Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Za lyžování si letos na řadě míst připlatíte. Zadov a Lipno zdraží skipasy, Hochficht drží loňské ceny

Jihočeské lyžařské areály Lipno a Zadov zdraží v nové sezoně skipasy. Areál Hochficht na česko-rakouských hranicích nechá ceny stejné. Toto středisko zaznamenalo vyšší poptávku po kurzech od nových škol, které dosud jezdily do italských Alp. Jihočeské areály minimalizovaly kvůli koronaviru investice. Vyplývá to z informací, které poskytli zástupci lyžařských středisek.

Lipenský areál zdraží skipasy zhruba o tolik, o kolik rostou ceny dané inflací. Konkrétní čísla mluvčí areálu Olga Kneiflová neuvedla. Na Zadově zaplatí lidé o čtyři až osm procent víc, dětský skipas zdraží o čtvrtinu, tedy o stokorunu. Jednodenní skipas bude stát o dvacetikorunu víc, šestidenní o 200 Kč, ceny některých skipasů ale zůstanou stejné, řekl za zadovské středisko Petr Vondraš. Hochficht, který letos investoval několik milionů do zasněžovacího systému, zdražovat nebude.

Zájem o školní kurzy je v lipenském areálu podobný jako loni. Na Hochficht se obracejí školy, které dřív jezdily do italských Alp. "Nyní, vzhledem k situaci, raději uspořádají kurz co nejblíže hranicím, pokud by se bezpečnostní situace a možnost cestování změnila. Většina škol je navíc ubytovaná na české straně a na Hochficht pouze dojíždí," řekl za areál Martin Řezáč. Středisko loni přilákalo téměř 250 tisíc lyžařů, z toho třetinu Čechů.

Na investicích areály kvůli koronaviru šetřily. Lipenské středisko, kam v minulé sezoně přijelo 122 tisíc lyžařů, investuje do deseti milionů Kč. Přestavuje výukové hřiště, v němž kromě jiného posílí zasněžování. Zároveň přesune zimní půjčovnu, servis i obchod do větších prostor. V lipenském skiareálu pracuje 100 zaměstnanců, k tomu v hlavní sezoně až 110 instruktorů. Lyžařskou školu absolvovalo minulou zimu asi 13 tisíc klientů.

Zadov, kam v poslední sezoně zamířilo 85 tisíc lidí, rozšíří zasněžovací systém. Investuje v jednotkách milionů, méně než loni. "Zásadní investice jako multifunkční budova a zasněžovací nádrž by měly přijít v příštím roce," uvedl Vondraš. Zadovský areál má asi 40 zaměstnanců.

Hochficht koupil před sezonou 25 sněžných děl, bude jich mít tak 120, areál zasněží zhruba za čtyři dny. Připravuje také bezpečnostní opatření, která přesahují povinná nařízení daná rakouskou vládou.

"Na lanovce, v kabinkách i sedačkách, bude povinné nošení roušek nebo nákrčníku. U nástupu na lanovku budou nutné rozestupy minimálně metr. Juchání u baru bude v rakouských areálech zakázané," řekl Řezáč.

Na Hochfichtu, kde pracuje 140 lidí, z toho 30 Čechů, bude nově možné všechny skipasy koupit online. Areál pořídil i další pokladní automaty na výdej skipasů, aby se lidé rozptýlili do co nejmenších skupin. Novinkou je i to, že vrátí peníze majitelům sezónních skipasů, když bude muset kvůli epidemii zavřít. Lipenský a zadovský areál opatření neupřesnily.

Autoři

Štítky ČR, turistika, rekreace, koronavirus, hory, Jihočeský, AUDIO, skipas, Hochficht, Zadov, Vodní nádrž Lipno, investice, Alpy, Martin Řezáč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za lyžování si letos na řadě míst připlatíte. Zadov a Lipno zdraží skipasy, Hochficht drží loňské ceny  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.