Děti v havířovské nemocnici mají netradiční pokoje. Vymaloval je místní umělec

11. říjen 2020 06:20

Na dětském oddělení v havířovské nemocnici jsou dva unikátní pokoje. Jejich stěny zdobí originální malby ze světa fantazie i z podmořské hladiny. Vedení nemocnice je nechalo vymalovat místním umělcem, aby ti nejmladší pacienti nemysleli na svou nemoc.

„Pokoj jsme nechali na volbě našeho umělce, kterého jsme si vybrali. Každé jeho dílo je unikátní a tento nazval on sám Fantazií. Má znázorňovat motiv z dětské pohádky a fantazie. Mezi motivy přirozené jsou vmíseny motivy pohádkové a fantazijní,“ popisuje vrchní sestra Ivona Mikulenková.

Motiv podmořského světa si zdravotníci vybrali sami. „Je to nádherné, jak jsou zakomponované barevné ryby, korály, vodou prosvítá sluníčko. A tím, že je to na všech čtyřech stěnách, cítíte se opravdu jako pod vodou,“ dodává sestra.

Fantazie. Autorem výmalby je Nikola Vavrous, který si říká Khoma

Oba pokoje vymaloval havířovský umělec Nikola Vavrous, který si říká Khoma. Jeden pokoj mu trval asi týden. „Bylo to super. Sám jsem tam ležel, když mi bylo třináct, takže vím, že ten pobyt je někdy dlouhý a není moc příjemný. Kdo by chtěl ležet v nemocnici, když je venku hezky. Snažil jsem se proto, ať je to pro ty děti hezké a příjemné,“ dodává umělec.

Jeden pokoj stojí havířovskou nemocnici zhruba 20 tisíc korun. Do budoucna plánuje vymalovat i další. Starší děti by měly mít například na stěnách graffiti.

Spustit audio