Zeman má složku na Koudelku. Když s nimi mával v minulosti, byla to falza

Prezident Miloš Zeman, který je v dlouholetém sporu s tajnou službou BIS, hodlá premiérovi předat složku o řediteli této služby Michalovi Koudelkovi. Ve dvou podobných případech v minulosti se ukázalo, že Zemanovy složky jsou podvržené falzifikáty.

Jiří Rom roky patřil mezi nejlépe informované lidi ve státě. Pracoval totiž na analytice civilní kontrarozvědky BIS, tajné službě, která sbírá informace o aktivitách ohrožujících zájmy České republiky. To mou být informace ze zákulisí státních úřadů, firem, ale také politických kuloárů.

A právě Jiřímu Romovi a jeho podřízeným takové citlivé údaje procházely rukama. Od léta pak Rom pracuje na Hradě.

“Jak jste si možná všimli, tak v kanceláři prezidenta republiky začal pracovat pan Jiří Rom, bývalý šéf analytiky BIS. A já panu premiérovi při naší nejbližší večeři předám materiál, který se týká pana Koudelky. Myslím si, že každé rozhodnutí se má argumentovat, a tento materiál bude argumentací,” prohlásil prezident Miloš Zeman v sobotním rozhovoru pro Mf Dnes, v němž si to opět vyřizoval se svým rivalem v čele BIS Koudelkou. Zopakoval, že Koudelka nemá na svém místě co dělat.

Jiří Rom měl skutečně roky exkluzivní informace o fungování státu, politiků i aktivitách tajných služeb vůči nim. Jenže i vůči Zemanovi – i když je hlava státu – je vázaný mlčenlivosti. Není tedy jasné, jestli mu složku naplnil on a hlavně, co v ní je. O tom Zeman pomlčel.

Není to přitom poprvé, co jde Miloš Zeman proti bezpečnostním složkám a mává u toho údajně třaskavými papíry. V době, kdy byl v devadesátých letech předsedou sněmovny, zaútočil podobným způsobem rovněž na BIS a ministerstvo vnitra. Oba úřady obvinil, že chtějí v České republice zavést policejní stát.

Tvrdil, že má plný kufr dokumentů, která jeho slova potvrzují. Později se ale ukázalo, že šlo o snůšku pomluv a nesmyslů. Podstatnou část “kufříku” dostal od Mikuláše Tomina, bývalého šéfa inspekce vnitra a bezpečnostního poradce ČSSD, který byl známý svojí roztržitostí. Ten Zemanovi předal falešné dokumenty, které mu podstrčil recidivista Miloš Demeter. Tominovi namluvil, že je bývalým agentem BIS.

Autorka tohoto textu tehdy s Demeterem mluvila a z jeho chování bylo na první pohled zřejmé, že je třeba být ve střehu. A jeho tvrzení tisíckrát ověřovat. Miloš Zeman to ale tehdy neudělal.

To samé pak Miloš Zeman zkusil ještě jednou v roce 2000, už v roli premiéra. Tehdy obvinil specializované útvary policie – profimafiánskou složku a protikorupční službu – že jsou neschopné, pracují nekvalitně a žádal personální čistky. Na obranu obou útvarů se tehdy postavil prezident Václav Havel, který dokonce požádal tajnou službu o vyšetření, kdo se snaží obě klíčové policejní složky zdiskreditovat.

Ani tehdy Miloš Zeman svá slova nedokázal podložit důkazy.

V obou starých případech i v tom aktuálním Miloš Zeman vystoupil se svojí kritikou poté, co se ukázalo, že bezpečnostní složky získaly informace nepohodlné jemu osobně nebo jeho blízkému okolí.

Měsíčník Sabiny Slonkové
“Jedné klíčové postavě tuzemské bezpečnostní scény se věnujeme i v říjnovém časopise Neovlivní.cz. Jde o Roberta Šlachtu, který rozjel turné, co můžeme bez nadsázky nazvat jako předvolební. Blíží se jeho vstup do politiky? A co od něj můžeme čekat? Mojí reportáž najdete najdete v aktuálním vydání tištěného magazínu.”
Předplatné časopisu Neovlivní

Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email