Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Falešná mluvčí před krachem. Lobbistka Mrencová si napůjčovala peníze od slovenského miliardáře

Česko

  5:00
Praha - Proslula třeba jako fiktivní mluvčí tehdejšího hejtmana Jihomoravského kraje za ČSSD Michala Haška a později i komunistů. Nyní se Jana Mrencová už třetím rokem nachází kvůli půjčkám od slovenského miliardáře Pavla Krúpy v insolvenčním řízení. Zdroje serveru Lidovky.cz z justičního prostředí tvrdí, že celý případ zřejmě míří k osobnímu bankrotu.

Lobbistka Jana Mrencová. foto: Martin Stolař, MAFRA

Z insolvenčního spisu Mrencové vyplývá, že se nachází ve více než osmnáctimilionovém dluhu. Vše přitom začalo půjčkou od Krúpy ve výši „jen“ pěti milionů korun. Jenže součástí smlouvy bylo i poměrně vysoké penále – za každý den, o nějž se Mrencová s návratem půjčky zpozdí, jí naskočí pokuta ve výši 0,2 procenta z půjčené částky. V tomto případě tedy 10 tisíc korun. Návrh na insolvenční řízení přitom Krúpa uplatňuje už od začátku roku 2017. Kromě něj v řízení figuruje také slovenská firma Vexelberg, na kterou má miliardář vazby.

Slovenský byznysmen Pavol Krúpa.

Ze zprávy insolvenčního správce, již mají Lidovky.cz k dispozici, vyplývá, že majetek expertky na PR na pokrytí závazků vůči Krúpovi rozhodně nestačí. Sedmašedesátiletá Mrencová drží poloviční obchodní podíl na společnosti Producentské centrum Profil, kterou zakládala se svým partnerem Milošem Skácelem. Jeho údajný pobyt v plzeňské nemocnici kvůli nákaze covidem měl být mimochodem zatím posledním důvodem, proč lobbistka žádala o odročení dalších jednání.

Kromě výše zmíněného podílu, k němuž se pojí padesátitisícový vklad, už majetkové portfolio Mrencové tvoří dle insolvenčního správce jen srážky ze starobního důchodu, srážky z platu ve vlastní firmě a zůstatek na účtu ve výši 313 korun.

‚Haškova‘ mluvčí Mrencová kope za miliardáře a bývalou Paroubkovu stranu

„Podle mě peníze bohapustě ukradla, převedla je do Švýcarska a pak se jí je nepodařilo dostat zpět,“ řekl serveru Lidovky.cz slovenský podnikatel, který je známý skupováním firem ve finančních potížích za účelem jejich ovládnutí. V Česku je známý podobným postupem proti podnikateli Zdeňku Bakalovi v kauze těžební společnosti OKD.

Krúpa dále popisuje dlouhý obstrukční proces Mrencové, která podle něj vršila jednu výmluvu za druhou. „Nejdřív byla nemocná ona, pak její partner, pak měla nemocnou nohu, pak měla rakovinu, pak neměla rakovinu, pak byl nemocný její syn, pak měla problémy s penězi ve Švýcarsku… Byly to nekonečné výmluvy,“ tvrdí slovenský finančník.

Krúpa: Peníze měly jít KSČM

Právní zástupce Jany Mrencové Josef Pelech serveru Lidovky.cz řekl, že komunikace s klientkou poslední dobou vázne. „Zvažuji, jak to bude dále,“ přiznal.

Podle jeho slov si jednání o svých dluzích s Krúpou česká podnikatelka zajišťovala sama. Pelechovi měla tvrdit, že s věřiteli opakovaně jednala. „Z výsledků je ale zřejmé, že to nikam příliš nevedlo, vypovídají o tom také prohlášení věřitelů v insolvenčním řízení. Já sám jsem u těch jednání nebyl,“ vysvětlil advokát.

Lobbistka Jana Mrencová.

Jana Mrencová se objevila v několika kauzách spojených s českou politikou. Pod jménem Lucie Proutníková měla dělat fiktivní tiskovou mluvčí už zmíněnému Haškovi, který jí za to měl vyplatit celkem 3,7 milionu korun. Později se ukázalo, že stejný druh „služeb“ poskytovala také KSČM. „Ze zpráv mohu doložit, že mi tvrdila, že peníze dala komunistické straně na kampaň. Zaštiťovala se přitom kontakty s předsedou Vojtěchem Filipem,“ tvrdí Krúpa a dodává, že hlavním smyslem tahanic s Mrencovou je očištění jeho jména od možného spojování s korupcí.

Ze slovenského miliardáře měla vymámit i další peníze, konkrétně téměř dva miliony korun na projekty spojené s podporou studentů Kongres pro střední školy a Rošťák roku. Ty se však nikdy neuskutečnily.

Za pokus podplácení dostali bývalý politik Horký a lobbistka Mrencová podmínku

Filip už dříve své finanční vazby na Mrencovou označil za „blbost“. „Panu Krúpovi jsem odpověděl, že mě jeho obchody s jinou soukromou společností nezajímají,“ řekl serveru Lidovky.cz komunistický předseda. Mrencová pro KSČM pracovala už ve volbách v roce 2010.

Ještě předtím figurovala v korupční kauze, v níž dle vyšetřovatelů chtěla po místostarostovi Mariánských Lázní peníze za to, aby o něm nevyšel článek poškozující jeho pověst. V roce 2017 si za to od soudu odnesla desetiměsíční podmíněný trest.

Další přezkumné řízení pohledávek a schůze věřitelů by měly proběhnout druhého prosince v budově Krajského soudu v Plzni.