Barbar Conan: Díky Marvelu se vrací muž s mečem

Barbar Conan: Díky Marvelu se vrací muž s mečem
Sdílej
 
Barbar je divoký a násilnický člověk. Kdyby Conan skutečně existoval, byl by jeho čítankovým příkladem. Z drsné rodné země Cimmerie ležící na severu světa vtrhnul do civilizovanějších království jako tornádo. Nejslavnější šermíř už prožil a přežil hodně, ale svůj meč ještě nehodil do starého železa.

 

Barbar Conan se stal zlodějem, žoldnéřem, nájezdníkem, pirátem, ničitelem, válečníkem, generálem, osvoboditelem i králem. Ale hlavně je neporazitelným dobrodruhem. Prožívá stovky fantastických příběhů a bojuje s padouchy, oživlými kostlivci, zlovolnými mágy, jejich démony i jinými monstry. Poradí si se vším, co mu přijde pod meč. Porazil gigantického hada, lvího krále nebo nestvůrného boha. Většinou několikrát.

Conan byl prvním hrdinou fantasy

Conan se proslavil v komiksech (tady si můžete přečíst jeden z nich) a filmech. Ale ze začátku jste se s ním mohli setkat jedině v povídkách. Svalnatý barbar s obouručním mečem nebo těžkou sekerou vždy po ruce a půvabnou ženou většinou po boku je jedním z prvních hrdinů fantasy.

Barbar Conan: S mečem v ruce, s ohněm v srdci •  Marvel Comics

Vymyslel ho spisovatel Robert E. Howard už v roce 1932, těsně předtím, než John R. R. Tolkien začal psát Pána prstenů. Ještě dříve Howard stvořil podobně stavěného a dobrodružně založeného barbara Kulla z bájné Atlantidy. Barbar Conan vystoupil v 20 různě dlouhých povídkách a v jediném románu Hodina draka. Některé z příběhů byly vydány až po Howardově předčasné smrti.

Osiřelý barbar

Conan měl úspěch už v době vydávání prvních povídek, ale skutečnou legendou se stal až později. „Osiřelého“ barbara se ujali jiní spisovatelé, třeba L. Sprague de Camp, Lin Carter nebo Robert Jordan, autor knižní série Kolo času.

Dokončili Howardovy rozepsané příběhy a přepsali jeho starší povídky s jinými hrdiny tak, aby v nich hrál hlavní roli oblíbenější barbar, a přidali i své vlastní. Postupně vybrousili Conanův život do podoby epické hrdinské ságy. Ale to Conanovi nestačilo.

Marvel a Fortnite dohromady v novém ábíčku!

Marvel a Fortnite dohromady v novém ábíčku!

Superhrdina od Marvelu

Fantazii fanoušků dobyla nejen slova, ale také ilustrace. Conan ožil na realistických obálkách knih, které ozdobili legendární malíři Frank Frazetta a Boris Valejo. Ještě barvitější podobu neporazitelného hrdiny představily komiksy vydavatelství Marvel.

Barbar Conan patřil v 70. a 80. letech k nejoblíbenějším hrdinům vydavatelství Marvel a stejnojmenná série byla tak úspěšná, že vznikly i další, ve kterých zažíval nová dobrodružství: The Savage Sword of Conan (Conanův divoký meč) a King Conan (Král Conan).

Plakát k filmu Barbar Conan vznikl ve stylu malovaných knižních obálek •  Profimedia.cz

Filmový svalovec

Filmaři z Hollywoodu si toho všimli. Na vizi postupně natočit šest filmů a udělat z Conana hrdinu filmové série tak, jako se to povedlo s Jamesem Bondem, nakonec nedošlo. Film Barbar Conan, který měl premiéru v roce 1982, vychází z předlohy jenom částečně, ale měl velký úspěch. Díky němu prorazil u filmu mladý kulturista Arnold Schwarzenegger. Rychle následovalo pokračování Ničitel Conan i Rudá Sonja, kde ale Schwarzenegger hraje krále Kalidora.

Barbar Conan jako hrdina dětského animovaného seriálu •  Profimedia.cz

Zábavný dobyvatel

Dnes by se dalo říci, že Conan je všude. Dokonce je hrdinou dětského animovaného seriálu, několika deskovek a videoher. Ale říší, které vládne nejpevnější rukou, je znovu ta komiksová.

Adaptace Howardových příběhů vychází i v češtině a nedávno se Conan vrátil tam, kde to všechno začalo. Marvel oprášil názvy svých klasických sérií a vyseklo nové příběhy a ještě něco navíc. Díky tomu se barbar dostal třeba až do Las Vegas. A to je fakt asi jediné místo, kde předtím ještě nebyl.

K Avengers se přidává Barbar Conan!

K Avengers se přidává Barbar Conan!

Conan se přidal k Avengers

V komiksovém týmu Avengers se vystřídalo více superhrdinů než cestujících na hlavním nádraží. Ale barbara Conana byste tam asi nečekali. Přesto je jednou z hlavních postav aktuální série Savage Avengers (Divocí Avengers), ve které se potkává s takovými drsňáky, jako jsou Wolverine, Venom nebo Punisher.

Barbar Conan je jednou z hlavních postav aktuální komiksové série Savage Avengers (Divocí Avengers), ve které se potkává s takovými drsňáky, jako jsou Wolverine, Venom nebo Punisher •  Profimedia.cz

Když zlí mágové z Conanova světa začnou prodávat svá zaklínadla zločineckému klanu japonských nindžů, hrdinové musí dát svaly dohromady. Není to poprvé, co Conan získal neobvyklé spojence. Poměřil meč třeba i s Wonder Woman.

Rudá Sonja: Ďáblice s mečem

Rusovlasou bojovnici, která se ohání mečem stejně dobře jako Conan, vymysleli autoři komiksových příběhů Roy Thomas a Barry Windsor-Smith. Potřebovali výraznou vedlejší postavu. Inspirovaly je Rudá Sonja a Tmavá Agnes de Chastillon z povídek Roberta E. Howarda zasazených do úplně jiných světů.

Rudá Sonja se objevila v mnoha původních komiksech s Conanem i několika vlastních sériích. Je škoda, že se ti dva zrovna teď nemůžou znovu potkat kvůli autorským právům zašmodrchaným jako klubko jedovatých hadů.

Přečtěte si komiks Conan a jeskyně života:

Conan a jeskyně života 1

Conan a jeskyně života 1

Konec barbarů: Svět na prahu středověku

Konec barbarů: Svět na prahu středověku

Flash: Bleskově úspěšný superhrdina z Arrowverse

Flash: Bleskově úspěšný superhrdina z Arrowverse

 

Články odjinud