03:26 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Sice jsem polovinu prispevku nepochopil, protoze nevim, co je alternativni zena a tak, ale tva schopnost spojit nesouvisejici veci je naprosto fascinujici.
    Proč ti pitomci nevyhradili už na jaře sanity, které by zajišťovaly odběry?!
    Na jare by to jeste slo. V situaci, kdy potrebujes udelat 10+ tis. je to logisticky nezvladnutelne. Sanitka ti udela 20 (max. 30) odberu za den. Zkus si spocitat kolik jich bude potreba a pripocti k tomu 3 lidi na jednu sanitku. A ted, kde to vezmes.
    Nemuseli by pak řešit žádné fronty na odběrných místech a dělat ty idiotské manévry a při tom srdceryvně skučet, jak těžce se bojuje v první linii!!!
    Jedna vec jsou lidi, kteri zajistuji odbery. To je jeste ta lepsi prace. Druha strana jsou doktori a sestry, kteri jsou opravdu v prvni linii a kteri se staraji o pacienty, za podminek, ktere bys nejspis nerozdychal. Smeny 24/48 hodin, v ochrannych prostredcich, minimum odpocinku. Ja se jim nedivim, ze jsou nasrani na blbecky, kteri se odmitaji alespon minimalne chranit a chranit sve okoli a pridelavaji jim dalsi praci, ktere uz tak maji nad hlavu.
    Opravdu jsem zvědav, jak mi zdejší rouškoví buzeranti vyvrátí fakt, že se při čekání a cestě na odběrné místo výrazně zvyšuje praděpodobnost, že se nakazí někdo další.
    Uprimne, zajimalo by me, proc oznacujes nekoho jako "rouskovy buzerant". Kdo to jsou ti "rouskovi buzeranti"? Oni ti nejak ublizuji? Oni jsou nejak zodpovedni za logisticke zvladnuti testovani?
    Vzhledem k tomu, že v průběhu minulého týdne učila všechny žáky, bych logicky očekával, že by šla komplet do karantény celá škola, protože je víc než jasné, že zdroj nákazy je nejspíš někde mezi nimi.
    Uzavrit skolu, protoze se to tam nekde rozlezlo, to povazujes za rozumne.
    A pokud se tak stane, tak se těšte, protože ta guma co se chystá podříznout naši ekonomiku se na takovou záminku jen třepe!
    Ale ze bude bohuzel nutne udelat neprijemne opatreni pro celou ekonomiku, protoze to prestava byt udrzitelne, uz povazujes za kratochvili ministra zdravotnictvi.

    Konzistentni proste jako obvykle.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    11.10.2020 06:13 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Stačí kurýr, který bude rozvážet ty testovací štětičky. Odběr si může udělat každý sám, protože pokud je nemocný, asi bude mít v těle toho viru takové množství, že nebude nutné šťourat mu v polovině lebky, aby se náhodou ta jedna jediná virová částečka neschovávala někde za sedmero soply v polovině lebky. Úmyslnému podvádění se předejde jednoduše: nebude se vydávat žádné oficiální potvrzení o negativním testu, tj. záměrně si zfalšovat negativní vzorek nikomu nijak nepomůže.

    I kdybys to chtěl dělat „správně“, tak ti stačí odběrová sestra a řidič, ne? Ale ono se u nás všechno dělá „správně“ a je to k hovnu. Kontakty donedávna obtelefonovávali hygienici, protože zvednutí telefonu a přečtení pár vět se bez diplomu prostě neobejde. Odběry musí dělat zdravotníci a i když to asi není to jediné úzké hradlo, tak před zavedením objednávání se na odběrových místech tvořily fronty.

    Byrokracií k apokalypse a ještě dál!
    11.10.2020 12:29 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Úmyslnému podvádění se předejde jednoduše: nebude se vydávat žádné oficiální potvrzení o negativním testu, tj. záměrně si zfalšovat negativní vzorek nikomu nijak nepomůže.
    S takovou ty lidi muzes nechavat v karantene/izolaci rovnou.
    I kdybys to chtěl dělat „správně“, tak ti stačí odběrová sestra a řidič, ne? Ale ono se u nás všechno dělá „správně“ a je to k hovnu.
    V teto oblasti nejsem odbornik, ale ty pozadavky maji asi nejake opodstatneni. Predpokladam, ze pokud clovek pracuje v hrube infekcnim prostredi, asi bude potrebovat jeste nekoho, aby mohl fungovat (napr. se napit, odskocit si) a nenakazit se. Pozadavek delat veci "spravne" v situaci, kdy jde o zivot, pristup znamy ze sovetske ery.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    11.10.2020 12:39 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Je zajímavé, že v některých obcích Moravskoslezského kraje s tím problém nebyl. Od kamaráda zmíněného v blogpostu vím, že v Krnově přesně takto postupovali hned zjara - dorazila sanita, vyskákali gagarini a odebrali vzorky všem potenciálně nakaženým. Kdybyste se podívali na mapu ne podle krajů, ale podle obcí tak byste mohli ihned vidět, že se to rozhodně vyplatilo.
    11.10.2020 12:51 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Je zajímavé, že v některých obcích Moravskoslezského kraje s tím problém nebyl.

    A cetl jsi muj puvodni prispevek?
    Na jare by to jeste slo. V situaci, kdy potrebujes udelat 10+ tis. je to logisticky nezvladnutelne.

    Navic je rozdil, kdyz to delas pro par vybranych pacientu a kdyz to potrebujes udelat na velke skale. (10+ tis. lidi denne)
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    11.10.2020 13:00 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    A četl jsi co píšu já? Testovat se mají především ti u kterých je důvodné podezření a ne ti co potřebují bumážku aby mohli vycestovat.
    11.10.2020 13:16 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    A četl jsi co píšu já? Testovat se mají především ti u kterých je důvodné podezření a ne ti co potřebují bumážku aby mohli vycestovat.
    Kdo tu sakra mluvi o vycestovani?

    Aktualne mame cca 8tis. nakazenych pri 30% pomeru pozitivnich testu ke vsem testum. Z toho plyne, ze se nestihaji ani testovat ti, u kterych je duvodne podezreni, ze ze nakazili a jsou infekcni (v inkubacni fazi) a nemoc dal roznasi.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    11.10.2020 13:22 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Zapomínáš na to, že to je kumulativní údaj za půl roku. A to, že se většina těch testů dělala opakovaně u těch samých osob. Navíc není test jako test.
    11.10.2020 13:38 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Neumíte číst, nebo počítat? Při počtu nově nakažených 5000 denně a 30% poměru nakažených k celkovému počtu testů je to 15+ tisíc testů denně.
    Quando omni flunkus moritati
    11.10.2020 13:42 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Zapomínáš na to, že to je kumulativní údaj za půl roku.

    Nezapominam, protoze neni.
    A to, že se většina těch testů dělala opakovaně u těch samých osob.
    Pri takovem cisle to muzes s klidem zanedbat, protoze na vyznamu toho, co jsem napsal, to nezmeni.
    Navíc není test jako test.
    Bavim se tu pochopitelne o PCR testech.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    14.10.2020 15:21 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    PCR test nevypovídá nic o nakažlivosti infikované osoby. Je to test, který na otázku: "Může být osoba nakažená COVIDEM?" dává odpověď ano-ne.

    Co to v praxi znamená? Že osoba, která s tím virem přišla do styku vůbec nemusí být infekční, přesto že je stále identifikována jako pozitivním protože má v sobě stále stopy RNA.

    Proč se stejně masivně neinformuje o počtech lidí, kterým skončila karanténa? Proč se neuvádí statistiky, které by zohledňovaly věk a dejme tomu povolání nakažených?
    15.10.2020 02:10 afsdfbgb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Souhlasím. Není třeba do karantény posílat lidi, kteří nejsou (a nebudou) infekční.
    Máš nějaký způsob, jak neinfekčnost testovat, nebo jen tak plácáš?

    Souhlasím, věk a povolání by se ukazovat mělo. Stejně tak trvalé následky, či doba rekonvalescence do stejného zdraví jako předtím. (než uběhneš to co jsi uběhl, a zvládneš za směnu odtahat tolik pytlů, kolik jsi zvládl)
    15.10.2020 09:22 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Tak především, nebrojím proti karanténě, ale proti nesmyslnému povinnému plošnému nošení roušek!

    Pokud jde o to, jak by se mělo postupovat, zmínil jsem se už na několika místech téhle diskuze.

    1, zaměřit se na příznakové osoby

    2, odběry zajišťovat pomocí mobilních odběrných hlídek - řidič + "odběratel"

    3, odebírat tři vzorky a to i osobám které s ní sdílejí domácnost - kvůli zpětné identikaci zdroje nákazy, pokud není zjevný

    4, v prvé řadě vyhodnotit vzorky rychlotestů - pokud vím, tak zrovna tím krevním se testuje právě přítomnost protilátek

    4, v případě pozitivity karanténa, hrazená stejně jako nemocenská.
    15.10.2020 11:14 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    V celku souhlasím, až na ty rychlotesty, ty jsou k ničemu. Ty odhalí až lidi, kteří mají příznaky nebo dokonce nemoc překonali. Rychlotesty jsou užitečné pro zjištění, kolik lidí v populaci infekci prodělalo, ne k včasné diagnostice.
    15.10.2020 14:06 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Rychlotesty jsou užitečné pro zjištění, kolik lidí v populaci infekci prodělalo, ne k včasné diagnostice.
    Myslím, že pro úspěšnou predikci je důležitá i tato informace. Každá lokace má svoji kapacitu. Pokud má obec např. 6000 obyvatel, a testy ukážou že 2000 obyvatel v produktivním věku již infekci prodělalo, tak to znamená, že za chvíli riziko nákazy těch ostatních klesne na takovou úroveň, že se bude možné vrátit do normálu.
    15.10.2020 14:26 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    To je sice pravda, ale je nesmysl to nabirat v kontextu, ktery zminujes.
    15.10.2020 16:11 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Proč?

    Myslím si že právě naopak. Pokud odebereš všechny najednou tak ihned zjistíš, která osoba je nakažená a tím i směr odkud se nákaza do oné rodiny nejspíš dostala. Je to nemlich to samé jako klasická trigonometrie. Tj. z několika známých směrů můžeš rovnou vytipovat zdroj.

    Konkrétně. U nás je jasné, že to žena pochytila od některého z žáků, který nejspíš trousil mezi žáky nákazu co mají v rodině. Ale jak zjistit který to je? Nepochybně z tohoto zdroje pochází i jiní nakažení. Stačilo by tedy spojit informace kam chodí děcka do školy a rovnou by vypadla z těch X tříd, třída ve které se pohybuje distributor. A na tohle rychlotesty bohatě stačí. Ale jak už jsem říkal. Smysl dává pouze kombinace dvou různých rychlotestů. Jeden je o ničem.
    15.10.2020 16:34 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Protože je pravděpodobně moc brzo na to aby ty testy něco zachytily, takže k odhalení (zatím) bezpřízakových přenašečů z rodiny je to nevhodné. Tyhle testy jsou vhodné pro zpětný pohled a mělo by smysl je používat na reprezentativním vzorku populace. "Rodinní příslušníci nemocných s podezřením na coronavirus" ale nejsou reprezentativní vzorek populace, takže by výsledky nebyly kvalitní.
    Petr Tomášek avatar 16.10.2020 17:02 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    V celku souhlasím, až na ty rychlotesty, ty jsou k ničemu. Ty odhalí až lidi, kteří mají příznaky nebo dokonce nemoc překonali. Rychlotesty jsou užitečné pro zjištění, kolik lidí v populaci infekci prodělalo, ne k včasné diagnostice.
    Rychlotesty jsou dobré proto, že sice nemají velkou sensitivitu, ale zachytí především ty, kdo jsou hodně infekční, tedy potencionální super-spreadery. A vzhledem k tomu, že u COVID-19 je problémem právě super-spreading, tak by rychlotesty mohly výrazně pomoci infekci zbrzdit. Samozřejmě je nutné to promyšleně nasadit v kombinace s PCR.

    Ale zdá se mi, že motáš dohromady dvě věci: test *na* protilátky (ten má skutečně smysl jen ex post, protilátky se tvoří až po cca 2-3 týdnech a to už většina není infekčních) a rychlotest za pomoci antigenů (tj. test samotný obsahuje antigeny proti spike-proteinu COVID-19 a když se na něj naváže, dojde ke změně zbarevní). Takovýto rychlotest de facto zachytí jenom "živé" viry (v tom je lepší než PCR, které zachytí i mrtvé zbytky RNA viru), ale není tak sensitivní.

    Takže ideální je kombinvat všechno dohromady, resp. nasadit podle toho, o jaký scénář se jedná.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    15.10.2020 17:50 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    To jsou rozumné postřehy – snad kromě těch rychlotestů, jak už podotkl kolega. Jen je škoda, že stále ignoruješ ty bezpříznakové přenašeče. Infekční můžeš být ještě před propuknutím symptomů. Nebýt té inkubační doby, během které člověk není nemocný, ale už virus může vylučovat do okolí, bylo by nám hej.
    16.10.2020 09:52 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Tzv. bezpříznakový přenašeč je také nakažený, tudíž má v těle protilátky. Takže při postupu o jakém píšu by byl odhalen dřív, než by stihnul nakazit další lidi.

    Navíc inkubační doba není neomezená a sami pořád dokola opakujete, že nejvíc nakažlivý je člověk zhruba tři čtyři dny před tím, než se příznaky projeví.

    Aby rychlotesty dávaly smysl, musí být prováděny dva různé, protože jinak je chybovost příliš vysoká na to, aby na nich bylo možné stavět.
    16.10.2020 09:56 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Tzv. bezpříznakový přenašeč je také nakažený, tudíž má v těle protilátky.
    O medicíně byste opravdu měl mlčet. Téměř všechno, co napíšete - a citované tvrzení do té skupiny rozhodně patří - je naprostý nesmysl.
    Quando omni flunkus moritati
    16.10.2020 12:32 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Zato vy byste s vaší znalostí problematiky mohl psát pokračování pohádek ovčí babičky.
    16.10.2020 15:06 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Asi mohl, ale fakta o medicíně většinou nejsou tím správným tématem pro pohádky, což vám, kdybyste se nad tím zamyslel, mohlo dojít, než jste to navrhl.
    Quando omni flunkus moritati
    16.10.2020 10:04 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Tzv. bezpříznakový přenašeč je také nakažený, tudíž má v těle protilátky.
    Nemá.
    16.10.2020 12:17 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Tzv. bezpříznakový přenašeč je také nakažený, tudíž má v těle protilátky.
    Pokud je čerstvě nakažený, tak nemá, to trvá nějakou dobu a až to nastane, bude mít příznaky. Důvod proč se některé příznaky mnoha viroz tak podobají je, že jsou způsobeny nikoliv přímo virem, ale právě imunitní reakcí proti němu.
    Navíc inkubační doba není neomezená a sami pořád dokola opakujete, že nejvíc nakažlivý je člověk zhruba tři čtyři dny před tím, než se příznaky projeví.
    Ano, ale proč? Protože nemá protilátky a virus se volně množí.
    Aby rychlotesty dávaly smysl, musí být prováděny dva různé, protože jinak je chybovost příliš vysoká na to, aby na nich bylo možné stavět.
    To je úplný nesmysl. Pokud máš rychlotest na protilátky, který chybuje v detekci protilátek s takovou mírou falešné negativity, že ho musíš u každého dělat dvakrát, tak ho rovnou zahoď. Ta "chybovost" rychlotestu nespočívá v technické chybovosti testu, ale v tom, že pokud tím chceš zjišťovat nakažené (což je prostě nesmyslné, nanejvýš nouzové, použití), tak prostě u spousty z nich nic (a zcela správně) nenaměří. Když na takovém člověku s virem ale bez protilátek uděláš 10 rychlotestů, vyjde ti to desektrát blbě.
    16.10.2020 12:30 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    S osobou která má problém pochopit jednu větu nemá smysl polemizovat. Jasně jsem psal o dvou různých rychlotestech, a také jsem již na jiném místě uvedl, že by se měl zároveň odebrat vzorek na test PCR.
    16.10.2020 12:35 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Jakých různých rychlotestech? Rychlotest měří protilátky (technicky vzato mohou být i DNA/RNA rychlotesty založené na biochipech, ale to se přinejmenším u nás na koronavirus vůbec nepoužívá, takže se o tom nemusíme bavit).

    Takže ještě jednou, pokud budeš mít nakaženého bez protilátek, a uděláš na něm 10 různých protilátkových rychlotestů od různých firem, dostaneš 10x negativní výsledek.

    Jediný "rychlotest" který by připadal v úvahu, je očuchávání cvičenými psy :) Tam předpokládám dochází k detekci viru jako takového (i když i tam by bylo možné, že by pes reagoval na protilátky vylučované nba sliznici).
    12.10.2020 00:43 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    S takovou ty lidi muzes nechavat v karantene/izolaci rovnou.
    V současnosti lidem s lehkými příznaky test indikován není. Pokud kontaktují lékaře, doporučí jim zůstat v domácí izolaci. Pokud v domácí izolaci zůstat nechtějí, lékaře nekontaktují. „Chytrá“ karanténa o nich „chytře“ neví.

    Lidé s vážnějšími příznaky jsou posíláni na test, na jehož základě se pak rozhoduje o povinné karanténě. Kdo se chce karanténě vyhnout a péči lékaře nepotřebuje nezbytně, tak jako v předchozím případě jej buď vůbec nekontaktuje, nebo se prostě nedostaví na test.

    Proč nemocné lidi testujeme, ačkoliv pak stejně zůstávají doma? No, přece kvůli trasování a „chytré“ karanténě! Aby bylo možné včas otestovat a odizolovat jejich kontakty…

    V médiích se lze běžně dočíst příběhy o tom, jak se nemocní lidé s horečkou dopravují na odběrová místa hromadnou dopravou. Logicky: nějak se tam dostat musí, pěšky to může být vzhledem ke zdravotnímu stavu nereálné atd.

    Řešení: K nemocným lidem, kteří ale nepotřebují akutní péči a stejně budou zůstávat v domácí izolaci, lékař s jejich souhlasem pošle kurýra. Odběr si provedou sami. Negativní výsledek nemá právní (ani jiný) význam. Pozitivní výsledek vyústí v nařízenou karanténu a spustí trasování kontaktů. Pro případné propuštění z karantény lze pak po odeznění příznaků provádět „pořádný“ test třeba i na tom odběrovém místě. Riziko šíření nákazy je tam už minimální. V současnosti se ale od testování na konci nemoci AFAIK stejně upouští.

    Očekávané přínosy: Lidé, kteří to chtějí ochcat, se testu vyhnou tak, jako to dělají doposud (nekontaktují lékaře, nedostaví se na test, …). Lidé, kteří se chtějí chovat zodpovědněji, se mohou otestovat a neohrožovat přitom cestující v MHD atd.
    12.10.2020 04:26 aefsrgdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    "V současnosti lidem s lehkými příznaky test indikován není. Pokud kontaktují lékaře, doporučí jim zůstat v domácí izolaci. Pokud v domácí izolaci zůstat nechtějí, lékaře nekontaktují. „Chytrá“ karanténa o nich „chytře“ neví."
    "Proč nemocné lidi testujeme, ačkoliv pak stejně zůstávají doma? No, přece kvůli trasování a „chytré“ karanténě! Aby bylo možné včas otestovat a odizolovat jejich kontakty…"

    Nechápeš. Kvůli idiotům napříč populací a napříč politickým spektrem nikdo neměl odvahu vzít za záchrannou brzdu než se celý systém rozpadl. Trasování je po smrti. Má smysl pokračovat, každý koho zachytíme to dál nešíří. Ale jinak už je pozdě.
    Heron avatar 12.10.2020 13:01 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Odběr si provedou sami.
    Byl jsi někdy na ORL? Já bych fakt neměl odvahu si něco strčit do nosu tak hluboko, jak to běžně dělají oni. Nehledě na to, že je to fakt nepříjemé, takže člověk doma bude mít spíš tendenci to neudělat pořádně.

    Jinak se zbytkem souhlas. Pokud by to byly testy ze slin, tak to by klidně mohl být samoodběr.
    12.10.2020 13:30 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Nemusí se to strkat do nosu, u nás dělaly odměry z krku, nic zvlášť nepříjemného, standardní výtěr.
    Heron avatar 12.10.2020 13:34 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ok, je dobře, že přibývají další možnosti testů.
    15.10.2020 16:35 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Tak z krku mi dělali test už v srpnu.
    12.10.2020 14:02 sfdg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Samoodběr nemůže fungovat, dokud tu budou vrstvy, které nechtějí pozitivně vyjít.
    12.10.2020 23:35 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    ORL? No, jenom mi v dětství asi 15× propichovali uši kvůli zánětu středního ucha, jednou přes nos odsávali dutiny nějakou kovovou trubkou, v dospělosti jsem tam pak jednou byl se zánětem zvukovodu… :D

    Ale ono to není podstatné, viz moje argumentace v #4:
    Odběr si může udělat každý sám, protože pokud je nemocný, asi bude mít v těle toho viru takové množství, že nebude nutné šťourat mu v polovině lebky, aby se náhodou ta jedna jediná virová částečka neschovávala někde za sedmero soply v polovině lebky.
    U lidí, kteří zatím nemocní nejsou, nebo u nich už nemoc odeznívá, by to samozřejmě nebylo dostatečně přesné. U lidí s příznaky se laicky domnívám, že by pro účely prosté detekce nakažených (nikoliv kvantitativního hodnocení množství viru apod.) měl stačit relativně neinvazivní výtěr z nosu. Nemám to nijak podložené, ale zatím jsem to nikde neviděl vyvrácené a bez toho mi to úplně nedává logický smysl. (Na jednu stranu se virus šíří při pouhé mluvě, na druhou stranu i člověku s příznaky, který v sobě toho viru musí mít obrovské množství, je nutné šťourat hluboko v nosohltanu, aby se zachytila alespoň ta zhruba jedna virová částice, kterou PCR test dokáže zachytit?)
    15.10.2020 16:38 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ale ty testy mají význam právě u těch bezpříznakových přenašečů. Nemocní mohou být v karanténě i bez testu.
    15.10.2020 17:37 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ano, jak jsem už psal v jiném komentáři: testování nemocných lidí má smysl jen kvůli trasování. Pokud je nejsou schopni otestovat doma a jejich kontakty obvolat v rozumném čase, je snad asi lepší se na to testování úplně vyprdnout, protože jen samotná cesta na test MHDčkem představuje poměrně významné riziko. Navíc bez eRoušky, sbírání kontaktů v restauracích a dalších trackovacích mechanismů je otázka, jestli to centrální obvolávání kontaktů vlastně k něčemu je, protože lidi, kteří jsou ochotní spolupracovat, ty osoby, na které mají kontakt, většinou varují rychleji sami…
    12.10.2020 00:51 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Predpokladam, ze pokud clovek pracuje v hrube infekcnim prostredi, asi bude potrebovat jeste nekoho, aby mohl fungovat (napr. se napit, odskocit si) a nenakazit se.
    Může být.
    Pozadavek delat veci "spravne" v situaci, kdy jde o zivot, pristup znamy ze sovetske ery.
    Ne, tím jsem narážel na tu byrokratickou „nutnost“ provádění odběru zdravotníkem, „nutnost“ obvolávat kontakty hygieniky apod. U domácího testování, o kterém jsem hovořil výše, o život nejde. Resp. jde: člověk, který vykročí z domácí izolace jen proto, aby se nechal otestovat, úplně zbytečně ohrožuje další lidi. Logičtější by bylo testovat je doma. Samoodběr může být o něco méně přesný a kvůli negativnímu výsledku se pak podaří vytrasovat méně lidí, na druhou stranu se výrazně sníží pravděpodobnost dalšího šíření nemoci chrchlajícím člověkem s horečkou, takže výsledný efekt by byl spíše pozitivní.
    11.10.2020 07:36 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Rouškoví buzeranti jsou u mne všichni ti, co slepě věří v to, že je nějakým zázrakem direktivně nařízené celoplošné nošení roušek ochrání a proto si nejrůznějšími způsoby vynucují jejich nošení, bez ohledu je-li smysluplné, nebo ne.

    Co se mého "útoku" na "první linii" týče.

    Já s tou válečnou terminologií nezačal. Už před půl rokem jsem četl článek, který upozorňoval na to, že vzbuzuje mylný dojem, že virus je něco co se dá porazit. Ve skutečnosti se tím maskuje totální neschopnost situaci řešit.

    Je typické, že ti co to vorají křičí, aby kritici jejich postupů se postavili do oné "první linie". Ono je to totiž mnohem snazší, než přiznat, že se něco dělá blbě, vybízet ty druhé aby ty sračky do kterých ta opatření vedou, vybírali za ně. Obzvláště když je zde přízrak miliardové sekery!

    Ale podívejme se okolo, jaká je situace v okolních zemích, kde ani zdaleka nebyla ta opatření tak restriktivní jako u nás!

    Babiš se svými pohůnky akorát neustále hledá viníka - nejprve to byli lyžaři z Alp, pak turisti z Chorvatska, pak studenti z adapťáku? A kdo to bude příště?!

    To se fakt tak málo lidí pozastavuje nad skutečností, že navzdory neustálému utahování šroubů počet nakažených narůstá, místo aby klesal?

    Neustále se mele o "oplošťování" a hekatombách mrtvých, před kterými nás to má ochránit. Jenže ono se to holedbá, když nikdo neví, jak by se situace vyvíjela, kdyby se od samého počátku přistupoval k tomu tak jak jsem napsal v tom blogpostu. Pokud vím, tak stávající metodiku řešení lze charakterizovat jediným slovem - chaos.

    Já nevím o nikom, kdo by ta nařízení nedodržoval. A v Praze jsem ani žádné extra uvolnění během léta ani nezaznamenal. Většina lidí nosila a nosí dál ty hadry dobrovolně na hubě. Dokonce i já, tam kde to považuji za nutné a není možnost dané situaci uniknout. Přesto, že se s ním nedá ani nakoupit, pokud nejsem zrovna v hypermarketu, kde si to můžu dát tak blízko před nos, abych vůbec viděl co to je. S brýlemi se to nedá, okamžitě se mlží.
    11.10.2020 10:33 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Já s tou válečnou terminologií nezačal. Už před půl rokem jsem četl článek, který upozorňoval na to, že vzbuzuje mylný dojem, že virus je něco co se dá porazit.
    Přečtěte si nějaký článek z té první linie. Dá se porazit. Za velkého nasazení personálu a techniky máte šanci 50 na 50, že z toho ARO ten který člověk vyjde po svých.
    Quando omni flunkus moritati
    11.10.2020 10:51 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    To vy si přečtěte, kdo na těch intezivkách leží a proč.

    Místo toho aby se hned od jara vyhradilo několik špitálů specializovaných pro nemocné s virovým onemocněním, spekuluje ten debil, že by umístil tyhle lidi do lázeňských hotelů. S takovým nápadem může přijít jenom skutečný blázen.

    Kdyby místo toho raději zorganizovali dobrovolnou pomoc pro lidi v karanténě, co by jim zajišťovala nákupy základních potravin, odpustili platby za nájmy a energie a zpřístupnili v případě potřeby ambulantní lékařskou první pomoc, udělali by líp.

    Já mám kupř. už od července uvolněný můstek, ale nejdu k zubákovi, abych ho zbytečně neohrozil. Je po onkologické léčbě a pro mě to není zas tak akutní problém. Ovšem jak se zdá, se stávajícím postupem vlády se nejspíš akutním stane.
    11.10.2020 11:03 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Místo toho aby se hned od jara vyhradilo několik špitálů specializovaných pro nemocné s virovým onemocněním, spekuluje ten debil, že by umístil tyhle lidi do lázeňských hotelů. S takovým nápadem může přijít jenom skutečný blázen.
    Když vyhradíte špitál pro nemocné s virovým onemocněním, tak vám jaksi v tom místě chybí špitál pro všechno ostatní. A ne všichni jsme náplavy v Prahe, abychom jinou nemocnici měli o tři kilometry dál.
    Kdyby místo toho raději zorganizovali dobrovolnou pomoc pro lidi v karanténě
    Oni kdo? Nevím jak u vás, ale tady tohle fungovalo už v březnu a nebylo na to potřeba ministertvo zdravotnictví - a ani by na to nemělo být potřeba, když se to řeší na úrovni obce.
    Ovšem jak se zdá, se stávajícím postupem vlády se nejspíš akutním stane.
    Jádro věci: může za to vláda, protože v ní sedí lidé, které nemáte rád. To už víme.
    Quando omni flunkus moritati
    11.10.2020 11:17 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ano. Může za to vláda, protože v ní nejsou žádní odborníci, ale Babišovy a Zemanovy servilní podržtašky.
    11.10.2020 11:24 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Přičemž "odborník" je zde definován jako "nebyl jmenován Babišem nebo jiným politikem, kterého nemáte rád."

    Nehrajte si na odborníky a na objektivitu, nikdo vám to nesežere.
    Quando omni flunkus moritati
    11.10.2020 11:30 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    O vaší odbornosti pane Bourek si taky myslím svoje.
    11.10.2020 11:31 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Myslet si samozřejmě můžete, co chcete. Vzhledem k tomu, co tady prezentujete v jiných oblastech, to nejspíš také bude nesmysl.
    Quando omni flunkus moritati
    11.10.2020 12:03 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Vy se neumíte prezentovat ani v té o které si myslíte, že jí rozumíte.
    11.10.2020 12:06 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ano, to je hezká ukázka nesmyslů, které tady prezentujete.
    Quando omni flunkus moritati
    11.10.2020 12:20 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Mimochodem, kdo se teď dívá na Otázky Václava Moravce, tak se může přesvědčit, že tam Stanjura říká to samé co píšu tady. Takže evidentně nejsem jediný, kdo se na to dívá jinak než vy!
    12.10.2020 13:58 dadsfd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Proč bych já jako majitel bytu měl někomu odpouštět nájem? Taky musím platit účty.
    A pokud by to měl proplácet stát, pak snad máme sociální systém, a ten by měl za všech okolností fungovat stejně. Pokud někdo kdo dostane covid bude mít lepší podmínky od státu než já, když mě srazí auto nebo nedejbože dostanu rakovinu, tak to prostě není fér, a odmítám takový populismus a asymetrii finančně dotovat.
    12.10.2020 14:00 dsfdsdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Neboli: jsem ostatním ochoten hradit pouze takovou péči a takové sociální dávky, jaké budou poskytnuty mně, když se do nouze dostanu já. Ale absolutně odmítám dělit lidi na coviďáky, hospodské a všechny ostatní. Do sociálního systému neplatí víc než já, tak prostě nedostanou víc než já.
    11.10.2020 12:47 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Rouškoví buzeranti jsou u mne všichni ti, co slepě věří v to, že je nějakým zázrakem direktivně nařízené celoplošné nošení roušek ochrání a proto si nejrůznějšími způsoby vynucují jejich nošení, bez ohledu je-li smysluplné, nebo ne.
    Vim, moc ti ublizuji. Ale nejak jsi nedopovedel na to, jak jsou tito lide zodpovedni za to, ze je logisticky problem zvladnout testovani v takove mire, jake je potreba. (Jak to davas do souvislosti.)

    Je typické, že ti co to vorají křičí, aby kritici jejich postupů se postavili do oné "první linie".
    To chces jako rict, ze ti pretizeni doktori na ARO a JIP, to delaji spatne, kdyz se ozvali, proti tomu, kdyz jim zubar, kardiolog, psychiatr a homeopat tvrdi, ze je to jen chripecka a tvrdi, ze neni potreba delat zadne opatreni?
    Ale podívejme se okolo, jaká je situace v okolních zemích, kde ani zdaleka nebyla ta opatření tak restriktivní jako u nás!
    V lete, narozdil od jinych zemi, u nas prakticky zadna opatreni nebyla. Mimochodem je zajimave, ze Slovensko nebo Rakouska je na podobne trajektorii jen se zpozdenim par dnu.
    To se fakt tak málo lidí pozastavuje nad skutečností, že navzdory neustálému utahování šroubů počet nakažených narůstá, místo aby klesal?
    Viz vyse, prakticky o zadnem utahovani sroubu nejde mluvit. Pricemz k vcelku dlouhe zpetnovazebni smycce jakekoliv opatreni se promitne nejdriv za tyden ale spis za ctrnact dni. Jelikoz se vetsi opatreni zacala delat teprve nedavno, jeste budeme muset pockat.
    A v Praze jsem ani žádné extra uvolnění během léta ani nezaznamenal. Většina lidí nosila a nosí dál ty hadry dobrovolně na hubě.

    Mozna u nas na vesnici zijeme v paralelni realite, ale jeste minuly tyden spousta lidi rousky neresila. Treba minuly ctvrtek jsem byl na stavbe, kde se v jeden okamzik sjelo 7 lidi z ruznych profesi, pobavili se, jak co budou delat, a pak odjeli k ostatnim zakaznikum. Nikdo z nich rousku nebo odstup neresil. Staci, aby to jeden z nich mel, tak to okamzite roznesl mezi dalsich n-1 lidi.
    Přesto, že se s ním nedá ani nakoupit, pokud nejsem zrovna v hypermarketu, kde si to můžu dát tak blízko před nos, abych vůbec viděl co to je. S brýlemi se to nedá, okamžitě se mlží.
    Nesmysl. Bez bryli prakticky nevidim a s nakupovanim nemam nejmesi problem.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    11.10.2020 13:16 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    A jen tak pro zajímavost, kolik máte v kraji nakažených?

    Je logické, že lékaři z JIP budou mít jiný pohled na věc, než praktičtí lékaři, protože se jim na pracovišti koncentrují lidé v kritickém stavu, a veřejnost od nich očekává že je spasí. Otázkou je: Na jak dlouho?

    Svět není jednoduchý. A umírání k životu patří. Ti co umírají doma, se k těm doktorům na JIP vůbec nedostanou a taky jich není málo!

    Už vícekrát jsem uvedl, že mě osobně ta stávající situace neohrožuje, ale nejsem slepý a hluchý. Vidím kolik lidí je díky těm omezením bez práce, protože dostali padáka aby to jejich původní zaměstnavatelé alespoň nějak ustáli. Vidím jak stoupají ceny žrádla. A taky vidím, jak v regálech v čím dál větší míře dominují potraviny z podniků co patří do Babišova impéria.
    11.10.2020 13:30 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    A jen tak pro zajímavost, kolik máte v kraji nakažených?
    V prepoctu na 100k obyvatel, vic nez v Praze.
    Je logické, že lékaři z JIP budou mít jiný pohled na věc, než praktičtí lékaři, protože se jim na pracovišti koncentrují lidé v kritickém stavu, a veřejnost od nich očekává že je spasí. Otázkou je: Na jak dlouho?
    Takhle otazka nestoji. Ty ses tu nekolikrat navezl do doktoru a sester, kteri delaji svou praci na/za hranici svych kapacit, s tim, ze to voraji a maji radeji mlcet, coz je neco nechutneho.

    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    11.10.2020 13:47 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Jo? A kde? Já jen upozornil na to, že se na to koukají ze své bubliny a zapomínají na to, že je s takovým přístupem za chvíli nebude z čeho platit.
    11.10.2020 13:51 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Největší starosti o ekonomiku mají momentálně ti, kteří ve skutečnosti nechtějí nosit hadr na hubě a/nebo chtějí za každou cenu kritizovat vládu.
    Quando omni flunkus moritati
    11.10.2020 15:23 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Kritika je zcela legitimní. Proč by měl mít právo kritizovat jenom Babiš, Zeman a jejich pohůnci. Obzvláště ten druhý vždycky rád kritizoval, aby sám ty kritizované svou arogancí a diletantstvím překonal.
    11.10.2020 15:43 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    O legitimitu kritiky nejde, jde o to, že ti dotyční, vás nevyjímaje, o ekonomice za normálních okolností ani nepípnou - a plnou hubu jí mají, jenom když jde o to najít si nějaký argument proti opatřením, která se jim nechce dodržovat.
    Quando omni flunkus moritati
    11.10.2020 14:11 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Je typické, že ti co to vorají křičí, aby kritici jejich postupů se postavili do oné "první linie".

    Tohle nebyla reakce na dopis? Pokud ne, tak se rozepis, na koho to bylo smerovano.
    Já jen upozornil na to, že se na to koukají ze své bubliny a zapomínají na to, že je s takovým přístupem za chvíli nebude z čeho platit.
    Za prve doktori maji lecit lege artis. O tom z ceho to bude zaplacene je politikum, ktere lekarum neprislusi nebo prislusi jen v omezene mire.

    Nevim, jestli si to uvedomujes, ale i proste sireni nemoci v populaci muze zasadnim zpusobem ovlivnit ekonomiku. I kdyby se jednalo o "chripecku", ktera ma minimum fatalnich nasledku, tak prudke rozsireni v populaci by znamenalo kolaps ekonomiky, protoze by vypadly jednotlive segmenty vcetne bezpecnostnich slozek, utilit a zasobovani. Ale tady nejde o "chripecku", ale neco horsiho, takze je potreba aplikovat nejaka opatreni...

    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    11.10.2020 15:20 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ne. Ti co to vorají se tím dopisem akorát alibisticky ohání. Na adresu oněch doktorů z první linie jsem se už vyjádřil. Jsou v mediální bublině, kdy si dávají rovnitko mezi počty hospitalizových pacientů v práci a zapomínají, že venku běhá dalších 10 milionů lidí, co žádné problémy tohoto typu nemají. Zato velká část z nich začíná řešit problémy existenční.
    11.10.2020 15:44 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ignorujete fakt, že ti hospitalizovaní pacienti také řeší existenční problém. A to mnohem zásadnější než zaměstnání.
    Quando omni flunkus moritati
    11.10.2020 16:47 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Na rozdíl od těch ostatních ho nebudou řešit dlouho. Teda pokud umřou, protože jinak se octnou ve stejné situaci jako ti ostatní.
    11.10.2020 21:34 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Tak k tomuhle už se asi nedá říct nic slušného.
    Quando omni flunkus moritati
    12.10.2020 13:54 rdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Dáme mu ban, jako jsme vyštvali toho člověka posledně?
    Já si myslím, že takoví lidi tu prostě nemají co pohledávat.
    13.10.2020 02:46 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Sorry, pokud jsi zvyklý na matlání medu kolem huby, tak já tedy ne. Stačilo aby ses nad tím co jsem napsal zamyslel.
    13.10.2020 10:19 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ne, já jsem zvyklý na to, že lidé se k sobě obvykle nechovají tak uboze, jak to předvádíte vy.
    Quando omni flunkus moritati
    13.10.2020 10:41 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Od vás to opravdu sedí.
    13.10.2020 16:15 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Jsem rád, že to uznáváte.
    Quando omni flunkus moritati
    11.10.2020 17:27 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ve chvili, kdy ti chcipe podnikani diky statnim zasahum, te opravdu nezajimaji nejaci hospitalizovani. Predstav si, ze i rhinoviry maji sve obeti, jelikoz nachlazeni u stareho ci postizeneho cloveka casto vede k zapalu plic. Budeme delat divadlo i kvuli tomuto viru?

    Lide proste umiraji. Takovy je rad sveta. Nikdo vsak kvuli tomu nema pravo likvidovat ekonomiku a slusne podnikatele a zamestnance.
    11.10.2020 17:33 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Podnikatelé prostě krachují, lidé přicházejí na mizinu. A to i z externích příčin.

    Takový je prostě řád světa.
    Petr Fiedler avatar 11.10.2020 18:37 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?

    :-D +1

    12.10.2020 13:27 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Pokud nekdo zkrachuje kvuli trhu, je to v poradku. Pokud mu podnikani ze dne na den zarizne stat, je to asocialni svinstvo.
    12.10.2020 13:53 sdffgh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Jn. Zcela neoliberálně by měl mít právo podnikat dál. Ovšem za předpokladu, že bude platit odškodné každému koho nakazí špatnou hygienou svého pracoviště... ...ostatně tak je to u HIV.
    12.10.2020 14:32 faesgrdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Protože, a to je ta druhá varianta, já to za ně fakt platit nebudu.
    11.10.2020 18:31 Kratos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Rouškoví buzeranti jsou u mne všichni ti, co slepě věří v to, že je nějakým zázrakem direktivně nařízené celoplošné nošení roušek ochrání a proto si nejrůznějšími způsoby vynucují jejich nošení, bez ohledu je-li smysluplné, nebo ne.
    Aleši nevím jestli to platí i na dobrovolné nošení roušky, pokud ano, jsem rouškový buzerant.

    Roušku nosím při každém nachlazení doma, celý den (měním dle chrchlání nebo kýchání), na noc si vezmu čistou a spím v ní celou noc. Ze začátku poměrně nezvyk ale několik nocí a člověk si zvykne na všechno.

    Od té doby, co to dělám, máme doma 95% úspěšnost, že nenakazím manželku nebo ona mě. Nemoc má vždy jen jeden a po 5 dnech jsme fit.

    Každý rozumný člověk ví, že rouška před COVIDem neochrání, pro mě, rouška snižuje riziko nákazy respiračním onemocněním obecně, a respirační onemocnění oslabuje organismus = nepotřebuji ho dostat.

    Lidi v MHD, venku, všude kašlou a nezakývají si pusu, kýchají taky běžně bez zakrytí a když to dostaneš ze 2 metrů bez roušky, tak je celkem jistota.

    Vezmi dva lidi, postav vedle sebe, jednomu dej roušku a oběma stříkni z metru do obličeje rozprašovačem. Dotyčný s rouškou ať jí sundá a uvidíš ten rozdíl. Od nosu dolů bude suchý.

    Ano sere mě rouška, ano sere mě vláda a zhovadilá opatření, protože manželka už nemá od března příjem a ne, nemyslím si, že se toho rychle zbavíme, protože lidi jsou nezodpovědní a vládnou nám šmejdi, co si z toho udělali test na diktaturu, kdy se omezují nesprávní (nerizikový) lidé.

    11.10.2020 19:37 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Vidíš, a my to doma nepraktikujem a chorobu typu chřipky jsem měl tak dávno že už jsem zapomněl v kterém roce to bylo. Žena občas lehne, ale to má jiné důvody. Ostatně proto je také riziková osoba a fakt nechápu proč v září nenafasovala respirátory. A stejně tak nechápu ta kocourkovská opatření, která vedou pouze k likvidaci učitelů. Střídání vzdálené výuky s prezenční mohl vymyslet jen ten, kdo má zdraví učitelů zcela na háku. Naposled se o mě pokoušela choroba na jaře, ještě předtím než vypukla tahle opičárna. Ihned jsem naklusal k doktorce. Ďubla mě do prstu a na základě toho mě vyhnala do práce a doporučila, ať si koupím vincentkové pastilky a přijdu za týden. Jako naschvál to bylo zrovna v době kdy mimo mě nikdo, kdo by mě v práci zastoupil k dispozici nebyl - všichni byli na dovolené a začínal semestr. Jinak bych zůstal doma. A nakonec jsem tam pak smrděl i o víkendu, jelikož se konal InstallFest 2020. Z mé vůle to ale nebylo. Nebudu teď ventilovat, kdo mě pořád kvůli tomu otravoval abych tam byl pro případ, že by bylo nutné něco řešit, protože mě dost naštval. Ale záhy byli studenti ze školy vykázáni, tak jsem využil situace udělal si to tak, aby se to už víckrát nemuselo opakovat. Teď je mi úplně jedno, že budu sedět doma. Alespoň mě nikdo nebude buzerovat kvůli roušky a budu mít čas i na jiné než IT záležitosti. Když se vracíte domů za tmy, tak už toho obvykle moc nenaděláte.
    12.10.2020 00:17 Ovoce | skóre: 16 | blog: Vyplizlo_ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Rouškoví buzeranti jsou u mne všichni ti, co slepě věří v to, že je nějakým zázrakem direktivně nařízené celoplošné nošení roušek ochrání a proto si nejrůznějšími způsoby vynucují jejich nošení, bez ohledu je-li smysluplné, nebo ne.
    Co navrhuješ? Rouška je špatně, protože chrání jenom trochu a jenom zpomaluje číření viru a mírní nápor na nemocnice, takže raději preferuješ nedělat nic, protože to nechrání vůbec a nemocnejch aspoň bude víc?

    Nevím nevím, která mentalita teda zaslouží nějak označovat...
    12.10.2020 02:34 sesdg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Je škoda, že k některým ohledně roušek dorazila pouze petice Honzáka a homeopatů, a nikoliv protipetice podepsaná všemi děkany lékařských fakult.
    On má ten Zeman asi pravdu, novináři jsou idioti.
    11.10.2020 03:37 i2041826
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Žena má od čtvrtka teploty +38, ale na test si musela dojít až dnes v sobotu odpoledne. Což mi fakt hlava nebere.
    Pokud máte horečku, která trvá déle než dva dny, nebo suchý kašel bez horečky, kontaktujte telefonicky svého praktického lékaře. Pokud máte pouze horečku po dobu kratší než dva dny, pravděpodobně se nejedná o koronavirus. V takovém případě zůstaňte v domácí karanténě, nadále se sledujte a užívejte léky proti horečce.

    Zdroj
    11.10.2020 07:42 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    To je typicky český způsob jak čelit návalu hypochondrů.

    Kdyby nebyli naprosto nesmyslně lidé nuceni k testování, tak by laborky v pohodě stíhaly. Jenže to by pak nebyl pro obchodníky s testy takový byznys, že?
    12.10.2020 02:42 afdv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Nikdo nedokáže říct předem, jestli rýmička je covid. Lze to říct jen s určitou pravděpodobností podle závažnosti příznaků, míry kontaktu s nakaženými a obecně míry expozice. To, jak moc jsi paranoidní ohledně posílání lidí na testy určuje, kolik procent nakažených zachytíš.
    WHO říká, že procento nakažených mezi testovanými by mělo být pod 5%, protože testovat víc není efektivní, a testovat míň znamená, že už ti jich utíká moc. Momentálně máme pozitivních 20-30% testovaných.

    Napříště doporučuji pořídit si základy matematické intuice, projít si aktuální čísla, a až pak dělat ramena v diskusích.
    11.10.2020 05:50 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Opravdu jsem zvědav, jak mi zdejší rouškoví buzeranti vyvrátí fakt, že se při čekání a cestě na odběrné místo výrazně zvyšuje praděpodobnost, že se nakazí někdo další.
    To ti vyvracet nebudu, protože s tím souhlasím: požadovat po nemocných lidech s horečkou a dalšími příznaky, aby se na odběrové místo dopravovali sami, nebo dokonce tam ještě čekali ve frontě, je pro mě na hranici pochopitelnosti. Jaký to má smysl? Trasování ani „chytrá karanténa“ nefungují, ke včasnému obvolání kontaktů nejspíš stejně nedojde dostatečně brzo. Přitom je to hra o čas a pokud kontakty obvolávají v řádu dnů, nikoliv hodin, už tak omezená účinnost (z principu nedokonalosti trasování – náhodná anonymní setkání jsou netrasovatelná) musí dramaticky klesat.

    Pokud není možné alespoň těm nemocným, tj. velmi pravděpodobně infekčním (a to možná i vysoce infekčním) lidem, zajistit odběry přímo u nich doma, nebylo by už pro účely té „chytré karantény“ lepší prostě implicitně předpokládat, že nakažení jsou? Vždyť s těmi čísly, co máme teď, to bude pravda v nějaké polovině případů! V dalším nikoliv nevýznamném procentu případů to bude chřipka nebo jiná viróza a jen v části případů to bude jiný zdravotní problém, se kterým dotyčný stejně pravděpodobně během několika dnů skončí v nemocnici nebo u doktora a mohou ho tedy otestovat tam (a spolu s negativním testem uvolnit z karantény jeho kontakty).

    Čemu ovšem nerozumím je, jak to souvisí s rouškami.
    11.10.2020 08:00 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Tak, že roušky jsou považovány za hlavní a účinnou zbraň proti šíření infekce, což - jak dokazují aktuální čísla - neplatí.
    11.10.2020 08:32 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Problém je v tom, že roušky jsou hlavně preventivní opatření, ale když se mluvilo o jejich zavádění v obchodech, v MHD a ve školách na konci srpna, lidem se to nelíbilo a Babiš to populisticky zrušil. V tuhle chvíli v populaci kolují zřejmě tak obrovské infekční dávky, že roušky možná snižují riziko závažného průběhu, ale šíření nákazy významně omezit nedokážou.

    Každému doporučuji nosit respirátor a lahvičku s dezinfekcí. Nevím jak teď, ale před pár týdny se mi v pohodě podařilo dokoupit další (FFP2, česká výroba, cena asi 39 Kč za kus).
    11.10.2020 11:36 .|.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Podle statistik ze světa vyplývá, že roušky snižují šíření koronaviru v populaci o cca. 10%, takže i kdyby se zavedly, jenom by se celá situace odsunula o pár týdnů. Hlavní problém je v tom, že se náš stát nepřipravil vůbec a přitom občany ujišťoval, jak všechno zvládáme. Bez koordinace státu nezbývá lidem nic jiného než věřit v roušky roušky a dobrovolná izolace nebo promořování.
    12.10.2020 00:43 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ano. Jen roušky samotné pandemii nevyřeší, ale je to jedno z nejlevnějších a nejméně omezujících opatření.
    12.10.2020 04:44 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    neni, a navic je to neucinne

    12.10.2020 05:12 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Lžeš.
    12.10.2020 06:52 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    ty lzes rouskobuzerante
    12.10.2020 20:07 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Pořád lepší než vrah bez roušky.
    12.10.2020 20:49 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    u vraha je jedno zda nosi nebo nenosi rousku
    13.10.2020 02:52 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    V šestákových románech vrazi obvykle nosili roušky, odkud by to jinak ti fakani měli?.
    xvasek avatar 11.10.2020 08:59 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Doufám, že co píšeš není záměrná demagogie.

    Úplně jednoduše - roušky JSOU účinná zbraň poti šíření, ale pro kontrolu pnademie samy o sobě NESTAČÍ.

    Složitěji - každé opatření je dobré a nabízí nějakou redukci šíření - uzavřené hospody, školy, roušky, uzavřené obchodní domy, dezinfekce rukou, uzavřené domovy důchodců, uzavřené továrny, slunečné počasí. Každé jedno opatření snižuje šíření nemoci, ale samo o sobě nestačí. Tvrzrní, že "roušky nefungují" je úplně mimo. Neexistuje jedno kouzelné opatření, které by zastavilo pandemii.

    To je asi jako bychom se bavili, jestli je 50 km/h v obci rozumná rychlost nebo ne a ty bys argumentoval tím, že se stejně nejvíc smrtelných nehod stane v obcích a tudíž "padesátka nefunguje" a klidně tam pojďmě jezdit 90 jako mimo obec, protože tam je smrtelných nehod prokazatelně méně.
    11.10.2020 09:23 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Píšeš nesmysly, založené na teoretických předpokladech a laboratorních testech.

    Rouška dává smysl ve špitále. Nenosí se furt a navíc má každý špitál zajištěný koloběh těchto pomůcek. Dlouhodobé nošení roušky vytváří ideální podmínky pro mikrobiální bujení a výrazně zvyšuje pravděpodobnost že se na ní něco zachytí a rozbují. Krom toho se jejím nošením výrazně zhoršuje čistící schopnost plic a přísun kyslíku - což se podle mě mimo jiné projevuje tím, že postižení ztrácí schopnost realisticky uvažovat.
    xvasek avatar 11.10.2020 09:40 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Pořád je to jedno z nejlevnějších a nejlépe fungujících opatření. Samozřejmě nemá cenu s rouškou běhat v lese a celodenní sezení s ní v kanceláři bude pravděpodobně kontraproduktivní, ale v MHD, obchodech nebo třeba na poradách, kde se na nějakou infekčně zajímavou dobu schází lidi z různých kanceláří, je to podle mého aktuálně nutnost.

    BTW: Mikrobiální (bakteriální) bujení není argument, pokud se bavíme o zastavení viru, který se v roušce opravdu nenamnoží.
    12.10.2020 21:14 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    neni ani nejlevnejsi ani nejlepe fungujici

    to je bezesporu socialni distanc

    spatne poizivane rousky mohou virus sirit

    pohled ma statistiku nakaz v ruznych zemich nevyzniva pro rousky vubec priznive

    ostatne soucasny peak u nas vznikl v dobe, kdy uz bylo povinne nosit rousky
    12.10.2020 22:48 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ano, sociální distanc je nejúčinnější. Proto ve středověku zazdívali dveře a okna domů potenciálně nakažených lidí. Chceš to tak dělat?

    Tohle také nevyznívá vůbec příznivě? https://www.novinky.cz/koronavirus/clanek/rousky-zabraly-v-arizone-pres-leto-klesl-pocet-pripadu-o-75-procent-40338478
    12.10.2020 23:22 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    cherry picking
    13.10.2020 16:07 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Fact picking ;-)
    xvasek avatar 13.10.2020 10:34 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Sociální distanc je drahý jako prase, proto se zavádí jako poslední.
    13.10.2020 10:55 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    so ialni distanc nestoji nic, prinejmensim v zakladni podobe, ktera i tak je ucinejsi nez rousky

    proste si odpustis hospodu kamarady, fotbal, do prace pujdes pesky a nakup udelas online
    13.10.2020 14:13 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    proste si odpustis hospodu kamarady, fotbal
    Tj. masivní ekonomické škody na hospodách, fotbale a čemkoli jiným, co bys s kamarádama dělal...
    nakup udelas online
    Masivní škody u non-online prodejců.

    Jasně, teď mi na to řekneš, že ti to je šumák, že hospody, fotbal atd. maj smůlu, což jako ok, takovej názor mít můžeš (a já taky nejsem zrovna fanoušek třeba fotbalu), ale masivní ekonomický škody to jsou tak jako tak a mají negativní vliv na celou ekonomiku.
    13.10.2020 14:27 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Hospody maji moznost delat rozvoz nebo take away, pokud jsou neflexibilni, tak zkrachuji, ale za skodu bych to nepovazoval (vsechny dobre hospody v mem okoli rozvoz delaly a delat budou). Atd. Proste podnikatel musi reagovat na situaci. Muze prodavat online, muze delat cokoliv jineho. Z celostatniho hlediska to nema vliv, nekdo vydela min, nekdo vic, nekdo zkrachuje, nekdo expanduje.

    Proste takova zmena prilezitosti bori i vytvari, ve vysledku je to jedno. To bys za chvili mohl tvrdit, ze ekonomicke skody dela kazda nova technologie ci sluzba, ktera masivne meni chovani zakazniku, ano, pocitace a internet urcite poskodily hospody i fotbalisty, protoze spousta lidi, co driv chodili na fotbal a pak do hospody, dnes misto toho pari pocitacove hry.
    xvasek avatar 19.10.2020 09:54 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Jenomže na to se musíš dívat politicky. Mně jsou taky čutálisti víceméně ukradení, do divadla pravda taky moc nechodím a letecky mně to taky nikam netáhne, takže ať si to z mého pohledu klidně všechno zavřou. Co mi není ukradené je to, že ti lidi do teď platili daně a teď je jednak neplatí a druhak jim budeme (asi) muset nasypat z našich výdělků, aby to přežili.

    Když přišly nové technologie, které braly pracovní příležitosti, tak se to stalo až tehdy, když už tady ty technologie byly a pracovaly a vydělávaly místo těch lidí, kterým sebraly práci, plus se to děje většinou víceméně plynule. Teď je situace jiná - skokově práce mizí bez náhrady a ti lidi sahají do kapsy mně. Proto je to drahé i pro mě, i pro tebe, ať už si to přiznáš nebo ne.
    19.10.2020 16:48 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Tak ať si ti čutálisti místo parazitování najdou potřebnější práci, kde je stále nedostatek pracujících. Když může pilot dopravního letadla kopat hroby, tak může čutálista třeba jezdit s autobusem.
    20.10.2020 08:33 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Aby nepřidělával práci tomu pilotovi.
    20.10.2020 16:08 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Holt dělba práce :-D

    Když se zavřely doly, museli si horníci také najít jinou práci. Někteří se naučili programovat...
    11.10.2020 10:37 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Dlouhodobé nošení roušky vytváří ideální podmínky pro mikrobiální bujení a výrazně zvyšuje pravděpodobnost že se na ní něco zachytí a rozbují.
    Jen je škoda, že tady řešíme virus, který se opravdu nerozbují.
    Quando omni flunkus moritati
    11.10.2020 11:10 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Není jenom COVID. V Budějovicích je momentálně hitem žloutenka. Což je opravdu k podivení, když jsou dnes všichni tak posedlí hygienou a desinfekcí.

    A taky je zajímavé jak taktně se mlčí o poměru pracovních sil z jiných zemí mezi nakaženými. Všude se jen mlží a uvádí anonymní čísla. S alibistickým tvrzením, že je to pro dobro nakažených.

    Ať se na mě nikdo nezlobí, ale jsem toho názoru, že je mnohem lepší když lidé vědí kdo je nakažený, nebo by mohl být. Alespoň tak rovnou vědí, jestli riziko hrozí i jim, nebo ne.

    Kdo se na nakažené dívá jako na viníky, co si za to mohou sami, je idiot. Povinné jsou roušky a ty nechrání před nákazou. Pouze snižují riziko, že nakažený poprská někoho jiného. Takže když se ženě od začátku roku vystřídalo nejmíň 600 děcek před nosem, tak bych se v pondělí opravdu divil, kdyby to byla jen "obyčejná" chřipka.

    Proč si nikdo kompetentní nepoloží otázku, proč to lidi tají? A proč posílají děcka do školy i přes to, že jim samotným není ok? A proč i za takových okolností lezou do práce?

    Já vám odpovím - protože žrát se musí a s tím jak to řeší současná vláda pracovních míst valem ubývá. Kamarádka mi rovnou řekla, že kdyby ji snad náhodou bylo zle, tak ji ani ve snu nenápadně jít na test. Že by raději klientům řekla že jede na dovolenou a kurýrovala se někde v ústraní. A plně ji chápu, protože kdyby se profláklo že má COVID (jakože nemá), tak by to ekonomicky zlikvidoval nejenom její firmu, ale i firmu jejího manžela a mohli by se jít pást!
    11.10.2020 11:28 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Zatímco kdyby to řešila jiná vláda, takže žádný problém není, pracovních míst by neubývalo, roušky by nebyly, prostě za to, že v době globální epidemie nemůžeme žít jako předtím, může Babiš. Což je docela zajímavé, protože úplně podobně to vypadá jinde ve světě, kde Babiš nevládne. Že by skrytě vládl celosvětově? Jestli spíš nebude jedno, kdo je za této situace ve vládě...
    Quando omni flunkus moritati
    11.10.2020 13:44 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Klíčový problém je v tom, že Babiš je zvyklý rozhodovat autoritativně a podle toho si vybírá svoje lidi. Záměrně se snaží budit dojem, že on to myslí jinak. Protože když nastane problém, může otočit a pokud je nehodí rovnou přes palubu, tak je dočasně uklidí aby je pak vytáhnul nahoru zase jinde.

    Je to zkrátka prolhaný bastard, který není schopen domýšlet důsledky svých rozhodnutí. Rozhazuje prachy že státní kasy, jako by byla bezedná, protože si je jist, že on to splácet nikdy nebude.

    Ale jak už jsem se také nechal slyšet - podle mě jsou za situací ve světě Čínské pletichy. V tom musím výjimečně souhlasit s Trumpem. Kdo jiný by taky mohl mít prospěch z ekonomického oslabení evropských zemí. A důvod? Suroviny! Jedině Číně prospívá nabourávání obchodních vztahů s Ruskem. Ovšem to si vy, jakožto zaměstnanec firmy kterou s největší pravděpodobností již Číňané ovládají, nikdy nepřipustíte!
    11.10.2020 13:49 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Prostě se do toho pokoušíte zatáhnout politiku za každou cenu - dva odstavce textu, který vůbec nesouvisí s aktuálním problémem. Souhlas s Trumpem, když jde o to ukázat si na rivala, není žádné překvapení, ale jinak je to na úrovni tvrzení, že <nějaký stát> může za zemětřesení, které postihlo Fukushimu, protože z vypnutí jaderných elektráren v Evropě bude mít ekonomický prospěch.
    Quando omni flunkus moritati
    11.10.2020 22:30 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Nojo, je to prolhaný bastard. Ale řekni mi, který český politik za posledních třicet let nebyl :-/
    11.10.2020 14:25 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Jeste tu zapadla tato perla:
    Ať se na mě nikdo nezlobí, ale jsem toho názoru, že je mnohem lepší když lidé vědí kdo je nakažený, nebo by mohl být.
    Za prve informace o zdravotnim stavu patri k nejcitlivejsim osobnim udajum.

    Za druhe udivuje me, ze nekdo prijde s takovym napadam, kdyz uz v prvni vlne se resili pripady lidi, kteri byli sikanovani za to, ze jsou nakazeni.

    A za treti ten samy clovek, ktery chce, aby se vedelo, kdo je nakazeny, napise:
    A plně ji chápu, protože kdyby se profláklo že má COVID (jakože nemá), tak by to ekonomicky zlikvidoval nejenom její firmu, ale i firmu jejího manžela a mohli by se jít pást!
    Konzistentni jako obvykle!

    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    11.10.2020 15:31 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    To, že jsem schopen pochopit něčí uvažování ještě neznamená, že ho schvaluji a považuji za správné.

    Pokud se týče citlivosti osobních údajů. Praxi, kdy vám doktor tajil vaši vlastní diagnózu jsem zažil a děkuji, nechci! Jinak je to každého jeho věc. Na druhou stranu ale pak nemá vyskakovat, když někdo jiný vyjádří své pochybnosti.
    11.10.2020 16:21 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Uz jsem od tebe videl spoustu WTF prispevku, ale tento opravdu vede.
    To, že jsem schopen pochopit něčí uvažování ještě neznamená, že ho schvaluji a považuji za správné.
    TY povazujes za [cituji] mnohem lepší když lidé vědí kdo je nakažený, nebo by mohl být. Alespoň tak rovnou vědí, jestli riziko hrozí i jim, nebo ne.

    Na druhou stranu chapes, ze se to nekdo snazi tajit za kazdou cenu, protoze by zkrachoval.

    Podtrzeno secteno, chces, aby kazdy (potencialne) nemocny chodil s cejchem, ze je nakazeny a chapes, ze si muze vybrat mezi tim, jestli (a) bude otestovan a zkrachuje nebo (b) nebude lecen a umre.
    Pokud se týče citlivosti osobních údajů. Praxi, kdy vám doktor tajil vaši vlastní diagnózu jsem zažil a děkuji, nechci!
    To uz je moc. Ja ti to vysvetlim. Chces? Ze je neco citlivy osobni udaj, neznamena, ze tu informaci nesmi mit ani subjekt osobnich udaju (tj. clovek, ktereho si ty udaje tykaji), ale jen to, ze k ni ma pristup prave jen ta osoba, ktere se tyka a nikdo jiny.

    Ale TY povazujes za [cituji] mnohem lepší když lidé vědí kdo je nakažený, nebo by mohl být, tj. aby kazdy informoval kazdeho o svem zdravotnim stavu.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    11.10.2020 12:31 Franta Pepa 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Jaká hitech tkanina se používá na výrobu těch ústenek, které jsou k ničemu, protože jimi virové částice pravděpodobně včetně materiálu, na kterém ulpěly zcela volně procházejí, ale zároveň omezují průchod molekul O2.
    11.10.2020 12:43 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Problém není že by nepropouštěly O2, ale v tom, že se pod rouškami hromadí také vydechovaný CO2. Takže vdechujete míň kyslíku než bez hadru na hubě.
    Fluttershy, yay! avatar 11.10.2020 12:46 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    11.10.2020 15:14 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Je vidět, že tobě už se hromadí delší dobu, když ti uniká fakt, že neexistuje rouška, která by byla prodyšná jako bys ji vůbec neměl. Taková by totiž byla tuplovaně k ničemu. To je stejně uhozené, jak u těch blbců co to chtěli ochcat rouškou z perlinky.
    Fluttershy, yay! avatar 11.10.2020 15:26 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Jak velká je molekula kyslíku, kysličníku uhličitého,…?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    11.10.2020 16:45 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    A jak máš v té roušce velký průvan?
    11.10.2020 19:19 Tom K | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Respirační objem vzduchu je cca 0.5l. Jaký že objem je mezi běžně utaženou rouškou a obličejem, aby se v něm mohlo udržet významné množství CO2?
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    11.10.2020 19:22 Pete
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    no odhadl bych tak ctvrt az pul litru
    11.10.2020 21:15 Tom K | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Tak si tedy zkus dát místo roušky na pusu kus igelitu o stejné velikosti, naber do úst 0,25-0.5l vody. S ústy dolů ji vypusť do igelitu, aby nevytekla.
    Tedy, jestli dokážeš nabrat do úst 0.5l vody, tak smekám, ale i 250ml je na hranici možností.
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    11.10.2020 22:20 Pete
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ptal jsi se na objem v roušce, ne v ústech. Nabrat do roušky půl litru asi problém nebude, že?
    12.10.2020 07:40 Tom K | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Nabrat do úzké mezery mezi rouškou a obličejem 0.5l bude velký problém. Proto jsem Ti navrhl jednoduchý test, abychom se mohli bavit nad reálnými objemy a nebyla to pouze dojmologie.
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    12.10.2020 08:02 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    k cemu je test ktery meri neco jineho?

    mezera je mozna uzka pri nadechu ale ne pri vydechu
    12.10.2020 08:40 Tom K | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Nádech ani výdech nejsou podstatné. Podstatná je šířka mezery (a jí daný objem) po dobu mezi vydechnutím a nadechnutím. To je objem vzduchu, který jde zpět. A tento objem lze navrženým testem snadno zjistit.
    A abych tě příliš nenapínal, tak pro oblíbený respirátor KN95, který narozdíl od roušky nechává hodně prostoru je to cca 0.025l, což je přibližně 5% průměrného respiračního objemu plic. U roušky to je výrazně méně.
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    12.10.2020 08:52 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    i kdyby 5%, tak je to 5% CO2 navic. to je vyznamna hodnota

    vzhledem k tomu ze se ta vzdalenost mezi nadechem a vydechem meni, je to jiste jeste vice
    12.10.2020 09:43 Tom K | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Jestli je to jistě více, tak to jistě dokážeš změřit. Jinak jsou to jen plané řeči.
    5% je zanedbatelných, jak jistě potvrdí doktoři po několikahodinových operacích nebo dělníci pracující v čistých prostorách, kde je povinnost nosit roušky celou pracovní dobu.
    Nedejbože resuscitovaní dýcháním z úst do úst, kterým bylo do plic tlačeno 100% vydýchaného vzduchu a ne jen pouhých 5%.
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    12.10.2020 10:08 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    aha, takze uz srovnavame normalni dychani s resuscitaci

    well that escalated quickly

    pracovnici s rouskou ci respiratorem jsou za to nalezite placeni a musi k tomu mit fyzicke a psychicke predpoklady

    pokud to jeste nevis, ne kazdy muze delat kazde povolani
    12.10.2020 11:13 Tom K | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    čekal jsem nějaký relevantní argument, proč je 5% špatně. Jestli nemáš, rovnou to přiznej.
    Určitě snadno najdeš nějakou vědeckou studii nebo praktické testy.
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    12.10.2020 11:25 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Jakékoliv kladné číslo je špatně, to je jako ptát se, proč je špatně, když ti seberu 5% výplaty

    Máš dostatečnou rezervu dechu, že 5% je pro tebe nic. Já tedy nemám, já třeba když běžím, namáhavě pracuji, jsem ve stresu atd, tak se zadýchám. S rouškou tedy minimálně o 5% dříve/více. A stále tvrdím, že je to víc než 5%.
    12.10.2020 12:34 Tom K | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Když ušetřím 10% z výplaty a 5% mi seberou, je to mrzuté (sebrali mi polovinu toho co ušetřím), ale ne kritické. Podobně to je i s dechem. Většina lidí má mnohem víc než 5% rezervu. Kdo je s dechem na hraně už teď jsou astmatici, alergici a mají logicky vyjímku.
    Problém při běhání nebo namáhavé práci není objem CO2, ale nutnost překonávat další filtr. A jak jsem psal výše, ti kdo mají problém tohoto typu, mají vyjímku.
    Tvrdit, že je to více než 5% můžeš, ale dokud to není podloženo důkazem, tvoje tvrzení nemá žádný význam. Já jsem udělal test s KN95, ve kterém je evidentně mnohem více prostoru než v roušce, takže tvrdím, že rouška bude okolo 1-2%. Udělej reprodukovatelný test, který bude mít jiné výsledky a pak se máme o čem bavit.
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    12.10.2020 12:41 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Kolik je v populaci alergiků? Nejspíše většina.

    Znam dost alergiku, ale nikdo z nich zadnou oficialni vyjimku nema.
    12.10.2020 12:41 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ani ty nemas zadny dukaz :)
    12.10.2020 12:56 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Chtít po podtržítku, aby něčim podložil svoje autoritativní tvrzení? Good luck...
    12.10.2020 23:35 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Já tedy nemám, já třeba když běžím, namáhavě pracuji, jsem ve stresu atd, tak se zadýchám.
    Kontext: Roušky jsou povinné v obchodech a MHD. Když se holt někdo zadýchá a párkrát se nadechne mimo (pokud možno trochu stranou od ostatních), asi mu nikdo hlavu neutrhne.
    13.10.2020 20:12 tes
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    čekal jsem nějaký relevantní argument, proč je 5% špatně.
    Vydechovaný vzduch ma víc než stonásobnou koncentraci CO2 než venkovní. Pokud venkovní vzduch má 400 ppm CO2, tak při 5 % 'recyklovaného' vzduchu člověk dýchá vzduch s průměrnou koncentrací víc než 2000 ppm CO2 (0.05*40000+0.95*400), což je hodnota, která se už považuje za způsobující ospalost a bolesti hlavy.

    Komerční roušky jsou docela OK, ale ty domácí látkové někdy mají poměrně velký vduchový buffer.

    Ideální je průmyslový respirátor se separátní nádechovou a výdechovou cestou.
    Jendа avatar 13.10.2020 20:47 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Pokud venkovní vzduch má 400 ppm CO2, tak při 5 % 'recyklovaného' vzduchu člověk dýchá vzduch s průměrnou koncentrací víc než 2000 ppm CO2 (0.05*40000+0.95*400)
    Možná by bylo dobré to ještě porovnat s přirozeným mrtvým objemem (hrtan, ústní dutina, nosní dutiny).
    13.10.2020 21:06 Tom K | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Konečně někdo kdo přemýšlí a umí i matematiku. Také mě tato čísla zaujala, proto jsem chvíli četl zde: https://www.wikiskripta.eu/w/Plicn%C3%AD_objemy
    Když se do výpočtu zahrne tzv. mrtvý prostor. Výsledek řekne, jak velkou koncentraci CO2 ve skutečnosti plíce zpracovávají.
    Vzhledem k tomu, že mrtvý prostor je 150-200ml(30-40% respiračního objemu), tak rouška o objemu 25ml ho zvětšuje cca na 35-45%.
    Jestli správně počítám, tak stačí nepatrně hlubší nádech (ve srovnání s maximální kapacitou) a o 5% zvětšený mrtvý prostor je vyrovnaný.
    Z toho vychází, že rouška/respirátor/OM10 mírně zvýší námahu při dýchání, ale rozhodně mě nezabije.
    Děkuji za inspiraci na další studium.
    echo -n "u48" | sha1sum | head -c3; echo
    14.10.2020 00:21 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Jestli správně počítám, tak stačí nepatrně hlubší nádech (ve srovnání s maximální kapacitou) a o 5% zvětšený mrtvý prostor je vyrovnaný.
    Už tě vidím, jak zhluboka dýcháš 6–12 hodin. Žena kamarádova zaměstance, coby pokladní u kasy, skončila v umělém spánku s oteklým mozkem na jipce. Příčina? Nedostatek kyslíku.
    14.10.2020 04:56 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Holt slabší kus, taková by Covid stejně nepřežila ;)
    Jendа avatar 20.10.2020 22:30 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Správně píšeš, že tam skončila s oteklým mozkem, nikoli na oteklý mozek. Někdo, kdo nezvládne dýchat o 5 % víc, by za chvíli umřel tak jako tak, nezávisle na nějaké roušce nebo covidu. /s
    20.10.2020 23:09 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    „Můj klient přiznává sražení stařenky na přechodu, naprosto však odmítá jakoukoliv vinu na její smrti. Dle pitvy bylo příčinou smrti rozsáhlé vnitřní krvácení, přičemž se však nepodařilo prokázat, že toto bylo způsobeno výhradně jen nárazem ve stokilometrové rychlosti a nebylo přítomné již dříve. Rovněž není pravda, že můj klient poškozené nechtěl poskytnout první pomoc. Chtěl ji poskytnout, ale protože poškozená po nárazu již neměla roušku, udržoval v souladu s všeobecnými epidemiologickými doporučeními rozestup a z místa nehody se ve svém voze vzdálil.“
    12.10.2020 20:04 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    I kdyby těch 5% byl čistý CO2 (nikoliv vydechovaný vzduch), tak by to pořád byla zcela nevýznamná hodnota.

    Celý tenhle problém je totiž úplně vycucaný z prstu či jiného údu konspiračním bezmozkem, odborníkem možná tak na ranní změnu pohlaví. Ve skutečnosti to totiž může nastat pouze u celoobličejové masky, a to ještě při velmi intenzivní námaze, jako je dálkový běh. Roušek se to netýká vůbec, a už vůbec ne při běžném pohybu.

    Jo teda ve tvém případě by se to stát mohlo, pokud jako ochranu používáš igelitový pytel utažený kolem krku, to potom jo. Zároveň by to nedokysličení vysvětlovalo ty tvoje bláboly :-D
    12.10.2020 21:59 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    experiment dopadl jinak
    11.10.2020 18:04 Franta Pepa 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Aha, tak otázka opravena. Jaká hitech tkanina se používá na výrobu těch ústenek, které jsou k ničemu, protože jimi virové částice pravděpodobně včetně materiálu, na kterém ulpěly, zcela volně procházejí, ale zároveň omezují průchod molekul CO2.
    11.10.2020 19:24 Pete
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    pokud citis pri dychani odpor tak pruchid CO2 samozrejme omezuji

    a odpor je citit v kazde rousce
    vencour avatar 11.10.2020 19:39 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Používam primárně "hadr", látka úplet a střih "tunel", jde to žehlit a při nádechu splaskne na obličeji, takže snad trochu drží obrys tváře. Když koupíte 0,5 metru látky, máte to tak na 3 kusy (šířka je 1,5 metru).
    A když vydechuju, tak na ruce před pusou necítím dech, tj. tlak vzduchu. Když silnějš foukam, tak něco poznat je.
    Ty breberky se nesou na proudu vzduchu, nebo ne? A stejně jako ven to filtruje i dovnitř?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    12.10.2020 03:34 aesfdg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Průchod CO2 omezují stejně jako průchod N2 nebo O2, protože ty molekuly jsou víceméně stejně velký.
    Dýchání dá víc práce (abys to profoukl), ale jinak tam jde spíš o postupné zvyšování koncentrace CO2 v té maličké vzduchové kapse. Na to by ale mělo stačit dýchat dostatečně zhluboka, aby člověk ten vzduch profoukl dostatkem čerstvého.
    12.10.2020 08:54 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    no a lide chteji dychat volne cerstvy vzduch, ne byt nuceni dychat namahave a "dostatecne zhluboka"
    12.10.2020 10:39 Slon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Tak to maj blbý, protože v tom případě přijdou o práci a dvě procenta jich umřou.
    12.10.2020 10:48 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    oboji je nesmysl

    12.10.2020 13:52 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Děkuji za názor, posíláme klíčenku.
    12.10.2020 03:27 aefsgrdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Dovolil bych si upozornit, že CO2 je o pár řádů menší, než jenom blbá RNA toho viru (schválně - kolik molekul uhlíku a kyslíku je v jednom kusu RNA?), nehledě na to, že virus je nesen v kapénkách, které jsou ještě daleko větší, a tudíž jich i běžný hadr dokáže zadržet dostatečně velké procento, aby to mělo smysl.. :)
    12.10.2020 08:50 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    A vis kde se CO2 hromadi nejvic? V plicich! Protoze clovek vydechuje nedostatecne. Takze aby jsi byl opravdu zdravy, je potreba zhluboka dychat.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Jendа avatar 12.10.2020 10:51 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Někde jsem četl, že lidem, kterým vyndali trubičku po dlouhodobé tracheotomii (když měli z nějakého důvodu neprůchozí hrtan a výš a proto ji měli), se zdálo, že se dusí a musí strašně zhluboka dýchat, kvůli náhlému zvýšení mrtvého objemu. Po čase si zase zvykli.

    Nedávno bylo populární tvrdit, že zvýšená koncentrace CO2 od 1000 ppm má značně negativní vliv na kognitivní schopnosti. Tím mrtvým objemem si vlastně zvyšuješ CO2 v plicích, a to dost zásadně (typický mrtvý objem je 250 ml a tidální objem 500 ml). Proto by bylo zajímavé zjistit, jestli bypass mrtvého objemu naopak kognitivní schopnosti zlepší. K tomu by ale bylo potřeba účastníky studie tracheotomovat, což asi neprojde přes etickou komisi. I když, říkalo se, že když si vybereme tu s Flegrem a nabídneme mu, že předtím účastníky vyšetříme na toxoplazmózu, tak schválí klidně i pokus s uříznutím ruky.
    12.10.2020 03:20 asdgf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    :-)
    Rouška zachycuje podstatnou část kapének, a tím zvyšuje čas, který můžeš strávit v zamořeném prostředí, aniž by ses nakazil.
    Ale samozřejmě, střední hodnota nepopisuje osobitý charakter štěstí, a proto nemá smysl ji aplikovat na hazardní hry. Matematice je jednoduché nevěřit. Stejně jako třeba evoluci.
    Izrael má ultraorthodoxní židy. Proto je v covidu třetí na světě. Naštěstí ale existuje spravedlnost - Ultraorthodoxní tvoří 12% Izraelské populace, ale dneska jejich komunity tvoří 60% ložisek, a v březnu dvě hlavní komunity měly na svědomí 37% všech Izraelských mrtvých. Trochu spolupracovat začali až když zemřel šéf New Yorské větve.
    Takže jenom doufám, že všichni ti Honzáci, Klausové a Dušci skutečně dělají to, co říkají, a jezdí tramvají bez roušek do hospody. (a ekomatky mi taky chybět nebudou)
    12.10.2020 03:39 dfcgv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Kdybys ho znal déle, zjistil bys že on takovéhle věci běžně myslí vážně.
    Heron avatar 11.10.2020 09:58 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    požadovat po nemocných lidech s horečkou a dalšími příznaky, aby se na odběrové místo dopravovali sami
    Já hlavně nevím, jak by to měli zvládnout. S covidem zatím (naštěstí) zkušenost nemám, ale za to jsem měl už tu čest s pořádnou chřipkou (nikoliv s rýmičkou nebo nachlazením), 39°C a měl jsem problém dojít vůbec někam. Už chápu důchodce, co mají problém vyjít sebemenší kopec, já jsem ho šel 40minut.

    A jestli je covid ještě horší, tak vůbec nerozumím tomu, proč potenciálně nemocné lidi hnát někam na testování, přičemž nemohou jet ani taxíkem, ani s nikým dalším a v takovém stavu by pravděpodobně neměli ani řídit. Nějakou delší vzdálenost fakt neujdou. Je to totální blbost.

    11.10.2020 11:20 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Já hlavně nevím, jak by to měli zvládnout. S covidem zatím (naštěstí) zkušenost nemám, ale za to jsem měl už tu čest s pořádnou chřipkou (nikoliv s rýmičkou nebo nachlazením), 39°C a měl jsem problém dojít vůbec někam. Už chápu důchodce, co mají problém vyjít sebemenší kopec, já jsem ho šel 40minut.
    Spolubydlici mel covid a na testy jel na kole, protoze mu skoro nic nebylo. Pokud nekdo ma problem vylezt ven, tak je zbytecny, aby na testy chodil, protoze asi tezko nekoho nakazi, kdyz je mu tak blbe, ze nevyleze z postele.

    Prekvapilo me, ze moje karantena trvala 14 dni od doby, co mel spolubydla pozitivni test a jeho jenom, nez mu zmizely priznaky, takze byl doma jen 10 dni.
    11.10.2020 23:00 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Myslíte, že byste se nakazil ve stejný den, jako spolubydlící i když on ještě není infekční?

    Jinak 14 dní je pro každého, kdo je má být v karanténě (někdo pozitivní v domácnosti), ale nemá test.
    11.10.2020 06:49 kvr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Politickou agitku na začátku přeskočím, k věci:
    Teprve když jsem jí důrazně doporučil, aby si spočítala jaká je pravděpodobnost, že bych z toho milionu lidí co bydlí v Praze byl nakažen zrovna já a připoměl, že bych asi nejel kamsi do prdele s batohem kdybych nebyl zcela zdráv, zapnula mozkové buňky
    Otázka za deset bodů pro základní školu: Jaká je pravděpodobnost, že mezi milionem lidi, z nichž někteří jsou nemocní a všichni vyrazí do světa, bude někdo nemocný? ... samozřejmě, lze spoléhat, že všichni nebudou nezodpovědní jako já a pak se nám to "všichni" snižuje, záleží na tom, kolik je z nich pitomců, kteří si myslí, že jich se to přece nemůže týkat...
    abych alespoň měl kdy konečně vybalit batoh. ... ale už jsem byl tím tuplem rozhodnut, že v pátek do práce nepůjdu.
    Taky možnost, i když pod prací z domu si představuju něco jiného než vybalovat batoh... A nebo taky zapojit hlavu, jít do práce a v rámci dostupných možností se chránit? Dělala to tak i žena (nevím, která je skutečná a která alternativní) ?

    Jenom detaily. O konzistenci zbytku a (ne)souvislostech se zbytkem už mluvili předřečníci. Ale chápu, že je jednodušší si univerzálně zanadávat na vládu, doktory a kohokoliv jiného. Připustit si vlastní hloupost a udělat něco u sebe znamená mít aspoň kapku sebereflexe.

    PS: Jakkoli nechcu být hnusný, tak docela přeju, a vzhledem k šíření a inkubační době je to docela dobře možné, aby to ti příbuzní chytli. Při troše štěstí to přežijou a třeba Bůh osvítí a Kapica konečně prozře. Ale to je asi příliš optimistické, předpokládám, že by za to mohl zase Babiš, špatné testy, doktoři a milion jiných věcí... A samozřejmě sociálka, která pak dostatečně nepodpoří nemocné oběti, že?
    11.10.2020 07:48 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ty si můžeš přát co chceš. Kdyby žena neměla svou hlavu, tak by chorá nebyla. Ale jak se říká: "Doma není nikdo prorokem".

    A pokud jde o ženu alternativní, nepátrej, stejně bys to nepochopil. Používám ten termín zcela záměrně, aby dráždil pokrytce a hlupáky.
    Petr Fiedler avatar 11.10.2020 12:46 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    A pokud jde o ženu alternativní, nepátrej, stejně bys to nepochopil. Používám ten termín zcela záměrně, aby dráždil pokrytce a hlupáky.

    Já považuji za hloupé někoho úmyslně dráždit. Myslím, že to dělají právě ti hlupáci.

    AraxoN avatar 12.10.2020 08:14 AraxoN | skóre: 47 | blog: slon_v_porcelane | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Možno tým myslí milenku, ale sám je pokrytec, takže to slovo nemôže napísať?
    Gréta avatar 12.10.2020 15:19 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?

    nóó popravdě taky vo tom od včerejška přemejšlim kdoto nebo coto jako má bejt tamta alternativní žena :O :O

    mohla by to bejt nějaká pani co žije alternativním způsobem života jakože asi podnájemnice v kapicovým bytě ale zdá se že na to je ňák moc zapasovaná do fungování domácnosti když zdánlivě uplně nesouvisejicí výmečná směna alternativní ženy vovlivní kdy muže jet kapica za mamkou. možná by tak kapica moh přezdívat svý ségře protože ho štve jak mu třeba kecá doživota ale je tam jasně napsaný že ho ségra za tou alternativní ženou posílala takže to budou asi jako dvě různý vosoby :O :O
    žeby alternativní žena byla kapicova milenka si nemyslim protože jasně napsal že bydlí v jeho bytě za kterej třeba platí a kapicova ségra vo tom ví noa to hádám nejsou dobrý podmínky pro kapicu tajit nějakou nevěru zlášť když vo tom veřejně piše a kterejkoliv odin by se jako moh rozhodnout bránit tradiční rodinu a říct vo záletech kapicovy nealternativní ženě :O :D ;D ;D
    další zajímavej detail je vobrat 'do svýho bytu k alternativní ženě'. kapica neřek 'do bytu ke svý alternativní ženě'. pro kapicu bylo důležitější nám říct žesi nárokuje byt né svuj stah s alternativní ženou :O ;D

    nóó muj vodhad je že tamta alternativní žena asi jako bude nějaká pani se kterou se kapica rozved nebo rozešel. jeho cera ta holka asi jako nebude protože sme vo ní zaprvý doteďka neslyšeli a zmínil ji tam jentak mimochodem. takže tak to vodhaduju a jestlis nechtěl abysme to tady jako nějak pitvali tak si to jakoby neměl vubec nakousávat tohleto :O :O ;D ;D zapravdu mi dávat nemusíš jestli sem se trefila dotoho nám fakt nic neni :D ;D

    12.10.2020 16:03 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    No, otázka jestli vůbec existuje, tedy v materiálním slova smyslu... Nicméně i jen její fiktivní existence dost komplikuje ten text :)
    Gréta avatar 12.10.2020 16:34 Gréta | skóre: 36 | blog: Grétin blogísek | 🇮🇱==❤️ , 🇵🇸==💩 , 🇪🇺==☭
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?

    další stopa hele druhej vodstavec zezhora :O :O :D ;D

    Na rozdíl od mých poloslepých žen preferuji u filmu originální znění s titulky

    nóó takže bigamista nebo rozvedenej :O ;D

    12.10.2020 18:50 Oet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Polygamie je daleko normálnější než homosexualita.
    Přitom je na rozdíl od homosexuality trestaná vězením.
    12.10.2020 18:56 Milan Menzel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    A ta normalita se měří jak? Souladem s islámem? :)))
    12.10.2020 19:23 S
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Co třeba možnost mít děti?
    Ale klidně mi ukaž nějakou definici normality, do které by se homosexualita před 50 lety vešla, a polygamie ne.
    Mimochodem, Islám propaguje konzumaci kuřecího. Zakážem ji? Baví mě, jak to je tepve xenofobie vůči Islámu, která dokáže dostat křesťanství tam, kam ve společnosti patří.
    Heron avatar 12.10.2020 19:34 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Co třeba možnost mít děti?
    Homosexualita neznamená neplodnost ;-)

    Jinak polygamie ve smyslu milenci / milenky trestná není ne? Akorát u nás není možnost mít v manželství / partnerství více než 2 osoby.
    12.10.2020 19:48 fasda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Žít s někým v zákonném svazku, a vychovávat společně mimomanželské dítě mi nepřijde normálnější než žít se dvěma ženami a společně vychovávat naše děti.
    ČR jde dál. Manželství více osob se v ČR trestá vězením, nejspíš i když je uzavřeno v jiné zemi.
    Heron avatar 12.10.2020 19:55 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    O tom co je nebo není "normální" se vyjadřovat nebudu, do toho si každý vloží svůj individuální pohled a celkem to nic neznamená.
    Manželství více osob se v ČR trestá vězením, nejspíš i když je uzavřeno v jiné zemi.
    Fakt že jo. :-(
    12.10.2020 19:34 Milan Menzel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ale na to abys vytvořil děti se ženit fakt nemusíš :)
    12.10.2020 19:50 sfdgfh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    A přístupy do zdravotní dokumentace? Dědictví? Příspěvky na péči? Opatrovnictví dětí?
    A co takhle státní uznání a posvěcení danéh svazku?
    Podle tvojí argumentace je registrované partnerství prostě zbytečné.
    12.10.2020 19:56 Milan Menzel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Asi prostě stát nechce podporovat nemorální slepence?
    12.10.2020 19:58 asdrth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    To je naprosto legitimní stanovisko, a celkem srozumitelný důvod pro to, abychom zakázali a vězením trestali nejen svazky 3 a více osob, ale i svazky homosexuální, a svazky s velkým věkovým rozpětím.
    16.10.2020 13:08 Milan Menzel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Já na homosexuálních svazcích nevidím nic nemorálního, na svazcích s velkým věkovým rozpětím (pokud jsou všichni zúčastnění dospělí) už vůbec ne.
    13.10.2020 03:21 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Co ty víš o islámu?

    V Koránu je jasně řečeno: "Kdo na to má, ať má ženy třeba čtyři. Kdo na to nemá, ať má toliko ženy po levici."

    A ne, opravdu "mít na to" není o penězích. O penězích jsou ony "ženy po levici" (šlapky).

    Mohamed je všeobecně u nás prezentován jako pedofilní prase a to jen proto, že jeho nejmladší manželka Aiša měla pouhých 9 let když si ji bral. A proč? Jen proto, že pro deformované mozky je manželství v evropském spojení automaticky bránou k sexu.

    V minulosti ale mělo manželství zcela jinou roli než dnes.
    13.10.2020 04:47 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ve skutečnosti si Aišu bral když jí bylo šest. Ale protože byl moudrý muž, tak jí prcal až od devíti, předtím mu jenom prala šaty potřísněné jeho spermatem, vystačil si s vdovami po těch, které jeho banda povraždila.
    Petr Fiedler avatar 13.10.2020 11:40 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?

    Ano, vzal si jí, když jí bylo pouhých 6 let a v jejich 9 letech s ní spal. Pro mě tento člověk rozhodně není hoden následování.

    13.10.2020 15:20 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    To vypadá jako bys mu koukal do postele když tak pěkně všechno víš.
    Petr Fiedler avatar 13.10.2020 15:54 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?

    Všiml jsem si, že vždy, když řekneš něco hloupého a někdo jiný ti dá jasný protiargument, který jasně ukazuje, že jsi mimo, tak to neuznáš a místo toho chytračíš a snažíš se urazit toho dotyčného. Je to trapné a je smutné, že to sám nechápeš. Myslím, že pokud to někdy pochopíš, budeš se hodně stydět.

    A nezapomeň se pustit i do mě, nebo alespoň trochu zachytračit.

    14.10.2020 00:43 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    A o tom že to je hloupost rozhoduje kdo? Ty? Bourek? Radovan? Někdo jiný?

    Já se studiu těch věcí na rozdíl od vás věnoval a je pouze shoda náhod že nakonec dělám něco jiného. Jak se říká: Cesty páně jsou nevyzpytatelné. Dělal jsem na fulltime a při tom byl student řádného denního studia a to vyžaduje sakra dobrou organizaci práce, aby se to dalo stíhat. Ale jak už jsem uvedl, jde to ale ne po delší dobu. Takže jsem s tou prací chutě seknul, když se tam objevili chytráci jako tady co uměli akorát házet klacky pod nohy. To že někdo nedělá, je menší zlo než když dělá naschvály.

    A proto jsem tak alergický na počínání současné vlády. Do krve budou hájit svoje opatření, ale jak je tedy možné, že navzdory nim – pokud vím od konce prázdnin se zavádějí stále další a další omezení – se situace víc a víc zhoršuje. Pochopitelně jejich mantrou je: "kdyby ta opatření nebyla, bylo by to horší!" Opravdu? Kde berou tu svoji jistotu?

    Co dělali během léta pro to, aby ta současná situace nenastala? Všichni přeci věděli, že ta viróza sama od sebe nezmizí. Proč se dodávají respirátory do základních škol až teď?! Proč řeší (zase!) ředitelé základních škol vzdálenou výuku stejně jako na jaře ex post?! Vždyť se o zavření škol spekuluje už od 1. září!

    Před víc jak měsícem se mě sestra ptala co má chtít po řediteli, aby mohla zajišťovat vzdálenou výuku (učí první stupeň). Tak jsem jí řekl co má chtít. Dodnes nic z toho nemá. A jak jí bylo, když se dozvěděla, že jí do třídy chodí dcera nakažené ženské, pochopitelně bez roušky, protože děcka přeci roušky nosit nemusí. Hlavně že ji má nosit učitel! A respirátory dostali teprve včera. Totální non sens. Není divu, že pak je tak vyplašená, jak jsem napsal v blogu!
    14.10.2020 12:38 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    jak je tedy možné, že navzdory nim – pokud vím od konce prázdnin se zavádějí stále další a další omezení – se situace víc a víc zhoršuje
    Na to není tak těžké přijít. Musel byste ovšem chtít, s čímž byste ovšem nutně musel nabourat své přesvědčení, že za covid může vláda. Takže pro vás je velmi těžké na to přijít.
    Quando omni flunkus moritati
    14.10.2020 14:59 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Promiňte, ale argumentujete jako idiot. Já na rozdíl od Babiše netvrdím že za covid někdo může.

    Já tvrdím, že se tahle vláda chová chaoticky a tlačí nesmyslná opatření na úkor těch, co by skutečně měly reálný efekt a vedly k omezení šíření viru, aniž by ekonomika musela jít ke dnu.
    14.10.2020 23:38 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Já na rozdíl od Babiše netvrdím že za covid někdo může.
    Ani #68 čínské pletichy? Pravda, to jste napsal tři dny zpátky, to už nemůžeme čekat, že by to platilo.
    Quando omni flunkus moritati
    Petr Fiedler avatar 14.10.2020 12:59 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?

    Původně jsem ti chtěl napsat, že jsi o Mohamedovi a Aiše napsal nesmysly a zvrácenosti, na které tě Radovan upozornil a místo aby si to uznal, tak jsi mu odpověděl vulgárně. Pak jsem si ale uvědomil, že tě o to vlastně poprosil svojí vulgaritou. Každopádně pravdu měl on a místo abys jí uznal, tak ses do něj obul (na jeho požádání). Celá ta tvoje reakce pak je jen alibistická, protože šlo o Mohameda a Aišu a ne o to, o čem píšeš.

    14.10.2020 15:13 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Promiň, ale Radovan myslí a proto píše jako prase. Pokud hodláš akceptovat jeho úroveň tvoje věc.

    Ale pobuřuje mě, když si někdo vydává za pravdu to co nikdy nebylo vyřčeno. Jak jsem si všiml, dnes je velice módní prezentovat někoho jako buznu a řiťopicha, jen proto, že měl blízký osobní vztah s jiným mužem (viz film Šarlatán). Nebo z něj dělat pedofila jen proto, že sám zůstal v duši chlapcem a proto nikdy nechtěl chlapecký svět opustit, navzdory věku (Foglar). Naprosto úchylácky se předpokládá, že každý vztah musí být provázen sexem. Neříkám že nemůže být, ale nemusí.

    Na druhou stranu máme taky exemplární případ toho, jak je historička hnána k soudu jen proto, že otevřeně napsala o tom, že přežití matky žalující dcery v koncentráku se zasloužila lesbická dozorkyně, které ta matka – logicky nejspíš proto aby si zachránila kejhák – byla po vůli. Osobně na tom nevidím nic ostudného ani žalovatelného. Jenom to dokazuje jak je ta její dcera hloupá.
    Petr Fiedler avatar 14.10.2020 18:30 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Promiň, ale Radovan myslí a proto píše jako prase. Pokud hodláš akceptovat jeho úroveň tvoje věc.

    Nejsi zrovna bystrý, Aleši. Myslíš, že když jsem napsal "Pak jsem si ale uvědomil, že tě o to vlastně poprosil svojí vulgaritou.", že jeho projev se mi líbí? Přesto ale, že ne, v tom, že si Mohamed vzal Aišu v jejich 6 (7?) letech a spal s ní v jejich 9 letech měl prostě pravda. Byl to obyčejný darebák, lhář a zvrhlík. A místo aby sis to ověřil a uznal to, projevil ses jako Radovan. Takže jej nesuď, protože od tebe je to pokrytectví.

    Nehodlám se s tebou dohadovat jako jiní zde. K ničemu to není. Pokud pravdu neuznáváš, nemá smysl na tebe reagovat.

    PS: Nejsem proti tobě zaujatý, ale někdy se nestačím divit. Myslím, že jsi zaslepený pýchou. Není ti divné, že ti stále všichni oponují? To jsi fakt tak zaslepený, že si myslíš, že jsou všichni mimo a jen ty máš pravdu? Neblázni!

    14.10.2020 19:28 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Jestli tady někdo někoho soudí, tak jsi to ty, na základě informací které naslintali na papír či na web osoby, které si do Mohameda promítají svoje vlastní představy co by asi tak s tou holčinou na jeho místě sami dělali. To není pravda, ale domněnky, na jejichž základě ho ty soudíš.

    Pokrytectvím je, že si to neumíš přiznat.
    Petr Fiedler avatar 14.10.2020 19:56 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?

    Nemá smysl na tebe reagovat. Militantně jen potlačuješ pravdu, takže už na tebe reagovat nebudu.

    14.10.2020 23:49 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Tvoje snaha nakázat ostatním, kdy/jak můžou mít sex, není militantní?
    Petr Fiedler avatar 15.10.2020 00:09 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?

    Ne. Pouze jsem to podotknul.

    14.10.2020 21:31 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Nazývejme věci pravými jmény, nemusí se ti to líbit, ani mě se to nelíbí, ale nebudu se proto přetvařovat a lhát. Prostě to tak je. A nemusíme chodit daleko, stačí se podívat na české krále, tam je to zdokumentované docela dobře.

    Ano, Foglar, Andersen, Lewis Carrol - možná právě proto napsali ty skvělé knihy. Na Jacksona FBI nesehnala jediný důkaz za patnáct let nepřetržitého sledování. Mimochodem, říká se že skutečný pedofil by dítěti neublížil.

    Ta židovka jí prý po vůli nebyla, spíš jen oblbovala svojí krásou a tahala za nudli. Zřejmě v tom byla dost dobrá, když tak přežila válku. V názoru na její dceru se shodneme určitě.
    15.10.2020 02:23 dfgb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Bohužel, exotopedii zakázali.
    16.10.2020 13:09 -
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Nezakázali, prostě se na ní vysrali.
    13.10.2020 16:18 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Tak všechno zase vidět nemusím, ale to neznamená že o tom nemůžu něco vědět. Minimálně z doslechu. Pamatuješ heslo Stasi?
    "Mlčím abych slyšel, poslouchám abych věděl."
    12.10.2020 10:37 m.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Používám ten termín zcela záměrně, aby dráždil pokrytce a hlupáky.
    Musi bejt fajn souziti s lidmi, kteri zamere vyvolavaji konflikty.
    12.10.2020 11:18 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Nemají strkat rypáky do soukromí jiných lidí. Pak by se do žádného konfliktu nedostali.
    12.10.2020 11:31 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ale to tady nikdo nedělal, s tou terminologií jste tady přišel až vy a jediné, čeho jste dosáhl, je nesrozumitelnost textu. I když ve vašem případě je lepší, když to, co napíšete, je nesrozumitelné.
    Quando omni flunkus moritati
    12.10.2020 13:04 m.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Z toho tvyho soukromi jsi v blogu udelal verejnou vec a tvrdis, ze s umyslem nekoho nasrat. Opravdu chvalyhondy zamer.
    xvasek avatar 11.10.2020 07:44 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Mně přijde pro testování fajn ten drive-thru. Včera jsem tam byl mám z toho dobrý pocit, za půl hodinky a dva tisíce máte chobot tak vyčištěný, že můžete šňupat rodinné domky. Samozřejmě to není pro lidi, co nemají auto, nebo co jsou ve stavu, že už tam nedojedou, ale pokud někoho takového může třeba vzít někdo jiný z rodiny, tak je to dobré řešení. Já mám už dva dobré kamarády, kteří už Covid prodělali, to jsou ideální řidiči.

    Každopádně by tam měli primárně skončit lidi, co měli kontakt a ještě se cítí dobře. Ty s horečkou a třeba ještě ztrátou čichu už bych tam ani neposílal, to je mrhání kapacitou a vyhazování peněz.
    11.10.2020 07:53 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Je to fajn pro ty co jsou mobilní a ve stavu kdy nejsou choří. Ale to ostatně sám přiznáváš, Jenže podle mě je žádoucí testovat hlavně ty choré.

    Za mrhání kapacitou naopak považuji povinné testování těch, co žádné příznaky nemají a neměli ani kontakt s někým kdo příznaky má či dokonce byl diagnostikován jako pozitivní!
    11.10.2020 08:41 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Mel bysi urychlene spalit celej barak abys ochranil lidi na ldn a v duchodaku! Jinak uprimnou soustrast na covid se masivne umira jak pisou v televizy a rikaj na internetech, napos zavet na nejakou neziskovku protoze to neprezije nikdo z rodiny a kdyz jo bude koncentrovanej nekde v izolaci na par let. Fakt je situace kriticka, mesicne umre v cechach cca 8000 lidi a ted v teto pandemicke umre dokonce 8005 coz je uz nad limit kterej stanovila priroda. Drzte se, nevychazejte a nejlip ochrani igelitka pres hlavu, pevne zavazana okolo krku. Musime chranit tlusty lidi a rodice dnesnich duchodcu..
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy
    11.10.2020 22:25 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    12.10.2020 09:41 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Opet jeden z milionu, proc se nepise o tech 90% lidech kteri maji tuhle chripecku ale nemaj zadny priznaky? Protoze je potreba vyvolavat paniku, neustale a dokola. Proc se takhle neplasilo loni v zime kdyz behem dvou mesicu onemocnelo na chripku milion lidi?
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy
    12.10.2020 09:45 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    proc se nepise o tech 90% lidech kteri maji tuhle chripecku ale nemaj zadny priznaky?
    Prosim o zdroj, že jich je 90%. Naposledy, když jsem se koukal, bylo to něco jako 30%.
    Proc se takhle neplasilo loni v zime kdyz behem dvou mesicu onemocnelo na chripku milion lidi?
    Protože to způsobilo výrazně menší škody, nezpůsobilo to kolaps nemocnic etc., případně byly ty škody lokalizovanější.
    12.10.2020 19:53 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Žádné nebo velmi slabé příznaky, nic s čím by museli obtěžovat doktora. Nějaká ta ztráta čichu a chuti může být celkem vítaná, dá se pak zamachrovat na síti s pepřovou výzvou nebo podobnou idiocií.

    Nojo, jenže pak třeba za tři měsíce zjistíš, že tu máš sto tisíc mladých lidí, kterým se motá hlava, blábolí nesmysly a chovají se jako po mrtvici, nebo nevyjdou schody.
    13.10.2020 02:57 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Nojo, jenže pak třeba za tři měsíce zjistíš, že tu máš sto tisíc mladých lidí, kterým se motá hlava, blábolí nesmysly a chovají se jako po mrtvici,…
    To vypadá, jako by tu COVID řádil už nějaký ten pátek… 8-P
    13.10.2020 04:51 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Však je, netopýry viděl naposledy tak před dvaceti lety, a pořád není jasné, co to našli v Barceloně ve vzorcích z loňského března ;-)
    Jendа avatar 12.10.2020 02:30 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Data v tomto článku jsou tedy kompletně zfalšována?
    12.10.2020 09:46 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Jsou to ucelove vybrany data, to neni tak slozity. Nezamysleli jste se vy panikari proc nam media a ani vlada nedava srovnani s jinejma rokama kdy jsme meli chripkovy epidemie? On by totiz kovidek nevypadal tak hruzostrasne jako nyni kdyz se informuje jen o nem. Co kdyby se v mediich psalo o kazdym jednom pripadu umrti, kdyz tech umrti za mesic je cca 8000, to by se slabsi jedinci hned zhroutili ze vsichni umrem, pritmo je to soucast zivota. Tahle opatreni proti kovidu budou stal mnohem vic zivotu, mladych a v produktivnim veku nez kolik se zachrani lidi co jsou dvacet let v duchodu, ponici se socialni vazby, kultura atd.
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy
    12.10.2020 10:28 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Tahle opatreni proti kovidu budou stal mnohem vic zivotu, mladych a v produktivnim veku nez kolik se zachrani lidi co jsou dvacet let v duchodu, ponici se socialni vazby, kultura atd.
    Jo, tohle tady tvrdí kde kdo, nicméně když se zeptám na nějaký čísla/odhady, tak nikdo není schopen k tomu něco kloudnýho říct. Přijde mi, že to je založený jen na "prostě si to myslim" a knee-jerk reakci lidí, že rozhodně nebudou dělat to, co jim říká stát*.

    Přečti si třeba #154, to je trefnej komentář.

    *) Což je teda bohužel do značný míry důsledek toho, že máme dlouhodobě naprosto nedůvěryhodný politiky, takže když zrovna jednou náhodou poslouchaj odborníky a říkaj věci, který dávaj smysl (protože situace je natolik vážná, že musej), tak tomu lidi nevěřej, protože jsou zvyklí na jejich obvyklou idiocii.
    12.10.2020 11:00 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    A chodil jsi nekdy do spolecnosti? Dneska clovek kdyz si odkasle tak na nej hned lidi koukaj jak na tuberaka. Mas v okoli deti? Lidi se proste potrebujou setkavat a klabosit. Ale vidim i pozitvni prinos zavreni vsech doma, zvedne se porodnost jako vzdy kdyz byl valecnej stav. Ja si proste nemuzu pomoci, bud je to umele vyvolana panika na budouci radikalni zmenu spolecnosti, nebo je ten vir fakt umele vytvorenej previt a politici o tom nemluvej abysme nechteli valku s cinou, ale obe moznosti vedou k jedinymu a novemu normalu omezeni svobod abysme se ochranili pred neviditelnym nepritelem a mocipani meli vetsi moc. Problem je ze se to bude tahnout roky dokud si na to proste nezvyknem. Duchodci budou stastni ze je mocipani ochranujou, deti z toho jeste nemaj rozum a poslouchaj autority, vetsina dospeljech potrebuje vodit za rucicku a tech par s usudkem za ty roky taky zlomej. Tricata leta budou sranda. Budeme si muset zvyknout na novej normal, strach z lidi, strach z cestovani mhd, strach z rymy, strach ze vseho co nam urci media ze je nebezpecny. Bylo driv a bude znova, akorat dneska je problem ze je to celosvetova zalezitost a neni kam zdrhnout jako bylo ve tricatejch letech kdy se lidi oznacovali hvezdou a ponvalce kdy zase kdo nebyl s nama byl proti nam.....
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy
    Jendа avatar 12.10.2020 11:12 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    bud je to umele vyvolana panika na budouci radikalni zmenu spolecnosti, nebo je ten vir fakt umele vytvorenej previt a politici o tom nemluvej abysme nechteli valku s cinou
    A Španělská chřipka byla která z těchto dvou?
    12.10.2020 11:21 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Spanelska chripka mela velkou smrtnost uplne z jinyho duvodu nez byla sila toho viru. Lidi po valce byli zeslabli, meli v prdeli imunitu protoze za valky nebyl dostatek kvalitniho jidla, navic v ty dobe byla tuha zima coz taky prispelo. Ono zrat nekolik let jen brambory a obili neni nic moc pro telo, chybej mineraly, vitaminy atd...
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy
    Fluttershy, yay! avatar 12.10.2020 11:23 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    V USA se válčilo? To označení „španělská“ je podle Španělska, kde zrovna nebyla válečná cenzura… proč asi?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.10.2020 11:33 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Lidi po valce byli zeslabli, meli v prdeli imunitu protoze za valky nebyl dostatek kvalitniho jidla, navic v ty dobe byla tuha zima coz taky prispelo.

    A proto ta chřipka nejvíc zabíjela tam, kde problém s výživou nebyl. Protože logika...
    Quando omni flunkus moritati
    12.10.2020 19:48 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Nejen že nebyl dostatek jídla, došly už i náhražky náhražek a v centrálních mocnostech v roce 1918 prakticky panoval hladomor, což byl hlavní důvod ukončení války (protože vojensky nebyly poražené ani omylem). Teda ukončení, ona to ve skutečnosti byla jenom pauza o poločase, ale to je jiné téma.

    No a v rozmezí let 1917-1920 zabila Španělská chřipka na celém světě nějakých 50 až 100 milionů lidí, z čehož na České země připadá cca 75000. Takže ať to počítám jak to počítám, ten hladomor tu musel kurevsky posílit imunitu!
    12.10.2020 11:14 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    tricata leta? wtf

    jinak pokud si chces zvykat na strach, mluv za sebe
    12.10.2020 11:44 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    a tech par s usudkem za ty roky taky zlomej
    V čem se projevuje člověk s úsudkem? Že vynáší sáhodlouhé soudy bez jakýchkoli čísel a všechno hází na média a politiky?
    12.10.2020 11:47 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Hele ty máš na čísla fetiš, ale úsudky lze vytvářet zcela bez čísel a v mnoha oborech se čísla řeší/používají mnohem méně než v IT.
    12.10.2020 13:19 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Samozřejmě, že existuje educated guess apod. a já bych ho uznal od relevantního odborníka (třeba epidemologa, virologa nebo parazitologa). Ne od ichytologa s mindrákem z ajťáků, co má pocit, že je na slovo vzaná autorita na cokoli, co jen trošku souvisí s biologií... Sorry.
    12.10.2020 13:32 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Flegr není ichtyolog vole, je to evoluční parazitolog a lepšího odborníka na současnou situaci u nás nenajdeš.
    14.10.2020 00:33 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Přesně nejlepší fachidiot v naší situaci, 10/10 zodpovědných občanů doporučuje.
    14.10.2020 11:18 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Kdyby politici Flegra poslouchali, misto toho aby poslouchali pseudoodborniky, co se venuji vic politice nez vede, tak jsme si cely tenhle pruser mohli odpustit.
    14.10.2020 20:31 billgates | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    A mali by ste este dalsich 10000 mrtvych po samovrazdach.
    15.10.2020 00:05 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Co je to za blabol?
    Jendа avatar 12.10.2020 11:09 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Tady je tabulka ze začátku dubna. Parametry se od té doby mohly změnit.
    Jendа avatar 12.10.2020 11:10 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Příloha:
    Jendа avatar 12.10.2020 10:58 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Jsou to ucelove vybrany data, to neni tak slozity.
    Přijde mi, že ten rozdíl je fakt velký na to, aby to byl selection bias, obzvláště když tam jsou celé státy, hlavní města atd. a ne žádné Horní-Dolní. Můžeš dodat alternativu, kde jsou vyselektovány podobné nárůsty úmrtí pro jiné roky?
    Nezamysleli jste se vy panikari proc nam media a ani vlada nedava srovnani s jinejma rokama kdy jsme meli chripkovy epidemie? On by totiz kovidek nevypadal tak hruzostrasne jako nyni kdyz se informuje jen o nem.
    Já mám srovnání s jinými roky dostatečné, a #192 2. odstavec.
    Tahle opatreni proti kovidu budou stal mnohem vic zivotu, mladych a v produktivnim veku nez kolik se zachrani lidi co jsou dvacet let v duchodu, ponici se socialni vazby, kultura atd.
    S tímhle částečně souhlasím (viděl jsem různé metody přepočtu na QALY, vstupní data mají značnou nejistotu, pro některé jejich kombinace to tak vychází).
    12.10.2020 11:04 VoDo | skóre: 10 | blog: Archi3mini
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ja te asi nechci presvedcovat o opaku, najdi si sam clanky na idnes treba z chripkovejch epidemii kdy za par mesicu onemocnelo milion lidi a to se netestovalo vubec, jen ten kdo prisel ze je mu blbe. V breznu ze zavrazdilamekonomika kvuli dennimu narustu 200 lidi s kovidem a dvaceti stariku na jipce, tobe to prijde jako primereny? Bud neco tajej nebo je to proste cesta do pekel ztraty svobod.
    btw I use Archi3 :) Someday you will own nothing and be happy
    Jendа avatar 12.10.2020 11:14 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    najdi si sam clanky na idnes treba z chripkovejch epidemii kdy za par mesicu onemocnelo milion lidi a to se netestovalo vubec
    To je nějaký omyl, já jsem vůbec nehovořil o nějakém testování a počtu nemocných. Já jsem mluvil o celkovém počtu mrtvých (na jakoukoli příčinu) v populaci za danou dobu.
    V breznu ze zavrazdilamekonomika kvuli dennimu narustu 200 lidi s kovidem a dvaceti stariku na jipce, tobe to prijde jako primereny?
    Tehdy částečně, nyní by to přiměřené již bylo, ale nic se neudělalo. Je to jak ta tvrdá regulace on/off, která u systému s takto dlouhou regulační prodlevou nemůže fungovat.
    vencour avatar 11.10.2020 08:48 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Dávám plus za odvahu napsat.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    11.10.2020 09:58 pavele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Včera mě u TV jen tak napadlo, kde jsou ty miliony testů draze nakoupených v Číně?

    Jak oznámil náš velkomožný, bude možné "plošně" testovat v podstatě celou zemi - proč už to dávno není?

    Jediná odpověď - byly volby... :-)

    Zatím se vyplňuje původní přání našeho nejvyššího, je třeba plánovaně "promořit"...

    Jak to, že to třeba němci dokážou testovat ve velkém, a my ne? Kde jsou ty testy ze slin? Atd. atd.

    Pořád mám naději, že za cca 1 rok bude cca 1000 zemřelých na kovid, kolik je to na chřipku nebo jiné nemoci, nevím.

    xvasek avatar 11.10.2020 10:33 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Testy ze slin existují, už jsem jeden prodělal v létě, když mě poslala doktorka - trochu jsme se divil, ale OK. Asi se neosvědčily, v pátek jsem byl opět v KTNB a teď se dělají "nosní". Nic extra příjemného, ale ani žádná velká hrůza.
    11.10.2020 11:27 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Podle mne by to mělo fungovat tak, že by osoba, která má podezření že je nakažená kontaktovala nějakou centrálu, která by k ní vyslala odběrnou sanitu s posádkou. která by odebrala tři vzorky. Dva pro rychlotesty a jeden pro full test. Pokud by byly oba rychlotesty negativní, odeslali by přes sms zprávu, že nejde o COVID. V případě že by byl jeden z nich pozitivní, byla by odeslána informace, že třetí vzorek osoby které byl odebrán je zařazen do setu, který by se následně dopravil do cílové laboratoře. Bylo by to rychlé, efektivní a minimalizoval by se tím pohyb potenciálních roznašečů. Většina nemocných se stejně léčí doma, pokud nejsou ve stavu, který vyžaduje akutní péči.
    11.10.2020 11:34 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ve vašem světě je možná sanitek a zdravotnického personálu pro jejich obsazení neomezený počet, v ČR tomu tak není.
    Quando omni flunkus moritati
    11.10.2020 12:01 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Rozhodně je jich dost na to, aby to takhle mohlo fungovat. Určitě by to bylo efektivnější než zevlovat a čekat kdo přijde. A s podstatně menším rizikem. Jenže tady zájem situaci řešit efektivně prostě není. Bohužel.
    11.10.2020 12:07 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Rozhodně je jich dost na to, aby to takhle mohlo fungovat.
    Jistě, když neumíte počítat, nebo pokud akceptujete, že v takovém případě nebudou jezdit k jiným případům, jako jsou infarkty, úrazy a podobné. Jako rozbité hodiny, které dvakrát za den ukazují správný čas, tady máte pravdu - o takové řešení opravdu není zájem.
    Quando omni flunkus moritati
    vencour avatar 11.10.2020 12:10 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Aby nebyla jen hysterie ... na co spoléháte Vy?
    Jsem dost často svědkem toho, že si lidi nasazujou roušku až v MHD.
    Každej na něčem šmatlá, mne nevyjímaje. I když si ruce desinfikuju několikrát při pobytu v "potenciálně nakažlivém prostředí".
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    11.10.2020 13:42 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Bohužel, s vaším stylem vyjadřování "zasněné rozjímání" není možné rozklíčovat, na co se vlastně ptáte.
    Quando omni flunkus moritati
    vencour avatar 11.10.2020 13:57 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    To bylo nakousnutí toho, že kdybych byl extra paranoidní, tak se vyhýbám i potenciálně nakažlivému kontaktu.
    A vidím, že skoro lhostejně nebo "nevěřícně" se chová většina populace.
    Kdyby ta breberka vydržela naživu týden bez hostitele nebo živné půdy tak by stačilo rotovat rukavice na ven po týdnu, například. Nebo co mám na sobě dnes venku a nebudu prát/desinfikovat to nechám týden v pytlíku "vyhnít" a po týdny by to mohlo být neškodné.
    Takže jsem se ptal, co už se vymyslelo jako postačující.
    Ještě jinak: nosí většina jeden batoh na vše? A šmatlá na něj všude? Pak samotný roušky a desinfekce jsou nedostatečný = a co je ještě rizikové?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    11.10.2020 14:29 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    To bylo nakousnutí toho, že kdybych byl extra paranoidní, tak se vyhýbám i potenciálně nakažlivému kontaktu.
    Když nemusím, tak se vyhýbám autobusu a místo toho chodím pěšky nebo jezdím vlakem (kratší doba expozice a míň lidí v těsné blízkosti.) Na věci, které byly venku, se doma snažím netlapat. A když už, tak to považuju, jako bych venku byl já. Atd. Je to nepohodlné? Dost často jo. Ale když si na jednu misku vah hodím tohle a na druhou potenciální následky covidu, tak mi to za tu práci navíc stojí, přinejmenším do doby, než bude k dispozici spolehlivá léčba.
    Quando omni flunkus moritati
    11.10.2020 12:15 skajrajdr | skóre: 2 | blog: skajrajdr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    <predpoklad>

    Rekneme, ze chceme delat 30000 testu za den. Sanitka zvladne v prumeru 4 lidi za hodinu -> 32 lidi za den (opet brutlane nadrzuju, ignoruju prevlekani do skafandru, delsi dojezdove vzdalenosti mimo velka mesta atd.).

    </predpoklad>

    Je tedy potreba zhruba 1000 aut na otestovani, kazdy den, den za dnem. K tomu je potreba zajistit normalni provoz. V roce 2010 mela CR kolem 500 vyjezdovych skupin. Jinymi slovy, ten napad je nerealizovatelna kravina. Je snazsi lidi poslat na odbery.

    A kdyz uz - sanitka v nouzi odebirat jezdi. Pro ty lidi, kteri se tam prave nemohou dostat vlastni silou (horecka, neridic apod.) Jenze velika cast testovanych jsou bezpriznakovi apod. Ti zadny dojezd sanitky domu nepotrebuji a jen by to zvysovalo narocnost testovani.
    11.10.2020 12:22 Ptr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Už jsem slyšel, že člověku bez auta doporučili, aby někoho požádal o svezení na odběrové místo - s tím, že dotyčný pak až do výsledku testu bude v karanténě (logicky). Marně jsem přemýšlel, jestli se mi to jen zdá...
    11.10.2020 12:57 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Pořád se držíte utkvělé představy, že se má testovat každý. Testovat se mají především ti u kterých je důvodné podezření. Ne ti, kterým nic není.

    A pokud jde o ty počty. 32 odebraných vzorků. To si u každého sednou na kafe? Ale chápu. Počítáte 8 hodin a čtvrt hodiny na jeden odběr. Když jsem svého času dělal nalejvárnu pro Makro, tak jsem během dopoledne v poklidu a pohodě denně obrazil kolem 80-120 firem. Na kole! Při centrální koordinaci se to dá v pohodě zvládat. Nehledě na fakt, že na odběry není nutná plnotučná sanita a skafandr. Stačí řidič se sanitářem vybaveným respirátorem a testovacím sadami v pickupu!
    Fluttershy, yay! avatar 11.10.2020 13:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Testovat se mají především ti u kterých je důvodné podezření. Ne ti, kterým nic není.
    To je normativní výrok.

    Ale jiný normativní výrok zní, že testovat se má celá populace.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    11.10.2020 13:29 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Co získáte otestováním celé populace? Dnes již víme že u většiny nakažených je průběh mírný, řada lidí ani netuší že byla nakažená a ti s horším průběhem se do špitálu tak jako tak dříve či později dostanou - pokud se to nesnaží doma pěkně anonymně rozchodit, nebo přechodit.

    Ať tak či tak, plošné testování je pouze plýtváním finančních a lidských zdrojů. Žádné řešení.
    Fluttershy, yay! avatar 11.10.2020 13:35 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Například informaci o rozšíření protilátek.

    Příležitost k zamezení komunitnímu šíření pominula.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.10.2020 13:48 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    :-)
    Česko bude věřit v něco, co nikdo nikde neprokázal, a vsadí na to životy šedesátiny populace (180 tisíc lidí).
    11.10.2020 13:45 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Když jsem svého času dělal nalejvárnu pro Makro, tak jsem během dopoledne v poklidu a pohodě denně obrazil kolem 80-120 firem.
    120 firem za 8 hodin pracovní doby, to je 15 firem za hodinu a jedna firma za 4 minuty. Hm, jo, když je máte poskládané vedle sebe a můžete si naplánovat, kudy a kdy ke komu pojedete, tak možná. Tady se bavíme o situaci, kdy se případy objevují náhodně a je potřeba je obsloužit hned.
    Quando omni flunkus moritati
    11.10.2020 13:50 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Od toho je taky potřeba koordinace. Ovšem chápu, že pro toho, kdo fandí chaotikovi je to něco naprosto nepředstavitelného.
    11.10.2020 13:52 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ano, a jistě máte nějaký recept na to, jak zařídit, aby se nemocní objevili právě tak, že je půjde objet od jednoho k druhému za 2 minuty cesty pro každého. Jenom jste se s ním nepochlubil.
    Quando omni flunkus moritati
    11.10.2020 13:57 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Tady se bavíme o situaci, kdy se případy objevují náhodně a je potřeba je obsloužit hned.
    Navic se nejedna o firmy, ktere jsou typicky kumulovane v nejake oblasti (centrum mesta) a typicky v prizemi.

    U odberu je potreba zaparkovat, dojit k domu, dojit k/z bytu, odebrat vzorek, vratit se. Ty minuty se naskladaji raz dva.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    11.10.2020 15:08 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    V domácnosti rovněž obvykle bývá kumulováno více než jeden člověk.

    Já teda nevím jak vy, ale z konkrétních případů nákazy o nichž jsem se doposud dozvěděl, byly všechny způsobeny tím, že zatím co jeden příslušník domácnosti čekal na výsledek, jiný dál docházel do zaměstnání a nakazil přinejmenším jednu další osobu.

    A z rozhovorů ve frontě, když jsem byl na testu z jara, jsem vyrozuměl, že dobrá polovina čekajících byla z řad personálu onoho špitálu, která pěkně v hloučku tlachala a čekala až přijde na řadu. Evidentně tedy nešlo o akutní případy.
    11.10.2020 15:48 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    A z rozhovorů ve frontě, když jsem byl na testu z jara...

    ...kdy bylo podstatně méně případů než teď a není to tedy pro současnou diskuzi vůbec relevantní...
    Evidentně tedy nešlo o akutní případy.
    Akutní případ při testování? To je nějaký váš nový vynález?
    Quando omni flunkus moritati
    12.10.2020 08:33 skajrajdr | skóre: 2 | blog: skajrajdr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Lzete a vypravite pohadky o 80-120 firmach za - dopoledne v poklidu a pohode - na kole. Tohle si vypravejte po patem pive, ale ty elementarni pocty jsou jednoduche.

    4 hod pracovni doba -> max 3m na firmu i s cestou. To jste jim mozna vozil letaky, ale tim to konci. Sorry, myslim, ze mate problem s (nejenom) cisly.

    Problem je, ze presne takhle kulhaji uplne vsechny vase "argumenty". Sorry, ale tady nema cenu dal diskutovat (prosel jsem i zbytek diskuze). Vam logika vubec nic nerika a navic jeste k tomu agresivne hajite ty Vase bachorky bez jakekoliv reflexe.
    11.10.2020 23:06 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    K těm sanitám - jste si jist, že víte, o čem mluvíte?

    Když jsem sháněl sanitku na převoz k doktorovi pro nechodící mamku, tak se objednávala 3 dny dopředu a jednalo se o Prahu. Ověřeno několikrát.
    12.10.2020 08:45 skajrajdr | skóre: 2 | blog: skajrajdr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Popravde neznam situaci v Praze. V Plzni mam presne tuhle zkusenost. Tchan, podezreni na Covid, vysoke horecky 39 nekolik dnu. Bal se ridit, motala se mu hlava. Byl objednan na test a zjistoval, co delat, kdyz nezvladne sam dojet. Tahle moznost mu byla nabidnuta. Ano, asi by cekal delsi dobu, jemu se nakonec udelalo lip a dojel tam autem.

    Zase na druhou stranu, pokud nekdo nezvladne dopravit se sam, ma vsechny priznaky, tak neni nutne ten test udelat hned*. Stejne lezi v posteli a "nesiri", od praktika ma uz stejne narizenou karantenu. A rozumne okoli se v tu dobu uz samo izoluje.

    * Tim nerikam, ze by nebylo lepsi ho udelat co nejrychleji, zejmena z hlediska trasovani. Ale nekdy se proste musi sahnout ke kompromisu.
    12.10.2020 15:40 Chulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ne, mě šlo o "nápad", který by posílal sanitky k odebrání vzorku.

    U neakutních případů je kapacita vyčerpána na 2 dny dopředu. Teď do toho zařiďte odběr stěrů až pro stovky případů denně, troufám si odhadnout, že dojde ke znásobení počtu výjezdů, takže kapacita bude násobně vyčerpána už v prvních dnech realizace toho nápadu.

    Tak jasně, odběrové vozy jsou, ale IMHO jsou právě pro tyhle případy.
    13.10.2020 08:50 skajrajdr | skóre: 2 | blog: skajrajdr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Sorry, tady jsem se asi ztratil v razeni prispevku a reagoval jsem na vas v domeni, ze pisete me a ne Kapicovi.

    K meritu veci - posilani sanitek - samozrejme, ze to je kravina co si pohadkar vybajil (pisu mu to i o kousicek vyse s jednoduchym vypoctem).
    13.10.2020 10:55 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Víte co je zajímavé? Že vždycky, dříve či později došlo na má slova.

    Když jsem tady před devíti lety psal, jak by měl podle mých představ vypadat sociální důchodový systém, tak tu Bourek kvičel, jaký to je nesmysl a na prstech počítal kolil to sežere. A ejhle. Uplynulo pouhých devět let a miliardama se hází jako by se nechumelilo. A to za situace, kdy už se loď potápí.
    13.10.2020 11:48 skajrajdr | skóre: 2 | blog: skajrajdr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Vy fakt verite tomu, ze nejaky napad s duchodovou reformou (neznam, nehodnotim) obhaji nesmysl v podobe:

    1) objeti 80-120 firem za dopoledne - na kole a v POHODE

    2) posilani sanitek na odbery

    3) srovnavani techle dvou nesouvicejich veci

    4) absolutni neschopnost uvedomit si, ze testovani nejsou blizko u sebe

    V tom pripade muzu "argumentovat" podobne. Naposledy jsem se hadal s kolegou v lednu u piva, jak to bude s tim koronavirem. A mel jsem pravdu a na moje slova doslo! Takze ted uz mam navzdy pravdu ve vsem...
    13.10.2020 14:14 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ty tomu nerozumíš, on prostě má pravdu, a pokud zrovna ne, tak platí pravidlo č. 1 ... :-D
    13.10.2020 16:20 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Víte co je zajímavé? Že vždycky, dříve či později došlo na má slova.

    Nikoliv, pouze jste vždycky řekl, že došlo na vaše slova, i když jste taková slova neřekl, nebo na ně nedošlo. A to zajímavé není.
    Uplynulo pouhých devět let a miliardama se hází jako by se nechumelilo. A to za situace, kdy už se loď potápí.
    Což ovšem nedokazuje, že váš tehdejší návrh byl smysluplný.
    Quando omni flunkus moritati
    14.10.2020 00:52 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    To si povíme za pár let. Ten zásadní rozdíl mezi námi je totiž v tom, že na rozdíl od vás myslím trochu víc dopředu.
    14.10.2020 12:18 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Bohužel s nepříliš dobrými výsledky
    Quando omni flunkus moritati
    14.10.2020 12:38 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ani bych neřekl. Vše nač jsem upozorňoval počátkem 90 tých let je dnes realitou.
    14.10.2020 12:48 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Za předpovědi typu, že zítra vyjde slunce, pochvalu skutečně nečekejte.
    Quando omni flunkus moritati
    14.10.2020 14:55 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Sorry, ale o východu slunce jsem nikde nepsal.

    Upozorňoval jsem na to, že pokud se nenastaví právní rámec dřív než se přikročí k privatizaci, dojde k rozkradení státního majetku. Také jsem upozorňoval na to, že privatizací státních lesů, drah a jiných podniků se prosere možnost efektivní organizace práce. Také jsem říkal, že armáda ČR je spolek, který by se měl zrušit a že povinná vojna je pouze novodobá obdoba otroctví. A stejně tak jsem upozorňoval na to, že Klaus se Zemanem jsou darebáci, které zajímá jenom moc a vlastní ego. A že ačkoliv se tváří jako protivníci, jsou ve skutečnosti ze stejné líhně, jako ten darebák Dlouhý.

    A když jsem tady napsal, že výhledově se neobejdeme bez toho že se nastaví sociálně spravedlivější systém, který zajistí sociální jistoty i těm nezaměstnatelným, tak vemte jed na to že to tak bude, protože není jiné cesty. A pokud upozorňuji na to, že poklonkování Číně je cestou do pekel, tak si pište, že v tom pekle skončíme, pokud se voliči v ČR zavčas nevzpamatují.
    14.10.2020 23:46 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Upozorňoval jsem na to, že pokud se nenastaví právní rámec dřív než se přikročí k privatizaci, dojde k rozkradení státního majetku.
    A důkaz bude?

    Krom toho jste se zmýlil. K rozkradení došlo tam, kde buď nejdřív zaváděli ten právní rámec (a pak nebylo co privatizovat), nebo kde si majetek rozebrali pohlaváři příslušných organizacích (opět předtím, než se privatizace spustila.) Významné české politiky, kteří měli prsty v té druhé variantě, asi není potřeba zmiňovat.

    Ostatní majetek byl zprivatizován. Pokud jste měl pocit, že bylo něco rozkradeno, proč jste nepodal trestní oznámení?
    Také jsem upozorňoval na to, že privatizací státních lesů, drah a jiných podniků se prosere možnost efektivní organizace práce.
    Chybí důkaz, že jste to řekl, a nelze dokázat, že je to pravda.
    Také jsem říkal, že armáda ČR je spolek, který by se měl zrušit a že povinná vojna je pouze novodobá obdoba otroctví.
    Chybí důkaz, že jste to řekl, a ta druhá půlka není to nic objevného.
    A stejně tak jsem upozorňoval na to, že Klaus se Zemanem jsou darebáci
    To je názor, nikoliv předpověď

    Takže celkem 0/4: žádný důvod brát jed na to, že se stanou další věci, které předpovídáte.
    Quando omni flunkus moritati
    14.10.2020 19:45 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    A z těch krátkodobějších bych uvedl jen to, že když na jaře všichni strašili suchem, tak jsem rovnou říkal, že jim ještě letos ta voda poleze i z uší.
    14.10.2020 21:00 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Jo, ta největší sucha za pětset let mě letos také pěkně štvou :-D
    15.10.2020 17:42 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    To je komentář na úrovni diskuze na iDnesu.
    11.10.2020 10:29 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Fakt jsem nečekal, že by byla tak blbá, aby si myslela, že bych vyrazil za máti, kdybych se necítil ok, nebo by snad byl někdo v mém okolí nakažen.
    To bude tím, že jste pořád ještě nepochopil tu část o tom, že můžete být přenašečem ještě předtím, než se přestanete cítit ok.
    Quando omni flunkus moritati
    11.10.2020 10:42 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Nepochopil jste vy. Viry a bakterie tu byly jsou a budou. A zaměřit se na potírání jedné konkrétní mutace je ta největší blbost jakou lze udělat. Za nějaký čas zmutuje do jiné, testy budou vycházet jako negativní a ti lidé budou stejně choří.
    11.10.2020 11:09 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Viry a bakterie tu byly jsou a budou.
    To je klidně možné, ale pořád to nemění nic na faktu, že největším rizikem je momentálně covid a že pro ten platí, že můžete nakazit ostatní, i když se sám cítíte ok. Dobrá zpráva pro vaši matku je, že i kdyby vaše žena byla nakažená, nejspíš jste to nestihl chytit a zároveň být infekční v době, kdy jste se s ní potkal. Vaši kámošové, se kterými jste zachlastal, už to můžou mít horší.
    Za nějaký čas zmutuje do jiné, testy budou vycházet jako negativní a ti lidé budou stejně choří.
    Nemusíte se bát, kupodivu tahle objevná myšlenka není tak objevná, jak si možná myslíte, takže mutace toho viru jsou sledovány. Kdyby náhodou nějaká způsobila to, že testy začnou vycházet negativně, přizpůsobí se testy, to se nemusíte bát.
    Quando omni flunkus moritati
    11.10.2020 11:15 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Kdybyste nečetl selektivně, tak byste tak blbě nežvanil. Tolik děcek, kolik se ve škole vystřídá za jediný den já nepotkám za celý rok. Váš přístup, kdy neustále apriori podsouváte, že by se mohla nakazit od mne, je urážlivý a absurdní.
    11.10.2020 11:30 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Kdybyste vy četl pořádně, tak jsem nic takového - že by se vaše žena nakazila od vás - nepsal.
    Quando omni flunkus moritati
    12.10.2020 04:08 sfdgfh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Souhlasím, vymýcení dětské obrny a pravých neštovic byla blbost. Stejně jako boj s HIV nebo tuberkulózou.
    11.10.2020 14:06 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Něco takhle absurdního už jsem dlouho nečetl.

    80-leté stařence nezbývá než popřát mnoho zdraví, snad se odstěhovala včas.

    S diletanstvím vlády souhlasím.
    11.10.2020 14:12 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Teprve když jsem jí důrazně doporučil, aby si spočítala jaká je pravděpodobnost, že bych z toho milionu lidí co bydlí v Praze byl nakažen zrovna já
    A kolik ti to vyšlo?
    11.10.2020 15:01 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Nula, nula, prd. 8-P
    11.10.2020 16:22 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Já se ptal vážně. Napiš prosím výpočet a výsledek, úplně normálně.
    11.10.2020 16:43 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    22.9.2020 bylo v Praze cca 10 tis nakažených. Předpokládáme-li že je tu cca milion obyvatel, a pomineme-li podmínky v jakých se pohybuji, tak pravděpodobnost, že bych byl nakažen byla 1:100.
    12.10.2020 00:43 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Pleteš si pozitivně testované s nakaženými. A v současnosti, kdy pozitivní výsledek vychází každému druhému nebo třetímu testovanému, se lze domnívat, že rozdíl mezi oběma hodnotami bude spíše řádový.
    12.10.2020 04:02 adsfdg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Za měsíc potkáš jen 100 lidí? Takže každý den do práce autem, oběd v krabičce z domu, a tvoje žena to samé?
    12.10.2020 04:05 agsdg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Eh. Jsem to blbě přečetl. Reálně máš 1:(100/počet tvých příbuzných). A to každý měsíc.
    12.10.2020 04:06 asfdg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Pokud ti teda jejich osudy nejsou jedno.
    12.10.2020 08:48 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Co to meleš? Nežijem v cikánské osadě, aby se kolem každého motalo x příbuzných. Většina lidí co znám je ráda, když je vidí aspoň jednou za půl roku. Jinak se pohybují do práce z práce a sem tam nějaká akce s kamarády.

    Do práce chodím pěšky, nebo jedu na koloběžce a cestou minu tak max do 50 lidí a to jedu přes poměrně frekventované ulice. V práci jsem většinu času v kanclu sám a když už, tak se tam vystřídá obvykle max 5 lidí. Výjimečně víc.

    Moje expozice s potenciálně nakaženým je ve srovnání se ženou prakticky nulová. Ta má ve třídě kopu děcek a pravděpodobnost, že mezi nima i exemplář, který rodiče vyhnali z domu do školy, aby se s ním nemuseli otravovat doma, když se (rodič) necítí fit, je výrazně vyšší! A ještě máš na expozici 45 minut. Tolik času se ženou strávíme spolem za týden. Za normálních okolností mizí ráno když ještě spím a večer se potkáme v kuchyni, když přijdu. Pokud tedy už sama nechrní. A oba máme i další aktivity, takže je pro nás společně strávený čas velmi vzácná komodita. Paradoxně víc času strávím s naší babi ráno než vypadnu do práce.
    12.10.2020 11:47 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Chtěl říct, že každej tvůj příbuznej si hází kostkou nezávisle.
    Ale chápu, že se ti to tak pěkně držkuje, když jseš normální asociál. Tvůj běžný život je můj tvrdý lockdown.
    12.10.2020 10:41 m.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ve vypoctu mate hrubou chybu. Zapomel jste zohlednit tento fakt:
    Žena je učitelka angličtiny na základce, riziková osoba a učí všechny třídy od 1 po 9 třídu, takže jsem byl celkem překvapen, že něco chytla až teď.
    Muzete to jeste prepocitat?
    Petr Fiedler avatar 12.10.2020 11:02 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?

    +1

    11.10.2020 16:09 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Nevím, co je horší, zda chřipečkáři nebo rouškobuzeranti.

    Národ se rozdělil na dvě téměř poloviny, jedna má iracionální strach, druhá to iracionálně bagatelizuje. Lidé, co problematice rozumí, v podstatě nejsou slyšet.

    Toto rozdělení se nevyhnulo ani většině lékařů, na kterých se podepsala zoufalá úroveň lékařských fakult (kde se neučí ani matematika, ani evoluční biologie) a fachidiotismus.

    Do toho ještě malá ale hlasitá skupinka konspiračních blbečků ohánějících se články, ze kterých kromě nadpisu rozumí akorát spojkám a předložkám. Jo a experti na zdravou výživu. Z nichž polovina řve, že přežije jen ten, co nebude jíst maso a ta druhá naopak.

    Takhle nějak jsem si představoval konec civilizace, ale nečekal jsem, že přijde tak brzy.

    No co, evakuační zavazadlo máme sbaleno.
    11.10.2020 22:19 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    On ten konec civilizace nepřišel brzy, je tu s námi dost dlouhou dobu: https://zoommagazin.iprima.cz/zajimavosti/calhounuv-experiment
    12.10.2020 11:49 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    O tý studii spousta lidí mluví, ale nikdo ji nečetl.
    Ta společnost krys se rozpadla, protože se dvě krysy nebyly ani schopné očuchat, aniž by přes ně neustále někdo nelezl. To pak přirozeně vedlo k nemožnosti vytvářet jakékoliv vazby.
    12.10.2020 08:58 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Člověk nemusí být Einstein k tomu, aby si uvědomil že na zemi byly větší pohromy a stejně je tu lidí jako sraček. A kdo není tupý, tak si dokáže domyslet, že současná ekonomika je tak provázaná, že v ní hrají významnou roli i ukradené a zpronevěřené peníze. Boj proti korupci je krásný, ale marný. V konečném důsledku ty prachy poskytují obživu tisícům dalších lidí. A tím, že se do tohoto ekonomického soukolí nasype písek o ní přijdou.
    11.10.2020 16:44 Kratos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Máte doma nemocného s COVIDem?
    To je moderní paradox, který nikdo nedokázal zatím vysvětlit.

    Nikdo nezná nikoho, kdo by měl COVID a nikdo nezná nikoho, kdo by znal někoho, kdo má COVID. Přesto čísla stále rostou.

    S tím úzce souvisí druhý paradox.

    Nikdo nezná nikoho, kdo by volil ANO a nikdo nezná nikoho, kdo by znal někoho, kdo by volil ANO. Přesto ANO stále vyhrává volby.

    Hovořím o lidech z skutečného světa, ne internetových diskuzí, kteří znají všechny.
    11.10.2020 17:04 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Nevidím tam žádný paradox.

    V pátek zemřel na Covid kolega v práci.

    Před třemi týdny byl v pohodě a byl jsem s ním na pivu, normální zdravý chlap, táta, něco přes padesát.

    Lidí s pozitivními testy znám několik z práce i osobního života.

    Možná to chce vystrčit hlavu z písku.
    11.10.2020 17:57 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Stačilo dočíst do konce. Ale je pravda, že jsem to možná tou dobou dopisoval. Každopádně minimálně dvě osobu, které prodělaly nákazu na jaře znám. Proto vím, že to není žádná tragédie, pokud se to nesnažíte přechodit. Mimochodem, už jsem to tu kdesi zmínil. V minulosti se chřipka léčila víc jak měsíc a ještě se pak doporučoval půl roku někde v přírodě kvůli rekonvalescence. A to hlavně u mladých.
    11.10.2020 19:19 Kratos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Přidám ještě jeden paradox.

    O víkendu vždy výrazně klesá počet nakažených. Pokud je lidem zle a jsou skutečně nemocní, tak logicky vyhledají lékaře i o víkendu, ale neděje se tak. Testuje se výrazně méně lidí. Počkají do pondělí a potom teprve navštíví lékaře/odběr a čísla opět vyletí

    Jako kdybych se v sobotu vyboural v autě, ale do nemocnice šel až v pondělí. Zajímavé.

    Nebo o víkendu není otevřeno tolik odběrových míst jako ve všední den? To by bylo nelogické, protože je to dle vlády pandemie hodna uzavření ekonomiky a omezení svobod lidí tedy první co by nařídili by bylo možnost testování všude kde to jde 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Pokud se tak neděje, tak situace není vážná.
    11.10.2020 19:55 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    O víkendu neordinuje většina praktiků. Indikovat na testy člověka většinou musí praktický lékař (a zanést ho do systému), vyjma nějakých případů, nevim přesně jakých, ale je to menšina. Proto většina lidí tohle řeší až v pracovní den.
    11.10.2020 20:16 Kratos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    O víkendu neordinuje většina praktiků
    Pan Babiš to nazval na jaře válečným stavem, osvěžte mi někdo paměť, ale za druhé světové se tuším válčilo i o víkendu nebo bylo o víkendech příměří?

    Pokud jde zavřít lidi doma, zakázat jim pracovat, chodit kam chtějí, dělat si by rádi dělali apod., tak jde přeci dočasně nařídit i praktickým lékařům pracovat 7 dní v týdnu? Postavit stany a do nich nahnat mediky, zbytek armády, zálohy atd. aby odebírali vzorky 24/7.

    No a protože vláda nic takového nenařizuje a nijak se nesnaží umožnit lidem se testovat o víkendu ale jen ve všední dny, tak se nic vážného neděje, protože celosvětová pandemie počká do pondělí.

    12.10.2020 00:56 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    O vikendech predevsim nefungujou laby, o odbery vubec nejde. A ty laby ve zkutecnosti nestihaj ani ve vsedni dny - proto existujou lidi, ktery se vysledky dozvedi i za tyden a vic.

    A presne tohle je krasna ukazka toho, jakej debil je ve skutecnosti prymula, kdyz vyhlasuje ze otestuje vsechny ...

    Mimochodem, i kdyby se zapojili vsichni praktici (na tech odberech, coz by znamenalo, ze pak budou vsichni pozitivni) tak v prumeru to vychazi na 2k lidi na hlavu. Kdyz strelim, ze jeden odber je na 5 minut, tak za 8 hodin zvladne ... matematicky 100 lidi, realne 50. Takze jen svy ovecky bude resit !40! dnu (takze 3 mesice, jinak skonci ve futralu 1/2 doktoru uz po 10 dnech). Coz je ... presne uplne khovnu.

    A znova, bavime se pouze o odebrani vzorku, nic vic.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    12.10.2020 01:13 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Pokud se nepletu, tak u plošného testování celé populace byla řeč o rychlotestech, nikoliv PCR testech. Představoval bych si to tak, že pacient přijde do čekárny, sestra mu podá rychlotest, on někam vyplní jméno a rodné číslo, bodne se do prstu a test někam odevzdá. Párkrát za den se pak testy prohlédnou, výsledky zaznamenají a pozitivní obtelefonují.

    Obsloužit stovky lidí denně by nemusel být problém, z čeho bych měl ovšem obavu by byla spíš vysoká fluktuace lidí a s tím související prostor pro další šíření nákazy.
    12.10.2020 10:01 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Nekam neco vyplni = tech 5 minut (a to pouze v pripade, ze by vsichni fungovali, coz je naprosty scifi). A ne, nejde to delat paralelne, protoze to neco nekam = do pocitace, a ten ma doktor/setra jeden.

    Nekoho obvolavat = dalsich 15 minut, a to nemluvim o takovy drobnosti, se sem si nejak nevsim ze by existovala zakonna povinost mit telefon. A zcela pomijim autoritativnost jakykoli komunikace po telefonu. Zrovna sem rikal kolegovi "ja ti zavolam, ze sem jako hygiena a ty zustanes 14 dnu doma, a pak muzes ty zavolat me ...".

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!

    12.10.2020 11:13 Kratos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    sem si nejak nevsim ze by existovala zakonna povinost mit telefon.
    To je dobrý postřeh. Tak jen dodám: Není zákonná povinnost mít TV a sledovat jí, mít rádio a poslouchat ho, mít počítač a připojení k internetu a sledovat zpravodajské weby, kupovat si a číst noviny a stýkat se s ostatními lidmi a bavit se s nimi.

    Jinými slovy, dokud to vláda nezačne hlásit rozhlasem, tak o COVIDu nemám povinnosti ani nemusím vědět.
    Fluttershy, yay! avatar 12.10.2020 11:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    To je jako s tím padajícím stromem v lese a zda vydává zvuk, když široko daleko není nikdo, kdo by ho slyšel.

    Když poustevník vyrazí do civilizace, na nějaké nesrovnalosti vzápětí narazí, a pak je tu takové to „neznalost zákona neomlouvá“.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.10.2020 23:35 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Nekam neco vyplni = tech 5 minut (a to pouze v pripade, ze by vsichni fungovali, coz je naprosty scifi). A ne, nejde to delat paralelne, protoze to neco nekam = do pocitace, a ten ma doktor/setra jeden.
    Pacient vyplní jméno a rodné číslo, jak jsem zcela jasně napsal. A vyplní to ne do počítače, ale na kus papíru, který bude nějak připnutý k tomu rychlotestu.

    Sestra následně vezme testy z nějaké krabice, do které je pacienti vkládají, a do počítače zadá rodné číslo, [Enter], výsledek testu, [Enter]. 1 minuta/záznam + 5 minut následná dezinfekce klávesnice, desky stolu, rukou.

    Jaká je „trvanlivost“ provedeného testu (tj. za jak dlouho zmizí výsledek) nevím, ale předpokládám, že je minimálně v řádu dnů. Případné malé zpoždění by zřejmě bylo akceptovatelné.
    Nekoho obvolavat = dalsich 15 minut
    Obvolávání není na 15 minut. 5 pokusů po půl minutě vyzvánění + 2,5 minuty hovoru = 5 minut. Neztrácet čas vytáčením čísel a přemýšlením, komu zavolat, je otázka volby softwaru, ale s trochou organizačních dovedností může i tužka a papír být takřka srovnatelně efektivní (je potřeba si vytisknout/opsat tabulku čísel a odfajfkovávat si provedené pokusy o kontaktování).

    Obvolávání nemusí provádět sestra, v kterémžto případě by tedy v předchozím kroku kromě rodného čísla a výsledku testu musela reportovat ještě právě telefonní číslo.
    a to nemluvim o takovy drobnosti, se sem si nejak nevsim ze by existovala zakonna povinost mit telefon
    Navrhované testování mělo být dobrovolné. Diskriminace lidí bez telefonního čísla je problém validní, ovšem za současných okolností naprosto minoritní.

    12.10.2020 11:38 Meh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Naopak, laby stihaji, sber a dodani vzorku na testy ne.
    12.10.2020 04:00 restsdfg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    :-)
    Osobně neznám nikoho, kdo by zemřel při autonehodě. Podle mě je to hoax.
    11.10.2020 16:46 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Vsem lidem preji dobre zdravi (krome kolibace). Priroda musi dojit do rovnovazne polohy, kdy virus projde populaci, ktera se vuci nemu imunizuje. Opatreni akorat likviduji svobody lidi a ekonomiku. Kazdy by se mel chranit tak, jak sam uzna za vhodne.
    11.10.2020 17:11 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Koukám, že i Odin je jednou za deset let schopen vyprodukovat rozumný názor :)
    11.10.2020 17:29 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Super, i podtrzitko to uznalo.
    11.10.2020 17:41 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Priroda musi dojit do rovnovazne polohy, kdy virus projde populaci, ktera se vuci nemu imunizuje.
    A jak dlouho podle tebe a imunita bude trvat? Jaká je pro tebe spodní přijatelná hranice doby trvání té imunity? Případně můžeš odopvědět na další otázky tady, pokud si troufneš.
    11.10.2020 17:58 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    je vcelku jasne ze z hlediska populace imunita trva dostatecne dlouho
    11.10.2020 18:04 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Co znamená "dostatečně dlouho" je pouze reformulace té druhé otázky. Človeče, tebe na něco se ptát je jak rozprávka s politikem, "je to jasné", "dostatečně", "každý ví" ... Jestli se nechystáš psát něco konkrétního, tak moc nevim, proč vůbec odpovídáš...
    11.10.2020 18:29 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    mas stejna data jako ja, je hrozne tezka diskuse, kdyz se ptas jako male dite

    jak dlouho tu covid mame sis snad racil vsimnout

    ze potvrzenych reinfekci je jako safranu snad take
    11.10.2020 18:43 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    ze potvrzenych reinfekci je jako safranu snad take
    Ano, to jsem zmiňoval v tom odkazovaném komentáři, nicméně bez kvantifikace toho, jak moc byli nakažení z první vlny re-exponováni to je jaksi bezcenný údaj.

    Nic, necháme toho, tohle nikam nevede.
    11.10.2020 18:51 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    tak si tu kvantifikaci udelej, kdyz potrebujes cisla

    pro me je to dostatecne zjevne
    11.10.2020 22:16 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Týká se to i viru HIV?
    Petr Fiedler avatar 11.10.2020 18:45 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?

    Na čt24 zrovna říkali, že jsme druzí nejhorší na světě v počtu nakažených na 100 000 obyvatel. Hůře už je na tom jen Andora(?).

    11.10.2020 19:03 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Před dvěma dny (je nutné si kliknout na Yesterday nad tabulkou zemí) jsme byli 8. na světě absolutně (ne po přepočtu na 100000 obv). :-(
    11.10.2020 19:05 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Oprava: Tak na "2 day ago" a srovnat sestupně sloupec "New Cases", v pátek byl náš dosavadní rekord.
    Petr Fiedler avatar 11.10.2020 22:11 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?

    Strašné.

    12.10.2020 07:33 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    teprve zacatek

    vlada odmita udelat ucinna ooatreni a lidi na to taky serou

    veri, ze je ochrani rouska
    11.10.2020 19:22 Kratos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?

    Na čt24 zrovna říkali, že jsme druzí nejhorší na světě v počtu nakažených na 100 000 obyvatel. Hůře už je na tom jen Andora(?).

    Dle počtu úmrtí by to tedy znamenalo, že jsme druzí nejlepší na světě, protože máme nejvyšší počet nakažených, ale nejnižší počet úmrtí z těch nakažených. Tak to je pozitivní zpráva. Konečně.
    11.10.2020 19:42 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Otázka je, za jakou cenu.
    12.10.2020 03:51 fergsedf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Za jakou cenu?
    - Nikdo sem nepojede a my nikam nepojedeme... ..za mě dobrý. Zkrachujou a utřou ti kvůli kterým to tu vypadá tak jak to vypadá.
    - Umře jeden z 60, tj v příštích 10-14 dnech 1000 lidí. To už je trochu horší, ale na dialog s některými lidmi je to pořád málo.
    - Ekonomika se začne zadrhávat. Některá odvětví už kšefty nemají dávno, některá se zavřou protože nelze jinak, a ve spoustě dalších prostě výroba pochcípe - nelze vyrábět ve stavu, kdy mám pořád někde někoho nakaženého. Tj spousta lidí přijde o práci a spousta dalších se (často velice oprávněně) bojí že přijde o práci a šetří. To způsobí popadání dalších odvětví (třeba obchody s textilem)
    Petr Fiedler avatar 11.10.2020 22:11 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?

    Tak to je super.

    12.10.2020 03:37 esfdgf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    To není příliš překvapivé. Bohužel pro nás, nakažení typicky umírají až tak týden po diagnostikování.
    11.10.2020 22:22 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Spojme se, ať jsme aspoň v něčem první. Když budeme táhnout za jeden provaz, tak to určitě zvládneme!
    12.10.2020 03:55 dgf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Přírodě je jedno, co lidé myslí, a mrtví neumí mluvit.
    Když jsem tak viděl fronty do Národní Galerie (rychle, než nám ji zavřou!! ..Národní Galerie reagovala mimořádným prodloužením otevírací doby.), tak si myslím, že nakročeno máme slušně.
    12.10.2020 09:27 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Já jsem byl včera na design bloku a kdyby to viděli místní plašani, k by rovnou dostali infarkt. To nemluvím o "sportovní akci", kde jsem byl v sobotu. Tady se všichni zabývají "odmítači roušek", ale na ty opatření tiše kašle obrovské množství lidí, kteří z kovidu nemají strach a nemají potřebu z toho dělat politiku nebo společenský postoj.
    12.10.2020 13:43 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Přírodě je jedno, co si lidé myslí.
    A lidé bohužel nevidí souvislost mezi vlastním chováním a nárůstem počtu případů.
    12.10.2020 14:12 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Nebo jim to je prostě jedno. Těžko můžeš lidi přesvědčovat, ať se omezují, když si tím omezením jen draze kupujeme čas. Ten čas jsme přes léto promrhali, tak už není důvod se omezovat znova, protože bychom to opět nedokázali využít. Odnesou to naši doktoři a sestry, ale je to daň za to jak (ne)funguje náš stát.
    12.10.2020 14:26 asdg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Promořit populaci nemá smysl, protože protilátky vydrží 2 měsíce. Navíc při tom jeden z 60 nakažených umře, a spoustě lidí hrozí i po vyléčení minimálně střednědobé zdravotní problémy.
    Přeji hodně štěstí s udržením výroby. Pokud nezavelí majitel, zvládnou to 2 mrtví kolegové, což ve fabrice o tisíci zaměstnancích prostě nastane.
    12.10.2020 14:30 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Kdyby imuinita (což je širší pojem než protilátky) vydržela v typickém případě jen dva měsíce, bylo by spousta případů reinfekce. A ono není.
    12.10.2020 14:27 asdg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Promořit populaci nemá smysl, protože protilátky vydrží 2 měsíce. Navíc při tom jeden z 60 nakažených umře, a spoustě lidí hrozí i po vyléčení minimálně střednědobé zdravotní problémy.
    Přeji hodně štěstí s udržením výroby. Pokud nezavelí majitel, zvládnou to 2 mrtví kolegové, na což stačí tak 2 nakažené směny.
    12.10.2020 14:30 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Promořit populaci nemá smysl, protože protilátky vydrží 2 měsíce.
    Protilátky v krvi ≠ paměť imunitního systému.

    Ale jinak ano, principielně souhlasim, s tou imunitou v dlouhodobém horizontu to nevypadá dobře.
    12.10.2020 14:29 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ten čas jsme přes léto promrhali, tak už není důvod se omezovat znova, protože bychom to opět nedokázali využít.
    Tak očkování už je objednaný, ne? Bych řekl, že teď právě ten boj o čas smysl má.

    Inb4 Áááááá státem nařízené očkování, chtejí nás očipovat, to si nenechám dát...
    12.10.2020 14:35 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    A ona nějaká vakcína existuje? Co jsem tak koukal, tak i největší optimisti jí nečekají dřív jak za rok.
    12.10.2020 14:43 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    12.10.2020 14:54 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    A kde se tam píše o funkční vakcíně?
    12.10.2020 14:58 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    12.10.2020 15:22 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    IMO je nesmysl řešit nějakej jeden bod v čase kdy "bude vakcína". Je to kontinuální proces. Tohle je nějakej krok k tomu, iterace, a vnímám ho předně jako něco pro lékaře a personál v první linii, kteří budou brát víceméně jakoukoli ochranu.
    12.10.2020 15:55 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Takže jak jsem psal. Všeobecná proočkovanost s velkou dávkou optimismu nejdřív za rok.
    Petr Fiedler avatar 11.10.2020 23:54 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?

    A co říkáte na tohle? Neviděl jsem to celé. Už u toho usínám.

    Fluttershy, yay! avatar 12.10.2020 00:02 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    QAnon dorazil do Česka. Sakra.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Petr Fiedler avatar 12.10.2020 00:50 Petr Fiedler | skóre: 35 | blog: Poradna | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?

    QAnon jsem neznal. Zajímavé :-)

    Fluttershy, yay! avatar 12.10.2020 00:58 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    To není legrace, lidé pomatení těmito konspiračními teoriemi už vedle veřejného ohrožení (nevěří na COVID-19) také mj. připravovali teroristické útoky a vraždili.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.10.2020 07:22 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    otazka je, zda je lepsi neverit na covid nebo verit na rousky
    Heron avatar 12.10.2020 13:19 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    +1

    Jinak je dost zajímavé, jak tihle různí konspirátoři reagují na covid. Mám ve svém okolí osobu, která věří KAŽDÉ konspirační teorii. Včetně flat earth a chemtrails.

    Tak jsem si říkal, že bude happy a bude spokojená s tím, že "vidíte, chemtrails roznášejí covid".

    Ne ty vole, podle ní covid neexistuje. Jakože vůbec. Přitom by to krásně zapadalo do její teorie, jak vlády roznášejí pomocí letadel patogeny.

    To člověk prostě nepochopí. (Jediná konzistentní věc na těchhle bláznech je to, že jsou naprosto nekonzistentní.)
    12.10.2020 13:41 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Bohužel kvůli nim zemře a přijde o práci i spousta normálních rozumnejch lidí.
    12.10.2020 13:47 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ne ty vole, podle ní covid neexistuje. Jakože vůbec. Přitom by to krásně zapadalo do její teorie, jak vlády roznášejí pomocí letadel patogeny.

    To člověk prostě nepochopí. (Jediná konzistentní věc na těchhle bláznech je to, že jsou naprosto nekonzistentní.)

    To je jednoduché - existencia covidu je mainstreamová teória a preto ju treba odmietnuť.

    I keď, môj šéf zas tvrdí, že tento koronavírus vytvorili v USA a zavliekli do Číny. A po amerických prezidentských voľbách má sám vymiznúť. Ale prečo práve vtedy a aký to má mať vplyv na americkú ekonomiku, to som už z jeho teoretizovania nepochopil.
    12.10.2020 14:17 asfdg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Když už, tak obrácenej směr dává smysl asi tak o dva řády víc, protože mu pomáhá demokratická snaha neomezovat, a západní styly trávení času. (v Číně se nesportuje. Děti na to nemají čas, pokud chtějí mít v tak konkurenčním prostředí šanci.)
    12.10.2020 23:35 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Kdepak, nejsou nekonzistentní. Já v tom vidím celkem konzistentní logický NOT. Teď ty konspirační teoretiky jen správně propojit a začnou být třeba použitelní i pro nějaké smysluplné výpočty.
    12.10.2020 02:57 sfdb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Je to hrozně jednoduchý. 4000 případů denně znamená, že bude problém udržet příští měsíc výrobu v továrnách, protože nakaženého člověka budete mít v každé čtvrté směně o 20 lidech, v každém čtvrtém openspacu o 20 lidech, a v každé čtvrté skupině 20 kamarádů.

    RIP skláři, RIP cukráři, RIP domovy důchodců, RIP školy učící po 15 dětech, a RIP hospody, protože při 60-100 mrtvých denně tam nikdo nepáchne. Good luck všichni ostatní. Na roušky bych při kontaktu 8 hodin x 3 dny moc nesázel. (byť furt o dva řády lepší než nic)

    Neboli, lockdown zavře ekonomiku a bude to katastrofa. Ale když ho neuděláme, ekonomika se stejně rozsype a bude to taky katastrofa.
    12.10.2020 09:31 _
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Hlavně ten lockdown nemusí hned pomoct, protože jak píšeš, obrovské množství lidí bude mít doma bacilonosiče a ta nemoc se bude dalších pár týdnů šířit v rodinách. Ale tohle musel předvídat každý, kdo sledoval co dělá náš stát od května.
    Jendа avatar 12.10.2020 11:03 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    No nevím, o chřipkové epidemii budou počty nakažených podobné, „jenom“ jich míň umře, ale doma musí ty 2 týdny zůstat taky, takže na směnách chybí tak jako tak, ne?
    12.10.2020 12:00 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    U chřipky se postupuje tak, že čekáš kdo se nakazil, a až se jim to projeví, tak je pošleš domů taky. Sice možná někoho v mezičase nakaží, ale co už. Jestli to tak chceš dělat s covidem, tak good luck.
    12.10.2020 03:00 aasdg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Proč nevyhradili sanity? Proč neposílili testování? Proč nemají víc lidí v call centrech?
    Protože exponenciální růst znamená, že když seženeš 2x víc lidí, tak ti vydrží jenom o týden déle.

    Je třeba ptát se, proč nešli do karantény a na testy navrátilci z Chorvatska, co mělo znamenat to nenošení roušek, proč se povolovaly velké akce v létě a v září, a proč se poctivě nezavíraly regiony s velkým počtem nakažených. (Nikdo neměl odvahu zavřít Prahu, tak to i všude jinde vypadá jako v Praze) A nelze se ptát jen Babiše, ale každé jedné strany, která populisticky hájila "svobodu" občanů.
    12.10.2020 11:20 Kratos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Nikdo neměl odvahu zavřít Prahu, tak to i všude jinde vypadá jako v Praze
    Prahu izolovat jako jiná města nejde.

    Vezmi si mapu, kružítko, špičku zapíchni do středu Prahy, kružítko roztáhni tak, aby tuha byla uprostřed Hradce Králové a potom udělej kružnici. A to co bude uvnitř kružnice se vypne hned, jak se vypne Praha.
    12.10.2020 11:58 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    No tak se halt tyhle obce zavřou do karantény spolu s Prahou, to je fakt problém.
    Heron avatar 12.10.2020 13:28 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    proč se povolovaly velké akce v létě a v září
    Pro mě je naprosto nepochopitelná akce typu onen ČVUT adaptační kurs.

    Já nevím, jak kdo fungujete, ale já když se dozvím nějakou informaci (třeba že venku prší), tak se podle této informace přizpůsobím (vezmu si nepromokavé oblečení). Nebo když je na dálnici zácpa, tak tam prostě nejedu.

    Je to pro mě naprosto jednoduché. Ale ne, už jsem zažil šéfa, který mě poslal na "služební cestu" (rozuměj na zcela zbytečnou poradu, která by šla vyřídit jedním callem) do Brna za stavu, kdy nebyly vlaky, D1 byla zablokovaná a objízdná trasa trvala 4h. A potom mi každou půlhodinu volal, jako kde jsem.

    Stejně tak, pokud vím, že tady koluje infekční nemoc, o které toho ještě moc nevíme, tak přece nebudu pořádat "adaptační" párty pro 400 lidí. A ještě se vymlouvat v DVTV, že kdybych to věděl, tak bych to nedělal...
    12.10.2020 15:01 __
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Na tom kurzu bylo mnohem větší riziko, že tam někdo otěhotní, než že někdo bude mít těžký průběh nemoci. Tak proč by se měli bát?
    12.10.2020 15:26 Odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    ČVUT a těhotenství?
    12.10.2020 16:06 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    No jestli _ je Kyknos, tak ti určitě rád vysvětlí (no spíš sdělí), že i dva chlapi spolu můžou mít dítě. Kdyžtak se to teoreticky dá dohled ve starších diskuzích tady na tomhle webu :)
    13.10.2020 09:12 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Jenze v dnesni dzendrove vyvazeny spolecnosti vazne muzou ;D

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    Heron avatar 12.10.2020 16:13 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Na tom kurzu bylo mnohem větší riziko, že tam někdo otěhotní
    :-D
    Tak proč by se měli bát?
    Nejde přece jen o ně samotné, z hlediska šíření jde spíš o ty, které nakazí dál.
    13.10.2020 13:20 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Šířící se nákaza těhotenství je celkem žádoucí pro zachování lidstva, ne?
    13.10.2020 16:19 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ne při osmi miliardách. V tomhle stavu by to pro lidstvo bylo lepší opačně.
    13.10.2020 17:02 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Já už jsem tu navrhoval jaderné řešení, ale nějak extra ohlas to nemělo.
    13.10.2020 17:11 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    To je málo druhově specifické.
    13.10.2020 17:56 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Nejde o vyhlazení, ale o stabilizaci. A na tohle stejně nejspíš brzy dojde.
    Jendа avatar 13.10.2020 18:16 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Navíc nukleární zima řeší globální oteplování.
    12.10.2020 04:27 billgates | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Doteraz netusim, ci mam doma cloveka choreho s COVIDom alebo na COVID.
    12.10.2020 04:39 adsfbgbv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Doporučuji přečíst si Česká lékařská komora - Nařízení práce zdravotníkům v karanténě ... pokud je pracovník nezbytný, ale měl rizikový kontakt s nakaženým, nepůjde do karantény, ale bude dál pracovat, všude nosit respirátor FFP2, a sledovat svůj zdravotní stav. (když se pak ukáže, že je nakažen, tak už dál pracovat nebude.)
    12.10.2020 09:23 sdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    strasny bludy na nekoho kdo prca alternativni sestnactku
    12.10.2020 11:08 m.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    > Ovšem vrcholem bylo, že po mě chtěla, abych se nasáčkoval do svého bytu k alternativní ženě, která bydlí ve 2+1 s 16 letou dcerou a 76 letou matkou po mrtvici.

    Koukam jablko nepada daleko od stromu.

    > Takže jsem normálně dojel k máti, zašel s tatíkem na pivo, navštívil kamarády a jejich rodiny, odvolil a v neděli se vrátil do Prahy.

    Takhle ma vypadat to social distancing, co. Bud kamaradi spolehaji na to, ze ty se chovas rozume, nebo ty spolehas na to, ze se vsichni z jejich rodin chovaji rozume a nebo zvysujete pravdepodobnost, ze se tu nemoc bude sirit. A to jen kvuli chvilkovemu sobeckemu pobaveni.

    > v úterý jsme s kámošema naposled zakalili

    Ja ja a jenom ja.

    > Žena je učitelka angličtiny na základce, riziková osoba a učí všechny třídy od 1 po 9 třídu, takže jsem byl celkem překvapen, že něco chytla až teď.

    Takzte jste byli rizikovi od zacatku a dobre jste to vedeli.

    > Naše babi, která brzy oslaví 80 se pro jistotu zdekovala z domu.

    Takze ty celou dobu bydlis s babkou, ale kalbicku nebo pivko s prateli a jejich rodinami si ani na chavili neodpustis. Jak inteligentni chovani.

    > Pravděpodobnost nákazy u nás není velká, protože spolu již dlouhé roky nespíme.

    Zatimco vsichni co to chytli spolu spali, zejo.

    > diletantský přístup současné vlády

    Pokud vlada nenakaze pod trestem smrti domaci vezeni vsem, tak lidi jako ty si kalbicku a pivko s prateli neodpustej - vzhledem k tomu, ze zrovna tohle je naprosto zbytecna zabava, tak nepredpokladam, ze by jsi svuj pristup zmejil v jakemkoliv ohledu. Svadet sve vlastni selhavani (par prikladu a celkovy priastup jsi nam krasne zdokumentoval v blogu) na nejakou vladu (at mam sam vyhrady ke krokum vlady) je opravdu snadne. Nebo fakt potrebujes narizeni vlady pod hrozbou trestu, aby jste v uteri s kamosema nezakalili?

    > Proč ti pitomci nevyhradili už na jaře sanity, které by zajišťovaly odběry?!

    Kolik se dela testu/odberu denne? Kolik nevyuzitych sanitek je? A problem obchodniho cestujiciho jsi uz vyresil? Nebo ta cisla ani neznas a jen tak placas, co by nekdo jako mel delat?

    > Odebrané vzorky by tyto sanity mohly distribuovat do laboratoří po celé zemi podle volné kapacity.

    A pri te prilezitosti by mi mohli privezt nakup.

    > Schválně jsem zvědav, pokud se potvrdí že je žena pozitivní, jakým způsobem se k tomu postaví škola.

    Bude ti vyhovovat, kdyz se k tomu skola postavi stejne, jako se k tomu celemu stavis ty? Jak by podle tebe bylo spravne, kdyby skola postupovala?

    > Update....

    No aspon neco.
    12.10.2020 11:47 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    > Žena je učitelka angličtiny na základce, riziková osoba a učí všechny třídy od 1 po 9 třídu, takže jsem byl celkem překvapen, že něco chytla až teď.

    Takzte jste byli rizikovi od zacatku a dobre jste to vedeli.
    Se prober z toho šoku. I kdyby nakrásně byla inkubační doba covidu 10 dní, tak by sis i na prstech spočítal, že jsem ženu fyzicky viděl po víc jak deseti dnech.
    > Takže jsem normálně dojel k máti, zašel s tatíkem na pivo, navštívil kamarády a jejich rodiny, odvolil a v neděli se vrátil do Prahy.

    Takhle ma vypadat to social distancing, co. Bud kamaradi spolehaji na to, ze ty se chovas rozume, nebo ty spolehas na to, ze se vsichni z jejich rodin chovaji rozume a nebo zvysujete pravdepodobnost, ze se tu nemoc bude sirit. A to jen kvuli chvilkovemu sobeckemu pobaveni.
    Všichni spoléháme na to, že se ti druzí chovají rozumně. Bez toho by se nedalo existovat. Stejně tak jako škola spoléhá na to, že mezi rodiči nejsou idioti, co by za každou cenu posílali dítě do školy, až by byli choří.
    > Proč ti pitomci nevyhradili už na jaře sanity, které by zajišťovaly odběry?!

    Kolik se dela testu/odberu denne? Kolik nevyuzitych sanitek je? A problem obchodniho cestujiciho jsi uz vyresil? Nebo ta cisla ani neznas a jen tak placas, co by nekdo jako mel delat?
    Dělal jsem v minulosti různé joby. Tady o kus výš jiný tvůj kolega pochybovačně kroutí hlavou, jenže když nejsi debil, umíš si to zorganizovat a jedeš na plno, tak se to dá s klidem a na pohodu zvládnout. Stačí zapojit mozek. Lidé nežijí na samotách a od baráku k baráku přejdeš raz dva. Když jedeš testovat nějakou lokalitu, tak nebudeš jezdit ke každému extra to dá rozum, ne? A k tomu aby ti někdo naflusal do zkumavky a ďobnutí do prstu stačí chvilka. Proč by se měl hned dělat všem test, u kterého čekáš na výsledek dva dny? Rychlotesty mají svou chybovost, ale na první síto bohatě stačí – pokud se použije jejich kombinace. Používat jen jeden typ rychlotestu je o ničem.
    12.10.2020 11:56 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    jedeš na plno, tak se to dá s klidem a na pohodu zvládnout
    v jedné větě - konzistentní míň než obvykle
    Lidé nežijí na samotách a od baráku k baráku přejdeš raz dva.

    Pořád jste ještě nepochopil, že lidé se - zcela bezohledně k realizovatelnosti vašich skvělých nápadů - odmítají nakazit tak, aby bylo možné v jeden den jezdit raz dva od baráku k baráku.
    Quando omni flunkus moritati
    12.10.2020 12:39 m.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Odstupu deseti dnu mi z textu nevyplynulo, ale to muze bejt jen mou nepozornosti.

    Nejsem v soku, ostatne - takhle chytre se chova vetsina lidi. Dusledky muzeme snadno pozorovat.

    Vsichni spolehame, ale nekteri z nas mylne ;-) Asi jsem to nenapsal dost primo.

    Hele, se zachrankama to funguje uplne stejne jako s rotacnima diskama. I kdyz disk jeste neni uplne saturovan, latence rostou jak blazen. Neverim, ze jsi si toho nikdy nevsiml. To plati obzvlaste pokud jde o male pozadavky, jako je flusnuti do sklenicky. Kdyz teda zapojim mozek, a zacnu hledat pro ty momentalne nevyuzite sanitky (a kolik ze jich teda je?) nejakou optimu se blizici trasu, zacnu mit problem. Nastinis jako itak reseni, ktere bude jakz-takz fungovat v polynomialnim case? Myslis, ze v zachrance pracuje nekdo kdo to umi? A pokud ne, myslis, ze by tam za ty prachy sel nekdo kdo to umi?

    A co ostatni body. Tam sem se docela trefil, co?
    12.10.2020 14:04 csdvf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Se z toho NP-complete neposerte. Metrický TSP je vyřešený pro všechny hospody v UK.
    Ale to vám žádnej teoretik na složitosti neřekne.
    12.10.2020 15:00 m.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    No tak to rad slysim.

    A kolik teda tech nevyuzivanych sanitek (vcetne osadky, co se ted kope do zadku) budeme potrebovat abychom to stihli odbavit?
    12.10.2020 15:32 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ani pokoj ti nikdo zadarmo nevymaluje. Sežeň pár melounů a dojdi si k Pěchoučkovi nebo na matfyz.
    12.10.2020 15:42 m.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Dalsi co nepochopil pointu. *povzdech*
    12.10.2020 15:58 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    > Odebrané vzorky by tyto sanity mohly distribuovat do laboratoří po celé zemi podle volné kapacity.

    A pri te prilezitosti by mi mohli privezt nakup.
    To je nápad! Jen bych to otočil. Řidiči rohlik.cz a podobných by rovnou mohli všem, co jim vezou nákup odebírat vzorky :)
    Agent avatar 12.10.2020 16:50 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    V 1996 prý zemřelo 12 tis. lidí. Já si na to tedy nevzpomínám. Pokud to tak opravdu bylo, tak mě fascinuje, že dřív se na to sralo a teď se míněj všici posrat.

    Jen tak mimochodem, jak to tehdy zvládalo zdravotnictví? Já už si to vůbec nevybavuju. Spíš si pamatuju povodně v 96 a hlavně pak v 97. Ale toto se mi totálně vykouřilo z hlavy.

    Dobře, Sars je horší jak rýmička, ale i tak mi připadá, že se to přehání. Uděláme lockdown a co pak? Pak se to nejspíš stejně vrátí a kromě škod napáchaných Sars tu budou i škody ekonomické, které pak budou mít za následek škody další.

    Každý tak nějak ví jaká je asi situace. Tak ať se každý zařídí jak uzná za vhodné. Kdo se nechá nakazit nějakým svinstvem, tak si holt ponese následky. Tím bych to asi uzavřel.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    12.10.2020 17:53 dsf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Tady se bavíme o 200-300 tisících mrtvých, ne o 12 tisících. Plus trvalé následky, a kdo ví co bude s lidmi, kteří to po 3 měsících dostanou znovu.
    Co s tím? Nová normalita.
    12.10.2020 19:51 Kratos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    V 1996 prý zemřelo 12 tis. lidí.
    Podle všeho je to HOAX.

    Rok 1996 se nijak úmrtností nevymykal, naopak je tam pokles celkových úmrtí oproti jiným rokům. ZDRAVOTNiCKÁ ROČENKA ČESKÉ REPUBLIKY 1996

    1996: 112 782 úmrtí

    1980: 135 537 úmrtí

    1985: 131 641 úmrtí

    1990: 129 166 úmrtí.

    Pokud by v 96 jen chřipka pokosila 12 000 lidí, tak by se to muselo někde projevit ve statistice. Těžko říct, z jakých análů Idnes čerpala u toho článku. který to rozšířil...

    13.10.2020 03:07 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Chápu že jsi se s tím zatím asi nesetkal, ale když někdo umře tak se vystavuje papír, kterému se říká "úmrtní list", kde je mimo jiné uvedena i příčina smrti. Nepochybuji, že tohle lejstro má někde nějakou databázovou podobu s číselníky, takže když si to pak někdo nechá vyjet, tak mu vyjede tohle číslo.
    13.10.2020 13:58 Kratos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    To asi myslíš toto?

    Tak si rozklikni celkovou statistiku, kde je:

    řádek 309: Nemoci dýchací soustavy (J00-J99): 4677 úmrtí a potom je to rozpitváno (prima slovo) podle druhu:

    řádek 314: Chřipka způsobená identifikovaným chřipkovým virem: 2 úmrtí

    řádek 315: Chřipka, virus neidentifikován: 41 úmrtí

    Tedy pořád bych řekl, že ten článek si IDNES vycucalo z prstu a nebylo to ničím podloženo.

    Asi jako dnes novinky, kdy napsali, že nakažených za pondělí bylo 4310, ale bylo také provedeno nejméně testů za pracovní den tj. 11473 - což je ale počet testů za neděli.

    To si prostě jen ten zkurvený "redaktor" v honění senzací neověřil co píše a ještě větší zkurvený šéfredaktor to pustil ven. Opravili (smazali) to až za 2 hodiny.

    Kdo to sleduje pozorně rychle zjistí, že už se na Novinách redaktoři nepodepisují u věcí, kde jde o to přitáhnout lidi na senzaci "rekordní počet nemocných, katastrofa, zemřelo X lidí" apod.
    13.10.2020 18:58 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Az na ten detail, ze chripka se jako pricina smrti objevi jen velice vyjimecne. Jednoduse proto, ze se chripka (coz uz pistu asi po sty) NERESI! Takze se pocet mrtvych ODHADUJE. A kupodivu, na chripku PRESNE jako na C19 umiraji predevsim a prave TI, kteri by jinak umreli na neco jinyho. Proto se to ani NEMUZE projevit v celkovych cislech. Presne stejne jako C19.

    Zkus si to predstavit. Hypoteticky rekneme, ze by umreli vsichni ti, kteri jsou v nemocnicich a jsou na tom "spatne" = JIP. Kolik jich je celkem? Mozna a ciste teoreticky by to za rok tech +- 10k dalo, ze? A kolik z nich nema zadne jine zdravotni potize ? NULA! A nakonec to nejlepsi, kolik z nich by umrelo, kdyby tu C19 nebyl? Odpoved je trivialne snadna .... VSICHNI.

    A ano, mozna by to nebyly tytez osoby, protoze diky C19 nekteri jini preziji o par patku dele, protoze nechyti treba prave tu chripku, ktera by je zabila. Nebo je nesrazi auto, protoze nikam nechodi ...

    A prave proto by jediny cislo kterym by se melo vse ridit mel byt CELKOVY pocet mrtvych. Tzn pokud normalne umira prumerne 300 lidi denne (a da se udelat stat na obdobi, takze presnejsi, prave v chripkovy sezone umira lidi o dost vic), tak proste nejakych 320, 350 nebo 400 ... je naprosto nezajimavy. Realne by melo smysl resit cisla nad 500 (pripadne vyrazne stoupajici krivku).

    To ze pisalci pisou picoviny a proto cenzurujou diskuse, plati uz pekne dlouho.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    13.10.2020 19:14 Kratos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Az na ten detail, ze chripka se jako pricina smrti objevi jen velice vyjimecne. Jednoduse proto, ze se chripka (coz uz pistu asi po sty) NERESI!
    To ale nikdo nezpochybňuje, navíc zrovna mě to není potřeba říkat, já si pořád myslím, že pokud už nějaký COVID existuje, tak se roznáší těmi testy, na které lidi chodí. Kde mám záruku, že co mi doktor říká, je pravda? Drtivá většina doktorů jsou šmejdi co je zdraví nezajímá a jde jim prachy, tedy o to, mít co nejvíc pacientů a je jedno s čím. Takže "Jste COVID pozitivní" doktoři podkládají jenom tím, že udělali nějaký test, kterému oni věří.

    Bavíme se tu o tom, kde se vzala ta informace, že v roce 1996 zemřelo na chřipku 12000 lidí viz výše. Já říkám že to je HOAX, neověřená a nepodložená informace.

    To samé je zemřelo s COVIDem, je to nesmysl. Ale pro "redaktory" je to ideální téma, jak přitáhnout pozornost. Návštěvnost = peníze.

    Je to jako když se všude píše, že zemřel někdo "významný" a že ve stejný den zemřelo dalších 20 lidí se nikde nepíše. To že je někdo vidět v TV neznamená, že je významnější než někdo, kdo tam není.
    13.10.2020 19:22 Starobrno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ten test je ale vědecky podložený a umí ho udělat tisíce nezávislých laboratoří. Všechny jedou v konspiraci?

    Ostatně, když do toho dáš jednu dvě výplaty, můžeš si ten test udělat sám vlastníma rukama třeba v kuchyni.
    13.10.2020 19:51 Kratos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    A co je výsledkem toho testu? Předpokládám, že to odhalí nějakou látku v těle, o které se někdo rozhodl, že to bude nemoc COVID.

    Asi jako se lidi podařilo přesvědčit, že můžete nemoc roznášet, i když nemáte příznaky nemoci.

    Tak ještě jednou a naposledy co už tady vícekrát zaznělo: Kdo nemá příznaky nemoci je zdráv. Tedy je lékařům k ničemu, takového člověka lékař nepotřebuje.

    Nesmrkám = nemám rýmu.

    Vidím = nejsem slepý.

    Slyším = nejsem hluchý.

    Chodím = nejsem ochrnutý.

    Nemám příznaky respiračního onemocnění = nemám respirační onemocnění.

    Ono něco, co není vidět, se dobře ohýbá dle vlastních potřeb...
    Jendа avatar 13.10.2020 20:01 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    A co je výsledkem toho testu? Předpokládám, že to odhalí nějakou látku v těle, o které se někdo rozhodl, že to bude nemoc COVID.
    Ano, konkrétně to odhalí přítomnost několika určitých sekvencí RNA dlouhých několik desítek bází. Pokud ti jde o přesné definice, tak to je sekvence unikátní pro virus SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc COVID-19.
    Asi jako se lidi podařilo přesvědčit, že můžete nemoc roznášet, i když nemáte příznaky nemoci.
    Stejně tak se je podařilo přesvědčit, že je Země kulatá a točí se. Ano, takto mnohé nemoci fungují.
    Kdo nemá příznaky nemoci je zdráv. [...] Nemám příznaky respiračního onemocnění = nemám respirační onemocnění.
    Ano, to myslím přímo vyplývá z běžně používaných definic těch slov. Jaké to má důsledky na diskutované téma?
    Tedy je lékařům k ničemu, takového člověka lékař nepotřebuje.
    Obzvláště v současné situaci, kdy začínají být nemocnice totálně zavaleny, je takový člověk naopak velmi vhodný, neboť nepotřebuje nedostatkovou kapacitu nemocnic.
    13.10.2020 20:18 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    "Kdo nemá příznaky nemoci je zdráv."
    S tím bych byl opatrný. Už jen proto že takový člověk může být bezpříznakový přenašeč, viz Tyfová Mary.

    Ostatně právě u Covidu se ukázalo, že nejnakažlivější je člověk těsně před propuknutím nemoci, tedy dřív než se objeví příznaky! V té době imunitní systém ještě nezabral a tak kolem sebe prská největší dávky virů.
    14.10.2020 10:00 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Asi jako se lidi podařilo přesvědčit, že můžete nemoc roznášet, i když nemáte příznaky nemoci.
    "Kdo nemá příznaky nemoci je zdráv."
    S tím bych byl opatrný. Už jen proto že takový člověk může být bezpříznakový přenašeč, viz Tyfová Mary.

    Myslím že to napsal naprosto jasně: Nic takového jako přenašeč neexistuje, Tyfová Mary byla jen oběť perzekuce. Já myslím že proti takovým argumentům se nedá nic postavit.
    Jendа avatar 13.10.2020 19:50 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    já si pořád myslím, že pokud už nějaký COVID existuje, tak se roznáší těmi testy, na které lidi chodí
    To se dá snadno ověřit porovnáním dostupných čísel:
    • Kolik testů je pozitivních.
    • Kolik lidí šlo na test po 2. a víc-té.
    • Kolik lidí onemocnělo ačkoli na žádném testu nebylo.
    Výsledek: nepravda.
    Drtivá většina doktorů jsou šmejdi co je zdraví nezajímá a jde jim prachy, tedy o to, mít co nejvíc pacientů a je jedno s čím.
    Mně přijde, že v českém zdravotnictví je pacientů dost a doktorů málo.
    Takže "Jste COVID pozitivní" doktoři podkládají jenom tím, že udělali nějaký test, kterému oni věří.
    No samozřejmě, takhle věci fungují. S HIV nebo rakovinou je to stejné.
    13.10.2020 20:42 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    já si pořád myslím, že pokud už nějaký COVID existuje, tak se roznáší těmi testy, na které lidi chodí
    Na testu jsem byl a tohle mi přijde silně nepravděpodobné. Test se dělal venku, velké rozestupy mezi lidmi, většina v autech (ze kterých ani nevylezli), sestra v hazmatu, používala jedny rukavice na člověka, nikoho se nedotýkala jinak než tou tyčinkou... Suma sumárum, že by tam nějaký netriviální množství lidí mohlo něco chytit je prakticky vyloučený.
    Kde mám záruku, že co mi doktor říká, je pravda?
    Můžeš se o ty věci zajímat, jak fungujou, jaký mají význam, proč doktor dělá to, co dělá, co jsou viry, co je RNA atd.

    Pokud chceš jen nadávat na médyja, televizi, redaktory, doktory a vůbec vlastně úplně všechno kolem sebe a libovat s v konspiračních teoriích, tak se nikdy nehneš z místa.

    Pokud by ses z místa hnout chtěl, doporučuju přestat číst "médyja" a koukat na televizi a začít na wikipedii (na té mezinárodní/anglické, ne české). Pokud neumíš anglicky, tak aspoň wikiskripta + u toho se postupně doučovat angličtinu aspoň na pasivní úrovni.
    Jendа avatar 13.10.2020 19:53 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Zkus si to predstavit. Hypoteticky rekneme, ze by umreli vsichni ti, kteri jsou v nemocnicich a jsou na tom "spatne" = JIP. Kolik jich je celkem? Mozna a ciste teoreticky by to za rok tech +- 10k dalo, ze? A kolik z nich nema zadne jine zdravotni potize ? NULA! A nakonec to nejlepsi, kolik z nich by umrelo, kdyby tu C19 nebyl? Odpoved je trivialne snadna .... VSICHNI.
    To vypadá jako testovatelná hypotéza: až se podaří čovid zvládnout, tak rok bude umírat odpovídajícím způsobem méně lidí.
    12.10.2020 23:35 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Dobře, Sars je horší jak rýmička, ale i tak mi připadá, že se to přehání. Uděláme lockdown a co pak? Pak se to nejspíš stejně vrátí a kromě škod napáchaných Sars tu budou i škody ekonomické, které pak budou mít za následek škody další.
    Když to tu řídí nějaký neschopný estébák stylem brzda-plyn, tak máš bohužel pravdu. Nedělat nic a pak všechno tvrdě utáhnout, jen aby se to vzápětí zase znovu rozvolnilo, to opravdu nemá smysl dělat a výsledné ekonomické a společenské škody jsou tak obrovské, že je snad lepší nechat tu vlnu tvrdě narazit jednou, nechat přetéct nemocnice a část lidí nechat se udusit a prostě doufat, že než imunita vyprchá, lidé se začnou chránit sami.

    V ideálním případě by vláda od začátku do konce udržovala mírná preventivní opatření, soustředila se na testování, trasování apod. Tak se to bohužel podařilo jen velmi málo zemím a osobně jsem ještě schopný nějak tolerovat to prvotní bagatelizování a lhaní o zásobách ochranných pomůcek a akceptovat ten první lockdown – nelíbilo se mi to, ale bral jsem to tak, že se konečně začalo něco dělat. Jenže ono se nic dělat nezačalo. Kromě toho, že tu přistálo pár letadel, tak se neudělalo nic. Ještě teď na začátku druhé vlny, po půl roce od té první, nebyly některé hygienické stanice připojené do centrálního systému „chytré“ karantény, obvolávání kontaktů dělali hygienici a ne call centra, v důsledku čehož přestali stíhat prakticky hned na začátku. Po létě bez roušek a bez jakýchkoliv omezení vstupujeme do druhé vlny s krvácející ekonomikou s připraveností jen o ždibec větší než na jaře.

    Z toho, co tu Babiš s Prchalem a dalšími svými podržtaškami napáchali, se budeme vzpamatovávat desítky let. Zplundrovali veřejné rozpočty, když i v době konjunktury rozhazovali peníze do hlubokého mínusu, a mezitím máme podfinancované zdravotnictví, podfinancovanou armádu, rozbité silnice, srážející se vlaky, hrubě zaostalé školství, akumulující se problémy v přírodě a ekonomiku do značné míry založenou na levné nekvalifikované práci. A v téhle kondici budeme vstupovat do ekonomicky nejistých časů, kde nárůst automatizace bude mazat zaměstnání jako na běžícím páse.
    12.10.2020 23:42 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Když to tu řídí nějaký neschopný estébák stylem brzda-plyn
    Baví mě lidé, kteří si myslí, že je to nějak závislé na vládě, že existuje nějaká ideální vláda, ve které by byli samí schopní lidé, co by to řízení zvládli líp... i přes to, že nejsou schopní se ani dostat do parlamentu.
    obvolávání kontaktů dělali hygienici a ne call centra
    To, že je někdo nemocný, je pořád citlivý údaj, který nemůžete jen tak předhodit kdejakému call centru.
    Z toho, co tu Babiš s Prchalem a dalšími svými podržtaškami napáchali, se budeme vzpamatovávat desítky let. Zplundrovali veřejné rozpočty, když i v době konjunktury rozhazovali peníze do hlubokého mínusu, a mezitím máme podfinancované zdravotnictví, podfinancovanou armádu, rozbité silnice, srážející se vlaky, hrubě zaostalé školství,...
    Že za problémy může předchozí vláda, to je běžná věc, ale že za problémy způsobené všemi předchozími vládami za posledních 20 let může ta poslední, to je poměrně zajímavá inovace.
    Quando omni flunkus moritati
    13.10.2020 00:32 vxcvn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Obvolávání lidí je hezký terč v okamžiku, kdy se nestíhá testovat a jsme týden před kolapsem zdravotní péče.
    Halt snáz se mluví o tom, že jsme měli zdvojnásobit počet telefonistek než o tom, že jsme měli přes léto zdvojnásobit počet lékařů a nemocnic.
    13.10.2020 01:03 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Baví mě lidé, kteří si myslí, že je to nějak závislé na vládě
    Pozoruji netriviální korelaci mezi vládami zaváděnými opatřeními a průběhem epidemie v dané zemi. Kdyby tam žádná kauzalita nebyla, znamenalo by to, že vláda vůbec není potřeba a jediným smyslem zákonů a vyhlášek je nějak kodifikovat jednomyslnou náladu ve společnosti. To by se mj. mělo projevit téměř úplnou absencí kriminality, minimální politickou rivalitou apod.
    že existuje nějaká ideální vláda, ve které by byli samí schopní lidé, co by to řízení zvládli líp...
    Ideální vláda neexistuje, za to lepší a horší vlády ano. Populistický ANOfert tuto zemi plundruje a devastuje neuvěřitelným způsobem, protože populismus vylučuje existenci byť jen krátkodobé strategie (jednou jsou hlasitější lidé, kteří chtějí jet rychleji, podruhé ti, kteří chtějí jet pomaleji – výsledkem je jízda ve stylu brzda-plyn, která je nepohodlná pro všechny zúčastněné a je v mnoha ohledech horší než jet celou dobu moc pomalu, nebo moc rychle).
    i přes to, že nejsou schopní se ani dostat do parlamentu.
    Schopnost dostat se do parlamentu nutně neznamená schopnost dobře vládnout a naopak.
    To, že je někdo nemocný, je pořád citlivý údaj, který nemůžete jen tak předhodit kdejakému call centru.
    Citlivé údaje obsahuje i faktura za plyn. To není problém, který by se bez jakéhokoliv vysvětlení táhnul půl roku.
    že za problémy způsobené všemi předchozími vládami za posledních 20 let může ta poslední, to je poměrně zajímavá inovace
    Kdy jindy bychom do strategických oblastí měli investovat než v době konjunktury a mimořádného ekonomického růstu? Kdy jindy bychom měli napravovat chyby těch předchozích vlád?

    Já jim nedávám za vinu celkový stav všech těch oblasti, ale dávám jim za vinu, že jim nedávali dostatečnou prioritu a bezúčelně rozhazovali peníze jinde. Např. u toho slavného jízdného ani nebyli schopni stanovit maximální výši slevy (protože jezdit první třídou asi přecejen není až tak nutné), dokud se v tom nezačali vrtat novináři. Tak moc schopný manažer je ten pan Babiš.
    13.10.2020 10:34 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Schopnost dostat se do parlamentu nutně neznamená schopnost dobře vládnout a naopak.

    Nicméně obojí je řešitelná úloha a podle toho, že se pirátům povedlo přesvědčit pražáky, že nejsou (piráti) komunistický dobytek, docela jednoduchá. Rozhodně oproti tomu bojovat proti epidemii. Nicméně ti vaši pohádkoví to první nezvládnou, ale to druhé by zvládli. Věřte dál.
    Kdy jindy bychom do strategických oblastí měli investovat než v době konjunktury a mimořádného ekonomického růstu?
    No vidíte, a ve strategické oblasti železnice, kterou jste si vzal do huby, se strategicky investovalo asi nejvíc za poslední léta - namátkou 4. koridor, rekonstrukce 1. koridoru od Prahy na východ, rekonstrukce směr Plzeň. Jenže to je dobrá zpráva, to se nám nehodí do krámu, tak se to zahrne pod "srážející se vlaky" a za ty může Babiš. Přestože se stav vlastně o tolik nevymknul oproti dlouhodobému průměru.
    Quando omni flunkus moritati
    13.10.2020 10:48 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Pak je ovšem zajímavé, že se nám ten efekt koridorů nějak nepromítnul do efektivity železniční dopravy.

    Bývaly doby, kdy jsem nepotřeboval jízdní řád, ani on-line shopy k tomu abych se přemístil během 24 hodin z prdele světa v bodě A do prdele světa v bodě B. Bývaly doby, kdy také zásilky chodily do 24 hodin. Bodejť by taky ne, když je vozily ty vlaky. A bývaly doby, kdy jsem běžně vídával, jak osobáky míjely kilometrové vlakové soupravy. Jasně. Kultura cestování nebývala nic moc, ale většinou bylo dost místa, aby se člověk natáhnul na sedačce, když už teda se mu nechtělo platit za lůžkový vůz.
    13.10.2020 16:24 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Pak je ovšem zajímavé, že se nám ten efekt koridorů nějak nepromítnul do efektivity železniční dopravy.

    Zajímavé by bylo v případě, kdybyste byl schopen nějak definovat "efektivitu železniční dopravy" a kvantifikovat, jak se do ní promítnul a měl promítnout. Dřívbylolípismus se nepočítá.
    A bývaly doby, kdy jsem běžně vídával, jak osobáky míjely kilometrové vlakové soupravy.
    Nepravdivé nesmysly se také nepočítají.
    Quando omni flunkus moritati
    13.10.2020 18:00 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Koukal jsem na ně z okna, to ještě jezdily parní lokomotivy. Dnes místo nich vidím nekonečné kolony nákladních aut.
    13.10.2020 18:32 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    To se da celkem velice jednoduse ... zjisti si, kolik vlecek bylo zrusenych za poslednich rekneme 10 let, to bude stacit, zjitis, ze tak 80+%. A kolik bylo postaveno novych? Na to by ti nejspis stacila jedna ruka mrzaka s dvema prstama.

    Takze i jenom z toho jaksi vychazi, ze vsechny ty "investice" jsou jen vyhazovanim penez do kanalu, a to doslova.

    Jestli chces exaktni priklad(y).

    Aktualne se prestavuje trat do Litvinova ... to je to nadrazi, ze kteryho to nikam dal nevede. A ten asi 800m dlouhej usek se prestavuje proto, aby se na nem misto 60, mohlo jezdit 80, coz se naprosto nijak neprojevi na casech, a bude to stat "jen" miliardu.

    https://www.openstreetmap.org/#map=16/50.5925/13.6185

    Dalsi krasnej priklad ... oprava trati nad D8. Tech zhruba 200m, ktery by navic mel zaplatit ten, kdo tam stavel tu dalnici, bude pry stat "jen" 650M (jak jinak, z naseho a ve skutecnosti to pod 3 miliardy nebude, protoze se samozrejme nasledne ukaze, ze svah ujizdi a je treba ho zpevnit - opakovane, jako na D8).

    https://www.openstreetmap.org/#map=18/50.56354/14.01553

    Nebo muzeme pokracovat ... zdvihacimi zeleznicnimi mosty ktery se NIKDY zdvihat nebudou, protoze jednoduse neni dost vody na to, aby neco takovyho mohlo plout.

    https://www.novinky.cz/domaci/clanek/v-luzci-nad-vltavou-usazuji-prvni-zdvihaci-zeleznicni-most-v-republice-40322932

    Ale hlavne ze mame ty koridory, na kterych se (misty) muze jet i stejne jako pred 100 lety. Vazeni, v roce 2020 sme se dostali na rychlost parnich stroju. Oslavujte.

    BTW: Jak mi vysvetlis, ze kdyz vemu jizdni rad z roku 90 a aktualni, tak jizda Cheb - Liberec je +2 hodiny? Jo jasne, on tenkrat jeztli primej spoj, a pravidelne narvanej. A tak se v ramci zefektivneni dopravy zrusil, a ted je to na kolik, mozna 5 prestupu ...

    Autem to za stejny cas dam tam i zpet. A to vcetne pauzy na obed.

    https://idos.idnes.cz/vlakyautobusy/spojeni/vysledky/?f=Cheb&fc=100003&t=Liberec&tc=100003

    Vazeni, z chebu do liberce se totiz jede pres prahu, decin, ... a doba jizdy je 10 hodin. A kdybyste chteli jet jinak, tak mi to nabizi do usti, z usti autobusem do decina tam mam prej 3 minuty na to abych ubeh km na vlakovy nadrazi ... lol. A i kdyz zkusite jindy, tak ty prestupy na bus a z nej do 5 minut jsou tam vsude. Za tu dobu nestihnete ani zjistit, kterym smerem jit.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    13.10.2020 18:58 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Nemel kokotiny https://zdopravy.cz/modernizaci-trati-do-litvinova-provede-elektrizace-zeleznic-potrva-dva-roky-27304/
    13.10.2020 23:14 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    A taky se zvyšovaly platy ve zdravotnictví, aby se alespoň nějak zabránilo dalším odchodům sester, poslední ministři obrany odmítají dělat ústupky ve financování apod. To já všechno vím, ale nic to nemění na tom, co jsem říkal. To, že na vrcholu ekonomického růstu a s historicky největšími příjmy, co tenhle stát kdy měl, vláda investuje v absolutních číslech největší peníze, fakt neznamená, že celkově hospodaří efektivně a nerozhazuje peníze úplně zbytečně.
    14.10.2020 12:23 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    To, že na vrcholu ekonomického růstu a s historicky největšími příjmy, co tenhle stát kdy měl, vláda investuje v absolutních číslech největší peníze, fakt neznamená, že celkově hospodaří efektivně a nerozhazuje peníze úplně zbytečně.

    To ovšem nikdo netvrdil. A btw. ono to i v relativních číslech - započteno proti inflaci - téhle vládě nejspíš vyjde docela dobře. Zásadní ovšem je, že ten ekonomický růst tady není poslední dva roky, ale mnohem déle, a peníze více či méně rozhazovaly předchozí vlády úplně stejně blbě. Lišilo se akorát to, kam šly.
    Quando omni flunkus moritati
    13.10.2020 01:29 xxx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ale samozrejme, ze to zalezi na vlade. Kdyz to ridi STBak s lampasakem, tak to vypada, jak to vypada. ON/OFF a tak to bude porad dokola.

    Ono to pak vede ke komicke situaci, kdy se naridi tvrda opatreni a zaroven tam chodi smlouvat lidi od fotbalu, aby se vubec neco odtrenovalo a odehralo alespon na mezistatni urovni. Coz je naprasto tristni, kdyz v momente, kdy posilaji do kytek celou republiku tahlen nekdo mrha casem. Navic, kolik takovych dalsich lidi tam bylo hned po fotbalistech.

    Pricemz alternativa existovala. Nechat krizove varianty pripravit odpovidajici spolky/sdruzeni/whatever uz v lete. Vysledek tech omezeni bude +/- stejny, ale vyhnes se nesmyslum jako vsude zminovany fotbal bez brankare. Pricmez nejde o fotbal (jen je medialne nejexponovanejsi), ale ve spouste cinnosti je mozne se alespon nejak prizpusobit a zaroven druhe strane dat moznost pripravit ponekud snesitelnejsi pravidla pri stejnem riziku prenosu. Jenze to vyzaduje diametralne odlisny pristup k lidem a vedeni firmy.

    Takhlen je treba se ptat, kolik takovych "totalnich" iteraci, bez nejakeho viditelneho posunu, asi lidi zvladnou? Ctyri, pet? Bude doufani v zazrak, nebo vakcinu stacit?

    K trasovani muzu rict akorat to, ze kamarad uz od pozitivniho testu tyden ceka, nez se mu hygiena ozve. Sve kontakty uz informoval sam. Ze se hygiena ozve i jeho kontaktum je imho scifi. Takze ano hygiena to nemuze predhodit kdejakemu callcentru, coz znamena, ze cela chytra karentena je uz jen iluze. Aneb vytrasuj se sam (s eRouskou to mozna pujde lip).

    13.10.2020 02:44 wfesgrt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Jsou tři možnosti:
    1) neune Normalitaet - nastaví se opatření, která zajistí, že R<0.9, a ta opatření tu budou půl roku, rok.
    2) ON/OFF
    3) Zásah vyšší moci.

    Vyšší moc nás v tom zatím nechává koupat, a jedničku neprosadíš.
    13.10.2020 09:06 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ale prosadis, jen nesmis bejt negramotnej imbecil, coz jsou tam vsichni (samo vcetne tech, co porvavaj jak je to spatne)..

    1) vubec se nemely otevirat skoly a prazdniny se mely vyuzit k tomu, aby se zajistila vyuka jinak

    2) skolaci zcela 100% zvladnou byt doma bez rodicu (a ano, i prvnak)

    3) naridit povine homework vsude tam, kde to je technicky mozny

    ---

    4) az tady nekde by byl ... zakaz rozlejvani alkoholu v hospodach (= lidi by tam nevysedavali a predevsim nechlasali z jedny becky)

    A ted si predstav, ze tech mrtvych, kterych je min nez na chripku by bylo trebas 10x vic. To by vpodstate znamenalo, ze by sme tu meli stany pravo a uplnej zakaz vychazeni nejmin rok, coz by zabilo ve vysledku 100x vic lidi.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    13.10.2020 11:04 ehmmm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ad 2) Jo zvladne, ale je skoro bezpecnejsi a rozumnejsi ho pres den vypustit do lesa. Doma by akorat sedel na netu nebo u televize, nebo by dostal nejaky skvely napad, co zdemolovat.

    Uz jsem to tu jednou nekde psal, ze deti, ktere zvladnou samy doma domaci vyuku, je minimum.
    13.10.2020 17:53 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Jenze to neni o tom, ze by tu domaci vyuku nezvladly, ale o tom, ze kdyz nad nima nestoji nekdo s bicem, tak to delat proste nebudou.

    Ale ani to neni primarni pricina, protoze primarne za to muze prave skola. Poinformuj se. Se trebas delala studie, proc deti (ve valny vetsine) nesnasej matiku a kdy k tomu dojde. Zjistilo se, ze behem prvniho pololeti prvni tridy (a pak uz se to samo jen zhorsuje). Predtim jsou vsechny deti prirozene zvedavy, a kdyz se jim neco zajimavyho ukaze, tak je to bavi!

    Ve vyssich rocnicich si pak zacnou uvedomovat, ze to co je ucej, je kokotina vedle picoviny, a ze je to uplne knicemu.

    Jenze jestli si nekdo mysli, ze se v ty skole ucej, tak je na omylu. Neucej, chodej si to tam odsedet. A naopak, je to jeste mnohem horsi o to, ze tam sedej a nudej se i ti, kteri by vpohode zvladli 3 tridy za rok. Coz jsou vlastne dneska v nasi dobe inkluzni skoro vsichni. Ostatne, kolik ze vychazi na zaka pri 30 detech ve tride a jedny vyucovaci hodine? Minuta? To ani ne (protoze je treba jeste zapsat dochazku, hodinu ... takze se 45 minut urcite ucitel nevenuje vyuce).

    Osobne se opet tesim na krasne priklady = domaci ukoly z telocviku, hudebni vychovy, vytvarny vychovy ... a dalsich veledulezitych predmetu.

    ---

    Dete s tim guuglem dopice!
    13.10.2020 18:52 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Tak když nebudou, tak nebude přístup na net, nebude počítač, nebude oblíbená zábava. A ono to funguje. Je to jen o rodičích a nastavených pravidlech. Zákaz youtube je dnes účinnější než výprasky rákoskou před 100 lety.
    13.10.2020 19:29 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    A pak bude telefonát na linku důvěry, sociálka, soud :-D
    13.10.2020 20:31 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Tak zatím se žádný nekonal a funguje to. Ty máš na každé řešení problém, že?
    13.10.2020 21:09 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ne, jenom obvykle počítám s víc možnostmi. Cokoliv se totiž může podělat a já nemám rád překvapení ;-)
    13.10.2020 00:20 fsfdgfh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Která politická strana měla ohledně koronaviru rozumné názory v létě a na podzim?
    ŽÁDNÁ.
    Samozřejmě, že se měla zavést tvrdší opatření než dnes a měla se zavést už dávno, ale díky politikům, populistickým šaškům, a naprosto neschopným strážným psům demokracie, by je pražská kavárna a hospodští pověsili na kandelábrech.
    A to ještě neřekli jednu věc... R=0.8 zaprvé v tuhle chvíli nestačí, a za druhé, až ty počty srazíme na pár stovek denně, tak se z daných opatření stane nová normalita.
    13.10.2020 00:30 fsrgdt
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    "Z toho, co tu Babiš s Prchalem a dalšími svými podržtaškami napáchali, se budeme vzpamatovávat desítky let. "
    Ne, kamaráde. To jak to tady vypadá posledních deset-dvacet let má za následek, že to dneska skončilo tak jak to skončilo. Češi prostě potřebovali vidět tisíce případů denně, stovky umírajících, tisíce nakažených pracovníků zdravotnictví, a zdravotní péči na hraně kolapsu, aby se vůbec byli ochotni daným opatřením nevzepřít.

    Kdyby se ta opatření zavedla o měsíc dřív, tak Babiše každej kokot bude grilovat za to, že vyhlásil třídní boj pohostinství a kultuře. Hamáček to říkal moc pěkně.... Když jsem předpovídal 8000 případů na konci září, měli jste mě za paranoika a blázna.. ...netrefil jsem se o deset dní.
    Následně Řezníček v moc pěkně griloval Zaorálka. Podobně kriticky se ale měl před měsícem rýpat v rozporu mezi predikcí modelů, a vyjádřeními všech politiků, že se nic neděje a nic se zavírat nebude.
    13.10.2020 01:27 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Češi prostě potřebovali vidět tisíce případů denně, stovky umírajících, tisíce nakažených pracovníků zdravotnictví, a zdravotní péči na hraně kolapsu, aby se vůbec byli ochotni daným opatřením nevzepřít.
    A proto se tu na jaře při desítkách nebo nižších stovkách nakažených denně zvedla vlna solidarity, kdy lidé šili roušky, nakupovali seniorům, vařili zdravotníkům a tleskali z balkónů pracovníkům v uzavřených oblastech…

    V tuto chvíli už nedodržování opatření nebo neopatrnost opravdu nelze dávat za vinu jen lidem. Nelze neustále měnit stanoviska, vysílat protichůdné signály, nemít žádnou strategii, porušovat svá vlastní nařízení/doporučení a očekávat, že prostý lid to prostě akceptuje. Pak se proti tomu podstatná část populace bude potřebovat vymezit, ať už to je racionální nebo ne. To tak prostě je.
    13.10.2020 01:39 sdfgfdg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Ano, taky by mě zajímalo, co se stalo mezi tím. Asi zavelela propaganda, a samozvaní vůdcové, spolu s obrovským tlakem peněz cestovek, hospod a umělců, kteří se snažili natlačit lidem do hlav, že vše je zase normální.
    Bohužel, vláda všem těmto zájmovým skupinám ustoupila. Tj. vyčítám jim roušky v létě, hospody v létě, divadla v létě, libovolné větší akce na jaře a v létě, cizí turisty v létě, a žádnou karanténu pro lidi co přijeli z dovolených.
    13.10.2020 03:10 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    To neumím posoudit. Nevím, jaká opatření by měla jaký dopad. Nakombinovat je tak, aby měla co nejmenší nežádoucí dopady, je ještě těžší. Subjektivně si nemyslím, že bylo nutné zavírat hospody nebo divadla.

    Co mi vadí je, že se nikam neposunulo testování a trasování a včas se nezavedlo to nošení roušek v obchodech, které navrhoval Maďar a Babiš mu ho zakázal. Tam by ten „poměr cena/výkon“ byl nejvýhodnější.

    Ještě v půlce září Babiš vyzýval, ať „se přestane strašit koronavirem“ a oháněl se tím, že „tak jako my nikdo netestuje“, což je prokazatelná lež (v pátek mělo větší počet testů mimojiné i Rusko, Bělorusko, Srbsko a Estonsko). Pro něj to ani nebyla priorita. Hledat teď viníka mezi „nezodpovědnými mladými“ a snažit se setřást pozornost ze svojí zoufalé neochoty nebo neschopnosti situaci řešit je jen další ubohý trik.
    13.10.2020 18:56 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Nošení roušek, tak jak mezi prostým lidem funguje, je v nejlepším případě k ničemu. Ale je to spíš zlo. Kdyby člověk chrchlal do kapesníku a ten pak vyhodil, rozšíří mnohem méně virů, než když chodí týden s jednou rouškou obalenou viry, neustále na ní hmatá a rukama to pak roznáší všude.

    To už se spíš měla udělat reklama na eroušku, hned jak byla k dispozici. A přesvědčit lidi používat ji.
    13.10.2020 14:15 Kratos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Hamáček to říkal moc pěkně.... Když jsem předpovídal 8000 případů na konci září, měli jste mě za paranoika a blázna.. ...netrefil jsem se o deset dní.
    Myslíš tohle?

    Na dotaz Novinek, zda zbytečně nestrašil lidi, Hamáček uvedl, že je rád, že opatření zabrala a nyní jsou v Česku „jen“ tři tisíce nových případů denně.

    „Kdyby pokračoval trend zrychlování nárůstu jako poslední týden, tak by to koncem měsíce mohlo být až osm tisíc nakažených denně. To je matematika."

    Takhle predikovat umí každý. Za chvíli bude XXX nakažených, nepotvrdilo se, buďte rádi, že se to nepotvrdilo. Potvrdilo se, já sem to říkal. Tak hlavně aby mu těch 8k vydrželo alespoň týden nebo bude zase za vola.

    Takže já říkám, brzy se bude bydlet na Marsu. Až k tomu dojde, tak budu za proroka, který to předpovídal. A do doby než to bude říkám, vydržte, pracujeme na tom.
    13.10.2020 01:16 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Která politická strana měla ohledně koronaviru rozumné názory v létě a na podzim?
    Populismus je rakovina, která veřejné diskuze naprosto deformuje. Rozumné názory jsou v lepším případě šedivé a nezajímavé, v horším případě lidi prostě utečou k tomu, kdo říká příjemnější věci. Opravdu bych nechtěl v létě být tím, kdo bude volat po větší opatrnosti, když se pan nejvyšší vedle neustále chlubí zvládnutím první vlny (kdy se epidemii skutečně podařilo výrazně zpomalit), vzbuzuje dojem, že je to za námi a lidé si konečně užívají znovunabytou svobodu a bezstarostnost.
    13.10.2020 02:40 xfcg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Opozice, která se neodváží nezávisle hodnotit situaci je k hovnu.
    Kam se poděl institut stínových ministrů?

    Ale třeba jim to neustálé okopávání kotníků a dělání ramen bude na vítězství stačit, protože vždycky jen tlumočí myšlenky davu - zavírat, rozvolnit, nezavírat, za žádnou cenu nezavírat, jakto že jste to nechali dospět až sem?. A nikdy nepřichází s ničím nepopulárním.
    13.10.2020 03:39 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Jediný člověk dokáže debatu strhnout mimo téma, rozpoutat zbytečné emoce apod. Platí to ve fyzickém světě, platí to na Internetu, platí to ve veřejném prostoru.

    Zde vládne populistická partaj, která v posledních volbách získala 30 % hlasů a je vybavená agresivním marketingovým týmem. Jak říká pan Prchal: jeho prací je prodávat lidem pocity.

    Je těžké v takovém prostředí něco dělat a bude trvat ještě dlouho poté, co ANOfert zmizí v propadlišti dějin, než se zase znovu narovná. A vzhledem k tomu, jak se lidé odizolovali do vzájemně exkluzivních bublin na sociálních sítích, je otázka, jestli se v dohledné době vůbec ještě někdy narovnají… Lidi konzumují naprosto odlišné informace, místo debaty se slovně napadají a vyhrožují si smrtí. Bublina „správňáků“ (vzdělaní, nekonzumující dezinformace) opovrhuje těmi ostatními a nerozumí jejich problémům a naopak.

    I v roce 2020 jsou netriviální věci běžně rozhodovány podle primitivních emocí dávno předtím než se racionálnější části mozku vůbec stihnou dostat ke slovu. Je sakra těžké lidi uklidnit a vést je k přemýšlení, ale je strašně snadné ty emoce znovu rozdmýchat. A společnost se proti tomu neumí bránit. Jediný skutečný pokrok v lidské evoluci je, že už po sobě neházíme hovna, ale vystačíme si se slovy.
    12.10.2020 18:47 Karel Král
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Jde vám někomu zaregistrovat se na idnes, nebo to po vás po všech chce občanku?
    Předtím ji chtěli jen někdy, ale od covidu nepomůže ani změnit prohlížeč a IP adresu.
    12.10.2020 18:49 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Nejde :)
    12.10.2020 19:35 Kratos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Update 12.10.2020 9:20 cca: Čvachtal jsem se zrovna ve vaně, když se ženě ozvala hygiena. Vyptali se jí na to kdo s ní bydlí, zapsali si naše jména, rodná čísla, telefony, adresy včetně kontaktů na naše praktické lékaře.
    Aleši jak se hygiena identifikovala, že to je skutečně hygiena a ne nějaký filuta, co z lidí tahá osobní údaje? Mají nějaký jednoznačný identifikátor třeba z testu, kde žena byla?

    Je legrační ve světle toho všeho, že ještě existuje něco jako GDPR. COVID nějakou ochranu osobních údajů totálně vymazal.
    12.10.2020 23:43 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    Po telefonu nikomu zadne osobni udaje nedavat. GDPR a tak. Nekdo muze vyuzivat situace a tahat z lidi data. Mam datovku, at mi to hygiena laska posle datovkou. S nejakym hovorem mi muzou polibit.
    12.10.2020 23:44 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Máte doma nemocného s COVIDem?
    s/lasla/sakra

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.